Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Ballagási tarisznya tartalma mi mit jelképez?

Pogácsa, pénzérme, só… Ön tudja pontosan, hogy mi kerül a ballagási tarisznyába, és mit szimbolizálnak az egyes apró ajándékok? Cikkünkben részletesen elemezzük a ballagási tarisznya tartalmát!

A ballagáskor az ember sok mindennel foglalkozik. Egyfelől ügyel arra, hogy megfelelően legyen kivasalva az ing, jól álljon az öltöny, és hogy fényes legyen a cipő. Azonban vannak olyan dolgok, amit sokan készpénznek vesznek és nem is nagyon törődnek vele, ilyen például a ballagási tarisznya. Még a nagyszüleink idejében is szokás volt a ballagási tarisznya, azonban arról csak kevesen tudnak, hogy mi is a szerepe, illetve mióta számít elengedhetetlen ballagási kelléknek. Az alábbi cikk erre keresi majd a választ: megmutatjuk, mi a ballagási tarisznya tartalma!

Mi a szerepe a tarisznyának a ballagáskor?

Mi a szerepe a tarisznyának a ballagáskor? Mióta van ez a szokás?

Először is fontos tisztázni, hogy hogyan is alakult ki a ballagás. Az írásos feljegyzések szerint az első ballagást Selmecbányán tartották az 1870-es években az erdészeti és bányászati iskola növendékei, akik a Ballag már a vén diák című dallal búcsúztak az iskolától. A ballagási tarisznya azokat az időket idézi, amikor a diák hátrahagyta a szülői házat, és messzi tájon, vagy akár külföldön tanulta ki a szakmáját. Erre az útra a legények egy tarisznyát vittek magukkal, amelybe csak a legszükségesebb dolgok fértek bele, például az alapvető tisztálkodási eszközök, egy váltásnyi ruha, némi pénz, és olyan étel, ami több napig is eláll.

Ha az ember jobban belegondol, akkor a fiatalok „vándorútja” ma is hasonló, azzal a különbséggel, hogy manapság nem céltalanul a vakvilágba indulnak, hanem egyetemre, főiskolára, ami sokszor nem a szülővárosban található. A ballagás alkalmával az iskola erre az útra készíti fel a ballagót, hiszen minden, a tarisznyában található tárgynak külön jelentése van.

a fiatalok „vándorútja” ma is hasonló, azzal a különbséggel, hogy manapság nem céltalanul a vakvilágba indulnak, hanem egyetemre, főiskolára, ami sokszor nem a szülővárosban található.

Mi legyen a ballagási tarisznyában?

A hagyományos elemeken túl, amelyekről kicsivel lejjebb lesz szó, egyéb más tárgy is belekerülhet a ballagási tarisznyába. Ilyen lehet például az osztály névsora, amely általában egy különleges lapra van nyomtatva egy szép idézet kíséretében. Sok esetben egy osztálykép is belekerülhet a ballagási tarisznyába, amit szép emlékként a ballagás előtt mindenki aláírhat.

Az sem ritkaság manapság, ha mindenki megkapja a négy, hat vagy nyolc év képeit egy CD-n vagy pendrive-on. Ez azért lehet jó ajándék, mert így könnyedén fel lehet eleveníteni az osztálykirándulások bohóckodásait, egy-egy órán készült viccesebb lesifotót, ami akár azokat hosszú matekfaktokat juttatja eszébe a ballagónak még évek távlatából is. Magának a pendrive-nak pedig nagy hasznát tudja majd venni a diák a későbbi egyetemi életében, amikor szinte minden anyagot elektronikusan kap majd meg.

Főként az óvodai ballagáson szokás, hogy a tarisznyába egy-két ceruzát vagy tollat is tesznek, amit később a ballagó kisiskolás korában tud majd használni, de az sem ritka, hogy valamilyen kabalaállatot, vagy a ballagó óvodás jelét csempészik bele az óvónénik a tarisznyába.

Melyik tárgy mit jelképez a klasszikus ajándékok közül?

A ballagási tarisznya tartalmának komoly szimbolikája van:

  • só: az élet ízét jelenti. Arra emlékezteti a diákot, hogy élvezze az életet, legyen meg a „sava-borsa”, és ha mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt elképzelte, akkor se keseredjen el. Azt is szimbolizálja, hogy a diák mindent megtanult, és az életet és az ételt átvitt értelemben meg tudja sózni, azaz a tanultakat megfelelő módon tudja alkalmazni.
  • bor: Ez a ballagó nagykorúságát jelképezi, hiszen már legálisan ihat bort. Azt is szimbolizálja, hogy képes a bor által előidézett, mámoros tudatállapotot uralni, és ezen felül az érme mellett a bőséget is jelenti.
  • föld: a kis zacskó föld az otthont, az anyaföldet jelenti. Egyfelől azt jelképezi, hogy bárhova is megy a világban, mindenütt vele lesz a szülőföldje, így mindig megfelelőképpen tudja azt képviselni. Másfelől még azt is jelenti, hogy bár most a ballagó útra kel, és elhagyja a szűkebb értelemben vett otthonát, de majd visszatér oda, hogy tudásával hazáját gyarapítsa.
  • érme: az érme a gazdagság és a bőség szimbóluma. Kifejezi a tudásáért megszerzett hasznot, illetve, hogy tudásával majd pénzt tud keresni, azt pénzre tudja majd váltani. A pénz a bőséget vetíti elő a ballagónak, hogy önállóan, függetlenül is meg tudja majd állni a helyét a világban. A szokás sok helyen eltérő: vagy a legkisebb vagy a legnagyobb értékű érme szokott a ballagási tarisznya tartalmába belekerülni, amely jelenleg 5 vagy 200 forint.
  • hamuban sült pogácsa: eredetileg valóban azt a célt szolgálta, hogy a vándor az út során ne éhezzen meg, ez ma már persze csak szimbolikus jelentéssel bír. Azt jelképezi, hogy a ballagónak mindig legyen mit ennie, emiatt ne is aggodalmaskodjon. A pogácsa kerek alakja a világot jelképezi.

Milyen új szokások kapcsolódnak a ballagáshoz?

Az idők változó szele persze a ballagásokat sem kímélte, és a hagyományos elemeken kívül, mint például a ballagási vers, manapság már új ballagási szokásokat is meg lehet figyelni.

Talán bele sem gondol az ember, de a virágcsokor nem annyira régen lett csak része a ballagásnak. Ez a fokost váltotta le, amit azért kapott a vándor, hogy az úton meg tudja védeni magát. A legújabb trend az, hogy a ballagási csokorba valamilyen kedves plüssfigura kerül, így amikor a virág már elhervad, még akkor is lesz egy szép, kézzel fogható emléke a ballagási csokornak.

Manapság sok iskolában hagyománya van, hogy a ballagó diákok egy-egy léggömböt kapnak ajándékba a ballagási tarisznya mellé. Ezekre általában valami kívánságot írnak, és egyszerre engedi fel a levegőbe a ballagó évfolyam. Ez a szokás a nyolcvanas évek végétől a kétezres évek végéig volt nagyon divatos, de szerencsére ma már sokan felismerték, hogy milyen környezetszennyező, ezért kezd kikopni a hagyomány.

Nagyon sokáig hagyomány volt a szerenádozás, amikor is a tanárok a saját otthonaikban vendégelték meg a diákokat. Sokszor ez azonban a diákok lerészegedéséhez vezetett, amit sok szülő és iskola nem nézett jó szemmel. Ezért sok helyen maguk a diákok vették a saját kezükbe az ügyet, és a szokásos, családi ünneplés után osztály- vagy évfolyam szinten szerveznek maguknak bulit. Mivel ez már nem számít hivatalos eseménynek, és a diákok gyakorlatilag már elballagtak, így az iskolának már semmilyen felelőssége nincsen az ilyen bulikon történt eseményekért.

Olvassa el ezt a cikkünket is:

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a ballagási tarisznya tartalma a hagyományok szerint?

A klasszikus ballagási tarisznyába só, hamuban sült pogácsa, bor, föld, pénzérme kerülnek, újabban ezek mellett gyakori az osztálynévsor, osztálykép, idézet, vagy más, apró ajándékok is.

Mit jelentenek a ballagási tarisznya elemei?

A só az élet ízét szimbolizálja, a pogácsa arra utal, hogy a ballagó nem fog éhezni, a bor a nagykorúság szimbóluma, a föld a szülőföldé, amit mindenhova magával vihet, az érme pedig a bőség jelképe.

Milyen új szokások kapcsolódnak a ballagáshoz?

Viszonylag új hagyománynak számít a virágcsokor, a léggömb, és egyre elterjedtebb, hogy szerenádozás helyett osztálybulit szerveznek maguknak a ballagók – ahol az iskola már nem vállal felelősséget azért, ami a bulin történik…

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0