Oldal kiválasztása

Katt ide: Egy övet kap ajándékba...

Retro öltözet: mi jellemzi, mit, hogyan viseltek akkor?

Pontosan mely időszakot tekintjük ma retrónak, és hogyan is néz ki a retro öltözet? Cikkünk elkalauzolja Önt a múltba, ahol elmerülünk a – nem is olyan – régi idők ruhatárában…

A retro kifejezés a latin retro határozói előtagból származik, jelentése: ellenkező irányba, korábbi vagy rosszabb állapotba, a múlt felé vissza. A retro korszak alatt gyakorlatilag a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszakot értjük. Érdekesség, hogy az idő előrehaladtával a retro időspektruma eltolódik, így nem ritka, ha manapság már valaki az 1990-es éveket is retrónak gondolja. 

A korszak hagyományosan vett öltözeteire jellemző a funkcionalitás, az egyszerű vonalvezetés és a praktikusság, emellett a korszak kedvelte az élénkebb színeket és mintákat. A természetesség nem számított ebben a korszakban, a retro előszeretettel használta a műanyagot, a műbőrt és a krómot.

Sokan összekeverik a retro és a vintage öltözeteket, ami nem is meglepő, hiszen mindkét irányzat a múltba tekint vissza, ám van egy nagyon fontos különbség. A vintage inkább a régebbi tárgyak újbóli felhasználását jelenti, ezért nem ritka, hogy például a vintage bútorokon itt-ott kopottabb a festék, a ruhák esetében pedig lehet, hogy helyenként  már viseltebb az anyag. A retro öltözet és tárgyak esetében nem az adott dolog „kopottságától” vagy eredetiségétől lesz valami retro, hanem a fentebb említett anyaghasználattól, vonalvezetéstől és színvilágtól, így vadonatúj darabok is beleillenek a leírásba.

Milyen férfi frizurák voltak jellemzőek a retro korszakra?

Talán a retro korszak szolgál a frizurák legnagyobb tárházával. Ez az időszak meglehetősen sok társadalmi és gazdasági változást hordozott, amit a hajviseletek is követtek. 

 • A korszak elején, a világháború után még a hagyományosabb, oldalra fésült frizura volt a divat. 
 • Majd egy generáció elteltével beköszöntött a hátrazselézett, a Grease-ből már jól ismert stílus,
 • ezt követően az 1960-as 1970-es évek háborúellenessége életre hívta a hippi korszakot. Erre a természetesség volt jellemző, a férfiak hosszú hajat és arcszőrzetet növesztettek, ezzel hívva fel a figyelmet a szabadságvágyra, és a korábbi generációtól való elhatárolódásra. Az ilyen megjelenés különösen a keleti blokk országaiban váltotta ki a politika nemtetszését.

Ha retro frizura, akkor nem lehet elmenni szó nélkül a Beatles mellett, a zenekarnak a divatra és a hajviseletre gyakorolt hatása az egész világon érezhető volt. Hódított az úgynevezett gombafej. 

Ha a hazai retro hajviselet iránt érdeklődik, akkor érdemes megnézni az LGT, az Omega vagy az Illés Együttes tagjainak korábbi fényképeit, rájuk nem a gombafej, hanem inkább a hosszabb, vállig érő haj volt a jellemző. 

Milyen volt a férfi retro öltözet?

Férfi retro öltözködés

Mivel a retro korszak egy több évtizedet magába foglaló időszak, ezért érdemes évtizedekre lebontva megvizsgálni a korszakra jellemző férfiöltözetet.

AJÁNDÉKBA KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

 • 1950-es évek: a magyarországi korabeli férfidivat jellemző színe a szürke és a barna. Közkedvelt volt az élére vasalt szövetnadrág és a zakó is, de a tengerentúlon hódított a bőrdzseki és a farmer. Emellett az igényes férfiak előszeretettel viseltek kicsivel rövidebb szárú nadrágot, így láthatóvá vált a – leggyakrabban fehér –  zokni is.
  Ekkoriban a férfiak gyakran tartottak maguknál fésűt, hogy a lezselézett hajukat minden körülmények között meg tudják igazítani.
 • 1960-as évek: már ebben az időszakban megmutatkozott a fiatalságnak a szabadság iránti vágya. Hazánkban is egyre színesebbé vált a férfiak öltözete, emellett az anyaghasználat is változott. Az új, műszálas anyagok könnyebbek voltak korábbi társaiknál, amely még nagyobb szabadságot adott a viselőjének.
  A korszak mérföldkövét a Woodstocki fesztivál jelentette, amely életre hívta a hippi mozgalmat, de ez következő évtizedben teljesedett csak ki igazán.
 • 1970-es évek: ezeket az éveket a vibráló színek és erőteljes minták jellemezték, amelyeket a férfiak is előszeretettel viseltek. Az 1970-es évek jelentették a diszkókorszak aranykorát. Ekkoriban a férfiak gyakran viseltek mélyen kivágott mintás inget amely szabadon hagyta a mellkast, és az így kilátszódó mellszőr is hozzátartozott az akkori divatos megjelenéshez. A magasabb derekú csőnadrág és a színes öltönyök sem hiányozhattak az akkori férfi ruhatárából.
 • 1980-as évek: ekkora már Magyarországon is lehetett érezni a kommunizmus végnapjait, hiszen gyakorlatilag a nyugati kultúra korlátlanul jelen volt itthon is. Igazán divatosnak számítottak a különböző, neonszínű susogós szabadidőruhák, és a mintás nyakkendők is.
  Michael Jackson is közrejátszott abban, hogy újra divatba jött a fehér zokni és a fekete lakkcipő, itthon pedig a farmernadrág és farmering egyre több családnak is elérhetővé vált, így lett meghatározó darabja a 1980-as évek Magyarországának.

Mi jellemezte a női retro öltözetet, stílust? 

Női retro öltözet

A női retro stílusra a férfiakhoz hasonlóan jellemző volt az élénk színek használata, és a női divat sem vetette meg a mintákat, főleg a virágmintákat. A retro női divat évtizedeken keresztüli fejlődését Jackie Kennedy ruhatárán lehet nyomon követni. A nők körében közkedvelt volt a rövid koktélruha, illetve a ruha színéhez illeszkedő hajpánt is. Jackie-n kívül még az ABBA együttes női tagjainak szettjei tükrözik legjobban az ebben az időszakban uralkodó divatirányzatokat. 

A korszak elején még a sötétebb színek domináltak, amelyeket fokozatosan váltottak fel a színesebb, életvidámabb darabok, ezt a diszkókorszak csillogós ruhái követték, majd a 1980-as évek bohókás, extravagáns darabjai zárták a korszakot.

Mik a retro jellemző kiegészítői?

Retro kiegészítő: mintás nyakkendő

Eleinte a klasszikusabb, hagyományos kiegészítők dominálták a szetteket, mint például a textilzsebkendő, vagy a keménykalap. Idővel azonban a kiegészítők is követték a ruhák változását, azaz színesebbek és mintásabbak lettek. Később kötelező kellékké váltak a fésűk, melyeket a hippi korszak bohókás, színes lencséjű szemüvegei és nyakláncai váltottak le. A diszkókorszakban nagy divat volt az arany nyaklánc, és sok férfi nagy pecsétgyűrűt hordott a kisujján. Az 1980-as években a férfiak előszeretettel viseltek mintás nyakkendőt, melyet sokszor csak szimplán a gallér fölött kötöttek meg.

A tárgyak tekintetében a 80-as évek nagy slágere volt a hordozható kazettás magnólejátszó is, így az utcán sétálva csoportokba verődő, zenét hallgató fiatalok látványa nem volt szokatlan.

Újra teret hódít a stílus? Milyen a retro öltözet ma?

Manapság sok fiatalt lehet látni, aki első ránézésre nem a mai kor divatja szerint öltözködik. Nagyon sokáig élt az a vélekedés, hogy az ilyen fiatalok valamilyen szubkultúrához tartoznak, és azért öltözködnek furcsábban, ilyenek voltak például a filozófia- és bölcsészhallgatók. Bár mára már sok gyártó tervez a retro stílusjegyeit magán viselő ruhákat, ugyanakkor sok fiatal otthonról, a szülei, nagyszülei ruhásszekrényeiből, vagy éppen használtruha-boltban szerzi be a retro darabokat. 

A pár éve született zero waste szellemiséget követők körében is hódít ez a stílus. A mai retro hűen tükrözi az 50-es 60-as 70-es évek formavilágát, amit jó ízléssel vegyít a XXI. század divatjának stílusjegyeivel, így még ha a vonalvezetés és minták régiesnek hatnak, az anyaghasználat és egy-egy mai megoldás már modern, stílusos összképet ad.

AJÁNDÉKBA KAP EGY 100% PAMUT, FEHÉR PÓLÓT VAGY EGY ELEGÁNS NYAKKENDŐT!

Minden új feliratkozónk ajándékba kap egy 100% pamut pólót vagy egy elegáns nyakkendőt, melyet boltunkban személyesen vehet át, akár vásárol, akár nem!

Regisztrált vásárlóink az éppen aktuális ajánlatainkon túl, sok hasznos információhoz, extra kedvezményekhez juthatnak.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mitől lesz retro egy ruha?

Azon túl, hogy egy 50-80-as évekből származó darab önmagában is retro öltözetnek tekinthető, ma is gyártanak olyan ruhákat, melyek ezt a stílust követik. Általában a ruha a formavilágtól, szín-és anyaghasználattól lesz retro.

Mi a különbség a retro és a vintage között?

A vintage ruhadarab, bútor valóban régi, és nem baj, ha itt-ott kopott az anyag, vagy felület. A retro esetében nem muszáj, hogy eredeti legyen a darab, azok a ruhák is beleférnek a stílusba, amiket a fast fashion üzletekben találunk ebben a szellemben.

Hol lehet ma retro ruhákat szerezni?

Eredeti darabokat fellelhetünk a szülők, nagyszülők szekrényében, illetve használtruha-boltokban, de a stílus újbóli térhódításának köszönhetően vadonatúj retro darabokat szerezhetünk be szinte bármelyik bevásárlóközpontban.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0