0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

Szalagavató szülői öltözet: mit vegyünk fel erre az alkalomra?

Milyen a megfelelő szalagavatós öltözet a szülőknek? Cikkünkben felvonultatjuk azt az 5 lépést, amit nem szabad szem elől téveszteni, ha szülőként vesz részt a jeles alkalmon!

Fontos fordulópont az életben

A szalagavató egy középiskolás életének leghivatalosabb eseménye. A szalagavatóban az a különleges, hogy bár a fiatalok állnak a nagyközönség elé, nekik tűznek hivatalosan szalagot az öltözékükre, ők tartanak táncos vagy keringős bemutatót, a szülőnek is ki kell öltözniük, ezzel ünnepélyesebbé téve a hangulatot. Erre azért is van szükség, mert ez egy hivatalos esemény, egy olyan ünnepség, ami egy életszakaszt zár le. Ezt illik tisztelettel megünnepelni, elvégre a gyermek teljesítette az első 12 évet az oktatásban. A másik ok, hogy az ünnepeltek igazán díszes ruhákban vannak, így nem igazán mutat jól, ha Ön alulöltözi őket. 

szalagavató szülői öltözet
Forrás: Canva

Szalagavató szülői öltözet anyáknak és nagymamáknak

Az édesanyáknak, nagymamáknak két irányba is meg kell felelnie: a gyerek és a többi szülő felé. A szalagavatók általában téli hónapokra esnek, ami magával hozza a szolidabb, jobban takaró öltözködést. Fontos tudni, hogy még ha teljesen túlfűtött, beltéri teremben is kerül megrendezésre a jeles esemény, akkor is kerülni kell a feltűnő dekoltázsokat vagy a lábvillantást. A tinédzserek a legkeményebb, legkritikusabb közönség, és ha kínosan érzik magukat, mert egy fiatal anyuka a 18 éves lányok közé is beillene az öltözékével, akkor feszengeni fognak, ami magával vonzza a kellemetlen viselkedést is. Természetesen nem arról van szó, hogy mindent takaró öltözékbe kell bújni, de egy elegánsabb irányt érdemes választani, olyasmit, amit fel lehet venni kamaszfiúk társaságában is. A blézer tökéletes választás, különösen, ha valamilyen pasztellszínben tündököl.

Színekben kerülje a teljesen feketét, néhány vidámabb árnyalattal feldobhatja a viseletét. Kerülje a túlzottan magas sarkú és tűhegyes orrú cipőket, inkább a visszafogottabb darabokat részesítse előnyben.

Szalagavató szülői öltözet apáknak és nagypapáknak

Ez az apák nagy napja. Bizony, itt különösen igaz, hogy az ő öltözetük rendkívül fontos, különösen, ha lányuk van, hiszen a fiatal lányokat az édesapjuk is táncba hívja. Ilyenkor az apukák büszkén feszíthetnek a lányuk ruhájához leginkább illő ruhadarabokban. Erre a jeles alkalomra igazán érdemes egy kiegészítőkkel díszített öltönyt választani, mert – mint azt nem győzzük hangsúlyozni – a kamaszok a legkeményebb kritikusok. Mutasson példát a fiataloknak, hogy miként lehet egy elegáns szettet méltósággal viselni! A fekete öltönnyel nem lehet melléfogni, ha azonban kicsit különlegesebb megjelenést szeretne, akkor előkerülhetnek a sötétkék, vagy akár a barna zakók is, amikhez természetesen ne felejtsen el hozzáillő cipőt is választani!

Milyen kiegészítőket hordhatunk szülőként a szalagavatón?

A szalagavatón, mint minden hivatalos eseményen, két kérdés merül fel: hol rendezik, és mennyire lesz „szem előtt” az adott ruhadarab vagy kiegészítő viselője. Manapság egyre kevésbé szokás a szalagavatót díszes palotákban megszervezni, ahol a táncoló fiatalok szinte elvesznek a térben. Az előző évek kellemetlen változásai nyomot hagytak az iskolai rendezvények terén is, így manapság divatosabbak a kisebb, meghittebb események. Mivel sok találkozásra lehet számítani, érdemes elővenni a kreativitást, és néhány elegáns, szép kiegészítővel feldobni a szettet! Egy különleges varrású férficipő, egy elegáns pénztárca, egy mandzsetta vagy egy kifinomult nyakkendőtű a férfiaknál, esetleg egy melltű szép ékszer tud lenni. A hölgyek esetében akár a cipő is lehet ékszer, amennyiben egy kicsit díszesebb, de nem hivalkodó darabot választ.

Milyen cipőt viseljen?

A cipő ugyan nem tűnik fontosnak elsőre, mégis komolyan meghatározza az öltözet harmóniáját. Magyarországon és a Európában ritkán illik – főleg zárt helyen – kalapot viselni, így bizton állítható, hogy ami az angoloknak a kalap, az a magyaroknak a cipő. Ez határozza meg az ember ízlését, ez adja meg az egész öltözet „koronáját”. Segítségével kifinomultabb, harmonikusabb lehet a megjelenés. Bármilyen gyönyörű ruhaköltemény is silánynak és olcsónak hat, ha nem egészül ki egy megfelelő színű, anyagú, magasságú cipővel.

Bár a gyerekek imádják a „mindent is” tornacipővel ötletét, ez az ötlet nem működik egy szalagavató esetében, különösen a felnőttek körében. A szülőknek példát kell mutatniuk az öltözködésben is és végig méltósággal kell viselniük az elegáns cipőt, még akkor is, ha a rendezvény maga egy sportcsarnok műanyag székein zajlik. A jó hír az, hogy az elegancia mára már nem a kényelmetlenség édestestvére! Egy jól kialakított cipő nem nyom, nem kényelmetlen és nem töri fel a lábat. Az urak mindig elegáns cipőben, míg a hölgyek finoman díszített, enyhén magassarkú cipőben jelenjenek meg.

És ami utána van: mit illik viselni a banketten?

A bankett már egészen más esemény, ami kicsit kötetlenebb. Ha a szülői pár vagy a tágabb család hivatalos a bankettre is, akkor már trükkösebb az öltözködés. Hogy miért?

A szalagavató egy formálisabb esemény, ezért a szalag tűzésének eseményét zártabb, visszafogottabb ruhával illik megtisztelni. A banketten azonban a családtagok kellően visszafogottan, de szabadabban öltözhetnek. Itt már elfogadott egy ejtett vállú, hosszúujjú és -aljú ruha is, amit a megelőző eseménysorozaton egy elegáns blézerrel lehet még alkalomhoz illővé varázsolni. A bankett valójában nem más, mint egy hivatalosabb estély, ahol a fiatalok kicsit együtt lehetnek, a szülők pedig megmutathatják, hogy miként illik viselkedni egy hivatalos esemény során.

Bankett buli – mit illik viselni, ha hivatalosak a táncba?

A szalagavató és a bankett egyfajta belépő a felnőttkorba. A fiatalok az est után gyakran kibérelnek egy táncos helyszínt és mulatnak, nem ritkán hajnalig. Van, hogy erre a fiatalabb családtagok, vagy a szülők maguk is hivatalosak. Mielőtt a család visszavonulót fújna és hagyná az érettségiző középiskolásokat egy nagyot bulizni, érdemes ezen az eseményen is képviselni a családot és az igényes viselkedést. A fiatalabbak testvérek, rokonok, meghívott barátnők, unokatestvérek erre az eseményre már vehetnek nyugodtan egy lazább, nyitottabb koktélruhát a jóízlés határán belül, azonban a szülők számára azonban még itt is a zártabb öltözködés javallott.

Milyen színeket illik felvenni szülőként vagy családtagként a szalagavatóra?

szalagavató öltözet szülőknek
Forrás: Canva

A szülői öltözetet legkönnyebben úgy értelmezheti, ha úgy gondol rá, mint egy olyan esküvőre, ahová vendégként hivatalos: az öltözék pompázhat bármilyen színben, de a teljesen fekete, teljesen fehér vagy teljesen piros/bordó ruhákat mind a hölgyek, mind az urak kerüljék. Egy monokróm, hófehér ruha magára von minden figyelmet (ahogy a fekete és piros ruhák is). A szalagavató is pont ugyanazon szabály mellett működik, mint egy esküvő: nem illik elvonni a figyelmet teljesen arról, akiért van. Ne öltözze túl a gyerekeket!

A szalagavatóra összeválogatott öltözéket sok minden befolyásolja. Az, hogy szülőként mi a megfelelő öltözet, függ attól, hogy milyen események várhatók, hány éves és milyen helyszín lesz. A fenti tippek figyelembevételével biztosan nem nyúl majd mellé!

A szalagavatóhoz további segítséget kaphat korábbi cikkeinkből:

Ezek is érdekelhetik még…