Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Gratulálok a diplomádhoz: útmutató és idézetgyűjtemény

Nehézséget okoz a gratuláció diplomához? Diplomaosztó ünnepségre hívták? Még nem volt sohasem, vagy olyan régen volt, hogy elfelejtette ? Cikkünket ezekben az esetekben kifejezetten ajánljuk Önnek!

Hogyan illik gratulálni egy sikeres diplomához?

Környezetében valaki sikeresen befejezte felsőfokú tanulmányait és minősitést szerzett? Közeleg a diplomaosztó ünnepség, amire Önt is meghívták? Ha nem tudja, hogyan fogjon neki a készülődésnek, segítünk. Nem ciki, ha nem is olyan egyértelmű, hogy pontosan mire is kell gondolnia egy ilyen alkalom leendő résztvevőjeként, hiszen a diplomaosztó ritka, ám annál örömtelibb esemény a legtöbb ember életében.

gratuláció diplomához
  1. Először is, ne felejtkezzen meg arról, hogy ez egy ünnepélyes alkalom. Tehát tisztelje meg a résztvevőket és a diplomázót egy kifogástalan, úriemberhez illő viselettel. Mit is értünk ezalatt? Egy sötét vagy semlFeges színű öltönnyel, fehér inggel, hozzá passzoló bőrcipővel és egy a szetthez illő, egyszínű, sötét nyakkendővel kell rendelkeznie ruhatárának ehhez. Ha valamelyik hiányzik, jöjjön el üzletünkbe és segítünk!
  2. Szerezzen be egy megfelelő ajándékot. A választásnál legyen körültekintő és figyeljen oda a részletekre is. Korábban már írtunk 42 vicces ballagási ajándékot, ezek nem csak a középiskola, hanem a főiskola, egyetem elbúcsúztatására is remek ötletek. De persze ezúttal gondolkodhat komolyabban is, hiszen egy diplomázó mégiscsak felnőttebb, komolyabb már, mint egy érettségiző!
  3. Legyen igazi úriember: gondoljon idősebb rokonokra, hozzátartozókra is, ajánlja fel, hogy akit kell, a helyszínre fuvaroz, a hivatalos eseményt követően pedig elviszi a bulira, vagy haza. Ezek az apró, ám annál gálánsabb gesztusok segítenek a családnak, és jó fényt vetnek Önre is.
gratuláció diplomához

Milyen ajándékot illik adni egy diplomaosztóra?

Bizonytalan abban, hogy mit is adjon az ünnepeltnek? Az ajándék kapcsán elsődleges szabály az egyeztetés. Más meghívottakkal, a diplomaosztót követő fogadás szervezőivel, a legközelebbi hozzátartozóval érdemes megtárgyalni, hogy ki mit visz ajándékba.

Ha valami nagyon konkrét meglepetést, tárgyi ajándékot szeretne átadni, érdeklődjön mindenképpen, nehogy ugyanazt kapja az ünnepelt több esetben is. Az sem biztos, hogy mindig a meglepetés a legjobb döntés: nyugodtan egyeztethet az ünnepelttel is, hogy mire vágyik, mire van szüksége.

Mindig jó választás egy kis anyagi hozzájárulás a felnőtt élet kezdetéhez, vagy egy komolyabb könyvutalvány, esetleg egy olyan élmény, szabadidős program finanszírozása, ahol az ajándékozott az utolsó tanév, a záróvizsgák fáradalmait kipihenheti.

Mikor és milyen formában lehet átadni az ajándékot?

Az ajándékot a diplomaosztó ünnepség után adja át, egyeztetve a családi rendezvény szervezőjével. Ha az ünnepelt, vagy a családja szervezett egy összejövetelt a diplomaátadás utánra, és erre Önt is meghívták, akkor ott, a bulin tegye ezt meg, nem pedig a hivatalos ünnepség helyszínén. Így megkímélheti az ünnepeltet a szállítás problémáitól, ami egy nagyobb tárgyi ajándék, vagy az ajándék mellé választott terebélyesebb virágcsokor esetén kifejezetten gond lehet.

Hogyan adja át az ajándékot?

Néhány, a felnőtt életre vonatkozó, ízléses jótanács, egy határozott az etikettnek megfelelő kézfogás kíséretében (fiúnak és lánynak, akarjuk mondani, fiatalúrnak és hölgynek egyaránt.) A kézfogással hozzájárul ahhoz, hogy az ünnepelt érzékelje: a diplomaosztó ünnepség egyben egy életben bekövetkezett sorsforduló is, immár teljes tagja a társadalomnak, megérkezett a felnőttek világába. A világba, amely új lehetőségeket és felelősségeket hordoz magában.

Érdemes az ajándéknak is egy szép, ízléses és egyúttal felnőttes külsőt választani. Csomagolja az visszafogott, elegáns diszdobozba, tegyen mellé egy kísérő képeslapot kísérőszöveggel, például: Gratulálok a sikeres diplomához! Ha pénzt, vagy utalványt ad ajándékba, mindig borítékban adja át.

Érdemes egy szép idézettel az eseményhez illő szöveggel megkoronázni az ajándékot: válogathat Ballagási Idézet Szupergyűjteményünkből, vagy az alábbi listából:

30 idézet diplomaátadóra

“Bármihez, amit megtehetsz vagy megálmodsz fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik.”

Goethe

“Alkosd és ápold lelkedet, mint egy kertet, vigyázz az élet évszakaira, mikor a gyomlálás, a gazszedés, a trágyázás ideje van, s a másikra, mikor minden kivirul lelkedben, s illatos és buja lesz, s megint a másikra, mikor minden elhervad, s ez így van rendjén, s megint a másikra, mikor letakar és betemet fehér lepleivel mindent a halál. Virágozz és pusztulj, mint a kert: mert minden benned van. Tudjad ezt: te vagy a kert és a kertész egyszerre.”

Márai Sándor: Ég és Föld

“Az észszerűen élő ember alkalmazkodik a világhoz. Az észszerűtlenül élő ragaszkodik ahhoz, hogy a világot próbálja magához igazítani.”

George Bernard Shaw
gratuláció diplomához

“Tudnunk kell megőrizni magunkat: ez a legerősebb próbája a függetlenségnek.”

Friedrich Nietzsche

“Az akadályok nem törhetnek meg; minden újabb akadály az elszántságomat fokozza.”

Leonardo da Vinci

“Állandóan nagyszerű lehetőségekkel szembesülünk, amelyek megoldhatatlan problémáknak vannak álcázva.”

John Gardner

“Az optimista két garassal a zsebében is úr. A pesszimista tele páncélszekrénnyel is senki.”

André Kostolany

“Az életben nem az jelenti a tragédiát, ha nem éred el a célokat, hanem, ha nincsenek céljaid.”

Benjamin Elijah Mays

“Az emberi tapasztalás bámulatos gazdagsága nem szerezne annyi örömet, ha nem kellene korlátokat leküzdenünk. A csúcsra érés feleannyira sem boldogítana, ha nem kellene sötét völgyeken is áthaladnunk.”

Helen Keller

“Az erőfeszítés csak akkor nyeri el méltó jutalmát, ha ez ember semmiképp sem adja fel.”

Napoleon Hil

“Nem az számít, hogy a leggazdagabb ember legyek a temetőben. Ami igazán számít nekem, hogy úgy térjek nyugovóra éjszaka, hogy valami csodálatosat alkottunk.”

Steve Jobs

. „A diplomaosztóknak nem csak arról kellene szólnia, hogy előretekintünk – a diplomaosztó egy lehetőség, hogy hátranézzünk, és végigkövessük a lépéseinket, amik elvezettek oda, ahova jutottunk.”

Taylor Mali

”A sikert nem lehet üldözőbe venni, ahogy a boldogságot sem: a sikernek magának mintegy mellékhatásként, önkéntelenül kell jelentkezni, mikor az ember valamely önmagánál nagyobb ügynek szenteli magát.”

Viktor Frankl

„A diplomaosztó ünnepség egy olyan ceremónia, amikor arról mondanak beszédet több ezer egyforma fejfedőbe és talárba öltözött hallgatónak, hogy az egyéniség a siker kulcsa.”

Robert Orben

„Nincs izgalmasabb lehetőség a nagybetűs életnél! …de itt már csak egyszer próbálkozhatsz – csak egy diplomaosztód van, és kész, kikerülsz a védőhálóból. Az utad minden egyes lépésénél meg kell találnod a mélyen-mélyen magadban rejlő bátorságot.”

Andrew Shue

“Abszolút szabadság nem létezik, helyette csak a választás szabadsága létezik, vagyis az, hogy magunk választjuk ki, mi mellett kötelezzük el magunkat.”

Paulo Coelho: A Zahír

“Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy tovább adni azokat, akkor azok birtokolnak téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon és örökre a tiéd marad.”

Buddha

“Majdnem minden tudásunkért nem azoknak tartozunk, akik egyetértettek, hanem azoknak, akik nem.”

Charles Caleb Colton

“Nem lehet összekötni a pontokat a jövőt fürkészve, az összefüggések csak utólag visszanézve látszanak.”

Steve Jobs

“Gondolkodásmódunk befészkeli magát életünkbe. Erősebb befolyást gyakorol ránk, mint legmeghittebb társas kapcsolataink. Legbizalmasabb barátaink nem alakíthatnak annyit életünkön, mint dédelgetett gondolataink.”

J. W. Teal

„Az akarás fölemészt bennünket, a bírás megront; hanem a tudás törékeny szervezetünket meg nem szűnő békés nyugalomban tartja.”

Honoré de Balzac

„A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat- és képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon.”

Albert Schweitzer

„Hiszem, hogy mindannyiunkban ott bujkál a kalandvágy, ám a legnagyobb kaland az, ha nap mint nap szembenézünk a felelősséggel.”

William Gordon

„Gyakran az, amitől a legjobban féltél, sokkal kevésbé problémás, mint ahogy gondoltad. Nincs azzal semmi baj, ha előre tekintünk, és a jövőt tervezgetjük, de tudnod kell, könnyen meglehet, hogy a legnagyobb félelmeid a legnagyszerűbb meglepetéssé válnak.”

Nick Vujicic

„Ha az ember bekebelezi a félelmeit, azzal erősebbé válik. Ha a boszorkány szemébe nézünk, el fog tűnni. És ha egy boszorkányt elüldözünk, akkor a többi is vele megy.”

Tom Ryan

„Ha kilépsz a komfortzónádból, máris elindultál az emlékgyártás útján.”

Meik Wiking

„Az az értékes új gondolat, melyet rögtön száz régi igazol.”

Szász Zoltán

„Várhatsz az élettől annyit, amennyit csak akarsz, de úgy bútorozd be magadat, hogy az ellenkezője se érhessen készületlenül.”

Weöres Sándor

„Minden út sokkal hosszabb, ha először tesszük meg, mint amikor már ismerjük.”

Thomas Mann

„Nincs olyan teendő, amitől az emberek többsége inkább visszariadna, mint a kitartó és következetes gondolkodás – ez a legnehezebb munka a világon.”

Wallace D. Wattles

Ha pedig a búcsúzó diák szeretne köszönetet mondani tanárainak, vagy Ön szeretné meghálálni, hogy gyermekét/barátját/unokatestvérét istápolta egy pedagógus a főiskola, vagy egyetem évei alatt, itt szemezgethet a legszebb tanárbúcsúztató idézetek között.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mikor illik gratulálni a diplomához?

A gratulációt a hivatalos ünnepség után illik megejteni, az ajándékozást (a többi résztvevővel egyeztetve) lehetőleg a diplomaátadó utáni bulin.

Illik-e pénzt adni diploma ajándékként?

Igen illik, csak nem mindegy, hogyan teszi: megfelelő, jelképes kísérő ajándékkal, például egy csokor virággal vagy egy üveg borral, borítékban adja át.

Milyen idézetek illenek a gratulációhoz?

A hangvétel lehet emelkedett és könnyedebb is, jók a komolyabb idézetek, de a humoros változatok is ideillőek. Érdemes a megszerzett tudás értékét, a sikert, a jövő lehetőségeit, az akadály sikeres megugrását, függetlenséget, a felnőtté válást hangsúlyozni.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0