Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Divattörténelem:milyen volt a 20-as évek divatja?

Ez az évtized sok értelemben izgalmas változásokat hozott. A 20-as évek divatja területén ez azt jelentette, hogy megjelentek a lezserebb, kényelmesebb darabok. De nem csak a divat változott, nézzük meg, mit jelentett ez a mindennapokban:

Az 1920-as évek nagyon izgalmas korszaka volt az emberiségnek. Az első világháborút követően virágzott a művészet, az emberek önfeledten akarták élvezni az életet, hogy minél gyorsabban elfelejtsék a háború borzalmait. Olyan nagy irányzatok indultak el ekkor, mint az art deco vagy a szecesszió. Az Egyesült Államokban hihetetlenül nagy ipari fejlődés ment végbe: megkezdődött az autók tömeges gyártása, virágzott a jazz, és ekkor indult világhódító útjára a charleston nevű tánc is, amely megmutatta, hogy a polgárpukkasztásnak még a szesztilalom sem szabhat határt. 

Az amerikai jólétnek az 1929-es Nagy gazdasági világválság jelentette a végét. A nyugati világban nők ezrei követeltek választójogot és a férfiakkal megegyező bánásmódot. 

Mindeközben Európa az első világháború következményeinek az áldozatává vált. Egyfelől a fronton elesett férfiak milliói, és a sérültek otthoni ápolása hatalmas társadalmi problémát jelentett, másfelől az újrarajzolt határok okozta frusztráció és feszültség teret engedett olyan szélsőséges ideológiáknak, amelyek közrejátszottak a második világháború kirobbanásában.

20-as évek divatja: Mit viseltek a férfiak?

A férfi divat színe jellemzően a barna és a szürke volt. A tömeggyártásnak köszönhetően már egyre több ember engedhette meg magának, hogy stílusosan tudjon öltözködni, azonban az 1920-as évekre az uraknak a kényelem és a sportosabb megjelenés vált elsődleges szemponttá. A jazzkorszak térhódításának idején divat volt az ingeket karcsúbbra szabni, amely szorosan követte a test vonalait.

Érdekesség, hogy csupán 10 év kellett ahhoz, hogy a szűk szabású nadrágokat teljesen felváltsák a sokszor nevetségesen bő nadrágok. Ezt a fazont oxfordi nadrágnak nevezik, mert először az oxfordi egyetemisták körében kezdett el terjedni ez a viselet. A másik divathullám a korszakban a golfnadrág és a buggyos térdnadrág volt. Utóbbi nem csak a városi ficsúrok kedvenc öltözete volt, hanem a munkásosztály körében is nagy népszerűségnek örvendett.

A frakkot fokozatosan kezdte felváltani a sokkal kényelmesebb szmoking, amely, a Nagy Gatsby-ből jól ismert partikon és fogadásokon került elő. A hagyományos, kényelmetlen fűzős cipők helyett pedig egyre inkább a mai cipőkhöz hasonlító oxfordokat kezdtek viselni az emberek.

A korszaknak megvoltak a rá jellemző kiegészítői is. Ilyen volt például a kalap, a legelterjedtebb fazon a lapos tetejű Boater, amelyet általában egy szalaggal kötöttek át, vagy a Panama, amelyet össze lehetett hajtani, hogy beférjen akár a kabátzsebbe is. E mellett egy magára valamit is adó férfi alapruhatárából nem hiányozhatott a mandzsettagomb, a sétapálca, és a nadrágtartó viselése is esszenciális volt. A korszakban a szivarozás, a pipázás nagyon népszerű volt.

Kik voltak a kor híres, divatos férfiai?

Charlie Chaplin, a kor híres alakja
  • VIII. Eduárd brit király: II. Erzsébet nagybátyja igazi divatikonnak számított az 1920-as években. A kicsapongó életéről, éjszakai mulatozásairól, nőügyeiről és persze a későbbi lemondásáról hírhedt herceg előszeretettel viselt térdnadrágot Oxford cipővel és kockás zoknival. A divattal foglalkozó szakemberek mind egyetértenek azzal, hogy az 1920-as évek divatját a néhai walesi herceg testesíti meg igazán.
  • Charlie Chaplin: Az 1920-as évek némafilmjeinek filmcsillaga szintén a korszak meghatározó alakja. A filmvászonról jól ismert fekete keménykalap, öltöny és az általa játszott karakter egyfajta görbe tükörként szolgált az idősebb nemzedéknek. A magánéletben viszont nem vetette meg a kor divatjának megfelelő ruhadarabokat. Későbbi tévés megjelenései alkalmával is látható volt öltözködésén az 1920-as évek kitörölhetetlen nyoma.
  • Babe Ruth: baseball történelem egyik leghíresebb alakjának élete egybeforrott a modernkori történelemmel. A századfordulón született játékos az 1920-as években volt karrierje csúcsán, a kor divatjának megfelelően előszeretettel viselt térdnadrágot, és nem vetette meg a jó szivart sem.
  • Harry Houdini: a magyar származású szabadulóművész már középkorú volt az 1920-as években, így az ő öltözéke már egy idősebb úr eleganciáját tükrözi. Látható rajta, hogy nem annyira követi a fiatalok által diktált, tipikus 1920-as évekre jellemző divatot, hanem inkább a konzervatívabb vonalat képviseli egy-két modernebb stílusjeggyel.

20-as évek divatja: mit viseltek a nők?

20-as évek divatja: mit viseltek a nők?

A nők növekedő társadalmi szerepvállalása a divatban is megnyilvánult. Az 1920-as évek női divatja szakított a korábbi női ideállal, és sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a vékony csípő, és a hosszúkás vonalak. A divatos nő férfiasabb ruhákban, például nadrágban járt, és szabadon hódolt a szerelemnek, és minden egyéb élvezetnek. A nőknek már férfi kísérő nélküli is szabad volt társaságban megjelenni, ekkoriban kezdtek el cigarettázni és koktélt inni is.

A férfiasabb megjelenés másik záloga a mell leszorítása volt, amelyet a míderrel értek el. Az új ruhák bő szabásvonalai nem engedték láttatni a csípőt és a derekat sem, a nőiesség ekkoriban már nem volt divatos. A lezserebb, bővebb ruhák sokkal nagyobb szabadságot adtak a viselőnek, ezzel szakítva a nőket korlátozó, és mozgásukat nehézzé tevő fűzőktől és nagy abroncsoktól. Nem volt ritka a nőknek készült öltöny és szmoking sem, az új női divatirányzatot garconne-nak nevezték. 

Kik voltak a híres, divatos nők a korszakban?

  • Coco Chanel: a leghíresebb francia divatház alapítója volt az 1920-as éves párizsi divat nagy neveinek egyike. Az általa megálmodott tiszta, egyenes vonalvezetés, a fekete szín és a minőségi anyaghasználat még mindig a márka alappilléreinek számítanak. Népszerűségét annak köszönhette, hogy kollekciói közül minden olyan nő megtalálta a neki megfelelő darabot, aki az 1920-as évek korszellemének megfelelő ruhát szeretett volna viselni. Munkássága nagyban hozzájárult a nők emancipációjához. A divatról és az életről megfogalmazott velős idézeteit még mind a mai napig sokan idézik.
  • Josephine Baker: az amerikai születésű színesbőrű táncos, aki az élete nagy részét Franciaországban töltötte az 1920-as évek szórakoztatóiparának megkerülhetetlen alakja volt. Szinte nincsen olyan korabeli felvétel, amelyiknek ne szerepelne. A kornak megfelelően szabadabban öltözködött, illetve fellépőruhái sem voltak túl visszafogottak. Franciaország akkori kulturális és társadalmi szabadságát jól tükrözi, hogy bőrszíne miatt nem érte negatív megkülönböztetés, míg a szegregációtól küzdő hazájában még mindig másodrendű állampolgárnak számított.
  • Greta Garbo: a híres svéd színésznő az 1920-as évek derekán robbant be a köztudatba. Szépsége és tehetsége azonnal sikeressé tette, és az általa kedvelt magasnyakú felső hamar védjegyévé vált. Tény és való, hogy karrierje csúcsát a harmincas és negyvenes években élte, de már a húszas években is férfiak milliói rajongtak érte.
  • Clara Bow: azon kevés némafilmsztárok egyike, aki sikeresen át tudta menteni a karrierjét a hangosfilmek világába. A húszas évek szexszimbólumaként tartják számon, nem állt távol tőle a korszakra jellemző szabados életfelfogás és az élvezetek hajszolása sem.
  • Wallis Simpson: a kétszeresen elvált amerikai nő, akiért VIII. Eduárd lemondott az angol trónról. Méltó társa volt a férjének, hiszen hasonlóan elegánsan és mindig a legutolsó divat szerint öltözött, nem is csoda, hogy az uralkodó beleszeretett.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi jellemezte a 20-as évek divatját?

Az emberek a háború borzalmait minél gyorsabban feledni szerették volna, így a korszakot az önfeledt szabadság jellemezte, ami a divatban is megjelent: előtérbe kerültek a kényelmesebb, lezserebb darabok.

Mit hordtak a férfiak a 20-as években?

Az évtized elején a férfiak szűkebb fazonú nadrágot hordtak, amelyet az évtized végére felváltották a bő szabású nadrágok. Közkedvelt volt a frakk és a térdnadrág is, elengedhetetlen volt a kalap és a szmoking. 

Milyen híres férfiak éltek a 20-as években?

VIII. Eduárd, Harry Houdini, Babe Ruth and Charlie Chaplin nem csupán híresek voltak, de stílusos öltözetükkel a kor divatikonjaivá is váltak.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0