Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Nyelvvizsga öltözet: milyen ruha illik az alkalomra?

Nyelvvizsgára készül, de nem tudja, hogy mit is vegyen fel? Netán van már valami elképzelése de nem tudja, hogy jó-e? Olvasson tovább, és tudjon meg többet, hogy mi is a megfelelő „nyelvvizsga öltözet”!

A mai fiatalabb generációk sok mindenben különböznek egymástól: egyesek korcsoportoknak fontosabb a környezetvédelem, mint a másiknak, némelyikük megfontoltabb lépéseket tesz az anyagiak terén, míg másoknak nincs különösebb pénzügyi tervük. Azonban az mindenképpen közös bennük, hogy tanulmányaik valamely pontján mindannyiuknak nyelvvizsgát kell tenniük – minden olyan tanulónak, aki egyetemre, főiskolára készül. Minden évben nagyon sokakat érint, mégsem alakult még ki az az egyértelmű dresscode, mint a ballagásnál. Összeszedtük ezért a nyelvvizsga öltözet alapvető szabályait.

Mit érdemes felvenni az írásbelire?

Az írásbeli vizsga sokkal kötetlenebb és személytelenebb, mint a szóbeli, hiszen ilyenkor egyszerre többen tesznek vizsgát. Az írásbelinél általában nem kell túlzásba esni, elég a sima utcai viselet. Az eleganciánál sokkal fontosabb, hogy a ruhának kényelmesnek kell lennie, hogy a vizsgázónak csak a feladatokra kelljen koncentrálni. Az a ruha a legmegfelelőbb, amelyet több órán keresztül is komfortosan lehet viselni, kényelmes benne az ülés. Az írásbeli vizsga, nyelvvizsgától függően akár 3 órás is lehet, illetve sokszor az írásbeli napján írják a vizsgázók az amúgy szóbelihez számító hallás utáni értés feladatsorát is.

A férfiaknak egy kényelmes farmernadrág, lazább póló, szükség esetén egy pulóver tökéletes, míg a nőknek szintén egy kényelmes nadrág és póló megteszi, de nyáron akár egy könnyedebb ruha is megfelelő. A hölgyek mindenféleképpen kerüljék a kényelmetlen magassarkút, mivel az még ülve sem tud annyira komfortos lenni, mint egy sportcipő.

nyelvvizsga öltözet

Mit érdemes felvenni szóbeli vizsgára?

A szóbeli vizsga az a vizsgarész, amitől a vizsgázók általában a legjobban tartanak. Míg az írásbelin az ember eltűnhet sorstársai között, és van idő gondolkodni, a szóbelin azonnal és egyedül kell számot adnia tudásáról. Az öltözködést itt sem kell túlzásba vinni, az utcai viselet itt is szinte teljesen megteszi – fiúk-férfiak számára érdemes kiegészíteni egy inggel, a hölgyeknek pedig mindennaposnál eggyel csinosabb felsővel. Tényleg nem kell túlzásba esni, hiszen inkább a meglévő tudás számít, és nem az, hogy a vizsgázó mit visel. Mivel ez egy sokkal stresszesebb vizsgaszituáció, mint az írásbeli, így semmiképpen sem ajánlott olyan ruha, amiben a vizsgázó alapból feszélyezve érzi magát.

Érdemes-e öltönyben érkezni?

Csak abban az esetben ajánlott öltönyben érkeznie a vizsgázónak, ha abban maximálisan komfortosan érzi magát, és nem fullasztja. Egy öltönynek mindig más érzete van, mint a hétköznapi viseletnek. Sokkal elegánsabb megjelenést kölcsönöz a viselőjének, de érdemes abba is belegondolni, hogy ha Ön lesz egyedül öltönyben, nem lesz-e ez kellemetlen, hogy minden szem Önre fog szegeződni?

Azt is számításba kell venni, hogy a hosszú órákon át tartó vizsga, illetve a stressz, az izgulás óhatatlanul is nemkívánt izzadáshoz vezet. Ha Ön eleve izzadós típus, akkor kellemetlenül fogja magát érezni, mivel tudja, hogy az izzadság sokszor átüt a ruhán, másfelől pedig az esetleges kellemetlen szagok sem fognak javítani a helyzeten. Ennek fényében tényleg csak azoknak ajánlott az öltöny a nyelvvizsgán, akik tudják magukról, hogy nem fognak benne kényelmetlenül feszengeni.

Kell-e a lányoknak kosztümöt venni?

A lányokat a MrSale csapata ugyanúgy óva inti a kosztüm viselésétől, mint a fiúkat az öltönytől. A lányok annyi előnyben vannak a fiúkkal szemben, hogy ők általában gyakrabban öltöznek ki, viselnek kosztümöt, mint a fiúk öltönyt, ebből a rutinból adódóan magabiztosabban is viselik, és jobban tudják kezelni a különböző „ruhabaleseteket”, például az izzasztó szituációkat.

A hölgyek sokszor azért is szeretnek jobban kiöltözni, mint a fiúk, mert őket kevésbé feszélyezik a csinos darabok, sőt; egyfajta magabiztosságot merítenek belőle, aminek hasznát vehetik a nyelvvizsga során.

nyelvvizsga öltözet

15 praktikus tipp nyelvvizsgázóknak

 1. Kipihenten érkezzen a nyelvvizsgára: szükség lesz az energiára, a vizsganap sokszor nagyon hosszú. A vizsgát megelőző éjjel már nem érdemes magolni, inkább próbálja meg kialudni magát.
 2. Ne kapkodjon, mindig olvassa el a feladatot: a hirtelenkedés csak hibát szül, érdemes inkább több időt szánni a feladat értelmezésére.
 3. Mindig csak azt csinálja, amit a feladat mond: csak annyi szót írjon és arról, amit a feladat előír. A hosszabb szövegért nem jár pluszpont, viszont több benne a hibalehetőség.
 4. Szóbelinél próbáljon oldottan viselkedni. Nem fagyjon le, ha hibázik, még az anyanyelvi beszélőknek is sokszor megakad a nyelvük. Érdemes ezeken átsiklani, és magabiztosan folytatni tovább a beszélgetést.
 5. Nyugodtan kérdezzen, ha nem érti a feladatot, bátran szóljon, ha valami nem világos. A szóbelin már abból, ahogy visszakérdez, látják, hogy a nyelvvel tisztában van, csak a feladat nem egyértelmű.
 6. A hallás utáni értésnél alaposan olvassa el a kérdéseket, és keressen benne kulcsszavakat: nagyban megkönnyíti a feladatot, automatikusan „rá fog állni az agya” ezekre a kifejezésekre.
 7. A válaszban ne ismételje meg a kérdést: fontos, hogy megmutassa, hogy ki tudja fejezni a gondolatait.
 8. Ne aggódjon, ha nem ért meg minden szót a szövegben, a szövegkörnyezet alapján sok mindent ki lehet következtetni. Ahelyett, hogy leragadna egy-egy kifejezésnél, próbálja inkább a szöveg egészét értelmezni.
 9. Arról írjon, vagy beszéljen, amiről tud: ha az adott témában Önnek más a véleménye, de azt nem tudná helyesen elmondani, akkor lehet egy kicsit csalni azzal, hogy azt mondja el, amit választékosan ki tud fejezni. A vizsgabiztosokkal valószínűleg soha többet nem találkoznak az életben.
 10. Érkezzen a helyszínre 15 perccel korábban: bosszantó lehet, ha lekési a vizsgát, és hiába volt a felkészülés, mégis érvénytelenné válik. Ha késésben van, akkor ráadásul a stressz is nagyobb lesz, és nem tud megfelelően koncentrálni, míg ha korábban odaér, van ideje megnyugodni, és lelkiekben is felkészülni a vizsgára.
 11. Vigyen magával enni-és innivalót, szőlőcukrot: fontos, hogy legyen megfelelő energiautánpótlás, szüksége lesz rá.
 12. Kiadósan reggelizzen otthon indulás előtt. Üres gyomorral nem lehet koncentrálni, akkor is egyen valamit, ha az izgalomtól úgy érzi, egy falat sem megy le a torkán.
 13. A vizsga reggelén már ne tanuljon: már mindent tud, amit tudnia kell, ilyenkor inkább csak relaxáljon, nehogy az új információk összekeveredjenek.
 14. Mindig legyen a táskájában egy extra toll, mert nincs annál rosszabb, mint ha a vizsga közepén elromlik a tolla!
 15. Legyen Önnél karóra: az idő a vizsgán nagy úr, fontos, hogy mindig észben tartsa, mennyi is áll még rendelkezésre.
nyelvvizsga öltözet

A nyelvvizsga a diplomaszerzés kulcsa, ezért nagyon fontos, hogy az ember komolyan vegye. Fontos a megjelenés, de a tudás még fontosabb! Ha pedig sikerül, nem szabad megfeledkezni azokról a tanárokról, akik segítségükkel hozzájárultak a nyelvvizsga megszerzéséhez. Egy-egy szép szó, köszönet, bármilyen kedves kis figyelmesség biztosan jól fog esni a felkészítő tanárnak is, hiszen ő is nagy szerepet játszott az Ön sikerében.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0