Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Mik a bemutatás szabályai? Kit, kinek, mikor és hogyan illik bemutatni?

Ön tökéletesen tisztában van a bemutatás szabályaival? Pontosan ismer minden alapvető dolgot és a fontos részleteket is? Lehet, hogy tudunk még újat mutatni…

A bemutatás szabályai: kit, kinek, mikor, hogyan illik?

A bemutatkozáshoz 2, míg a bemutatáshoz 3 ember szükséges. A bemutató a kapocs a másik két, ismeretlen személy között, aki egyben lehetővé is teszi a bemutatás által, hogy a két fél megfelelően, az íratlan szabályok szerint helyesen kezdhesse az ismeretséget. Az, hogy mik a bemutatás keretei, nem egyetlen, általános szabály szerint történik meg, hanem a két fél személyének jellemzőitől és az adott szituációtól is meghatározott lehet.

A bemutatás hagyományos és klasszikus formája által a bemutató tulajdonképpen elárulja mindkét fél személyazonosságot, hiszen az egyik felet megszólítva mutatja be neki a másik személyt, a következőképpen: „XY úr/asszony/kisasszony, engedje meg, hogy bemutassam XY urat/asszonyt/kisasszonyt!” Ha az adott szituáció azt kívánja meg, érdemes a teljes neveket kimondani, valamint további információk közlésével segítheti a beszélgetés kialakulását. Itt az illetőről egy-egy érdekességet érdemes megosztani, de persze diszkréten és azzal a tudattal, hogy azt az információt szeretné magáról hangsúlyozni: például, hogy tanít egy iskolában, szabadidejében azonban fest.

Egyes esetekben előfordulhat, hogy nem tudja pontosan a bemutatandó nevét, mégis Önre hárul a feladat, hogy kapcsolatot hozzon létre két fél között. Ilyenkor az „Ismerkedjenek meg!” vagy a „Hadd ismertessem össze Önöket!” felszólítással lehet áthidalni a problémát.  Érdemes ebben az esetben kivárni a bemutatkozást, hátha legközelebb is sor kerül arra, hogy az illetők valamelyikét kelljen bemutatnia, és ezzel már pótolhatja a hiányosságot.

A bemutatás szabályai

Miért fontos a bemutatkozás, bemutatás?

A bemutatkozás, bemutatás alapvető része a civilizált társadalomnak.  Elengedhetetlen ahhoz, hogy létrejöjjön a kommunikáció, minden ismeretség kezdete. Fontos, hogy figyeljen a nonverbális jelekre, az egyéb gesztusokra is, amit közvetít. Nézzen a másikra, kedvesen mosolyogjon, és magabiztosan, jól érthetően mondja ki a nevét vagy a neveket. Az első benyomás mind a magánéletben, mind a karrierben nagyon fontos, egy első randin vagy egy állásinterjún is mindig ezzel kezdődik minden, és nagyban befolyásolhatja az ügy sikerét.  A bemutatkozás az az első benyomás, ami meghatározhatja a kapcsolat minőségét, illetve azt, hogy lehet-e annak egyáltalán jövője.

A harmadik fél segítségével történő megismerkedés – azaz a bemutatás – nélkülözhetetlen a hivatalos életben, míg a bemutatkozás a magánéletet jellemzi. De ez nem jelenti azt, hogy a kettő között nem akadnak olyan helyzetek vagy szituációk, amikor a bemutatás helyett bemutatkozásra, a bemutatkozás helyett pedig bemutatásra van szükség.

Amikor bemutatnak valakit, vegye fel vele a szemkontaktust, és az üdvözléssel együtt érthetően mondja ki a nevét is. Amennyiben egy nagyobb rendezvényen sok ismeretlennek mutatja Önt be a szervező, az ünnepelt vagy a házigazda, akkor törekedjen arra, hogy egy-egy jellegzetes vonását, külső jegyét, a viseletének érdekes darabjait gondolatban összekösse a nevével. Így a későbbiek során, az idő és az ismeretségek előrehaladtával könnyebb lesz eligazodni a nevek rengetegjében.

Ha egy kifejezetten tiszteletreméltó vagy közismert személynek mutatták be, csak a vezetéknevén szólítsa a későbbiek során, kivéve, ha az ellenkezőjét kéri. Ha olyan helyzetbe kerül, hogy bemutatottból bemutatóvá válik, ügyeljen arra, hogy pontosan úgy mutassa be az illetőt, ahogy Önnek is bemutatták. Ez nagyon fontos, főleg olyankor, ha az illetőnek valamilyen társadalmi címe vagy rangja van. Szólítsa nevén azt, akinek bemutatták. Aranyszabály, hogy minden esetben vallja be, ha valakinek nem sikerül megjegyezni a nevét, ez nem probléma, ugyanakkor egy olyan kártya, amit csak egyszer lehet kijátszani: másodszorra nem tudni egyet jelent a figyelmetlenséggel és sokan udvariatlanságnak értékelik.

A bemutatás szabályai

Kit, kinek, mikor és hogyan illik bemutatni?

A bemutatás részletei tehát szituációfüggőek, illetve nagyban múlnak azon is, hogy mi jellemzi a személyeket. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány életszerű szituációt, lehetséges variációt és szabályt, illetve azt is, hogy milyen kivételek módosíthatják ezeket a szabályokat.

  • Eltérő neműek esetén férfit a nőnek illik bemutatni, kivéve, ha közismert személyiségről van szó, akkor ez fordítva is történhet.
  • Eltérő korosztály esetén a fiatalabbat az idősebbnek illik bemutatni. Ez a szabály felülírja az előzőt: a jóval idősebb férfinek mutatjuk be a fiatal lányt.
  • Alacsonyabb beosztásút a magasabb beosztásúnak illik először bemutatni, kivéve, ha a korkülönbség jelentős, mert akkor ebben az esetben felülíródik
  • Az új munkatársat a munkahelyén a vezetőnek kell bemutatni a régieknek
  • A belépőt a bennlévőnek illik bemutatni
  • Vendégség, kisebb rendezvény esetén úgy illik, hogy a házigazda, háziasszony mutatja be mindig az újonnan érkezőket
  • Nagyobb események esetén, például egy esküvőn a közös ismerősök is kerülhetnek bemutató szerepkörbe.
  • Ha valakinek a tiszteletére szerveznek egy eseményt, akkor neki mutatják be a többi meghívottat. Ha valaki sokat késik, nem kell bemutatni, leszámítva, ha ő az előadó egy rendezvényen vagy egy ünnepelt személy.
  • Hivatalos tárgyalások esetében a delegációvezetők feladata, hogy a kölcsönös üdvözlést követően a tárgyalóasztal mellett bemutassák delegációjuk tagjait, közölve azok teljes nevét és beosztását is.
  • Sokoldalú tárgyalásnál az idő keretei miatt ettől elvonatkoztatnak, és a résztvevők a későbbiekben a jegyzőkönyvből tájékozódhatnak többiek kilétéről.

Mit csináljon, ha nem érti a másik nevét?

Abban az esetben, ha Ön a bemutatott fél, vagy Önnek mutattak be valakit, és nem értette jól az illető nevét, vagy nem biztos benne, hogy tényleg jól hallotta-e, bátran kérdezzen vissza, vagy kezdeményezze a névjegykártyacserét.  

A bemutatott felekre is vonatkoznak bizonyos szabályok. A bemutatott személynek mindig várnia kell a másik féltől, hogy felajánlja a kézfogást. Ha egy hölgynek mutatnak be valakit, akkor ő ülve maradhat a kézfogás alatt is, a férfiaknak azonban fel kell állnia. Ha valakit bemutatnak Önnek, akkor ne burkolózzon hallgatásba: illik legalább annyit mondani, hogy „örvendek”, vagy „nagyon örülök.” A bemutatkozás utáni társalgást az íratlan szabály szerint a nő, az idősebb vagy a tekintélyesebb személy kezdeményezi, ez alól a beálló, kínos csend menthet meg minket, amit megtörhetünk ezen szabály megszegésével.

A bemutatás szabályai

Amennyiben szeretné fejleszteni a tudását illem és etikett témakörben, ajánljuk Önnek a blogunkon található alábbi cikkeinket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0