Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

A modern úriember 30 ismérve

Az úriember kifejezés a XIX. századból ered, mostanra a jó modorú, kellemes társaságot nyújtó, becsületes férfiak dicsérő jelzőjévé vált. De vajon ez minden, amit egy úriembernek tudni érdemes? Ugyan, dehogy! Lássuk, mi a modern úriember 30 ismérve!

Az úriember, vagy gentleman kifejezés a XIX. században még valóban a nemesi, úri származású fiatalemberekre vonatkozott, de már akkoriban is használták egy bizonyos jellem leírására.

A XIX. századból jócskán kilépve jogosan vetül fel a kérdés: vajon még mindig szükség van úriemberekre? Hiszen a csatornázás megjelenésével (és a női divat alakulásával) már nincs szükség rá, hogy a férfi sétáljon a járda külső oldalán, megvédve a hölgy drága ruháját az esetleg rácsapódó szennyvíztől, és a hölgyek sem szorulnak rá a kabátjuk le- és felsegítésére, amit akkoriban nagyban gátolt a szoros fűző és a széles derékrész. Azonban emancipáció ide vagy oda, a gyengé(deb)bik nemnek még a modern korban is imponál egy úriember előzékeny viselkedése, és bizonyos társaságban még mindig hatalmas előnyt jelent, ha valaki úriemberként viselkedik ficsúr helyett. Lássuk, hogyan is fest egy modern úriember!

Egy modern úríember mindig kifogástalan öltönyt visel.

1. A modern úriember becsületes

Tartózkodik a törvényszegés és csalás minden formájától, valamint a hazugságoktól. Üzleteit tisztán, törvényszerűen vezeti, munkájában megbízható, családja számára elkötelezett.

2. Szavahihető

Egy valódi úriember nem ígérget fűt-fát, csupán olyan dolgokra tesz ígéretet vagy esküt, melyek teljesítésében 100%-ig bizonyos.

3. Megbízható

Ha valaki (főként nőismerőse) segítséget vagy tanácsot kér tőle, legjobb tudása és lehetőségei szerint igyekszik segíteni. Családja és szerettei szükségleteit minden kötelezettségénél és hobbijánál előrébb sorolja, kényes szituációkban nem él vissza előnyös helyzetével.

4. Jó modorú

Érthetően, artikuláltan beszél, kerüli a káromkodást, de legalábbis igen ritkán él vele. Szemébe néz annak, akivel beszél, megtiszteli azzal, hogy csak vele foglalkozik: mobiltelefonját és egyéb számítástechnikai eszközeit félreteszi, míg valakivel személyesen beszélget.

5. Törekszik a türelemre

A türelem olyan erény, amivel nem rendelkezik mindenki, azonban törekedni mindig lehet rá. Egy valódi úriember nem fél beismerni, ha türelmetlen típus, viszont dolgozik rajta, hogy a szükséges szituációkban türelemmel legyen mások iránt, ezzel elkerülve, hogy hisztis kamasznak tűnjön.

6. Nem állítja, hogy tévedhetetlen

Bár megvan a maga véleménye a legtöbb dologról, fenntartja a lehetőségét annak, hogy téved: nyitottan áll tehát a különböző társalgási témákhoz, meghallgatja, és tanul a másféle nézőpontból, véleményből.

7. Vitatkozik, nem veszekszik

Eltérő vélemények esetén sértődött, dühödt veszekedés és a saját véleményének ismétlése helyett higgadtan, érvekkel alátámasztva vitatkozik partnerével, akkor is, ha a másik fél elveszíti türelmét. Amennyiben úgy látja, vitapartnere nem kellően higgadt egy kulturált vita lefolytatásához, udvariasan kihátrál, nem feszegeti tovább a témát, de nem feltétlenül ad igazat a feldúlt félnek. Tehát nem lesöpri magáról a vita felelősségét, csupán egyértelművé teszi viselkedésével, hogy nem tartja rá méltónak a partnerét.

8. Tud és mer elnézést kérni

Amennyiben egy vita a megfelelő partnerrel alakult ki, és az eszmecsere során kiderült, hogy tévedett, vagy rosszul látott bizonyos dolgokat, egy modern úriember tud és mer elnézést kérni partnerétől, őszintén és higgadtan. Sokkal nagyobb elismerést vívhat ki ezzel, mintha csökönyösen ragaszkodna a maga igazához.

9. Jó megjelenésű

A modern úriembertől sem elvárt, hogy minden nap kifogástalan öltönyben jelenjen meg, az azonban igen, hogy a megjelenése minden esetben alkalomhoz illő, ápolt és rendezett legyen. Mindegy, hogy szmokingot vagy melegítőt visel, amennyiben az tiszta és szakadásmentes, valamint illik a helyzethez és alkalomhoz.

10. Pontos

Egy igazi úriember minden korban tudja, hogy az idő olyan érték, amelyet, ha elpazarol, nem fog tudni visszafizetni senkinek. Ezért a megbeszélt találkozóira mindig pontosan érkezik, számára ismeretlen helyre pedig néhány perccel korábban, hogy egy esetleges eltévedés esetén se késsen el.

11. Figyelmes

Randevúra illő virágot vinni, azonban, ha úgy ismeri a hölgyet, mint aki nem kedveli az efféle formaságokat, kedveskedhet neki más aprósággal, amelynek valóban örülni fog majd. Vendégségbe sosem megy üres kézzel, a nehéz csomagokat minden esetben ő cipeli a hölgy helyett – mindegy, hogy kiszemelt, anyós, vagy csak ismerős. Randevún kinyitja a hölgy számára az ajtót (igen, a kocsiajtót is), kocsmába, pubba belépve be is megy előtte, megóvva az esetleges felfordulástól. Megkérdezi, mit enne vagy inna, és kettejük számára egyszerre rendel, vagy megadja a hölgynek az elsőbbséget, amikor a pincér megérkezik.

12. Lovagias

Mindegy, mennyire későn ért véget a randevú, hogy milyen messze lakik a randipartner, egy valódi úriember a modern korban is (sőt, manapság sokkal inkább) köteles hazakísérni vagy személyesen hazavinni a hölgyet, ezzel is gondoskodva róla, hogy biztonságosan és kényelmesen érkezzen meg.

13. Még a modern randevúkon is

Manapság divat felezni a számlát egy-egy éttermi randevún, azonban egy igazi úriember legalább az első alkalommal ragaszkodik hozzá, hogy egészében állja költségeket. Ez egy gesztus a hölgy felé, amellyel az úriember a gondoskodást helyezi előtérbe.

14. Segítőkész

Amennyiben a randevú a hölgy lakásában esedékes, akár ő főzött, akár rendelt ételt fogyasztottak közösen, egy modern úriember minden esetben segít a romok eltakarításában. Elmosogat, vagy legalább kiviszi a tányérokat a konyhába. Ilyen randevúk esetén a modern úriember gondoskodik az italról, valamint apró figyelmességként vihet valamilyen díszt az asztalra: egy csokor virágot, vagy néhány szép, illatos gyertyát.

15. Ambiciózus, de nem törtető

Nem elégszik meg a középszerűséggel, legalább egy dologban igazán jó, kiemelkedő szeretne lenni. Vannak céljai, amelyeket önerőből szeretne elérni, e sosem másokon átgázolva. Elfogadja a segítséget, ha teheti, azonban nem másokra támaszkodva él.

16. Kiegyensúlyozott életet él

Szórakozásra, gőzkieresztésre valamilyen formában mindenkinek szüksége van – még egy úriembernek is. Ebben azonban tudni kell mértéket tartani. Egy igazi úriember nem hagyja, hogy a szórakozás káros hatással legyen, vagy egyenesen felborítsa az élete többi területét, legyen szó munkáról vagy magánéletről.

17. Magabiztos, elbizakodottság nélkül

Párkapcsolataiban sosem túlféltő, nem kezeli személyes tulajdonaként a párját. Megbízik benne és abban, hogy helyesen képes felmérni és kezelni az esetleges udvarlókat, azonban sosem érdektelen párjával szemben, nem tekinti magától értetődőnek, hogy kedvese őt választotta társául. Tisztában van adottságaival, ezt pedig stílusosan adja a világ tudtára.

Egy gentleman mindig magabiztos

18. Mértékletes

Nem hódol káros szenvedélyeknek, vagy ha teszi is, csupán illő mértékkel, mindig tekintettel a társaságára. Alkoholfogyasztása sosem megy át mértéktelenségbe, különösen figyel arra, hogy feletteseivel, munkatársaival csupán alkalomhoz illő mennyiséget fogyasszon.

A valódi ünneplést és ellazulást minden esetben meghagyja a baráti körének. Szerelmével szemben odaadó, és igyekszik a lehető legtöbb időt vele tölteni, azonban kerüli a ráakaszkodást, meghagyja mindkettőjük számára személyes teret is.

19. Előrelátó

Amiben csak lehet, igyekszik előre gondolkodni, tervezni, legfőképpen azért, hogy családja és önmaga számára mindig biztosítani tudja a megfelelő életkörülményeket. Kerüli a felesleges és gyakori kockázatvállalást.

20. Partnerként viselkedik a kapcsolatában

A modern úriemberre már nem nehezedik teljes egészében a család eltartásának terhe, azonban vannak időszakok (pl. gyermekvállalás), amikor egy időre részben vagy egészében magára marad, mint kenyérkereső. Egy modern úriember viszont sosem felejti el, hogy kapcsolatukban ketten vannak, családjukért ketten felelnek, így partnerként viselkedik nem csupán a háztartásban és a gyerekvállalásban, de a családot érintő, vagy rájuk kiható döntésekben is.

21.Odafigyel a partnerére

Legyen szó párkapcsolatról, családról vagy munkatársi kapcsolatról, egy igazi úriember, ha beszélget valakivel, arra mindig oda is figyel. Ezt érezteti is a másikkal – legközelebb, ha találkoznak, visszakérdez egy korábbi problémára, érdeklődik a partnere egészsége felől, ha legutóbb arról panaszkodott stb.

22. Védelmez, ha kell

Egy igazi úriember sosem keresi a konfliktust, azonban nem riad vissza annak higgadt elrendezésétől, amennyiben kedvesét vagy egy másik – akár idegen – nőt véd meg vele az inzultálástól.

23. Nem hódol be

Lehet, hogy kedves, figyelmes és odaadó a párkapcsolatában és a családja irányában, azonban egy igazi úriember sosem fogja hagyni, hogy lábtörlőként kezeljék, vagy kihasználják. Hangot ad nemtetszésének, ha valamivel nem ért egyet, és nem fél annak következményeitől.

24. Egyenes és őszinte

Egy úriember a barátaival és a családtagjaival szemben sem a végsőkig elfogult: ha valamelyikük meggondolatlanságot csinál, vagy arra készül, minden esetben el fogja mondani róla a véleményét, és megpróbálja majd megakadályozni, hogy szégyent hozzon magára vagy a családra.

25. Sosem kegyetlen

Egy ember arról ismerszik meg leginkább, ahogyan a nála gyengébbekkel bánik. Nagyon jól tudja ezt egy úriember is, éppen ezért sosem bánt tettekkel vagy szavakkal nőt, gyermeket, idős embert vagy állatot. Más férfit is csak akkor, ha az feltétlenül szükséges – például egy nála gyengébb védelmében.

26. Tartózkodik mások megalázásától

Még akkor is, ha egy tüzes konfliktus közepén van éppen, egy valódi úriember tartózkodik mások megalázásától akár szavakkal, akár tettekkel. Sosem tesz megjegyzést egy nő főztjére vagy ruházatára, megjelenésére, inkább diszkréten segíti, ha az nem megfelelő, valamint sosem kerekedik fölébe egy apának a fia, vagy a felesége szeme láttára.

Egy úríember, mindig figyel partnerére.

27. Diszkrét

Minden esetben törekszik a diszkrécióra – és cserébe el is várja azt. Tudja jól, mi tartozik a munkahelyére, a baráti társaságra, mi a családra, és mi az, ami kizárólag a partnerére és jómagára.

28. Lánykérést hagyományosan

Bár az évek alatt rengeteget változott a társadalmunk, még mindig a személyes tisztelet jele, ha az úriember a lánykérés előtt a lány édesapjától kér engedélyt a házasságra.

29. Tekintettel van a magassarkúra

Amennyiben hölgypartnere magassarkút visel, egy igazi úriember a lépcsőn lefelé elől, míg a lépcsőn felfelé hátul halad a hölgyhöz képest, hogy elkaphassa, ha megbotlik. Amennyiben a hölgy feszes, rövid szoknyát visel – ami manapság nem ritka – a modern úriember a hölgy mellett halad, karját támaszul nyújtva a hölgy számára.

30. Észreveszi, ha didereg a nő

Bár a zakók már kimentek a hétköznapi divatból, egy modern úriember akkor is gondoskodik róla, hogy hölgypartnere ne fázzon, ha éppen csupán egy farmerdzseki vagy egy pulóver van nála „feleslegesen”. Ha hirtelen hűvösebbre fordul az idő, nem hagyja a hölgyet fázni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit jelent pontosan az úriember kifejezés?

Az úriember fogalom a XIX. században a nemesi származású fiatalemberekre vonatkozott, akiktől társadalmilag és családilag is elvárt volt a pozitív jellem, viselkedés. Később, a különböző rangok eltűnésével már magát a jellemet írták körül ezzel a dicsérő jelzővel.

Miért van eltűnőben, miért kap egyre kisebb jelentőséget?

A XIX. század óta javult az infrastruktúra, változtak az öltözködési szokások és eltűntek a társadalmi rangok is. Kötetlenebb lett a társadalmi élet, már csak néhány helyen maradt meg a formalitás, éppen ezért kikopott a formális viselkedés – de nem tűnt még el teljesen.

Miről lehet felismerni egy úriembert?

Manapság már nem elvárt ez a fajta férfiúi viselkedés, így még nagyobb érték, ha valaki önszántából rendelkezik az úriemberek néhány alapvető tulajdonságával – a 30 legfontosabb ismérvet megtalálja cikkünkben!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0