Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Azok a 80-as évek… 30, az évtizedre jellemző dolog

Ön megélte a 80-as éveket? Vagy egy későbbi generációhoz tartozik? Kellemes nosztalgiával tölti el a korszak, vagy inkább kínos feszengést érez, ha az akkori frizurára, férfi divatra, zenékre gondol? Összegyűjtöttünk 30 dolgot az évtizedből, aminek nem szabad feledésbe merülnie!

A 80-as évek nagy változásokat hoztak a világba. Egyfelől a technikai fejlődésnek köszönhetően egyes országokban addig még nem látott jólét köszöntött be, míg a Földnek más pontjain háborúk, éhínségek és járványok pusztítottak. Megoszlott, de már közeledett a Kelet és a Nyugat.

A mai, idősebb korosztálynak a 80-as évek jelenti a nagybetűs aranykort. Szinte kivétel nélkül fel tudják idézni a német szótól hangos balatoni strandok rántott hekk-illatú hangulatát, illetve azokat a bizonyos május 1-i felvonulásokat. Az alábbi lista méltó módon összegzi a 80-as éveket, hogy kortól függetlenül mindenki meg tudja idézni az évtized hangulatát.

Ó, azok a 80-as évek, és a felejthetetlen…

30, az évtizedre jellemző dolog:

1. …frizurák:

Nők esetében hódított a dauerolt haj, férfiaknál a legstílusosabb hajviselet az úgynevezett Bundesliga-haj volt, vagyis a hátul lenövesztett elől viszont felnyírt frizura.

2. …férfi divat:

Ebben az időben divatosak voltak a neon színek, illetve ekkor kezdtek el stílusossá válni a különböző sportcipők is. Hihetetlenül népszerű volt a farmernadrág, és aranykorukat élték a mintás nyakkendők is. Szintén népszerű volt a mára már viccesnek ható, nagyon rövid rövidnadrág a férfiak körében.

3. …a nagy ’87-es tél:

január 10-én az egész ország fogságba esett. A napokig tartó havazás szinte minden közlekedést megbénított, ehhez hasonlót sem előtte sem utána nem tapasztalt Magyarország, ezért azóta is minden télen felemlegetjük.

4. …köpeny:

A kék iskolai köpeny viselése kötelező volt. A műanyag anyag szaga és tapintása minden olyan ember emlékezetébe végérvényesen beleégett, akinek volt szerencséje – vagy szerencsétlensége – a köpenyviseléshez.

5. …orosz nyelv:

A 80-as évek hangulatába beletartozik a közutálatnak örvendő orosz nyelv tanulása, pontosabban nemtanulása. A több évig tartó orosz tanulás ellenére is a legtöbb magyar csak az óra eleji jelentés „nyikto nye átszúsztvujet” kezdetére emlékszik.

6. …hétfői adásszünet:

Hétfői adásszünet

Ma már hihetetlennek hangzik, de hétfőnként nem volt adás a TV-ben. Ilyenkor a családok együtt voltak, beszélgettek, játszottak, vagy diavetítőn néztek filmeket. Az adáshét csak 1989-ben vált teljessé.

7. …TV csatorna:

Évtizedeken keresztül csupán csak egy TV csatorna, az M1 létezett. Ezt az 1970-es években követte az M2, így az 1980-as években már két TV csatornát tudott nézni a nagyérdemű.

8. …Szomszédok:

A Szomszédok 1987-es indulását követően 13 évig szögezte oda Magyarország lakosságát a képernyők elé minden második csütörtökön. Az 1980-as évek hangulatába beleillik a jól ismert főcímdal a Széchenyi-hegyi adótoronnyal, és Lantos utca 8. lakóinak mindennapjai.

9. …Május 1.:

Ha május 1. akkor felvonulás! Ilyenkor minden iskolás és dolgozó együtt ünnepelte munka ünnepét a szabadban, aminek elkerülhetetlen velejárója volt a majális, és a főtt virsli mustárral és sörrel.

10. …balatoni nyarak:

Azok a balatoni nyarak

A balatoni nyarak hekkfüstös képe igazán tükrözi a 80-as évek hangulatát. A Magyarországon találkozó nyugat- és keletnémetek, a gombamód szaporodó zimmerfrei-ek és cukrászdák, kávéházak mind-mind tipikusan hozzátartoztak a 80-as évek magyar nyaraihoz.

11. …a kétféle útlevél:

Mivel Magyarország a keleti blokk része volt, így a nyugati országokba való utazás nem volt olyan egyszerű. Az embereknek két fajta útlevelük lehetett:

  1. a piros, a baráti szocialista országokba érvényes
  2. vagy a kék, világútlevél, amellyel már lehetett nyugatra is utazni.

12. …valutakeret:

Szintén a keleti blokk sajátossága volt, hogy nem volt elegendő külföldi valuta az országban, így mindenki csak egy meghatározott összeget tarthatott magánál. A sokszor pár márkás keret pedig megnehezítette a nyugatra disszidálni vágyók helyzetét is.

13. … az osztrák bevásárlóturizmus:

Az utazás a 80-as években

Ha nagy nehezen (majd végül egyre könnyebben) sikerült nyugatra jutni, akkor az első állomás Ausztria volt. A hegyeshalmi határátkelőn sorakozó Gorenje hűtőkkel és nyugati videomagnókkal megpakolt Ladák és Wartburgok látványa mindennapos volt.

14. …a dollárbolt:

Minden városban volt legalább egy olyan bolt, ahol nyugati termékeket lehetett kapni, szigorúan csakis dollárért vagy nyugatnémet márkáért. A cél az volt, hogy az országban élő diplomaták vagy az idelátogató nyugati turisták valutában vásároljanak.

15. …lakótelepek:

Lakótelep a 80-as években

A mai nagyvárosok arculatát meghatározó lakótelepek zöme az 80-as években épült. Az addig megszokott életforma megváltozott, nagyvárosiasabb lett, és kialakult a lakótelepek sajátos mikroökoszisztémája.

16. …úttörők:

Az ifjúsági mozgalom célja a „a gyermekek önkéntes tömegszervezeti tömörülése”. A kommunista ideológiai nevelésben döntő szerepet játszott a mozgalom, és egyben a sport, a közművelődés és a technikai nevelés alappillére ez volt.

17. …iskolai takarékbélyeg:

Az iskolai takarékbélyeg célja az ifjúság takarékosságra való nevelése volt. A tanév során, 1,2,5,10,20 forintos címletekben lehetett venni bélyeget, amit a tanév végén az OTP-ben be lehetett váltani, és általában 1-5%-os kamatot biztosítottak.

18. …Zánka:

A zánkai úttörőtáborba bekerülni csak a legjobbak kiváltsága volt. A két hetes ott-tartózkodás alatt a nappali iskolai órákon túl a gyerekek más egyéb elfoglaltságokon vehettek részt.

19. …zenék:

A ma már retrónak zenekarok, mint például a Neoton Família vagy a külföldiek közül a Modern Talking, Zoltán Erika és Samantha Fox, és az újonnan berobbant Madonna is a 80-as években élték aranykorukat.

20. …telefonálás:

Telefonálás a 80-as években

Csak nagyon kevesek kiváltsága volt, hogy saját telefonnal rendelkezzenek, így az emberek sokszor a szomszédba vagy az utcasarkon lévő telefonfülkébe jártak telefonálni.

21. …3,60-as kenyér:

Éveken keresztül a kenyér ára három forint hatvan fillér volt. Akkoriban persze a szülőknek, ha a gyerekeket elküldték a boltba, nem kellett külön mondani, hogy milyen kenyeret hozzanak, hiszen nem nagyon volt más fajta.

22. …TSZ üdülők:

A 80-as évek nyaraihoz szorosan kapcsolódnak a TSZ üdülők. Szinte minden gyárnak, üzemnek volt üdülője, ahova a munkások beutaló alapján mehettek nyaralni egy-két hetet.

23. …papírgyűjtés:

Az iskolai papírgyűjtés során az iskolások házról-házra jártak, hogy összegyűjtsenek minden használt papírt, újságot. Általában a legtöbb papírt gyűjtő osztály ajándékban részesült.

24. …Hungaroring:

Hungaroring a 80-as években

Az 1986-ban épült autóversenypálya volt a helyszíne az első, vasfüggöny mögött rendezett Formula 1 versenynek. A pálya építése és a verseny akkoriban már a nyugat felé nyitás sokadik jele volt.

25. …csernobili katasztrófa:

A 80-as évek nagy katasztrófája a csernobili atomerőmű felrobbanása volt. A radioaktivitás nem kímélte Magyarországot sem. A rákban elhunytak, a vetélések és a különböző veleszületett rendellenességek száma sajnos jelentősen megnövekedett ebben az időszakban.

26. …Brezsnyev halála:

Sokak szerint Brezsnyev 1982-es halála, és az utána következő változások voltak a Szovjetunió egysége megbomlásának első jele.

27. …Nagy Imre újratemetése:

Nagy Imre 1989-es újratemetése már a népköztársaság végnapjait jelentette. Ez azt szimbolizálta ugyanis, hogy elismerik az eddig ellenforradalomként ismert 1956-os eseményeket forradalomként, az elesetteket pedig mártírnak tekintik.

28. …Páneurópai Piknik:

augusztus 19-én, a Piuszpusztán rendezett békedemonstráció eseményeit kihasználva az NDK állampolgárok útlevél nélkül szöktek át Ausztriába, a határőrök pedig nem állították meg őket. Ez az esemény az egész keleti tömbre nézve nagy hatással volt.

29. …Berlini fal leomlása:

A berlini fal leomlása

november 9-én egy NDK-s sajtótájékoztatón egy félreértés miatt bejelentették, hogy a keletnémetek bármilyen ellenőrzés nélkül mehetnek nyugatra. Ez után kelet berliniek ezrei vonultak a falhoz, melyet saját kezűleg kezdtek lebontani, így épült le a Hidegháború fizikai megtestesülése.

30. …1989-es román forradalom

A berlini események híre futótűzként terjedt a keleti blokkban. Az itt élő emberek azonnali változást akartak, ez Romániában véres forradalomba torkollott, amelynek következtében több ezer erdélyi magyar menekült érkezett Magyarországra. A felbomló kommunizmus és az újjáébredő nacionalizmus vezetett a Délszláv háborúhoz, mely már a következő évtized története.

Ezek voltak tehát a 80-as évek fő trendjei és eseményei – Ön szerint mit hagytunk ki a listából? Mit írna még bele?

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen volt a 80-as évek férfi divatja?

Hódított a farmernadrág, farmerdzseki illetve a neonszínek. Nagyon népszerűek voltak a mintás nyakkendők is, melyet esetenként színes öltönyökkel viseltek.

Milyen zenék voltak népszerűek a 80-as években?

Magyarországon a Neoton Família, Zoltán Erika aranykora volt az 80-as évek, külföldön ekkor alapozta meg karrierjét Madonna, és népszerű volt a Modern Talking is.

Mit lehetett nézni a tévében a 80-as években?

Kettő TV csatorna volt, ahol a híreket és egyéb saját gyártású műsorokat lehetett nézni, mint például a Delta vagy a Szeszélyes Évszakok. Emellett sugároztak csehszlovák, sőt, már nyugati sorozatokat is.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0