Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Retro öltözet: mi jellemzi, mit, hogyan viseltek akkor?

Pontosan mely időszakot tekintjük ma retrónak, és hogyan is néz ki a retro öltözet? Cikkünk elkalauzolja Önt a múltba, ahol elmerülünk a – nem is olyan – régi idők ruhatárában…

A retro kifejezés a latin retro határozói előtagból származik, jelentése: ellenkező irányba, korábbi vagy rosszabb állapotba, a múlt felé vissza. A retro korszak alatt gyakorlatilag a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszakot értjük. Érdekesség, hogy az idő előrehaladtával a retro időspektruma eltolódik, így nem ritka, ha manapság már valaki az 1990-es éveket is retrónak gondolja. 

A korszak hagyományosan vett öltözeteire jellemző a funkcionalitás, az egyszerű vonalvezetés és a praktikusság, emellett a korszak kedvelte az élénkebb színeket és mintákat. A természetesség nem számított ebben a korszakban, a retro előszeretettel használta a műanyagot, a műbőrt és a krómot.

Sokan összekeverik a retro és a vintage öltözeteket, ami nem is meglepő, hiszen mindkét irányzat a múltba tekint vissza, ám van egy nagyon fontos különbség. A vintage inkább a régebbi tárgyak újbóli felhasználását jelenti, ezért nem ritka, hogy például a vintage bútorokon itt-ott kopottabb a festék, a ruhák esetében pedig lehet, hogy helyenként  már viseltebb az anyag. A retro öltözet és tárgyak esetében nem az adott dolog „kopottságától” vagy eredetiségétől lesz valami retro, hanem a fentebb említett anyaghasználattól, vonalvezetéstől és színvilágtól, így vadonatúj darabok is beleillenek a leírásba.

Milyen férfi frizurák voltak jellemzőek a retro korszakra?

Talán a retro korszak szolgál a frizurák legnagyobb tárházával. Ez az időszak meglehetősen sok társadalmi és gazdasági változást hordozott, amit a hajviseletek is követtek. 

 • A korszak elején, a világháború után még a hagyományosabb, oldalra fésült frizura volt a divat. 
 • Majd egy generáció elteltével beköszöntött a hátrazselézett, a Grease-ből már jól ismert stílus,
 • ezt követően az 1960-as 1970-es évek háborúellenessége életre hívta a hippi korszakot. Erre a természetesség volt jellemző, a férfiak hosszú hajat és arcszőrzetet növesztettek, ezzel hívva fel a figyelmet a szabadságvágyra, és a korábbi generációtól való elhatárolódásra. Az ilyen megjelenés különösen a keleti blokk országaiban váltotta ki a politika nemtetszését.

Ha retro frizura, akkor nem lehet elmenni szó nélkül a Beatles mellett, a zenekarnak a divatra és a hajviseletre gyakorolt hatása az egész világon érezhető volt. Hódított az úgynevezett gombafej. 

Ha a hazai retro hajviselet iránt érdeklődik, akkor érdemes megnézni az LGT, az Omega vagy az Illés Együttes tagjainak korábbi fényképeit, rájuk nem a gombafej, hanem inkább a hosszabb, vállig érő haj volt a jellemző. 

Milyen volt a férfi retro öltözet?

Férfi retro öltözködés

Mivel a retro korszak egy több évtizedet magába foglaló időszak, ezért érdemes évtizedekre lebontva megvizsgálni a korszakra jellemző férfiöltözetet.

 • 1950-es évek: a magyarországi korabeli férfidivat jellemző színe a szürke és a barna. Közkedvelt volt az élére vasalt szövetnadrág és a zakó is, de a tengerentúlon hódított a bőrdzseki és a farmer. Emellett az igényes férfiak előszeretettel viseltek kicsivel rövidebb szárú nadrágot, így láthatóvá vált a – leggyakrabban fehér –  zokni is.
  Ekkoriban a férfiak gyakran tartottak maguknál fésűt, hogy a lezselézett hajukat minden körülmények között meg tudják igazítani.
 • 1960-as évek: már ebben az időszakban megmutatkozott a fiatalságnak a szabadság iránti vágya. Hazánkban is egyre színesebbé vált a férfiak öltözete, emellett az anyaghasználat is változott. Az új, műszálas anyagok könnyebbek voltak korábbi társaiknál, amely még nagyobb szabadságot adott a viselőjének.
  A korszak mérföldkövét a Woodstocki fesztivál jelentette, amely életre hívta a hippi mozgalmat, de ez következő évtizedben teljesedett csak ki igazán.
 • 1970-es évek: ezeket az éveket a vibráló színek és erőteljes minták jellemezték, amelyeket a férfiak is előszeretettel viseltek. Az 1970-es évek jelentették a diszkókorszak aranykorát. Ekkoriban a férfiak gyakran viseltek mélyen kivágott mintás inget amely szabadon hagyta a mellkast, és az így kilátszódó mellszőr is hozzátartozott az akkori divatos megjelenéshez. A magasabb derekú csőnadrág és a színes öltönyök sem hiányozhattak az akkori férfi ruhatárából.
 • 1980-as évek: ekkora már Magyarországon is lehetett érezni a kommunizmus végnapjait, hiszen gyakorlatilag a nyugati kultúra korlátlanul jelen volt itthon is. Igazán divatosnak számítottak a különböző, neonszínű susogós szabadidőruhák, és a mintás nyakkendők is.
  Michael Jackson is közrejátszott abban, hogy újra divatba jött a fehér zokni és a fekete lakkcipő, itthon pedig a farmernadrág és farmering egyre több családnak is elérhetővé vált, így lett meghatározó darabja a 1980-as évek Magyarországának.

Mi jellemezte a női retro öltözetet, stílust? 

Női retro öltözet

A női retro stílusra a férfiakhoz hasonlóan jellemző volt az élénk színek használata, és a női divat sem vetette meg a mintákat, főleg a virágmintákat. A retro női divat évtizedeken keresztüli fejlődését Jackie Kennedy ruhatárán lehet nyomon követni. A nők körében közkedvelt volt a rövid koktélruha, illetve a ruha színéhez illeszkedő hajpánt is. Jackie-n kívül még az ABBA együttes női tagjainak szettjei tükrözik legjobban az ebben az időszakban uralkodó divatirányzatokat. 

A korszak elején még a sötétebb színek domináltak, amelyeket fokozatosan váltottak fel a színesebb, életvidámabb darabok, ezt a diszkókorszak csillogós ruhái követték, majd a 1980-as évek bohókás, extravagáns darabjai zárták a korszakot.

Mik a retro jellemző kiegészítői?

Retro kiegészítő: mintás nyakkendő

Eleinte a klasszikusabb, hagyományos kiegészítők dominálták a szetteket, mint például a textilzsebkendő, vagy a keménykalap. Idővel azonban a kiegészítők is követték a ruhák változását, azaz színesebbek és mintásabbak lettek. Később kötelező kellékké váltak a fésűk, melyeket a hippi korszak bohókás, színes lencséjű szemüvegei és nyakláncai váltottak le. A diszkókorszakban nagy divat volt az arany nyaklánc, és sok férfi nagy pecsétgyűrűt hordott a kisujján. Az 1980-as években a férfiak előszeretettel viseltek mintás nyakkendőt, melyet sokszor csak szimplán a gallér fölött kötöttek meg.

A tárgyak tekintetében a 80-as évek nagy slágere volt a hordozható kazettás magnólejátszó is, így az utcán sétálva csoportokba verődő, zenét hallgató fiatalok látványa nem volt szokatlan.

Újra teret hódít a stílus? Milyen a retro öltözet ma?

Manapság sok fiatalt lehet látni, aki első ránézésre nem a mai kor divatja szerint öltözködik. Nagyon sokáig élt az a vélekedés, hogy az ilyen fiatalok valamilyen szubkultúrához tartoznak, és azért öltözködnek furcsábban, ilyenek voltak például a filozófia- és bölcsészhallgatók. Bár mára már sok gyártó tervez a retro stílusjegyeit magán viselő ruhákat, ugyanakkor sok fiatal otthonról, a szülei, nagyszülei ruhásszekrényeiből, vagy éppen használtruha-boltban szerzi be a retro darabokat. 

A pár éve született zero waste szellemiséget követők körében is hódít ez a stílus. A mai retro hűen tükrözi az 50-es 60-as 70-es évek formavilágát, amit jó ízléssel vegyít a XXI. század divatjának stílusjegyeivel, így még ha a vonalvezetés és minták régiesnek hatnak, az anyaghasználat és egy-egy mai megoldás már modern, stílusos összképet ad.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mitől lesz retro egy ruha?

Azon túl, hogy egy 50-80-as évekből származó darab önmagában is retro öltözetnek tekinthető, ma is gyártanak olyan ruhákat, melyek ezt a stílust követik. Általában a ruha a formavilágtól, szín-és anyaghasználattól lesz retro.

Mi a különbség a retro és a vintage között?

A vintage ruhadarab, bútor valóban régi, és nem baj, ha itt-ott kopott az anyag, vagy felület. A retro esetében nem muszáj, hogy eredeti legyen a darab, azok a ruhák is beleférnek a stílusba, amiket a fast fashion üzletekben találunk ebben a szellemben.

Hol lehet ma retro ruhákat szerezni?

Eredeti darabokat fellelhetünk a szülők, nagyszülők szekrényében, illetve használtruha-boltokban, de a stílus újbóli térhódításának köszönhetően vadonatúj retro darabokat szerezhetünk be szinte bármelyik bevásárlóközpontban.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0