Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

A vendégfogadás szabályai, amiket illik ismerni

Kezdő, vagy rutinos vendéglátó? Ismeri a vendégfogadás írott és íratlan szabályait? Összeírtunk néhányat, amit illik tudni – ezzel mindig lenyűgözheti a meghívottakat!

Nem épp egy rutinos vendéglátó, de szeretne azzá válni és szeretné, hogy környezetében jó híre legyen, mint vendéglátó? Akkor bizony fontos, hogy az első alkalmakon nagyjából minden teljesen a helyén legyen. Tökéletes vendégség nincs, de ettől függetlenül pár apró jó tanács megfogadásával megalapozhatja annak lehetőséget, hogy lenyűgözzön minden vendéget.

Sorra vesszük, mik azok a szempontok, melyek kapcsán érdemes előre gondolkodni, előkészületeket tervezni, döntéseket, apróbb stratégiai terveket kidolgozni. Mert lehet egy vendégség kötetlen, laza, a társaság meg spontán, de a jól sikerült esemény alapja az, ha hagyunk időt a terveknek és a kivitelezésnek.

Mire figyeljen a vendégek meghívásakor?

Fontos, hogy pontosan, félre nem érthető módon fogalmazzon a címmel és időponttal kapcsolatban. Lehetőleg írásban egyeztessen egy laza baráti találkozó esetén is, minimum csináljon egy Facebook eseményt.

A kezdő időpont és az étkezés között teljen el legalább egy fél óra: így a vendégek feltehetőleg mind megérkeznek majd, nem kell attól tartani, hogy kihűl az étel. Egyeztessen a vendégekkel, hogy egy váratlan esemény vagy a forgalmi dugó miatt mennyi késés esetén jelezzék Önnek, hogy nem érkeznek meg időben. Ha a vendég részéről nem kerül szóba, hogy mivel járuljon hozzá az esti gasztro élményhez és eleve úgy vásárolt és tervezett, hogy mindenből bőségesen van otthon, akkor finoman jelezheti, hogy nincs szükség semmilyen előkészületre az ő részéről.

vendégfogadás szabályai

A vendégfogadás szabályai: Mi legyen a menü?

Lehetőleg olyan ételt, ételeket válasszon, melyben már van rutinja. Az ételek ne legyenek se túl egyszerűek, se túl bonyolultak, és ha lehetősége van rá, érdemes a menüt úgy összeválogatni, hogy annak egy részét már előző nap össze lehessen készíteni. Mindenféleképpen kérdezzen rá, hogy a vendégek között van-e valakinek speciális életmódja, diétája, allergiája, ami miatt rendhagyó étkezést kell folytatnia. 

Válasszon egy Ön számára ismert, jól bevált receptet – előétel, főfogás, desszert kapcsán egyaránt – amelyről tudja, hogyan kell jól elkészíteni, és hogy ez mennyi időbe kerül.

Az étel ne legyen pepecses, ne kelljen két fogás közt, vagy akár a fogások alatt még a konyhában dolgoznia. Ezért jók például a rakott, töltött, rétegzett húsok, melyek gusztusos cserépedényben, vagy jénai tálban készülnek el. Ezen esetben még a tálalás kapcsán is kevesebb dolga lesz akkor is, ha frissen veszi ki azt a sütőből. Desszertnek pedig kiváló lehet egy nyers sajttorta, vagy bármilyen sütés nélküli süti, melynek még előnyére is válik, ha előző este készíti el, hiszen így érnek majd össze az ízek rendesen a hűtőben.

Mire kell az előkészületeknél odafigyelni?

vendégfogadás szabályai

Tervezze meg a menüt, írjon bevásárlólistát, jól nézze át, mi van meg hozzá otthon, mit kell beszerezni, és legalább előző nap válogassa ki a tálaló- és étkészletet a vendégséghez. Akár meg is teríthet előre, így rögtön kiderül, ha valamiből hiány van – például a legutóbbi vendégségben eltört egy tányér és pótolni kell. Szerezze be, tegye fel a dekorációkat, a rendezvény előtt egy nappal. Mindenképp gondoskodjon megfelelő számú vendégpapucsról, a fürdőszobába pedig helyezzen ki új kéztörlőt, töltse fel a szappantartót. Gondolja át, milyen italokat fog felszolgálni, hűtse be őket időben.

Ha pezsgőzést tervez olvassa el ezt a cikkünket is:

Pezsgőbontás szabályai: mire kell figyelni?

A vendégek fogadása

A vendégeket váltólábbelivel, majd ülőhellyel és itallal kell kínálnia. Amennyiben még nem jártak Önnél, érdemes az üdvözlés során rögtön megmutatni azt is, hogy hol van a mosdó.  Amennyiben a vendégek ajándékot hoztak, vagy hozzájárultak a menühöz valamivel, akkor azt vegye át, köszönje meg és gyorsan tálalja, vagy tárolja a megfelelő módon.

Ha már mindenki megérkezett, helyet foglalt és megkapta az italát, akkor elkezdheti kínálni az előételt. Valamilyen információt osszon meg a vendégekkel a feltálalt étellel kapcsolatban, akkor is, ha egyértelmű, hogy mi kerül az asztalra. Például: „a padlizsánkrém a nagyanyám receptje, a különlegessége, hogy előre pirított lilahagymával van összeturmixolva a krém, de nem tartalmaz tejterméket.”

Ne kapkodjon, és ne sürgessen senkit. Érezze jól magát, vegyen részt Ön is az étkezésekben és a beszélgetésekben. A fogások közt tartson egy kis szünetet. Amikor az étkezés egy-egy részlete után összeszedi és kiviszi a tányérokat, illetve az egyéb felesleges étkészletet, fejezze be a kész étel tálalását és szervírozza a fogást. Soha ne álljon neki mosogatni, vagy pakolgatni, rendezgetni a konyhában, amíg a vendégek el nem mennek. Mindig ügyeljen arra, hogy a vendégek előtt legyen megfelelő tisztaságú és mennyiségű étkészlet és szalvéta. Az italokat több alkalommal kínálja fel, de ne erőltesse. Mielőtt szedne egyes vendégeknek kérdezzen rá, hogy szedhet-e.

vendégfogadás szabályai

Mit csináljon az étkezés után?

Amikor végeztek a desszerttel, nem szükséges rögtön leszednie az asztalt, a legjobb, ha megadja a repetázás lehetőségét. A beszélgetés további idejére helyezzen ki sós ropogtatnivalókat, illetve egy kupacban tiszta tányérokat, evőeszközöket. Ha borkóstolót tart az étkezést követően, akkor 20-30 perccel a desszert után jöhetnek a sajtok, a különböző tapaszok és borkorcsolyák, és nyithatja az első palackot. Ha esetleg előkerülne a kártya, vagy valamilyen játék, akkor leszedheti az asztalt, vagy áttelepedhetnek egy másikhoz, de a poharak, az innivalók és néhány csipegetnivaló maradjon elérhető távolságban.

vendégfogadás szabályai

A vendégfogadás viselkedési szabályai

  • Ne igyon túl sokat! Minimálisan fogyasszon alkoholt, hogy vendéglátási kötelezettségeinek eleget tudjon tenni. Ne hagyja, hogy a fejébe szálljon, megártson az ital.
  • Ne hagyja egyedül a vendéget, vendégeket több időre, mint ami szükséges. Ha párjával, lakótársával közös vendégséget tart, akkor amíg az egyikük a konyhában van, addig a másikuk maradjon a társaságban. Ha egyedül szervezi meg az eseményt, akkor minden lehetséges, előre elvégezhető konyhai műveletet tegyen meg korábban és csak addig tartózkodjon más helyiségben, amíg feltétlenül szükséges!
  • Ha a társaságnak még nem minden tagja ismeri egymást, akkor az Ön feladata, hogy bemutassa őket egymásnak.
  • Egy baráti-családi vendégség esetén is figyeljen a külső megjelenésére, a sportos eleganciára, az ápoltságra.
  • Legyen tisztában az általános és alapvető etikett-szabályokkal. Íme néhány írás, ami segíthet ebben Önnek:

Kellemes vendégséget kívánunk!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0