Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Milyen legyen a ballagási meghívó: útmutató a választáshoz

Milyen legyen a ballagási meghívó? Bár egyszerűnek tűnik, de számtalan fejtörést okozhat a megfelelő meghívó kiválasztása, tervezése, nyomtatása. Ez a cikk azért született, hogy az alapokban segítséget nyújtsunk!

Ha ballagnak a diákjai, vagy ismerőse, hozzátartozója, számos apró részletre kell odafigyelnie:

 • kivel terveztesse meg és gyártassa le a ballágsi meghívót
 • van-e keret a szakemberek bevonására, (illetve van-e értelme bevonni őket)
 • milyen szöveg kerüljön bele
 • hogyan feleljen meg a ballagó diákok, az adott intézmény elvárásainak
 • kinek küldje el elektronikusan és kinek postán
 • egyáltalán egységes meghívó lesz az osztálynak, vagy ezt a családok maguk intézik? Esetleg lesz egy meghívó, amit az iskola intéz, és lesz e külön meghívó, amit a szülők?
 • A meghívó csak az iskolai ünnepségre szól, vagy azért tervezteti,  mert külön, az adott ballagó diák részére is lesz ünnepség, amire a hozzátartozókat, barátokat hívja?
 • Szükséges-e az ilyen jellegű meghívó erre az eseményre vagy marad a telefonos megkereséseknél, egy egyszerű e-mailnél?

Miért fontos, hogy a megfelelő ballagási meghívót válasszon? 

Fontos, hogy egy ballagási meghívóról össze lehessen kötni az intézménnyel, illetve magával az adott osztállyal is. Ezért a kiválasztáskor illetve tervezéskor érdemes odafigyelni arra, hogy az a darab valamilyen formában az adott intézmény stílusát, típusát, hangulatát tükrözze vissza. Használja fel az intézmény színeit, jelmondatát, motívumait, hívószavait.

De az is elengedhetetlen, hogy csempésszen bele valamit – legyen az a betűtípus, a megfogalmazás, a forma, vagy bármilyen dekorációs elem – ami pedig az adott osztály/diák szempontjából lesz személyes. Fontos, hogy a meghívó ennek a két szempontbak megfeleljen, igényes legyen, és az ünnepség hangulatát is megjelenítsék kicsit. Így lesz a nagy esemény igazán kerek, az ünnepség mindenkiben kellemes és maradandó élmény.

ballagási meghívó tippek
Forrás: Canva

Minek kell szerepelnie egy ballagási meghívón?

Egy ballagási meghívón szerepeljen az adott iskola neve és címe, a rendezvény helyszínének vagy helyszíneinek a pontos címe, az adott esemény pontos időpontja és időtartama, a meghívott neve, illetve az, hogy őt vagy további hozzátartozóit is várják-e.

A meghívóra még rá lehet tenni egy különleges idézetet, az esemény menetrendjét, vagy bármely olyan információt, ami az érkezéssel, odajutással, részvétellel, menetrenddel, programmal kapcsolatosan fontos. Például felhívhatja a figyelmet arra, hogy a ballagási ajándékokat mikor adják át, vagy hogy mikor ajánlják a közös fotózkodást. Ezen túl bármilyen (releváns) képes tartalom is felkerülhet a meghívóra.

Mellékelheti például a  ballagási menősort is a meghívóba:

Ballagási meghívó méretek és fajták

A meghívók lehetnek kifejezetten elegánsak, vagy vidámak, ötletesek, játékosak vagy egyszerűek, egészen különlegesek, extravagánsak is. Az elegáns ballagási meghívó hozzá illő stanccal, kifejezetten minőségi papírra nyomtatva igazán különleges lehet.

 • H3 A6
  Alapjáraton ez a szabványmeghívó, ballagási alkalmak mellet más eseményekre is megfelelő. Ha csak a szükséges, praktikus információkat, illetve egy két kiegészítést szeretne, ez a legideálisabb választás. A meghívó mindkét oldalát meg tudja tervezni vagy terveztetni, így is ráférhet az egyik oldalra egy kép, fotó és/vagy egy idézet.
 • H3 A5
  Ha nagyobb felületet szeretne, gazdag dekorációval, több szöveges tartalommal, vagy csak egy szellősebb tervre, megjelenésre vágyik, akkor érdemes ezt a formát választania.
 • H3 Francia alakú
  A meghívó méretei 21×10 cm, melynek választható az elrendezése, azaz lehet fekvő vagy álló is. Ha több oldalas, kinyitható meghívót szeretne, akkor ezt ajánljuk, ebben az esetben a méretek összehajtva számítanak.
 • H3 Négyzet alakú
  A meghívó méretei 15×15 cm. Ezt is lehet több oldalas, kinyitható meghívóként használni, ebben az esetben a méretek összehajtva számítanak. A francia elrendezése egyszerűbb, kicsit praktikusabb. Igazából mindkét meghívótípushoz könnyedén talál megfelelő méretű borítékot is egy papírboltban is; ami igazán fontos, hogy a kettő közül melyik illik jobban a dizájnhoz és az elrendezéshez.
 • Egyedi tervezésű meghívók
  Ma már a meghívó formájának és méretének csak a képzelet szab határt: bármilyen formára,  alakúra megtervezhető egy megnívó, ha egyedi, játékos-ötletes invitációt szeretne. Arra érdemes ilyenkor felkészülni, hogy az egyedi meghívók ára várhatóan jóval borsosabb.

Milyen idézetet írjon a ballagási meghívóba?

A ballagási meghívóra érdemes egy olyan idézetet választani, amivel azt fejezi ki, hogy a ballagó diák, vagy diákok egy újabb megmérettetést vettek sikerrel, és életük egy jelentős pontjához, fordulójához értek. Az idézet származhat egy intézményből kikerült diáktól, aki valamilyen kiemelkedő sikert ért el, vagy egy híres írótól, tudóstól, művésztól, melyről az iskola a nevét kapta, vagy amelyikhez valamilyen módon kötődik. Lehet ez azonban egy ismert film- könyv- vagy dalrészlet is. Az alábbiakban számos ötletet, példát gyűjtöttünk össze, hogy milyen Idézetek kerülhetnek egy meghívóra:

Kiket hívjon meg a ballagásra?

Nagyon fontos dolog, hogy kiket hív meg az adott eseményre: nehogy úgy járjon, mint Csipkerózsika szülei és megfeledkezzen a legsértődékenyebb hozzátartozókról! A rokonságból érdemes mindenkit összeválogatni, a ballagó diák számára fontos ismerősöket, más iskolákban, intézményekben tanuló barátokat, családi barátokat, emellett a diák intézményen kívüli oktatóit, korábbi tanárait is meghívni. Időben kezdjen el gondolkodni arról, hogy kinek a neve kerül a meghívóra.

Az is lehet, hogy a feladott meghívó után különböző kérdésekkel érkeznek Önhöz a vendégek, például mit vegyenek ajándékba, mit tudnak segíteni, esetleg mi a dress code. Ha felkészülten szeretne válaszolni erre a kérdésre, küldje el korábbi cikkünket:

Az MrSale elsősorban férfi divatáruház, de női ruhákból, unisex darabokból is széles a választék, ezért nálunk nemtől és generációtól függetlenül mindenki megtalálhatja a neki való, divatos, minőségi darabokat. Korrekt árakon dolgozunk és személyre szabjuk a darabokat, amelynek nincs külön díja.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni abban, hogy a meghívó kapcsán milyen teendőket kell megfontolni és milyen lehetőségei vannak. Legyen a meghívó akár szokványos, akár egyedi, ma már egyszerűen használható képszerkesztőkkel, programokkal könnyedén megtervezheti Ön is. Számos ötlet van a Pinteresten, amiből meríthet, de sok minta is felhasználható, ha nem az egyedi elképzelés, tervezés, hanem a költségkeret miatt nem akar külön grafikushoz fordulni.

Ha a ballagási dekorációhoz is ötleteket keres olvassa el ezt a cikkünket:

Ballagási dekoráció kialakítása: ötletek tanároknak, diákoknak, szülőknek

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0