0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

Ballagási csokor: útmutató a választáshoz

A ballagás abban a formájában, amit mi is ismerünk, speciálisan magyar szokás. A virágokkal feldíszített folyosókon „vonatozva” haladó osztályok szokását Selmecbányán alakították ki. A hagyományokhoz már akkor hozzátartozott a ballagási csokor is. Ebben az útmutatónkban segítünk választani, milyen is legyen ez a csokor!

Milyen a jó ballagási csokor?

Ballagási csokrot ajándékozni nagyon szép szokás, de alaposan meg kell gondolni, kinek és milyen csokrot vegyen. A piacon már rengeteg fajta elérhető, így méretben, színben, összetételben is változatos képet mutatnak a ballagási bokréták. Nagyon nem mindegy, hogy óvodai ballagásra vagy gimnáziumi évzáróra kell, ahogy az sem, hogy lánynak vagy fiúnak szeretne kedveskedni. Mindezek felett pedig, számít az iskola külön hagyománya, de még a mérete is, hiszen szűk folyosókkal rendelkező iskolába nem szerencsés gigantikus csokrot ajándékozni. A csokor ugyanis vándorolni fog a diákkal, ezért a méretet és a mennyiséget illetően jobb óvatosnak lenni. Nem túl szerencsés, ha a ballagási fotókon csupán a virág látszik, nem pedig az ünnepelt.

Mire figyeljen, amikor ballagási csokrot választ?

  • Egy tömött, gömb alakú csokor egyszerre lehet nagyon elegáns, bájos és fiatalos, ráadásul ebből árulják a legtöbb „mókás” verziót is, csokival, plüsskutyussal pótolva vagy cserélve ki a virágfejeket. Jó tudni azonban, hogy ezekkel nehezebb sétálni, mint álló formájú társaikkal.
  • Egy hosszúkás csokor szépen elfekszik a kézben, a karon, így elég egy kézzel is tartani, nem kell lelógatni vagy felemelni a teljes kart, mint egy menyasszonyi csokor esetében. A nagyon túlzó, tömött, hatalmas csokrok helyett pedig egy-egy visszafogottabb, esetleg vidám, több virágot és kevesebb kísérő, kitöltő elemet tartalmazó csokrot ajánlott vinni. A lényeg a súlyon van: sose legyen nehéz!
  • A mókás csokrok, mint a pénzt vagy plüssállatokat tartalmazó csokrokkal is érdemes óvatosan bánni, főleg, ha az osztályban a gyerekeknek nagyon eltérő a családi háttere. Gondoljon az osztálytársakra is, ne kelljen rosszul érezniük magukat a saját ballagásukon, csak mert az ő csokruk nem annyira “drága”! Az értékesebb ajándékokat érdemes szintén a ballagás utáni bulira tartogatni. Hasonlóan óvatosan kell bánni a kis alkoholokkal tarkított csokrokkal, hiszen nem biztos, hogy az osztályból már mindenki betöltötte a 18-at.
ballagási csokor pézből
Forrás: Canva

Milyen virágokból legyen a ballagási csokor?

ballagási csokor ötletek
Forrás: Canva

A ballagási csokor akkor ideális, ha könnyűnek, kényelmesnek érzi a diák. Az érvek mindenképpen a természetes anyagok mellett szólnak, ugyanis bármilyen jópofának is tűnik egy nagy kerámiabagollyal tarkított csokrot adni a ballagónak, ezek a csokrok nehezek és többnyire sérülékenyek is, emellett nem is igazán illenek a búcsú perceihez. A pénzt, apróságokat, ajándéktárgyakat magukba foglaló csokrokat érdemes inkább a ballagás családi köszöntőjére tartogatni, és a ballagási csokor esetében inkább a klasszikus megoldásokat választani. Jobb, ha a ballagó a szép emlékeket viszi haza az utolsó útján az iskolában, nem pedig egy több hétig tartó izomlázat.

Jó ötlet, ha a ballagási csokor száraz virágból készül?

ballagási csokor szárazvirág
Forrás: Canva

Szintén gyakran felmerülő kérdés, hogy szabad-e száraz virágból készült csokrokat ajándékozni a ballagásra. A válasz egyértelműen, nem. Bár gyönyörű, hangulatos csokrok léteznek, de a ballagás minden pontja a tavasz ünnepe. A fiatalság, a nagybetűs életbe történő kilépés szimbóluma, amihez nem illik a száraz virág üzenete. Emellett, a hosszú úton a száraz virág sérülékeny lesz, törik, leesnek róla darabok. Ha tartós ajándékot is akar adni a frissen végzett diáknak, például pénzt, ajándéktárgyat, ez mind nem a ballagási csokor helye, nem érdemes összevonni őket. Sem olcsóbb, sem praktikusabb nem lesz tőle az ajándékozás menete, sőt, inkább ellenkezőleg!

Hogyan válasszon ballagási csokrot lányoknak?

A lányok esetében szerencsére nem kell sokat gondolkozni. Ha az iskolának vagy az osztálynak nincs külön megkötése, akkor egyszerűen fiatalos színekből választva közelítsen a kérdéshez: rózsaszín, sárga, esetleg kék színekkel nem lehet melléfogni. Nem, mintha volnának tabuszínek, de a hangulathoz jobban passzolnak a vidám árnyalatok. Figyeljen a jelentésekre is; a fehér rózsa az ártatlanság szimbóluma, a vörös a szerelemé, a vágyé. A rózsa jobb, ha apró virágú, nem komolykodó, felnőtteknek való típus. Ügyeljen rá, hogy ne rakasson bele rezgőket és fényes leveleket. Egy fiatal lányhoz jobban illenek a liliomok, a réti virágokhoz hasonló csokrok üde és fiatalos, zabolázatlan elrendezésben.

Ballagási csokor fiúknak: hogyan válasszon?

Sokkal nehezebb helyzetben vannak azok, akiknek férfi vagy fiú számára kell virágot venni. A fiatal srácok életében lehetséges, hogy az első és egyben utolsó alkalom is, hogy virágot kapnak. A fiúk emiatt gyakran nem is szeretik, lányos dolognak tartva a virághordozás szokását, így jobban preferálják az egy szálas virágokat. Ha mégis csokrot szeretnének adni a ballagónak, a legjobb választás a zöld, a kék és a sárga, a sötétlila vagy fekete szín kombinációi, kerülve a rózsaszín, piros, de még a narancssárga színeket is. A fiúk esetében jó választás lehet a kardvirág, a kála, az írisz vagy egy nagyobb, trópusi növényeket tartalmazó csokor szolid díszítéssel. Az ő esetükben akár be lehet vetni a szerencsehozó bambuszt is.

ballagási csokor fiúknak
Forrás: Canva

Milyen ovis ballagási csokor ötletek vannak?

Az óvodások esetében teljesen más a helyzet. Ők egyrészt nem sétálnak a csokorral, másrészt pedig még egészen másképpen fogják fel ezt az eseményt. Az ovis ballagási csokor lényegében még egy játék, ami egyszerre szól a gyermek cseperedéséről és a szülői lét szépségéről. A ballagó óvodások esetében természetesen elő sem fordulhat a hosszúkás elrendezésű csokor, különösen, ha a család látni akarja a gyereket a fotókon, ugyanis egy nagy, álló csokor teljesen ki is takarhatja a lurkót. Kaphatók azonban olyan kedves körcsokrok, amik elnyerhetik egy 6 éves tetszését is. Ebben a kategóriában jöhetnek a csecsebecsék, kis figurák, plüssök. Vigyázni kell, hogy az élek, szélek és szárak ne legyenek hegyesek, ne lehessen velük se egymást, se önmagukat megsérteni.

ballagási csokor játékokkal
Forrás: Canva

Vannak trendek a ballagási virágcsokrok terén?

ballagási csokor trendek
Forrás: Canva

Természetesen itt is vannak irányzatok, ám a trendek követéséhez biztos ízlés és a gyerek stílusának tökéletes ismerete szükséges. Ha nem tudja, hogy vajon örülne-e a 18 éves lány a vibráló, váltakozó színű rózsáknak, inkább maradjon valamilyen semleges, vidám, fiatalos csokornál, sőt, akár előre készített csokrok közül is válogathat. A diákok nagyon kritikusak egymással és a szülőkkel egyaránt, így nem érdemes merészen kísérletezni, jobb biztosra menni és inkább valami esztétikus és kellemes virágcsokorral megjelenni az eseményen.

Kettő lett: maradhat?

ballagási csokrok
Forrás: Canva

Érdemes a családnak előre egyeztetnie, hogy ki milyen meglepetéssel készül az alkalomra, hogy ne legyen ismétlődés. Persze egy ballagás esetében egyáltalán nem gond, ha akár több csokrot is tart a kezében az ünnepelt, de méretben és darabszámban is ajánlott egy maximális limitet tartani. A folyosók, lépcsőfordulók szűkek, lehetetlenség egy malomkőnyi virágcsokrot cipelni órákon át. Mielőtt bármit is megvásárolnának, egyeztessenek a családtagokkal! Az eredmény sokszínű és emlékezetes ballagás, amire jó lesz visszagondolni később a képek láttán.

Korábbi ballagási cikkeinket itt olvashatja:

Ezek is érdekelhetik még…