Oldal kiválasztása

Katt ide: ... ajándékba kap egy inget!

1910-es évek divatja: öltözködéskultúra és stílus a mindennapokban

Mindig izgalmas, hogyan hatott egymásra a történelem és a divat: mai cikkünk az 1910-es évek időszakát mutatja meg, körbejárjuk, hogyan is jelentek meg a XX. század első évtizedének politikai és társadalmi jelenségei az öltözködésben.

Az 1910-es évek vitathatalanul legmeghatározóbb eseménye a Nagy Háború volt, amely elkerülhetetlenül olyan társadalmi és gazdasági folyamatokat indított meg, amely jelentős mértékben meghatározták Európa, és az egész világ későbbi sorsát. De ne felejtsük el, hogy ez volt a szüfrazsett mozgalom, valamint az amerikai szesztilalom időszaka is. Kitört az orosz forradalom, amely a cárság romjain alapította meg a Szovjetuniót, valamint elsüllyedt a Titanic, elindult a nagyméretű filmgyártás, és ekkor robbant be Charlie Chaplin a köztudatba. Röviden összefoglalva sok dolog történt, ami mind rányomta bélyegét a divat világára.

Milyen volt az 1910-es évek férfi divatja?

Az évtizedből már elég sok fotó és film maradt fent, biztosan lehet tudni, hogy mit is viseltek akkoriban a férfiak. De elég csak James Cameron Titanic című filmjére gondolni, amely korhűen ábrázolja az akkori öltözködést.

Alapvetően azt, hogy az ember mit viselt, az illető anyagi és társadalmi helyzete határozta meg:

  • A gazdagabb férfiak öltönyt és szmokingot hordtak, amelyek anyagát nagyban meghatározta, hogy szabadidős tevékenység közben, egy ünnepi fogadás alkalmával vagy akár a kávéházakban viselték. A meghatározó szín a fekete volt, barna színű ruhákat általában vadászatra vettek fel. Az előkelő férfiak körében népszerű volt a cilinder is.
  • A nem annyira tehetősek öltözete valamilyen bővebb ing volt, melyhez szövetnadrágot viseltek, ezt nadrágtartóval rögzítettek, hogy le ne csússzon. Az átlagos férfi általában a mai svájci sapkához hasonló, úgynevezett lapos, vagy brexton sapkát viselt, valamint Magyarországon még elterjed volt az a fajta kalap, amelyet ma „néptáncos” kalapnak ismer a nagyközönség.
1910-es évek divatja
Fortepan / A R

Mi az ebből, amit még ma is viselnek a férfiak?

Érdekes, de több, mint 100 év után is akadnak olyan ruhadarabok, amelyeket a mai napig is előszeretettel hordanak a férfiak, akár a mai tizenéves korosztály is. Ilyen például a nadrágtartó, amely főleg a Nagy Gatsby című film után élte igazi reneszánszát. (Igaz, hogy az a film a 20-as években játszódik, de a nadrágtartó örök darabnak számít.)

A Nagy Gatsby-nél maradva ha érdekli az F. Scott Fitzgerald világhírű könyve inspirálta stílus olvassa el ezt a cikkünket is:

Az elmúlt években gombamód szaporodó borbélyszalonok is hozzájárultak a jól fésült, klasszikus öltözködési elemeket, és esetenként még nadrágtartót is hordó fiatalember képéhez. Amíg cilinderes kalapot csak a kosztümös filmekben lehet viszontlátni, addig a brexton sapkát mind a mai napig előszeretettel viselik a férfiak. Nem is csoda, hiszen nagyon kényelmes viselet, melynek akkor sem fog semmi baja esni, ha az ember siettében begyűri a táskájába.

Az 1910-es évek divatja: milyen öltönyöket hordtak a férfiak ebben az időben?

Érdekes módon az 1910-es évek férfi divatja az öltönyök terén nem nagyon tért el a ma megszokottól. Főleg az angol divatra volt jellemző, hogy az öltönyök karcsúbb szabásúak voltak, időnként merészebb színekben, amely szöges ellentéte volt az 1900-as évek elején hódító, túlméretezett daraboknak. Az öltönyök tárháza meglehetősen széles volt, magában foglalta mindennapok során használt öltönyöket, az esti frakkot, valamint a sportesemények, és egyéb kötetlenebb események kényelmesebb öltönyeit.

Ami az anyag összetételét illeti, az iparban még nem jelentek meg a szintetikus anyagok (ami az 1970-es évekre olyan jellemző volt), így zömmel pamutból készültek. Emiatt a korszakban készült ruhadarabok nagyon kényelmesek, légáteresztőek voltak, melyek nagy szabadságot adtak a viselőiknek – így nem is csoda, hogy akár aktívabb elfoglaltság, akár sportrendezvények alkalmával is előszeretettel viseltek öltönyöket.

1910-es évek divatja horvátország
Fortepan / A R

Az 1910-es évek férfi divatja

A cipők tekintetében az 1910-es évek férfi divatja, ha nem is volt meghatározó a divatvilágban, de mégis tudott egy-két érdekes darabbal szolgálni az utókornak. Egyfelől a hagyományosabb fazonok hozták a tőlük elvárt vonalvezetést és kialakítást, másfelől hódítottak a magasabb szárú fűzős cipők is.

A kor nagy slágere a gombos cipő, melynek alsó része fekete, míg feljebb a gomboknál fehér volt. A hagyományos cipők esetén színek tekintetében a barna, illetve a fekete színek domináltak, de egyes színesebb ruhadarabok, vagy akár a világosabb öltönyök megkívánták a különlegesebb színű cipőket is. A textíliákhoz hasonlóan, a szintetikus anyagok a cipőknél sem terjedtek még el, mindenekelőtt bőrből készültek, és a lábbelik orra általában lekerekített volt.

Milyenek voltak a férfi frizurák a 10-es években?

Az 1910-es években a férfiak szinte csak rövid frizurát hordtak, melyet szépen lefésültek. A választék lehetett pont középen vagy valamelyik oldalon. A kor nagyjai, például Chaplin is ezt a stílust követte, bár ő göndör fürtjeinek nagyobb szabadságot adott.

Az évtized végén kezdett el hódítani, majd az 1920-as évekre vált közkedveltté a Peaky Blinders című sorozatból jól ismert undercut frizura is. Az 1910-es évek férfi divatjának meghatározó eleme volt a bajusz, amelyet a fiatalok előszeretettel növesztettek, és szinte versenyeztek, hogy ki tud kackiásabb bajszot pödörni. Emellett főleg az idősebbek körében nagy népszerűségnek örvendett a körszakáll is, melynek vastagsága az egyén személyes preferenciáján múlott. Általában a konzervatívabb férfiak növesztettek ilyen szakállat, melynek leghíresebb viselő Ferenc József császár volt.

1910-es évek divatja
Fortepan / Vargha Zsuzsa

Az 1910-es évek női divatja: ruhák, cipők, frizurák

A női ruhákban ment végbe a legnagyobb változás, hiszen a korábbi időszakoktól eltérően fűzőt már egyre kevesebbet lehetett látni. A divatban elterjedtek a keleties motívumok, a cipők és a harisnyák egyre színesebbek lettek, és itt is hódított a keleti formavilág. Ezt mi sem bizonyít jobban, mint Paul Poiret divattervező híres keleti stílusú ékszeres papucsai. A frizurák tekintetében hódítottak a kontyok, melyet sokan félig kibontva is hordtak, valamint népszerűek voltak a rövidebb hajviseletek, amelyeket rendszerint hajsütővassal göndörítettek.

A háború kezdetével azonban nagy változások következtek be a női divatban. Sok nőnek munkába kellett állni, így az esztétikáról sokkal inkább már a kényelemre és a praktikumra helyeződött a hangsúly.

Kétségtelen, hogy az 1910-es évek időszaka vízválasztó volt az emberiség történelmében. A kirobbanó világháborút követően az élet már soha sem lett olyan, mint az előtt. A korszakban induló szüfrazsett mozgalmak szépen lassan feloldották a sziklaszilárdan álló társadalmi normákat a nőkkel szemben, melynek egyik központi eleme a nők szavazati joga volt. Az időszak nagy nyertese az Amerikai Egyesült Államok volt, amelyek ettől kezdve lett a világ egyik vezető hatalma – ezzel a következő évtizedekre meghatározó szerepet szerzett az ipar, a kultúra, és még a divat terén is.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0