Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

A 60-as évek divatja Magyarországon és a nagyvilágban

A 60-as évek divatja sok izgalmas újítást hozott; nézzük meg pontosan, mi is volt a helyzet a férfi és a női divatban, itthon és a nagyvilágban!

Az 1960-as évek meglehetősen mozgalmas évtized volt az emberiség történelmében. Jelentős események történtek ekkoriban: a brit gyarmatok függetlenedése, a vietnami háború, sőt, majdnem atomháború robbant ki az amerikaiak és a szovjetek között, Kennedy és Martin Luther King meggyilkolása és persze a Holdraszállás. A világháborút és az 1956-os eseményeket maga mögött hagyó Magyarországon egyre javult az életszínvonal, és az 1963-as amnesztiával sok, addig ártatlanul raboskodó politikai fogoly is kiszabadult. Ez a viszonylagos béke és jólét kedvezően hatott az akkori magyar divatra is, hiszen emberek meg tudták engedni maguknak, hogy szebb, divatosabb ruhában járjanak.

Milyen volt a 60-as évek divatja Magyarországon?

A hatvanas évek divatja hűen leképezi azokat a fentebb említett társadalmi, politikai és világnézeti változásokat, amiket ez az évtized magával hozott. Először is hódítottak a markáns, világos színek, illetve a technika fejlődésének köszönhetően egyre elterjedtebbek lettek a műszálas, vagy a különböző kevert anyagok is.

A szabadabb politikai légkör az egyre rövidülő miniszoknyákban nyilvánult meg, amit persze kellő megrökönyödés fogadott az idősebb korosztály képviselői között. A Holdraszállás is hatással volt a divatra, még a kádári Magyarországon is sorra mutatták be a futurisztikus mintákkal ellátott ruhadarabokat.

Mindenképpen meg kell emlékezni a magyar divat akkori ikonjáról, Rotschild Kláráról, aki a párizsi divatot honosította meg, és próbálta átültetni az ottani szellemet itthon is. Ebben olyannyira sikeres volt, hogy a váci utcai üzletében nem csak a hazai, de az egész keleti blokk vezető elitje is gyakran megfordult. Bár 1976-os halálával egy korszak véget ért, de szellemisége tovább élt az 1980-as években is.

a magyar divat akkori ikonjáról, Rotschild Klára

A 60-as évek divatja a nagyvilágban

A fent említett, világrengető események természetesen nem csupán a magyar divatban jelentek meg: az egész nyugati világban hódított a miniszoknya, és az úgynevezett ceruzaruha is stílusos volt. Népszerű lett a Jackie Kennedy által meghonosított női kosztüm, és a színben hozzá illő kerek kalap, ami a korszak védjegyévé vált.

A vietnámi háború okozta társadalmi elégedetlenség és a kirobbanó szexuális forradalom keltette életre a hippi mozgalmat. A hippi divat meglehetősen fantáziadús, és nem szűkölködik a minták, a formák és a színek terén sem. Ennek a divatnak a jellegzetessége a trapéznadrág, hímzett blúzok és a tölcsérujjú felsők. Az színben össze nem illő darabok, a szabados életmód és a hosszú haj gyakorlatilag nyílt üzenet volt a társadalom számára, hogy az hagyjon fel minden olyan cselekedettel, ami másoknak árt, így vált a mozgalom fő szlogenjévé a „Make love, not war” azaz „Szeretkezz és ne háborúzz”. Ez a szabadosság legjobban az 1920-as években volt utoljára tapasztalható.

Hogyan kapcsolódik a vintage és a retro a 60- as évek kultúrájához?

Fontos először tisztában lenni azzal, hogy mi a különbség a vintage és a retro között. A vintage a konkrétan az 50-es, 60-as, 70-es évekből származó tárgyakra értendő, és ebben az esetben nem is baj, ha néhol kissé ütött-kopott a darab. A retro nem feltétlenül jelent eredeti, használt tárgyakat, elég, ha az adott ruhadarab, bútor, kiegészítő az adott kor anyaghasználatát, szín- és formavilágát használja fel.

A mai napig divatos a 60-as évek szelleme, hiszen ezek a tárgyak praktikusak és lényegretörőek voltak. Az egyenes szabásvonal, az élénk színek, markáns minták olyannyira univerzálisakká váltak, hogy soha sem fognak kimenni a divatból – a 60-as évek a mai trendjeire is hatással van.

Ennek a divatnak a jellegzetessége a trapéznadrág, hímzett blúzok és a tölcsérujjú felsők.
Fortepan/ Urbán Tamás

Mit viseltek a férfiak a 60-as években?

Az évtized elején még erősen hatottak az 1950-es évek konzervatívabb értékei. Divatosak voltak a kalapok és a khaki színű kabátok, illetve a blézerek, és hódítottak a chino nadrágok is. Az 1960-as évek közepétől jelentek meg az uniszexebb ruhadarabok, amelyek jól tükrözték a szexuális szabadosságot, a hagyományos férfi és női szerepek összemosódását. Nagyon nagy divatja volt a hosszú szárú nadrágoknak, illetve az élénk színű pólóknak is.

A konzervatívabb férfiak sem ragadtak az 50-es években, ők ugyan kerülték a meghökkentő színeket, de a ruhák szabásvonalán tetten lehetett érni az új idők szeleit.

Milyen férfi frizurák voltak divatban?

Ha az 1960-as évek férfidivatjáról, és azon belül a hajviseletről van szó, akkor nem lehet elmenni a Beatles kulturális hatása mellett: hódított a gombafej frizura. A név meglehetősen találó, hiszen a haj ilyenkor a fejet, mint a gomba kalapja a tönköt vette körül. Nagy divat volt még férfiak körében az egyenesre fésült haj, amire mindig nagy gondot fordítottak, így szinte minden férfi táskájában, vagy zsebében megtalálható volt a fésű. A konzervatívabb férfiak hagyományos, rövid frizurát hordtak.

A hippik körében, és később már szélesebb körben is elterjedt volt a hosszú haj, ami lehetett egyenes, szépen karbantartott frizura, vagy akár szabad szellemű lobonc is.

Milyen volt a 60-as évek férfi cipője?

A férfi cipők terén nem jelentett olyan nagy áttörést a 60-as évek divatja. Általában a tavaszi és nyári időszakban a rövid szárú, főként fekete bőrcipő volt az általános viselet, a hidegebb időszakban pedig a jól bélelt csizma. A hippi mozgalom magyarországi hatása, hogy nyáron megjelentek a bőrből készült szandálok, amiket nemtől és kortól függetlenül szinte mindenki szívesen viselt. Emellett bizonyos szubkultúrákban népszerűek voltak a hosszú szárú csizmák is.

Mit viseltek a nők?

A nők esetében már teljesen más volt a helyzet. Náluk egyfelől Jackie Kennedy hatására elterjedtté váltak a körömcipők, főleg a fekete, hiszen az nagyon sok színhez lehetett párosítani, de igazából a színpaletta szinte összes színében kaphatóak voltak cipők. A nőknél is divatos volt a hosszú szárú csizma, azonban az ő esetükben ez színes volt, például sárga vagy piros, amihez általában egy rövidebb, egyberészes ruhát viseltek. A magas sarkú cipőknek is töretlen sikere volt, sőt, évről-évre magasabbak lettek a sarkak a cipők piacán. Az évtized végére megjelentek a platformos cipők, amelyek a hetvenes évekre érték el a népszerűségük csúcsát.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi jellemezte a 60-as éveket?

Az 1960-as évek mozgalmas évtized volt: a brit gyarmatok függetlenedése, a vietnami háború, sőt, majdnem atomháború robbant ki az amerikaiak és a szovjetek között, Kennedy és Martin Luther King meggyilkolása és persze a Holdraszállás jellemezték az évtizedet.

Milyen volt a 60-as évek férfi divatja?

A férfiak viseletében megjelentek az élénkebb színű ruhák, öltönyök, amelyek nem szűkölködtek a mintákban sem. E mellett nagy népszerűségnek örvendtek a bővebb szárú nadrágok és ingek.

Mit viseltek a nők a 60-as években?

A nők ruhái is sokkal élénkebb színűek, mintáik pedig feltűnőbbek lettek. Népszerű volt az egyre rövidülő miniszoknya, és Jackie Kennedy hatására az egyedi, varratott kosztüm is elterjedt.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0