Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

Szalagavató öltöny: hogyan találja meg a tökéleteset?

A szalagavató öltönyt megtalálni nem is olyan egyszerű, hiszen a fiatal fiúk, férfiak, akik belebújnak, nagyon érzékenyek a divatra, és konkrét elképzeléseik vannak arról, hogy mi áll nekik jól. Emellett általában nem szeretik az „élére vasalt” megjelenést. Az öltönynek valósággal meg kell dolgoznia azért, hogy ne szájhúzgálva öltsék magukra a végzős srácok.

Mire figyeljünk a szalagavató öltöny vásárlásánál?

Szalagavató öltöny választása
Forrás: Canva.com

A szalagavató öltöny vásárlása a férfi számára egyfajta beavatási szertartás. Régen az érettségi jelentette azt a pontot, amikortól a fiúkból férfiak lettek, hivatalosan hordhatták a felnőtt férfiak ruházatát, esetleg tegeződhettek az idősebb férfitársaikkal. A szalagavató öltöny vásárlása és a benne való tánc, szalagtűzés a gyerekekből felnőtt, komolyan vehető férfit varázsol. Nem mindegy azonban, hogy milyen szempontok alapján és milyen hivatalos öltözetet választ. Érdemes végigbeszélni a lehetőségeket, mert bár a fiatalabb generáció nyilvánvalóan érdeklődik a külső, a divat iránt, de még igényesebb az önazonosságra. Nagyon fontosnak tartják, hogy azzal, amit felvesznek, a személyiségükből is megmutassanak valamit.

A legfontosabb, hogy az alkalomhoz, eseményhez, helyszínhez és partnerhez mérten a végzős eldöntse, hogy a felmerülő szalagavatós ruhák közül melyik volna a számára a legmegfelelőbb.

Milyen szalagavató öltözékek vannak fiatal férfiaknak?

1. Frakk

A frakk egy igen tradicionális, mégis játékosságra is lehetőséget adó stílus. Általában olyan fiatalemberek választják, akik keringőt is táncolnak a nagy estén. Gyakran fordul elő még művészeti iskolákban, ahol a diákok ezzel az öltözékkel „lázadnak” a gyakoribb előfordulású öltönyök ellen.

A frakkhoz megfelelő kiegészítők is társulnak, így, ha valaki nem nő bele ebbe a szerepbe, óvatosan érdemes bánni ezzel a választással, könnyen válhat belőle jelmez-érzésű darab, ha nem megfelelően viselik. A frakknak fehér kiegészítői (fehér mellény, fehér csokornyakkendő, de akár cilinder is) vannak.

Talán nem lep meg senkit: ha valaki frakkot varrat a szalagavatójára, azt 20-30 évre előre gondolkodva tegye, mert a frakk a későbbiekben is hasznos lehet. Sőt, gyakori, hogy a ritkán használt, elegáns ruhadarab átvonul egy későbbi esküvőre is, közvetlen az oltár elé.

2. Szmoking

A szmoking és a frakk édestestvérek lehetnének: mindkét öltözet rendkívül elegáns, és különleges kiegészítőket igényel. A szmokingot ennek ellenére egy fokkal kevésbé tartják hivatalosnak, korábban  az esemény „utáni” öltözete volt a férfiaknak, ami épp azért terjedt el, mert a frakk merev viseletét akarták az est későbbi részére lazítani. A szmoking egy kevésbé „élére vasalt” kabátból, és egy fehér, jellemzően keménygalléros ingből áll. A csokornyakkendő itt is kötelező, ám ez már nem fehér, hanem valamilyen, a kabát és a cipő színéhez passzoló színben készül, emellett pedig mellény is jár az összkép teljességéhez.

3. Az öltöny

Az öltöny olyan a férfi öltözködésben, mint a nőiben a kis fekete. Egyszerűen mindenhez passzol, szinte mindenkinek jól áll, és nagyon sok fazon és szín közül lehet választani. Mivel ez a legelterjedtebb férfi elegáns ruhaegyüttes, itt nincsenek is túl nagy megkötések. Az öltöny 2 vagy 3 részes, attól függően, hogy tartozik-e hozzá mellény. Szinte bármilyen lehet: anyagban és színben is változatos. A szabása attól függ, ki és hova veszi fel: hivatalos eseményre, de akár mindennapi öltözetnek is hordható, így, ha valaki „jó befektetést” akar csinálni, akkor ez a legmegfelelőbb választás.

Szalagavató öltöny fiúknak
Forrás: Canva

A tökéletes szalagavató öltöny kiválasztása: kezdje a mérettel!

A tökéletes öltöny kiválasztása persze sokban függ attól, hogy mi a kontextus. A helyszín egy sportcsarnok? Az iskola díszterme? Lesz keringő? Milyen a hölgy ruhája? A fiatalember ebben az öltönyben fog aztán érettségizni is, vagy csak erre az egy eseményre készülve kell rátalálni a megfelelő ruhadarabra?

A tökéletes szalagavató öltöny nem csak azon múlik, hogy a megfelelő stílust megtalálják-e, hanem azon is, hogy felvéve a végzős ifjú csak feszeng-e benne, vagy esetleg komfortosan tud mozogni? Nagyon fontos emiatt, hogy a megfelelő méretet és a legtökéletesebben passzoló kiegészítőket találják meg. Ha a méret nem jó, az összhatás sem jó, és persze megható egy nagy öltönyben esetlenkedő gyermek, de a szalagavatóján senki nem akar aranyos lenni. Épp a felnőttség előszobájában állnak a tanulók, ami komolyságot és komolyan vehetőséget igényel.

Ha az öltöny megvásárlásánál dilemmát okoznak az alapkérdések, hogy hányas szám, mekkora méret, a legjobb, ha többet is felpróbál a fiatalember. Kérje a szakképzett eladók segítségét, jöjjön el hozzánk a MrSale üzletébe!

Vásárlás vagy bérlés: melyik az előnyösebb?

Míg a hölgyeknél gyakoribb, hogy csak bérlik a szalagavatós nagyestélyi ruhát, addig a férfiak, fiúk számára ez már nagyobb dilemma. A lányok többnyire nem tudnák hová felvenni a gyönyörű, uszályos ruhákat. A fiúk azonban akármelyik típusú öltönyt választják is, biztosan tudják máshol is hordani a ruhadarabokat: színházban, operában, esküvőkön, hivatalos eseményeken, esetleg későbbi nagyobb vizsgákon is. Így egy öltöny sok éves beruházás is lehet, nem csak egy egyszeri, nagyobb kiadás, érdemes ezt is figyelembe venni a választáskor.

Milyen cipő illik a szalagavató öltönyhöz?

A legfontosabb, hogy tudjon benne járni. A cipő kérdése nagyon fontos, hiszen a szalagavatón általában táncolnak is, de minimum egy hosszabb procedúrát kell az egész osztálynak kiállnia, ami közben figyelik és fotózzák őket a családtagok és az iskola. Egy ilyen eseményt nem tehet tönkre, hogy valaki nem tud járni a cipőjében, hogy szorítja, töri a lábát, esetleg kényelmetlenül feszeng benne, és nem érzi a sajátjának…

A szalagavatós cipő kiválasztásakor is igen fontos szakszerű segítséget kérni: az eladónak először is azt kell tudnia, hogy a ruha, a választott stílus milyen. Ezután rá kell térni a részletekre: lesz-e tánc, hány órás a rendezvény, és máskor is szeretné-e felvenni, csak erre az egy eseményre készül, vagy aztán maratoni koncertlátogatásra is készül benne?

Szabad-e plusz kiegészítőket viselni a szalagavató öltöny mellé?  

Természetesen szabad, ám nem érdemes direkt különcködnie. A már említett cilinder jó móka lehet, de elképzelni valójában könnyebb, mint viselni. Leesik, lefordul, rálépnek, belegabalyodik valaki szoknyájába. Ha valaki az eleganciáját, különleges ízlését akarja kifejezni, azt a legkönnyebben és legfinomabban a nyakkendővel vagy a mellénnyel teheti meg – egészen különleges darabok léteznek. És ha már kiegészítők, ne feledkezzünk meg a nyakkendőtűkről, díszzsebkendőkről, mandzsettákról sem, amelyek szintén nagyon hatásosan egészíthetik ki és tehetik teljessé az öltözéket.

A tökéletes szalagavató öltöny kiválasztása nem egyszerű feladat, de szakértőink nagy tapasztalattal és szakmai hozzáértéssel szívesen segítenek benne!

A szalagavató, érettségi és ballagás körüli rengeteg feladatban könnyű elveszni, de korábbi cikkeink segíthetnek a felkészülésben:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0