Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Etikett útmutató államvizsgára: öltözködés, viselkedés, mit illik, mit nem?

Az államvizsga az egyetemi évek megkoronázása, amely során sok esztendő munkája érik be. Ez az utolsó nagy lépcsőfok a diplomához, egyenes utat vezet a nagybetűs élethez és álmai munkájához egyaránt. Itt nyer értelmet a sok áttanult éjszaka, nehéz vizsgaidőszak és stresszes megmérettetés. Mivel egy nagyon komoly eseményről van szó, nem kérdés, hogy meg kell adni a módját a megjelenésnek és a viselkedésnek is.

Mi az az államvizsga? Mikor van?

Az államvizsga az egyetemi, főiskolai tanulmányok utolsó nagy próbatétele, ahol a tanulók számot adhatnak addig megszerzett tudásukról. Ezen a megmérettetésen csak azok a hallgatók vehetnek részt, akik abszolutóriumot szereztek, vagyis begyűjtötték az összes szükséges kreditet vizsgák, gyakorlati órák, valamint a szakdolgozat sikeres megírásának keretein belül. Az államvizsgán a hallgatók egy oktatókból és szakemberekből álló bizottság előtt adnak számot a tudásukról, valamint védik meg a szakdolgozatukat is. A vizsgabizottság jellemzően egy elnökből, egy vendégelnökből, illetve legalább ez bizottsági tagból áll. Jellemzően egy évben kétszer szervezik meg ezeket a vizsgákat a tavaszi és az őszi szemeszterek végén.

Mi egy államvizsga menete?

Az államvizsga pontos menete minden esetben az adott felsőoktatási intézménytől, valamint a kartól és szaktól is függ, az alapok azonban jellemzően megegyeznek e téren.

Ami biztosan része lesz a vizsgának, az a szakdolgozat vagy diplomamunka bemutatása és megvédése a szakemberekből álló bizottság előtt. Ezt kiegészítheti az előzetes tételek alapján tett szóbeli felelet, szakmai kérdések megválaszolása, de akár egy korábbi időpontban megtartott írásbeli vizsga is. A szakdolgozat védéséhez rendszerint prezentációt is kell készíteni, amelyben hallgató röviden bemutatja saját kutatását és annak eredményeit, valamint válaszol az esetlegesen felmerülő kérdésére is. Ezek vonatkozhatnak szakdolgozatírás és kutatás folyamatára, az elméleti háttérre, illetve kapcsolódó szakmai témákra is. Ezt főként egy beszélgetésnek kell elképzelni, ahol a hallgató az, aki a legmélyebben ismeri az adott témát és szakmai művet, annak részleteiről pedig tájékoztatja a jelen levő szakmabelieket. Ez a gondolat sokat segít akkor, ha valaki lámpalázzal küzd.

  • A szóbeli vizsga során előzetes tételek alapján zajlik a szakmai felelet, amely során a hallgató az egyetemi évek alatt elsajátított tudásáról adhat számot. Ehhez néhány intézményben tételt húznak, sok esetben van A és B tételsor is. Egy rövid felkészülési idő után a vizsgázó elmondja a feleletét és válaszol a témával kapcsolatos kérdésekre is. Itt előre megkapják a hallgatók a tételsorokat, és van lehetőségük azokat kidolgozni, és célzottan megtanulni.
  • Előfordulhat azonban az is, hogy nem tételt húz tanuló, hanem a bizottság tagjai tesznek fel szakmai kérdéseket. Sőt, akad olyan szak is, ahol egyáltalán nincs ilyen jellegű felelet.
Államvizsga

Államvizsga tippek: mit illik felvenni?

Mivel igen komoly eseményről van szó, ahol a tudás mellett a személyes szimpátia is szerepet játszik, itt is számít az első benyomás.

Államvizsga viselet lányoknak

A hölgyek esetében mindenképpen egy elegáns nadrág vagy szoknya viselése szükséges. Fontos, hogy az utóbbi semmiképpen ne legyen túl rövid. A legjobb, ha néhány centiméterrel a térd fölé vagy egy kicsivel alá ér. Tökéletes választás hozzá a fehér ing vagy blúz, ám fontos, hogy ez semmiképpen ne legyen átlátszó anyagból, ne csillogjon és semmilyen módon ne keltsen feltűnést. Erre mindenképpen kerüljön egy szoknyához vagy nadrághoz passzoló blézer is. Ha valaki nem szeretné mindezt külön összeválogatni, remek választás lehet egy kosztüm is. Ami a lábbelit illeti, bátran lehet magassarkú, amennyiben nem túlságosan magas, ám a nyitott szandálokat érdemes kerülni. A legjobb, ha fekete színű a cipő. Emellett dig a kényelemre is érdemes hangsúlyt fektetni, hiszen nem lehet megfelelően gondolkodni egy olyan lábbeliben, amelyben sajog az ember lába. A nagy, lógós ékszereket is ajánlott hanyagolni, a smink terén is érdemes a természetességre törekedni. A konty vagy lófarok jó választás, mert nem zavar írás vagy prezentáció közben, ráadásul nem takarja el az ember arcát sem egy-egy kósza tincs.

Államvizsga

Államvizsga viselet fiúknak

Az urak esetében nincs jobb választás egy elegáns és kényelmes öltönynél, amely egy fehér inggel és egy hozzá passzoló nyakkendővel igazán elegáns lehet. A mintás, hivalkodó anyagokat mindenképpen hanyagolni kell, ez a nyakkendőre is vonatkozik. A lábbeli legyen kifejezetten alkalmi, nem illik egy ilyen eseményen sportcipőben megjelenni. Egy válltáskába befér minden, amire szükség lehet helyszínen. Az ékszerek terén mindenképpen a visszafogottság domináljon, az ápoltságot illetően pedig a borotválkozás alapvető követelmény a nagy nap reggelén.

Hogyan viselkedjen az államvizsgán?

A két alapvető kulcsszó a tisztelet és az illem. Ha érdekli, hogy mi a különbség az egyes fogalmak között, ebből a korábbi cikkünkből bővebben is tájékozódhat:

Amikor belép a terembe, legyen magabiztos, köszönjön a bizottság tagjainak, majd foglaljon helyet. Jellemzően nem szokás ilyenkor kezet fogni, ám ha mégis erre kerülne a sor, akkor érdemes elolvasni ezt a cikket:

 Felelet közben mindenképpen érdemes tartania szemkontaktust, de természetes, ha közben olykor a prezentációra pillant. Az erőteljes gesztusokat, a hajjal való babrálást vagy egyéb melléktevékenységet érdemes mellőzni. A kérdésekre mindig próbáljon meg egyenesen válaszolni, soha ne feleljen úgy, hogy „nem tudom” vagy „erről nem volt szó”, esetleg „nem volt benne a tételben”. Ha olyat kérdeznek, amiről valóban fogalma sincs, vagy tényleg nem esett róla szó, gondolja végig logikusan, és adjon megfelelő szakmai választ. A bizottság tagjai nem csak arra kíváncsiak, hogy mennyit tudott a hallgató bemagolni a tételekből! Az is fontos, hogyan tudja a tanult információkat felhasználni arra, hogy új következtetéseket vonjon le – hiszen ez az egyetemi évek lényege.

Amikor belép az ajtón, még egy hatalmas megmérettetés áll Ön előtt, ám mikor kilép rajta, már egy friss diploma büszke tulajdonosa. Az pedig leírhatatlan érzés, amikor évek munkájának érik be a gyümölcse. Innen a következő lépés egy hatalmas ünneplés és a diplomaosztó, az utóbbi kapcsán pedig szintén léteznek illemszabályok, Önre és családjára vonatkozóan, amelyekkel kapcsolatban innen tájékozódhat:

Amikor pedig az ember a kezében tartja a diplomáját, megkezdődhet egy új és izgalmas élet a munkakeresés és az első állásinterjúk világával, amelyet egy ideális munkahelyen töltött hétköznapok koronáznak majd meg. De most a legfontosabb, hogy mindenképpen érdemes tudatosan készülni az államvizsgára, megtanulva a megfelelő szakmai anyagot, valamint szem előtt tartva az illemet. Így nem csak a felkészültsége, de a megjelenése és a viselkedése is kifogástalan lehet, ez pedig szinte egyenes utat jelent a sikerhez és a hallgatói lét lezárásához!

Sok sikert kívánunk!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0