Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Ilyen volt a 70-es évek divatja

Milyen volt a 70-es évek divatja? Mit viseltek a férfiak? Mit a nők? Milyen öltönyöket hordtak a férfiak? Divat-időutazásunk újabb állomása a színpompás 70-es évekbe repít minket!

Az 1970-es évek egy mozgalmas időszak volt az emberiség történelmében. Egyfelől az évtized közepéig még dúlt a vietnámi háború, amely gyökerestől változtatta meg az amerikai külpolitikát. A 70-es évekre egyensúlyi helyzet állt be a két nagyhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió között, azonban a vietnámi háborúhoz hasonló erőfitogtatások még mindig nem múltak el. Az erőszak ellen lázadó, az 1960-as évek divatját meghatározó hippikorszak is tartott, azonban ennek népszerűsége a idővel szépen lassan csökkent, amely kihatással volt a 70-es évek divatjára is. Ezekben az években hódított a The Rolling Stones valamint Pink Floyd és David Bowie, míg Magyarországon a Neoton Família, az Omega és a Hungária élte a fénykorát, amelyek közönsége nem a kávéházakból került ki.

Milyen volt a férfi divat az 1970-es években?

Az 1970-es évek a szabadságvágy kifejezéséről és az egyéniség megteremtéséről szólt, amelyet a korabeli divat is hűen visszatükröz. A hagyományos forma és mintavilágtól való eltávolodás miatt mai szemmel egyes darabok meglehetősen vicces összképet mutatnak.

A 70-es évek elejének divatja szinte egybeforrt a hippi kultusszal. A minden hagyományos norma ellen lázadó mozgalom stílusát az élénk színek és minták jellemezték, nagyon gyakoriak voltak a batikolt ruhadarabok, valamint a hosszabb, és vastagabb sálak. Ekkortájt kezdett divatba jönni a férfiak körében is a nagyon rövid nadrág, amely sokszor a mai boxeralsónál is kurtább volt – nem is csoda, hogy manapság ez a ruhadarab csak egy-egy megsárgult képen köszön vissza, és még a retro ruhák tárházából is száműzve lett.

Igen csak divatos ruhadaraboknak számítottak a feszülős overálok, amelyek a korabeli diszkóöltözet elengedhetetlen darabjai voltak.

1970-es évek férfi divatja
Saturday Night Fever. Source: (theglobeandmail.com)

Mi az, amit még ma is viselünk?

Meghatározó ruhadarab volt még a farmer is, ami még mind a mai napig sláger, valamint egy-egy nagyobb méretű sál is még vissza-visszaköszön. Az újonnan megjelenő szintetikus anyagoknak köszönhetően, az eddiginél nem látott formában, színben mintában jelentek meg az újabb és újabb ruhadarabok a piacon, amelyek már kevésbé voltak tartósak, mint a korábbi évtizedekben előállított termékek. A tömeggyártás elterjedése miatt azonban rengeteg készült belőlük, és bizony még évtizedekig előkerültek a szekrényből a régebbi darabok.

Milyen öltönyöket hordtak a férfiak a hetvenes években?

Az öltönyök tekintetében is felfedezhető az 1970-es évek divatjára jellemző, a tradicionális normáktól való eltávolodás, valamint a szabadságvágy. Egyfelől az öltönyök sokkal karcsúbbak lettek, szorosan követték a viselő idomait, ezzel akkori szemmel nézve feminimebb benyomást keltve. Ez a formavilág a hagyományos férfi-női szerepekkel helyezte magát ellentétbe.

Természetesen a merészebbek körében hódítottak az élénk színű öltönyök, illetve ingek, melyeket csak harmadik vagy negyedik gomb után gomboltak be – ezzel szinte teljesen fedetlenül hagyva a mellkast, így a diszkóban a kigombolt szőrös mellkasú férfiak látványa mindennapos volt. A kicsit konszolidáltabb férfiak körében népszerűek voltak a pasztellesebb színű öltönyök, mint például a menta vagy a világoskék, de sokak a barnás árnyalatú kockás öltöny mellett tették le a voksukat.

Érdemes megemlékezni a trapéznadrágról, amelyet előszeretettel párosítottak öltönyhöz is, de ez inkább a mai smart casual-nak felelt meg, egy komolyabb eseményre azért akkor sem volt ildomos trapéz öltönynadrágot viselni.

Forrás: groovyhistory.com

A 70-es évek cipődivatja

A 70-es évek divatja a cipők terén számos olyan darabot produkált, amely mai szemmel nézve már inkább megmosolyogtató, mintsem divatos. Ilyen például a férfiak körében a magassarkú cipő. Ha megnéz egy korabeli Omega Együttes posztert alaposabban, láthatja, hogy ők is ilyet viselnek, azonban azt meg kell vallani, hogy az átlag férfi még akkor sem viselt magassarkú cipőt. A kevésbé extravagánsak körében a hagyományos, sötétebb cipők hódítottak, valamint ekkortájt kezdett divatba jönni a szandál is.

Szintén a ruha-és bőripar fejlődésének köszönhetően már különleges színekben is lehetett kapni cipőket, amikre főleg akkor volt szükség, amikor az adott szett is szokatlan, például narancssárga volt. Több évtizedes távlatból nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a cipők tekintetében, minden korszaknak megvolt a maga jellegzetessége, de e mellett az embereknek mindig szükségük volt állandóságra, így a hagyományos fazonú cipőknek mindig is volt és lesz is piaca.

Omega együttes a 70-es években

Milyen férfi frizurákat viseltek a 70-es években?

A hippi életérzés itt is visszaköszönt, ami hosszú, és első ránézésre ápolatlan megjelenésű hajviseletben valósult meg. Nem volt ritka a vállig érő, vagy az annál is hosszabb haj, amelyhez a férfiak előszeretettel növesztették meg az arcszőrzetüket is. E mellett nagy népszerűségnek örvendett a pajesz, valamint az évtized végére kezdett kialakulni, az 1980-as évekre kiteljesedő, úgynevezett Bundesliga vagy Mohawk frizura.

Persze a legtöbb férfi még is inkább a hagyományosabb frizurákat kedvelte, mint például az oldalra fésült egyenes, vagy a középen elválasztott haj. A hajzselé a múlté volt, mivel semmilyen módon sem szerették volna, ha a haj túl mesterkéltnek, „kordában tartottnak” nézett volna ki. Elég csak az 1970-es évek John Travoltájára vagy akár Mell Gibsonra gondolni.

Ami az arcszőrzetet illeti, a 70-es évek divatja rendkívül megengedő volt, hiszen a bajusztól kezdve a pajeszon át egészen a teljes szakállig minden elfogadott volt. Az évtizedre jellemző szabadságvágy a testszőrzethez való viszonyulásra is hatással volt. A manapság divatos, és sokak által elvárt trimmelés helyett a testszőrzet, főleg a mellkasszőr nagy népszerűségnek örvendett.

70-es évek női divatja: milyenek voltak a ruhák, cipők, frizurák?

Ha a 70-es évek férfi divatját az élénk minták és színek jellemezték, akkor el lehet képzelni, hogy mennyire színes és mintadús volt a női vonal. A virágmintáktól kezdve egészen a geometriai alakzatokig mindenféle minta felkerülhetett a női ruhákra. A nőknél is hódított az overál, valamint a magasított derekú nadrág, amely az elmúlt pár évben jött vissza újra divatba. Természetesen a nők körében is divatosnak számított a trapéznadrág, melynek anyaga sokszor lengébb és könnyedebb esésű volt, mint a férfiaknak szánt darabok.

A cipők terén nagyon divatosnak voltak a magas szárú, és különböző színű csizmák, illetve a körömcipők is, amelyeket előszeretettel viseltek kosztümökhöz. Erre az évtizedre jellemzőek voltak a göndörített és a hullámosított frizurák, valamint a különböző hajpántok is, amelyek színei és mintái mindig összhangban voltak az adott ruhával.

A 70-es évek divatja maradandó nyomott hagyott a divatvilágban, hiszen ebben az évtizedben olyan technikai fejlődésnek volt szemtanúja a világ, amelyekből a következő évtizedek is jelentősen profitáltak. Az ebben a korban felnövő generáció már sokkal engedékenyebb volt a gyermekeikkel, így az 1980-as évekre olyan frizurák és ruhák születhettek meg, amit a világ még addig nem látott….

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0