Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Illő és illetlen megszólítási formák offline és online

Hogy mi illő, és mi illetlen a megszólítási formák közül, annak tükrében változik, hogy ki ír kinek, hogy offline vagy online szólítja meg a másik felet, milyen a viszonyuk, sőt, még attól is, hogy miről szól a későbbi beszélgetés, levél, chat. Lássuk, mire érdemes ügyelnie!

Oniline, offline, levél, chat

Ha emlékszik rá, az iskolában úgy tanultuk, hogy a szóbeli és az írásbeli megszólítás között különbség van: az írásbeli automatikusan a kötöttebb, szigorúbb. Ez emlékezetes lehet akár a nyelvórákon kapott sablonlevelekből is. Megtanultuk milyen formális elemei lehetnek egy levélnek, amik változnak a megszólítótól és a megszólítottól, és változnak annak függvényében is, hogy miről szól a levél.

Ez a viszonylag egyszerű képlet megváltozott már a kétezres évek elején, amikor az smsek, chatek, email-ek világa beköszöntött; és mondhatni, új szintre lépett, amikor a különböző közösségi médiák csevegőként használt üzenőfalai és a chat-funkciók beindultak. Erőre kaptak a rövidítések, elhalványult bizonyos helyzetekben a helyesírásra való igényesség kérdése, és minél közelebb került az élőszóbeli beszédhez az írás, annál jobban húzta magával a levelezési szokásaink szigorúságának, szabályainak elhalványodását is.

Megszólítási formák: mit illik használni egy levélben?

Levelezni többnyire már mindenki email-ben szokott. Ez az a forma, amiben a leginkább megmaradtak azok a szokások, bevett formák, amelyek egy hagyományos, offline levélnek a részét képezték. Ilyen a megszólítás vagy éppen a külön sorba írt elköszönés és az aláírás.

Minél távolabbi egy ismerős, annál inkább preferálhatja ezt a „régies” stílust – és minél hivatalosabb a tárgy (pl. vásárlás, hivatalos meghívás, stb.) annál inkább érdemes ezekhez a bevett formákhoz igazítani a levelet. Ezeket a hagyományokat nem más, mint az udvariasság hívta életre. Éppen ezért ha ismeretlennek, vagy hivatalos funkciójában ír, mindenképpen ügyelnie kell a megszólítási formákra – tegeződnek? Magázódnak? A levél tárgya hivatalos vagy baráti? A „Kedves” is lehet tolakodó, a „Tisztelt Asszonyom”, ugyanakkor a „Tisztelt Gipsz Jakabné Úrhölgy” is lehet zavaróan fontoskodó.

online megszólítási formák
Forrás: Canva

Mit kell tudni a megszólítási formák helyesírásáról?

A levél helyesírását szintén az internet világa és a XXI. század angoljának mint lingua francának (közlekedő nyelv) elterjedése alakította. Régen még biztosan Ön is úgy tanulta, hogy a magyar nyelv szabályainak megfelelően egy levél megszólításának tartozéka a köszöntés tényét, aktivitását kifejező, a levél megszólítását cselekvővé varázsoló felkiáltójel. Ez mára nemhogy kiveszett, de a felkiáltójel szinte a kiabálás, az erős érzelmi állapot kifejezője lett, így, ha kimarad a levélből a felkiáltójel a megszólításkor, nem hiba, sőt..!

A helyesírás szabályai szerint

  • Kedves…, Tisztelt… után nincs vessző
  • Ugyanakkor ha a beszélt nyelv elemét emeli a levélbe: Szia, Gipsz Jakab barátom – akkor már szükséges a vessző használata

Milyen illemszabályok vonatkoznak az online megszólítási formákra?

Mindig, minden a kontextustól függ. Ha nem egy beszélgetésként folytatott baráti üzenetváltásról van szó, a levél jobb, ha levél marad, annak formai kereteit betartva. Ez azt jelenti, hogy szólítsa meg a másik felet, röviden ismertesse levelének célját, majd végén legyen egy szabadon választott elköszönési forma és aláírás.

Mikor illő a Tisztelt / Kedves megszólítást használni? Mikor kerülendő?

  • Ha baráti levél készül, a Kedves tökéletes megszólítás. Van ugyan egy régies bája, de használatban van, és nem kell ódzkodni tőle. Ha ismeri a levél címzettjét, azonos rangon (munkakörben, életkorban, szituációban) van, ha tegeződhet vele, akkor egészen nyugodtan folyamodjon ehhez a megszólítási formához.
  • Ha a levél címzettje ismeretlen, esetleg az életkorát, pozícióját meg kell tisztelnie, akkor a Tisztelt lesz a megfelelő forma, ahogy abban az esetben is, ha a levél tárgya hivatalos, vagy ha Ön vagy a levél címzettje nem a „saját nevében” beszél, hanem például intézményként.
  • Egy fontos plusz szabály! Bár nincs kőbe vésve, de az emberi kapcsolatokra jellemző, hogy a távolságtartásba való visszavonulásnak nagy jelentőséget tulajdonítunk. Ha valakivel jóban van, és váltottak baráti leveleket is korábban valamilyen ügyben, és ő egy baráti hangú levelet ír Önnek az intézménye, vagy valamilyen hivatalos-vagy munkaügyben nevében, pl. titkárnőként, főnökként, munkatársként, nem illik a baráti stílusból visszalépni, még akkor sem, ha Ön szerint ez lenne a megfelelő, professzionális forma. Ez komoly elutasításnak tűnhet a munkatárs szemében. A megkezdett megszólítás formáját tartani mindent felülíró udvariassági szabály.

Hogyan búcsúzzon el egy offline, illetve egy online levélben?

email elköszönés
Forrás: Canva

Üdv, üdvözlettel, puszi, csumi, csá, szevasz, viszlát, tisztelettel, pá, és így tovább. Az elköszönések száma szinte végtelen, és bőven van lehetőség a válogatásra nemcsak a levélnek megfelelő hangnem, de a személyes stílus és preferenciák alapján is. Bár az online levél minden alkalommal kissé lazít a kötött formákon, az elköszönés ténye és stílusa fontos lehet. Néhány aranyszabályt mindenképp érdemes figyelembe venni:

  • A levél stílusa, megszólítása tükröződjen az elköszönésben is! Szia, Jakab! – után minimum szarkasztikusnak fog hatni egy mély tisztelettel való elköszönés. Tisztelt Tanárnő… kezdettel és megszólítással azonban talán mondani sem kell, hogy milyen furcsán és nevetségesen hatna egy „puszi” a levél végén.
  • Ha „Tisztelt” a megszólítás, ne legyen „Tisztelettel” az elköszönés – a levél első és utolsó sora majdnem olyan, mintha egymás mellett volna. Szóismétlés helyett ezesetben alkalmazza inkább az „Üdvözlettel” kifejezést, bár kevésbé hivatalos és kevésbé „udvarias”, megfelelő módja az elköszönésnek ez is.

A megszólítás és az elköszönés levélben valójában nem más, mint egy írásba vetített udvariasság – a levelezés módjának megadása kölcsönöz egy keretet a levélváltásnak. Bár kényelmesnek tűnik a hagyományos megszólítási formákat a mai világban elhagyni, az emailekben sokan figyelmetlenségnek veszik, ha csak egy odavetett sort kapnak, megszólítás és elköszönés nélkül. Érdemes hát odafigyelni a részletekre – aminek pár fontos szabályát mi is leírtuk!

Ha el szeretne igazodni a modern illemszabályok útvesztőjében, hasznosak lehetnek korábbi cikkeink is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0