Oldal kiv√°laszt√°sa

Var√°zserejŇĪ ingek... :Katt ide!

Mi pontosan az elsŇĎ benyom√°s? Hogyan alak√≠thatunk rajta?

A gyorsan v√°ltoz√≥ vil√°gnak sok h√°tr√°nya √©s elŇĎnye is van. T√∂bbek k√∂z√∂tt m√©g fontosabb√° v√°lt az elsŇĎ benyom√°s, hiszen megtanultuk, hogy ami nem tetszik, azt egy p√∂ccint√©ssel, kattint√°ssal m√°r ‚Äětov√°bb is tolhatjuk‚ÄĚ. Hogyan tegy√ľnk teh√°t j√≥ benyom√°st tizedm√°sodpercek alatt?

bemutatkoz√°s
Forr√°s: Canva

M√©g mielŇĎtt teljesen megr√©m√ľlne az elsŇĎ benyom√°s fontoss√°g√°t√≥l, van egy j√≥ h√≠r√ľnk: minden mozg√°sban van, mi magunk is. Bele√©rtve a legt√∂bb ember √©lethelyzet√©t, hobbijait, t√°rsas√°g√°t, ak√°r munkahely√©t √©s lak√≥hely√©t is. M√≠g kor√°bban sok ember egy szŇĪk k√∂z√∂ss√©gben, egyazon helyen √©lte le eg√©sz √©let√©t, ma m√°r rengeteg lehetŇĎs√©g√ľnk van elsŇĎ benyom√°st tenni!

Ennek a h√°tr√°nya azonban az, hogy √ļjra √©s √ļjra megm√©rettetik, folyamatosan ki kell v√≠vnia az elismer√©st. Ez folyamatos stressznek √©s bizonytalans√°gnak tesz ki mindenkit. De ha tiszt√°ban van azokkal az apr√≥ tesztekkel, amit a k√∂rnyezete v√©gez el az elsŇĎ tal√°lkoz√°s eset√©ben, √©s tudja, hogy az adott t√°rsas√°gnak milyen √≠ratlan szab√°lyai, norm√°i vannak, akkor j√≥ es√©llyel hamar rutint szerez abban, hogy mik√©nt tegyen egy adott k√∂zegben j√≥ benyom√°st.

Mit jelent az elsŇĎ benyom√°s?

Az elsŇĎ benyom√°s az elsŇĎ tal√°lkoz√°s alkalm√°val a m√°sikr√≥l kialak√≠tott v√©lem√©ny, amely hossz√ļt√°von meghat√°rozhatja mag√°n- √©s hivatalos jellegŇĪ kapcsolatait. A r√©gi vil√°gban illemszab√°lyok sŇĪrŇĪ sz√∂ved√©ke hat√°rozta meg a t√°rsadalmi √©rintkez√©sek minden form√°j√°t, a nyilv√°nos t√©rben, esem√©nyeken t√∂rt√©nŇĎ megjelen√©st, viselked√©st, kommunik√°ci√≥t. Term√©szetesen kult√ļr√°nk√©nt, t√°rsadalmi r√©tegenk√©nt v√°ltoz√≥ak voltak az elv√°r√°sok. Kor√°bban minden egy√©rtelmŇĪ volt, √©s b√°r az etikett m√°r nem szab√°lyozza ilyen szigor√ļan a mindennapokat, az elŇĎrejut√°s, a sikeres mag√°n√©let vagy karrier szempontj√°b√≥l alapvetŇĎ felt√©tel ma is, hogy j√≥ legyen az elsŇĎ benyom√°s.

Milyen helyzetekben van jelentŇĎs√©ge az elsŇĎ benyom√°snak?

Az elsŇĎ benyom√°snak sz√°mtalan alkalommal lehet jelentŇĎs√©ge. Ilyen p√©ld√°ul az, amikor vizsg√°ra k√©sz√ľl, √°ll√°sinterj√ļra megy, kedvese bar√°taival vagy csal√°dtagjaival tal√°lkozik, elsŇĎ randi elŇĎtt √°ll, vagy v√©letlen szerez√ļj ismerets√©get.

Hogyan alakul ki az elsŇĎ benyom√°s? 

Az elsŇĎ benyom√°s elemei megjelen√©s, a fell√©p√©s, a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ gesztusok sora, a verb√°lis √©s nonverb√°lis kommunik√°ci√≥, az √≠ratlan viselked√©si √©s t√°rsalg√°si szab√°lyoknak a betart√°sa, ami az adott k√∂zeget jellemzi. Ezt  jelentŇĎsen befoly√°solhatja, ha tudja azokat az ‚Äěapr√≥ tr√ľkk√∂ket‚ÄĚ, amik pozit√≠v sz√≠nben t√ľntetik fel, ha rendelkezik a kellŇĎ inform√°ci√≥val az adott k√∂zegrŇĎl, √©s term√©szetesen ismeri az illemet, etikettet √©s protokollt. Elengedhetetlen m√©g a szitu√°ci√≥nak megfelelŇĎ √∂lt√∂zet, mely mindig tiszta, az √°polt k√ľllem, rendezett haj- √©s arcszŇĎrzet, a megfelelŇĎ manikŇĪr (√©s ha ny√°ron olyan helyzetbe ker√ľl, akkor a pedikŇĪr is!). Ezek √∂sszess√©g√©bŇĎl alakul ki az √ĖnrŇĎl alkotott v√©lem√©ny a legelsŇĎ pillanatokban.

Milyen hat√°sai lehetnek az elsŇĎ benyom√°snak?

Egy √°ll√°sinterj√ļb√≥l √°ll√°s lehet, egy bemutatkoz√°sb√≥l √ļj karrier, egy v√©letlen tal√°lkoz√°sb√≥l egy √©letre sz√≥l√≥ bar√°ts√°g, egy elsŇĎ randib√≥l a boldog√≠t√≥ igen, a leendŇĎ feles√©g rokons√°g√°val val√≥ megismerked√©s ut√°n a megtŇĪrt kedves vagy a csal√°d √ļj kedvence c√≠met is el√©rheti. Lehet, hogy az √ļj szomsz√©dok k√∂r√©ben √Ėn lesz a potenci√°lis c√©lszem√©ly, akinek borsot t√∂rnek az orra al√°, vagy √©ppens√©ggel mindenki √Ėnt akarja meginvit√°lni a kerti partiba.

az elsŇĎ benyom√°son sokat seg√≠thet egy mosoly
Forr√°s: Canva

Az √©letnek szinte nincs olyan mozzanata, ahol ne sz√°m√≠tana az elsŇĎ benyom√°s. √Ām ha elrontja, akkor sem kell k√©ts√©gbe esni; √ļjrakezdeni is b√°rmikor lehet, ha minden nagyon rem√©nytelennek l√°tszik m√°r, b√°r t√©ny, hogy sokkal nehezebb, mint elsŇĎre j√≥ benyom√°st tenni.

Hogyan form√°lhatja elŇĎzetesen az √ĖnrŇĎl kialakul√≥ elsŇĎ benyom√°st?

B√°r nem a ruha teszi az embert, de k√©ts√©gtelen, hogy az elsŇĎ benyom√°sban hat√°rozott szerepe van. ElŇĎsz√∂r val√≥sz√≠nŇĪleg megl√°tj√°k √Ėnt, √©s csak ut√°na van es√©lye sz√≥hoz jutni.

√Ėlt√∂zz√∂n fel az √©vszakhoz, alkalomhoz illŇĎen, legyen visszafogott √©s eleg√°ns. A minŇĎs√©g legyen kifog√°stalan, illetve az √∂ssze√°ll√≠t√°s megfelelŇĎ st√≠lust adja ki, amelyben minden harmoniz√°l. Ha √∂lt√∂nyt visel, annak fazonja illeszkedjen a testalkat√°hoz.

Figyeljen a m√©retekre: sem t√ļl bŇĎ, sem t√ļl szŇĪk, sem nem t√ļl r√∂vid √©s se nem t√ļl hossz√ļ ruhadarabokat v√°logasson √∂ssze. Akkor is k√©nyelmes legyen, ha le√ľl benne. A sz√≥ szoros √©rtelm√©ben figyeljen oda a tisztas√°gra tetŇĎtŇĎl talpig: a napszem√ľvegtŇĎl vagy s√°lt√≥l kezdve eg√©szen a cipŇĎig. A ruha ne legyen t√ļl r√©gi vagy t√ļl √ļj: ne legyen rajta kop√°s vagy lyuk, de ne olyan legyen, mint amit most vett meg a boltban, √©s m√©g ott maradhatott rajta a cetli. Az eleg√°ns viselet mellett figyeljen a visszafogotts√°gra is. Ne legyen semmi hars√°ny, kir√≠v√≥ viselet√©ben. A nagy mint√°s ruhadarabok, √©l√©nk sz√≠nek, hatalmas feliratok nem illenek egy igazi √ļriemberhez. Figyeljen arra, hogy ne vegyen fel olyan ruhadarabokat, amelyek egym√°shoz nem illŇĎ, egym√°ssal nem harmoniz√°l√≥ sz√≠nŇĪek. T√ļl √©l√©nk, hars√°ny sz√≠neket ne p√°ros√≠tson egym√°ssal: semleges sz√≠nekkel kombin√°lja, √©s ellens√ļlyozza pasztell √°rnyalatokkal.

Minden helyzetben legyen udvarias √©s elŇĎz√©keny. Ak√°r randi, ak√°r √ľzleti t√°rgyal√°s a program, figyeljen oda arra, hogy nagyj√°b√≥l egyforma m√©rt√©kben besz√©ljenek, √©s ha partnere viszi a sz√≥t, teljes m√©rt√©kben koncentr√°ljon r√°. K√©rdezzen vissza ‚Äď ezzel jelezve, hogy figyelt √©s hogy √©rdekli a t√©ma, illetve a m√°sik v√©lem√©nye. Politikai, etnikai, t√°rsadalmi t√©m√°ban, illetve minden olyan t√©m√°ban, melyrŇĎl a partner√©nek mark√°ns v√©lem√©nye van, √©s l√°that√≥lag √©rz√©kenyen √©rinti, visszafogottan nyilatkozzon.

Az elsŇĎ benyom√°s nem csak √Ėn√∂n m√ļlik, hanem azon is, akivel tal√°lkozik: elŇĎ√≠t√©letek, term√©szet, adott √©lethelyzet vagy pillanatnyi hangulat is r√©sze lehet ennek, amin finoman, √°tgondoltan szint√©n √ļrr√° lehet lenni. Ha olyan a szitu√°ci√≥, t√°j√©koz√≥djon elŇĎre besz√©lgetŇĎpartner√©t illetŇĎen, ismerje a tabut√©m√°kat √©s azt is, mi√©rt rajong, mirŇĎl besz√©l sz√≠vesen.

Mit lehet tenni, ha ut√≥lag szeretn√© m√≥dos√≠tani az elsŇĎ benyom√°st?

elsŇĎ benyom√°s
Forr√°s: Canva

Meg lehet v√°ltoztatni az elsŇĎ benyom√°st, m√©gpedig √ļgy, ha tartja mag√°t szigor√ļan ahhoz, amit az elsŇĎ alkalommal kellett volna. Mindenkinek j√°r egy 2. es√©ly. Ha a m√°sik ember nyitott √©s nem elŇĎ√≠t√©letes, akkor egy m√°sodik alkalommal egy merŇĎben m√°s √©lm√©nyt ny√ļjtva pozit√≠vv√° form√°lhatja a v√©lem√©ny√©t.
Ugyanakkor nem mindig kap m√°sodik es√©lyt, egy rosszul siker√ľlt √°ll√°sinterj√ļ ut√°n p√©ld√°ul eg√©sz ritka az olyan eset, hogy beh√≠vj√°k pr√≥baidŇĎre bizony√≠tani.

Maradjon √∂nmaga, de legyen √∂nmaga legjobb verzi√≥ja! Nem kell kifordulnia mag√°b√≥l, nem kell, sŇĎt, nem is szabad m√°st mutatni, mint amilyen val√≥j√°ban. Arra viszont √©rdemes odafigyelni, hogy √∂nmag√°b√≥l lehetŇĎleg a legjobbat adja a bemutatkoz√°skor.

Ezek is √©rdekelhetik m√©g…

Az √Ėn kosara0
A kos√°r √ľres.
V√°s√°rl√°s folytat√°sa
0