Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Mi az Eszterházy-kockás minta? Hova illik viselni?

Az Eszterházy kockás minta az egyik legnépszerűbb a kockás viseletek között, hiszen úriemberhez illő stílusjegy, ami megállja a helyét az üzleti élet mindennapjaiban. Ismerje meg jobban ezt a különleges mintát!

Az Eszterházy-kockás öltöny pont olyan, mint a jó tokaji bor, amit sokan ismernek úgy, mint a borok királya, a királyok bora. Nyugodtan állítható, hogy az Eszterházy-kockás minta a királyok mintája, a minták királya. A világon mindenhol nagy becsben tartják, de az Eszterházy kockával szemben, ami egy sütemény, ez nem magyar találmány. A minta nemzetközi elnevezése Prince of Wales check, amit egy angol királyi sarj tett népszerűvé, valójában azonban skót találmány volt.

Mi az az Eszterházy-kockás minta?

Pontosan hogyan is lehetne jellemezni ezt a mintát, mennyiben különböznek alapjai a skót hagyományoktól? Egy egyszerű kockás mintáról beszélünk, amelyet egyenletesen, folyamatosan tör meg az úgynevezett apró fűrészfog. A divat alakulásának köszönhetően tapasztalható némi változatosság a színvilág területén is. Eredetileg szürke árnyalatokból állt, aztán a barna lett az uralkodó alapszín, utána pedig nem volt megállás, néha még az élénk színek is beköszönnek. Mindezek ellenére az esetek többségében az alapszín a szürke vagy a kék valamely árnyalata.

Kép forrása: Wikimedia Commons

Mi az Eszterházy-kockás minta története?

A mintát egy trónörökös tette népszerűvé és róla lett elnevezve, de az ötlet mögött egy hölgy állt. A skót eredetű források szerint 1840-ben találta ki egy Elizabeth Macdougall nevű asszony, annak a mozgalomnak a részeként, amelyben angol nagybirtokosok számára terveztek alternatívát a skót kockás mintákra – így törekedve arra, hogy segítsék a két nép együttműködését, beilleszkedését. Azok, akik nem tartoztak az ősi skót klánokhoz, nem rendelkeztek saját családi mintával, ezzel kialakíthattak egy speciális, saját viseletet és identitást.

A skóciai nagybirtokosok mintahagyományaiból aztán VII. Edward király tette a felső tízezer körében univerzálisan divatossá. Később vidéki brit arisztokrata viseletté vált, igaz, egy kis módosítással: az eredeti minta fekete-szürke színeit barnás árnyalatokra cseréltette le. Arról viszont nem sokat tudunk, hogy nálunk miért is hívják Eszterházy-kockás mintának.

Milyen alkalomra illik Eszterházy-kockás öltönyt venni?

Amíg a skót kockás minta továbbra is egy lokális tradíció része, addig az Eszterházy-kockás minta mára már a kifinomult, modern, 20. századi divathoz tartozik, és számtalan variációja létezik. Nem csak az angol arisztokraták, hanem minden modern, elegáns férfi tarthat belőle a gardróbjában, ésbármilyen üzleti rendezvény esetében helytálló viselet lehet. A zakón túl még találkozhat a mintával ingszöveteken, kasmír nyakkendőkön és a rusztikus tweeden is, melyek szintén nyugodtan beköltöztethet gardróbjába. A nappali üzleti megjelenésben vagy a lazább, az ún. casual öltözködésben töretlen a népszerűsége.

Milyen szabályok vonatkoznak az Eszterházy-kockás mintára?

Napjainkban általában a zakó esetében népszerű ez a minta, azon belül is az egysoros, két gombbal ellátott darabok körében, de népszerű a dupla soros klasszikus verziója is, mely a jelenlegi angol uralkodónak is nagy kedvence. Az Eszterházy-mintájú zakót, öltönyt érdemes a fehér vagy a világoskék inggel viselni, a legjobb pedig, ha olyan színárnyalatokban gondolkodik, amelyek megegyeznek a kockákon átfutó szálak színeivel.

Az Eszterházy-kockás öltönyhöz a legideálisabb kiegészítő a barna brogue cipő, valamint a zsebbe elhelyezett egyszínű selyemkendő. Valójában szinte bárki bátran hordhatja. Jó választás, legyen bármilyen is a testalkata. Sőt, akár más mintákkal együtt is hordható, csak elegáns estélyekre ne viselje, hiszen ez alapvetően a sportosan elegáns viselet része.

Azoknak a férfiaknak, akiknek a derékátmérője meghaladja a 100 centimétert, érdemes odafigyelni, hogy sötét öltönyt és világos inget kombináljanak. Az Eszterházy-kockás ruhadarabokra is vonatkozik a szabály, hogy a sötétebb árnyalatot válassza. A zakó záródási magasságánál vegye figyelembe az általános szabályt, az alsó- és a felsőtest arányainak megfelelően illeszkedjenek a ruhadarabok egymáshoz. A zakó elejének íve ezekben az esetekben jobb, ha zártabbra, egyenesebbre szabott, amely a megjelenésben pozitív hatást gyakorol, hiszen karcsúsít. A vállszélessége ne lógjon túl a váll vonalán és ne legyen túlpárnázott. Az is előnyös lehet ezekben az esetekben, ha a zakónak van oldalhasítéka.
Minden esetben a zakó hónalj részét érdemes szabóval méretre igazíttatni, magasabbra szabatni szükség esetén. Ez ugyanis nemcsak az elegáns megjelenést, hanem a kényelmes viseletet is biztosít. Gyakran szinte lehetetlen elsőre tökéletesen elkészített öltönyt leemelni egy áruház polcáról, ami minden tekintetben ideális lesz. Ez persze nem azt jelenti, hogy Önnel van a gond, csupán kell egy szakember, aki az Ön egyedi adottságaira szabja a ruhadarabot, úgy, hogy az előnyös kinézetet biztosítson.

Eszterházy kockás öltöny
Forrás: Pexels.com

Napjaink öltözködési etikettjét, íratlan és speciális szabályait, vagy még pontosabban annak apróbb részleteit, finomságait kevesen ismerik. Ez pedig az üzleti életben is hátrány lehet. Egyes pozíciókban megengedhetetlen az öltözködési etikett aprólékos és átfogó, mindenre kitérő ismerete, csak így juthat valaki vezető pozícióba, hiszen a ruha összeszedettsége, az odafigyelés az apró részletekre sokat elárul a hozzáállásáról.

A MrSale magazinban található cikkek segítenek egy támpontot adni a megfelelő öltözködéshez. Bizonyos, hogy hasznos támaszpont lehet annak, aki kezdő a dologban, de akár még annak is mondhat újat, aki azt hiszi magáról, hogy mindent tud a divatról ahhoz, hogy az életben boldogulni tudjon. Olvassa el az öltözködési etikettről, a gombolásról és a minőségi öltönyökről szóló cikkeinket is!

Keresse fel üzletünket, kérje ki szakeladóink véleményét és konzultáljon stílustanácsadóinkkal is. Tegyen meg mindent, hogy a magánéletben és a karrierben az öltözködés ne legyen gátja a sikereinek. Végül, de nem utolsósorban, mindenképp szerezzen be egy olyan öltönyt, amely a minták királya, a királyok mintája formavilágát idézi meg, vagyis egy Eszterházy-kockás darabot!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0