Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Vizsga előtt és közben: mit viseljen, mikre figyeljen?

Egy vizsga önmagában is komoly megmérettetést jelent, amelynek alapja a megfelelő szellemi felkészültség. Azonban a tudás mellett, nagyon sokat nyom a latban a megjelenés is, hiszen az első benyomás a vizsgáztató szemében is nagyon fontos lehet. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, mi mindenre érdemes odafigyelni vizsga előtt és milyen lényeges tényezők hozhatják meg a várt sikert.

Mi okozza a vizsgadrukkot?

A vizsgadrukk tulajdonképpen a szervezet stresszre adott akciója, amelynek alapja az, hogy nem szeretnénk megszégyenülni mások előtt, cserébe viszont életünk legjobb formáját szeretnénk hozni. Vagyis az elvárásoknak való megfelelés miatt alakul ki a szorongás. Ilyenkor az agy stresszközpontja, a hipotalamusz utasítására gyorsabban ver a szív, emelkedik a vérnyomás, izzadás jelentkezik, az izmok pedig megfeszülnek.

Hogyan küzdjük le az idegességet vizsga előtt?

A feszültség oldásának rengeteg módja van, jellemzően mindenkinél más módszer válik be. Egyrészt fogyaszthat természetes eredetű, például gyógynövény-kivonatokat tartalmazó nyugtató, altató hatású készítményeket, de kipróbálhatja a jógát és a nyújtógyakorlatokat is. Fontos, hogy soha ne menjen sem éhesen, sem pedig teli hassal vizsgázni, ugyanis ez is nagy mértékben ronthatja az aktuális komfortérzetet.

Sokat segíthet emellett, ha nem önmagára, hanem a tanárára és a környezetre figyel, és a lehető legtöbbet mosolyog. Az utolsó pillanatokban már nem érdemes tanulni, sőt, a vázlatot sem ajánlott átnézni, a stressz miatt ugyanis könnyen kialakulhat az érzés, hogy nem tud semmit.

Államvizsga előtt
Forrás: Canva

Fogyaszthatunk-e stresszoldó szereket vizsga előtt?

Amennyiben korábban sosem fogyasztott ilyen szereket, nem érdemes ilyenkor elkezdeni, ugyanis nem tudhatja, hogy az Ön szervezetére milyen hatással lesz. Ez igaz a természetes alapú, gyógynövényes termékekre is, ugyanis ezek is okozhatnak bágyadtságot, álmosságot és nehezíthetik a gondolkodást.

Mire figyeljünk vizsga előtt?

A sikeres vizsga alapja a stabil tudás, és a magabiztosság. E kettő nélkül nem sikerülhet – alábbi tippjeink már csak a “hab a tortán”.

Gyakoroljon eleget!

Az első és legfontosabb dolog, hogy ha lehet, az utolsó 24 órában már ne tanuljon új anyagot, viszont a már átvett ismereteket igyekezzen minél jobban begyakorolni! Amennyiben szóbeli vizsgáról van szó, a legjobb, ha minden tételhez van a fejében néhány olyan kulcsszó, amely alapján végig tudja vezetni a gondolatmenetet. Írásbeli megmérettetés esetén pedig, szintén a fontos témakörök vázlatára érdemes alapozni.

Gondolkozzon pozitívan!

A „jajj ez nem fog sikerülni” és az „esélytelenek nyugalma” mondatok ritkán segítenek ezekben a helyzetekben, ezzel szemben a pozitív gondolkozás annál többet. Arra koncentráljon, amit tud, és ne arra, amire esetleg nem jutott annyi idő! Stresszes helyzetben kulcsfontosságú lehet, hogy a megfelelő, pozitív hozzáállással legyen felvértezve.

Nem mindegy, mit eszik…

Mivel vizsgaidőszakban az észszerű étrendnek agyserkentő hatása lehet, mindenképpen érdemes tudatosan kezelni az étrendet már a felkészüléss során is. A mindennapi, egészséges napindító reggeli sok zöldséggel, gyümölccsel sokat segíthet, és a nap során is érdemes inkább többször, kevesebb, könnyedebb ételeket enni, amiktől nem álmosodik el az ember. A chipset, energiaitalt és csokoládét nagy mennyiségben viszont ajánlott hanyagolni. A vizsga előtti napon jó barát lehet a tészta, a rizs, az árpakenyér is, az agynak szüksége van a szénhidrátokra.

Az sem mindegy, hogy a vizsga előestéjén mit eszik és iszik, ugyanis a zsíros ételek, alkoholos italok, valamint a magas koffeintartalmú termékek mind hátráltatják a megfelelő pihenést. A vizsga napján viszont jöhet egy kis pörgetés, a banán és a szőlőcukor remek választás lehet, akárcsak a csonthéjasok, és egy kis csoki is beleférhet.

Forrás: Canva

…és az is számít, mit iszik a vizsga előtt

Bár sokak esetében a koffeintartalmú italok fogyasztása a vizsgahelyzetek alappillérei, a szomorú valóság az, hogy ezek nagy mértékben fokozzák a vizsgadrukkot. Ha úgy érzi, hogy fáradt , közvetlenül vizsga előtt érdemes inkább egy nagy pohár hideg vizet inni, ez segíti a megfelelő agyműködést és a higgadt gondolkozást.

Természetesen mondani sem kell, hogy alkoholt nem érdemes fogyasztani a vizsga előtt, akkor sem, ha mások ezt javasolják izgulás mellett. Rontha a kognitív képességeket, ráadásul a szaga sem vet Önre jó fényt.

Az alvás fontossága

Mindenképpen ajánlott legalább 8 órát aludni a vizsga előtti éjszaka, ami azt is jelentheti, hogy a korai kezdés vagy sok utazás miatt már 9 óra körül ágyba kell bújnia. Ha nem tud ilyen korán elaludni, ihat például nyugtató hatású citromfű teát, és érdemes kiiktatni a tv-t, lehalkítani a telefont is. Így nem csak megfelelő idejű, de kiváló minőségű is lehet a pihenés.

Ám lefekvés előtt van még egy teendő: ha mindent előkészít a másnapi induláshoz, sokkal egyszerűbb lesz a reggel. Például rengeteg időt spórolhat azzal, ha kikészíti a ruháit, izzításra készen áll a kávéfőző, minden jegyzete egy helyen pihen, és a cipője is szép tisztán várja a bejáratnál.

Hogyan illik felöltözni a vizsgára?

Írásbeli vizsgán jellemzően a kényelmes öltözet számít, szóbelinél viszont illik megtisztelni a helyzetet.

A hölgyek esetében mindenképpen egy elegáns nadrág vagy szoknya ajánlott. Az utóbbi esetben az ideális az, ha néhány centiméterrel a térd fölé, vagy egy kicsivel alá ér. Tökéletes választás hozzá a fehér ing vagy blúz, azonban fontos, hogy ez semmiképpen ne legyen átlátszó anyagból, ne csillogjon és semmilyen módon ne keltsen feltűnést. Erre mindenképpen kerüljön egy szoknyához vagy nadrághoz passzoló blézer is.

Az urak esetében nincs jobb választás egy elegáns és kényelmes öltönynél, amely egy fehér inggel és egy hozzá passzoló nyakkendővel igazán stílusos lehet. A mintás, hivalkodó anyagokat mindenképpen hanyagolni kell, ez pedig a nyakkendőre is vonatkozik. A megfelelő nyelvvizsga öltözetről itt olvashat részletesebben.

Milyen cipőt viseljünk a vizsgán?

Ami a lábbelit illeti, a hölgyek esetében bátran lehet magassarkú, amennyiben nem túlságosan magas, de a nyitott szandálokat érdemes kerülni. A legjobb, ha fekete színű a cipő, emellett pedig a kényelemre is érdemes hangsúlyt fektetni, hiszen egy olyan lábbeliben nem lehet megfelelően gondolkozni, amelyben sajog az ember lába. A férfiak esetében a lábbeli legyen kifejezetten alkalmi, nem illik egy ilyen eseményen sportcipőben megjelenni. Ezzel kapcsolatban ebben a korábbi bejegyzésben írtunk bővebben.

A megfelelő cipő vizsgára
Forrás: Canva

Hogyan viselkedjünk vizsga közben?

Az illem és a tisztelet alapvető fontosságú egy vizsgahelyzetben, így ezekre mindenképpen oda kell figyelni az egész esemény során még akkor is, ha hatalmas stresszként éli meg a szituációt. Ne kapkodjon és ne hadarjon, mert ez nehezíti a gördülékeny kommunikációt. A higgadt hozzáállás profizmusról és felkészültségről árulkodik. Ezzel kapcsolatban érdemes átolvasni ezt a korábbi cikkünket.

Egy vizsgára, a tanulás mellett számos más szempontból is érdemes felkészülni, így a ruházatra, a megjelenésre, a viselkedésre, az étkezésre és a pihenésre is ugyanolyan hangsúlyt kell fektetni, mint a felkészülésre. Ha ezeket megfogadja, nagyobb eséllyel távozhat sikerélménnyel a teremből a megmérettetést követően!

Ha cikkünk után is vannak kétségeid a vizsgákra illő öltözet kapcsán gyere el hozzánk öltözködési tanácsadásra:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Az államvizsga egy fontos esemény, aminek a sikerességére bizony az öltözködésünk és a viselkedésünk is hatással van.

Olvassa el erről szóló írásunkat is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0