Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Késés és pontosság az üzleti világban

A pontosság az üzleti élet legfontosabb eleme. A mai rohanó világban elengedhetetlen, hogy minden olajozottan működjön. Mindössze egy perc késés is fel tudja borítani az egész napirendet. Sürgős esetekben a késés akár veszteséget is jelenthet a vállalat számára! De nem olyan könnyű legyőzni ezt a rossz szokást, mint gondolná: mutatunk pár tippet, hogyan lehet pontosabb!

A pontosság nem csupán szakmai szempontból fontos tényező. Ezzel fejezi ki tiszteletét a másik iránt, miközben tanúbizonyságot tesz felkészültségéről és megbízhatóságáról is. Nem érdemes tehát a késést megkockáztatni, különösen az üzleti világban.

késés és pontosság
Forrás: Canva

Késés: miért számít illetlenségnek az üzleti világban?

A pontosság rendkívül fontos, de az eltérő kultúrákban eltérő szokásokkal találkozhat. Van, ahol a késés a tisztelet jele, mert azt mutatja meg, hogy az előző találkozó résztvevőit megtiszteli annyira, hogy több időt is szánt rájuk. Alapvetően ez egy szép gondolat, bizonyos körülmények között remekül is működik, ugyanakkor az üzleti világban ez nem elfogadható magatartás. Ennek a környezetnek az íratlan illemszabálya, hogy senki sem késhet. Minden vállalat egy olajozottan működő gépezet, ahol minden alkatrésznek pontosan kell működnie. A pontosság az üzleti világban egyben a tisztelet jele is. Ezzel ugyanis komolyan veszi kollégáit, üzleti partnereit vagy akár feletteseit, ami nem utolsó sorban Önnek is előnyös.

A pontosság megmutatja, hogy bizalomra méltó munkatárs. Ha sosem, vagy csak ritkán késik, akkor a kollégái és felettesei tiszteletteljes emberként fognak magára tekinteni, ezzel elősegítheti a saját karrierútját is. Felettesei – látván, hogy megbízható – nagyobb eséllyel bízhatnak Önre komolyabb megbízásokat, illetve nagyobb megbecsülésben fogják részesíteni. Főnökei számára is fontos, hogy olyan ember kezébe adják az adott projektet, aki biztosan nem fogja elszalasztani a határidőket, vagy ha mégis, akkor azt előre, jól kiszámíthatóan jelezni fogja.

Mit jelent a percnyi pontosság?

Azt jelenti, hogy percre pontosan érkezik, sem előbb, sem később. Mi mégis azt javasoljuk, hogy ha teheti, inkább előbb érjen oda, és maximum az autóban, a lobbiban vagy az épület előtt várja meg, amíg eljön az idő. Ezzel lehetőséget ad magának, hogy felkészült legyen. Ha időben odaér a tárgyalásra, akkor még van ideje átnézni az anyagokat, hogy ne prezentáció közben jusson eszébe, hogy az anyag felét elfelejtette. A pontosság arra is lehetőséget biztosít, hogy mentálisan is felkészüljön mindenre, ami szükséges, ráadásul előnyt ad a többiekkel szemben. Ha időben érkezik lehetősége van személyesebb beszélgetéseket folytatni, és olyan információkhoz jutni, amelyek előnyt jelenthetnek a megbeszélés során.

pontosság tárgyalásnál
Forrás: Canva

A piacgazdaság alapja a tőzsde, amely csak a megadott időszakokban működik. Gyakorlatilag minden attól függ, hogy éppen hogyan állnak az árfolyamok. Miután a tőzsde nyitvatartásán kívül kereskedni nem lehet, ezért mindennek időben kell történnie, hogy a lehető legjobb gazdasági döntéseket lehessen meghozni.

Amikor egy fontos meetingről késik el, az lehet, hogy hátráltatja a céget a döntéshozatalban, ami a tőzsdén akár veszteséggel is járhat. Az árak percek alatt több százalékot változhatnak, ami egy multinacionális vállalat esetében elképesztő összegeket jelent. Lehet, hogy Ön csak egy apró csavar a gépezetben, de egy apró csavar is leállíthatja az egész gépezet működését.

Mit jelent a megengedett késés?

Sokszor előfordulhat, hogy a megadott időpont csak tájékoztató jellegű. A megengedett késés mértékét országa és kultúrája válogatja. Vannak, akik sokkal megengedőbbek a késéssel kapcsolatban és vannak, akik egyáltalán nem tolerálják, sőt szeretik, ha még előbb odaér. Tekintve, hogy az üzlet világáról beszélünk, így késés általánosságban nem opció. Az üzleti etikett alapja, hogy mindenki akkor érkezik, amikor az elvárt. Ilyenkor a megengedett késés inkább arra vonatkozik, hogy ha nincs ott a megbeszélt időpont előtt, akkor az még elfogadható, talán még pár perc késés is, de semmi több.

Mit jelent a meghatározott időpontok közötti megjelenés?

A meghatározott időpontok közötti megjelenés azt jelenti, hogy a kezdési és befejezési időpont van feltüntetve. A feltüntetett vagy megbeszélt időintervallumon kívüli érkezés, esetleg maradás súlyos vétség. Klasszikus esetekben 20 perc késés illendő, viszont a megadott intervallumon belül szabadon érkezhet is távozhat. Azonban bemutatkozás és az üdvözlés mellett a távozás előtti elköszönés is rendkívül fontos.

Mit tegyen, ha a késés elkerülhetetlen?

A késés sokszor elkerülhetetlen. Lerobbanhat a busz, az autó, de akár lehet csak egyszerűen dugó is az utakon. Jobb esetben a felettesei megértőek lesznek, ha éppen késik. Persze ez is csak akkor működik, ha nem minden nap történik ez Önnel. Ellenkező esetben ugyanis hiába „csak” 5 perc, ha minden nap elkésik, az azért összeadódik. Amennyiben viszont csak ritkán késik, és csak kívülálló okok miatt, akkor jó esetben nem kell aggódnia.

Ha látja, hogy késésben van és semmiképpen sem fog időben odaérni, akkor írjon egy üzenetet a megfelelő embereknek, hogy elkezdhessék a munkát, vagy áttervezhessék az időpontot, ha kell.

Nem csak azért fontos tudatni a késést, hogy kollégái tisztában legyenek, miért nincs jelen, hanem azért is, mert lehet, hogy a tárgyaló félnek nincs ideje megvárni a megérkezését. Ezért jobb, ha inkább Önnélkül kezdődik el a tárgyalás, mintha elveszne az üzlet. Ezzel megtiszteli a munkatársait és megkíméli mind őket, mind pedig önmagát a kellemetlen szituációktól. Sokkal jobb úgy késve beérkezni egy meetingre, hogy tudnak a csúszásról, mintha egyszer csak megjelenni, aminek hatására akár cinikus megjegyzésekkel is bombázhatják.

Összefoglalva, az alkalmanként történő késés nem gond, de mindenképpen tudassa a megfelelő emberekkel. Ezzel jobb színben tűnteti fel magát még ilyen kellemetlen szituációban is.

Késés: mi áll a háttérben? Mit tehet, hogy pontosabbak legyen?

ébresztő beállítása
Forrás: Canva

Ha biztos benne, hogy ez csak figyelmetlenség, esetleg nem jó az időérzéke, akkor a probléma egészen könnyen orvosolható – például állítson be több időzítőt, ébresztőt. Ha nem tudja megítélni mennyi idő kell valaminek az elvégzéséhez, akkor egyszerűen számoljon rá egy pár percet, attól függően, hogy mennyit szokott késni. Ha mondjuk 10 percet késik rendszeresen a munkából, akkor tudatosan induljon el 10 perccel előbb, mint kellene.

Ha a probléma továbbra is fennáll, érdemes lehet az óráit egy pár perccel előrébb állítani. Ezzel ugyan becsapja magát, mégis mikor hirtelen ránéz az órájára rögtön azt hiszi, hogy máris késésben van. Ez egy remek taktika, hiszen ezzel automatikusan több időt hagy magának, mint kellene.

A késés hátterében komolyabb pszichológiai gondoktól kezdve, a túlterheltségen át egyszerű figyelmetlenség is állhat. Ha már többször is próbált úrrá lenni „késős” énjén, de sikertelenül, érdemes lehet professzionális segítséget kérni.

Természetesen ahány ember, annyi trükk van, ami beválhat; érdemes körülnézni az interneten, rengeteg „lifehack” ötlet létezik a késés legyőzésére!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0