Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Babaváró buli: hogyan szervezzük meg?

Hatalmas dolog az, amikor bővül a család, egy nőből és egy férfiból pedig anya és apa lesz. A terhesség időszakának egyfajta megkoronázása a babaváró buli, amely egy olyan összejövetel, amelyet általában azok az emberek szerveznek, akik a legközelebb állnak a kismamához. De mire érdemes odafigyelni a szervezés során és mit kell tudni erről a partiról?

Mi az a babaváró buli?

A babaváró buli lehet egy kisebb összejövetel a kismama családtagjai és legjobb barátai körében, de lehet akár egy nagyobb ünnepség is, amelyre akár több tucat vendéget is meghívnak. Lehet csak „csajbuli”, ahol csak az anyuka és barátnői vesznek részt, de koedukált esemény is, ahova az apuka és a férfibarátok, -rokonok is meg vannak hívva. Az esemény célja általában az, hogy megünnepeljék a közelgő új családtag érkezését és ezzel együtt a szülőket praktikus ajándékokkal lepjék meg a gyermek érkezése előtt. Egy ilyen babaváró buli a baráti és családi kapcsolatok erősítésének, valamint az öröm és izgalom megosztásának tökéletes terepe.

babaváró buli szervezése
Forrás: Canva

Honnan ered a babaváró buli?

A babaváró buli gyökerei a hagyományos „baby shower” amerikai szokásokra vezethetők vissza. Maga a kifejezés is az Egyesült Államokból származik, és pontosan az ilyen jellegű összejövetelekre utal, amelyeket rendszerint az újszülött érkezése előtt pár héttel vagy hónappal rendeznek.

Az ilyen buli eredeti célja az volt, hogy a barátok, illetve elsősorban a barátnők segítséget nyújtsanak a kismamának az első hetekre való felkészülésben, és hogy megajándékozzák őt a szükséges kelengyével. A babaváró buli koncepciója és gyakorlatai az évek során elterjedtek más országokban is, és a különböző kultúrákban eltérő formákat öltöttek. Mára már világszerte szokássá vált.

Hogyan szervezze meg a babaváró bulit?

Mint minden esemény, a baby shower megszervezése is némi előkészületekkel jár.

 1. Először is el kell dönteni, melyik a legalkalmasabb dátum és össze kell írni a vendéglistát.
 2. El kell dönteni, kik és hányan lesznek jelen a partin.
 3. Ennek szellemében kell helyszínt választani, ami lehet valaki otthona, egy étterem, kávézó, park vagy bárhol máshol, ahol kényelmesen elfér mindenki.
 4. Ha szeretné, hogy legyen egy központi elem a bulin, válasszon egy témát, amely illeszkedik az anyuka személyiségéhez, a baba neméhez vagy egyéb érdeklődési körhöz.
 5. Ha minden adott, akkor küldje ki a meghívót a vendégeknek a részletekkel! Amennyiben a kismamának van kész kelengyelistája, erről is tájékoztatni kell a meghívottakat, hogy időben meg tudják vásárolni az ajándékokat.
 6. A következő lépés a nap programja. Készítsen elő néhány játékot vagy tevékenységet, amelyekkel szórakoztatni lehet a vendégeket. Népszerű játékok közé tartozik például a pelenka-kifestő verseny vagy a „Ki ismeri jobban az anyukát?” kvíz.
 7. A dekorációra is ajánlott hangsúlyt fektetni, díszítse ki a helyszínt tematikus elemekkel, például lufikkal, babakocsi formájú díszekkel, vagy baba témájú asztali dekorokkal. Sőt, akár idézeteket is használhat, ebből a korábbi gyűjtésből meríthet ötleteket:

Gondoskodjon az ételekről és italokról is! Ha nem étterem a helyszín, készítsen elő könnyen fogyasztható fogásokat, például apró szendvicseket, falatkákat, gyümölcsöket és süteményeket. Ne feledkezzen meg az alkoholmentes italokról sem!

Kiket hívjon meg a babaváró bulira?

A babaváró bulira általában olyan embereket hívnak meg, akik közel állnak az anyukához (és az apukához), és akikkel szívesen osztanák meg az újszülött érkezésének örömét. Itt a helye a családtagoknak, a barátoknak, esetleg szomszédoknak, munkatársaknak is.

Mennyi idővel a szülés előtt érdemes a bulit szervezni?

Az ideális időpont a babaváró buli megszervezésére általában a terhesség késői szakaszában van, de még nem túl közel a várható szülési időponthoz. Leggyakrabban a terhesség 7. és 8. hónapjában szokták megtartani. Ekkor már látszik a pocak, de még elég távol van a várható szülési időpont. De a legfontosabb, hogy az időpontot mindig az anyuka kényelme és kívánságai alapján kell meghatározni!

babaváró buli ajándékok
Forrás: Canva

Milyen ajándékokkal készüljön a babaváró bulira?

A babaváró bulira készített ajándékok általában olyan tárgyak, amelyek segíthetik az újdonsült szülőket a baba gondozásában. A pelenkák például mindig jól jönnek és az szülőknek soha nincs elég belőlük. Ha ezt túl snassznak találja, készíttessen pelenkatortát, amelyet kiegészíthet popsikenőcsökkel vagy nedves törlőkkel is. Különböző méretű és stílusú babaruhák, bodyk, sapkák, takarók és ágyneműk is kerülhetnek a csomagba, ha ezeket még nem szerezték be a leendő szülők.

Ajándékozhat babaápolási termékeket is, mint például babasamponok, tusfürdők, testápolók, krémek és tisztálkodó kendők, de örülhetnek olyan higiéniai termékeknek is, mint orrszívó, a körömvágó készlet vagy a babafésű. Természetesen nem feledkezhetünk meg a játékokról és a fejlesztő eszközökről sem, etetőszékek, etetőszék párnák, cumisüvegek, cumik és etetőkanalak is praktikus ajándékok lehetnek.

Gondoljon a baba mellett a kismamára is: az olyan pihenést segítő ajándékok is jól jöhetnek, mint például a masszázsolaj vagy a kismama párnák. Amennyiben nem biztos abban, hogy mi lenne az ideális meglepetés, akkor ajándékutalványt is adhat olyan üzletekbe vagy online boltokba, ahol baba- és gyermekápolási termékeket lehet vásárolni.

Kedves ajándék lehet az is, ha személyre szabott kuponokkal készül, például „átjövök és vigyázok a babára, hogy vehess egy kényelmes fürdőt”, „elmosogatok helyetted, ha már túl nagy a káosz” vagy „hozok egy palack alkoholmentes bort és felnőtt dolgokról beszélgetünk, amikor már nem bírod tovább a Bogyó és Babócát”.

babaváró buli pelenkatorta

Milyen játékokkal, kvízekkel érdemes készülni?

A babaváró bulinál jó hangulatú, interaktív játékokkal és kvízekleé könnyen teremthet jó hangulatot. Lássunk néhány ötletet!

 • Body-kifestő verseny: Készítsen elő néhány pelenkát és textilfestékeket vagy textilceruzákat. A vendégek feladata, hogy kreatív módon díszítsék meg a pelenkát a baba érkezéséhez. Ezeket a bodykat a kicsi később viselheti is, remek fotókat lehet küldeni a családnak, barátoknak.
 • „Ki ismeri jobban az anyukát?” kvíz: Készítsen elő egy rövid kérdéssort az anyukáról és az apukáról, például gyermekkorukról, kedvenc ételeikről, furcsa szokásaikról stb. A vendégeknek meg kell tippelniük a helyes választ.
 • Baba ABC: Kérjen meg minden vendéget, hogy írjon le egy-egy baba témájú dolgot az ABC minden betűjével (pl. A – autó, B – babaágy, C – cumi stb.). A legkreatívabb vagy legviccesebb lista győz.
 • Pelenka-torta összerakás verseny: Készítsen elő mindenféle pelenkát, kiegészítőket és díszeket, és hagyja, hogy a vendégek kreatívan rakják össze a pelenka-tortákat. A legötletesebb vagy legjobban összeállított torta nyerhet.
 • Baba Bingo: Készítsen elő Bingo kártyákat, amelyekre különböző baba témájú dolgok vannak írva (pl. cumi, pelenka, játék, babaágy stb.). Fontos, hogy a kártyákon ne egyforma sorrendben legyenek a dolgok! Amikor elhangzik a kifejezések közül valamelyik, minden vendég bejelölheti azt a kártyáján, és az első, aki teljes sort vagy oszlopot kap, nyer!

Fontos, hogy a játékok és kvízek szórakoztatóak és könnyen megvalósíthatók legyenek, valamint kötődjenek a baba és a szülőség témájához. Legyenek interaktívak, és biztosítsanak lehetőséget a vendégek közötti beszélgetésre és nevetésre.

Hol legyen a babaváró buli helyszíne?

A babaváró buli helyszínét általában az anyuka és az apuka igényei alapján választják ki.

 • Sokan úgy döntenek, hogy otthon tartják a babaváró bulit, mivel ez kényelmes és intim környezetet biztosít. Így könnyebb személyre szabni a dekorációt és az étel-ital kínálatot is. Fontos, hogy ebben az előkészületeket és a buli utáni takarítást vállalja át valaki, ne a kismamára háruljanak ezek a feladatok!
 • Egy kávézó vagy teázó is jó lehetőség lehet. Ezek a helyek általában kellemes és barátságos környezetet biztosítanak, étel-ital rendelkezésre áll és nem kell utána az elpakolással foglalkozni.
 • Egy étteremben is megtartható a babaváró buli, itt akár rendes főéetelek is rendelkezésre állnak.
 • Ha az időjárás engedi, egy kerti parti is remek választás lehet. Egy szép kert vagy terasz lehetőséget ad a szabadban való ünneplésre és pihenésre.

A babaváró buli remek élmény mindenkinek, és nagy segítség lehet a kismamának, hogy lássa: szerettei mellette állnak, számíthat rájuk, ha segítségre van szüksége!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0