Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

Szalagavató: hogyan alakult ki ez a szokás?

A szalagavató manapság a középiskolás évek meghatározó eseménye, az első jele annak, hogy a ballagó hamarosan elhagyja az iskolát. Már ősztől ez tartja lázban a végzős diákokat, a lányok a szalagavató ruha, a fiúk tánc miatt izgulnak. Ezek az életképek mind hozzátartoznak a végzős léthez, de sokak nem is gondolnak bele, hogy honnan is ered a szalagavató szokása.

A szalagavató eredete

Aki ismeri a ballagás történetét, azt nem fogja meglepetésként érni, hogy a szalagavató is Selmecbányáról indult, pontosabban a városban található bányászati akadémiáról. Eleinte a szalagavatót valetálásnak nevezték, amely a latin „Valete!” kifejezésből származik, a jelentése „Éljetek Boldogul”. Ezt rendszerint a végzősök kiáltották a kisebbeknek. A végzős diákok – a mostani szokásokhoz hasonlóan – a szalagavatói szalagot az utolsó tanév első felében, a Szalagtűző Szakestélyen kapták meg.

A mai diákok nem szakestélyt szerveznek, hanem egy előadással kedveskednek szeretteiknek, tanáraiknak és az utánuk következő diáktársaknak, majd az érettségi után a ballagási tarisznyához hasonlóan, a szalag is egy örök emléke lesz a középiskolás éveknek.

Szalagavató

Mikor volt az első szalagavató?

Konkrét évszámot sajnos nem lehet kötni ahhoz, hogy mikor volt az első szalagavató, de a korabeli feljegyzésekből kiindulva, valahol az 1830-as évekre datálható.

Az azóta eltelt, idestova 190 év ellenére a szalagavató tartalmi elemei, szokásai a ballagási szokásokhoz hasonlóan nem sokat változtak. A szalagot egy ünnepség keretein belül adták át, amely általában az úgynevezett szalagszenteléssel kezdődött. Ennek során a valétáló diákok maguk helyezték fel a selyemből készült szalagot, amelyet a vállon kellett hordani. A szalagra fel volt hímezve a diák monogramja, valamint a valétálás évszáma is. Ez után a valetáló diákok először körbementek az iskolán majd kimentek a városba is. A mentet a legidősebb diák vezette, aki egy hosszú botra kötözött tölgycsokrot tartott a kezében, míg a többieknek csak egy kis tölgyág volt a kalapjukra tűzve.

A menet egészen a város határáig tartott, ahol szimbolikusan fenékbe billentették őket, ezzel jelezve, hogy már nincs itt helyük. Ezt követően a valetáló diákok útja a közeli kocsmába, fogadóba tartott, ahol kezdetét vette a végzősök tiszteletére tartott bál, ami az ünnepség kötetlenebb része volt.

Érdekesség, hogy a Sopronban található erdészeti szakközépiskolában a szalagavatót mind a mai napig valetálásnak nevezik.

Mi a szalagavató jelentősége?

A végzősök szalagja szimbolikus jelentéssel bír. Ez az iskolához való tartozást jelenti, amelynek gondoskodása alatt cseperedett fel a diák. Tekintélyt is ad, hiszen a szalag szemmel láthatóan sugallja, hogy viselője már túl van a középiskolai tanulmányainak a nehezén. Ezzel párhuzamosan a gyerekkor lezárásának első mozzanata is a szalag feltűzése, hiszen már csak pár hónap választja el a végzős diákokat a ballagástól és az érettségitől, amely hivatalossá teszi a felnőttek világához tartozásukat.

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

A szalagavató jelentőségét az is alátámasztja, hogy erre az eseményre hónapokkal előtte megkezdődik a felkészülés. Az osztályok mindegyike külön-külön táncot mutat be, amely jó alkalom az osztályok közötti természetes rivalizálásra, kulturált, iskolai keretek között. Mindenki arra törekszik, hogy a legjobb énjét mutassa: ilyenkor általában a lányok az erre az alkalomra vett alkalmi ruhát viselik, illetve fokozottan ügyelnek, hogy szép frizurájuk és sminkjük legyen, míg a fiúk is megpróbálnak a lehető legjobban kinézni.

Mit viselnek a fiúk egy szalagavatón?

Mind a fiúk, mind a lányok esetében meg kell különbözteti azt a ruhát, amelyben táncolnak, illetve azt, amit a későbbi banketten viselnek.

  • A fellépőruha az adott koreográfiától függ, a hagyományos keringőhöz általában szmokingot vagy öltönyt szoktak viselni a fiúk, amelyhez osztályszinten hagyományos- vagy csokornyakkendőt kötnek. Természetesen ha más táncot, vagy jelenetet adnak elő, akkor a viselet is annak megfelelő lesz.
  • A banketten a fiúk általában a ballagásra szánt, illetve varratott öltönyt viselnek, amelyhez természetesen csak öltönycipő vehető fel. Nagyon fontos azt hangsúlyozni, hogy a fiúk rendszerint abban hibáznak, hogy nem megfelelő méretű öltönyt vesznek, ezért praktikus, ha segít nekik valaki a választásban, aki tudja, hogy pontosan mire kell odafigyelni öltönyvásárláskor. Ez persze elkerülhető azzal, ha az öltöny varratott, hiszen ekkor a viselő egyedi adottságaihoz lesz az igazítva.

Egy öltöny, pláne egy frakk bizony nem olcsó mulatság, így sok osztály a kölcsönzés mellett teszi le a voksát, hiszen így azok is elegánsak lehetnek egy este erejéig, akik alapvetően ezt nem engedhették volna meg maguknak. Ha osztályszinten történik a kölcsönzés, akkor szép, egységes lesz az összkép.

Mit viselnek a lányok egy szalagavatón?

A lányok ruhája, amiben táncolnak a szalagavatón, szintén meglehetősen széles spektrumon mozoghat, de a legelterjedtebb a fehér nagyestélyi ruha. Ebben az esetben nem is kérdés, hogy majd osztályszintű ruhabérlés lesz, hiszen ezek általában a százezer forintnál kezdődnek.

A banketten a lányok általában valamilyen kényelmes koktélruhát szoktak viselni. Fontos azt is megjegyezni, hogy míg a fiúk hajlamosabbak arra, hogy alulöltözzenek, addig inkább a lányok szoktak a másik végletbe esni és olyan ruhát, hajat és sminket választani, amiben szinte rájuk sem lehet. Így, ha Ön valamelyik rokona vagy esetleg Ön áll szalagavató előtt, akkor mindig ügyeljen arra, hogy a kiválasztott ruha illeszkedjen az alapruhatárához, illetve a stílusához, ellenkező esetben sajnos megeshet az is, hogy a szerencsétlenül megválasztott ruha a köznevetség tárgyává teheti, amelyről még hetek multán is beszélnek az iskola folyosóján.

A cipő tekintetében a fehér nagyestélyihez fehér magas sarkút szoktak viselni, míg a koktélruhához olyan cipőt, amely illik a ruha színéhez. Ez a legtöbb esetben fekete cipőt jelent, amely sokszor lapostalpú. Ha magassarkú cipőt szeretne viselni, akkor ügyeljen arra, hogy ne a szalagavató bankett legyen az első alkalom, amikor felveszi, hiszen ehhez hozzá kell szokni, és ha nem gyakorlott a magassarkú cipő viselésében, akkor könnyen megeshet, hogy a bankett egy bokahúzódással ér véget.

Szalagavató

Milyen táncokat láthatunk egy szalagavató ünnepségen, miért pont ezeket?

A hagyományos társastáncok közül a bécsi keringő a legelterjedtebb. Ennek, és főleg a páros táncoknak nagy szimbolikus jelentősük van: arra utalnak, hogy az egyén igazán csak párban tud jól funkcionálni, és egymással összhangban kell működni, jelen esetben lépni, hogy a közös célt elérjék. Lecsengőnek látszanak a különböző hip-hop, és rádiózenére koreografált táncok, azonban reneszánszát éli a néptánc.

A szalagavató tehát régi, mégis újra és újra megújuló hagyománya a végzős időszaknak; egy megható este, ami arra emlékeztet, hogy a kamaszok a felnőtté válás útjára léptek, és ezt megérdemli az ünneplést!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0