Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Mi a Gatsby stílus? Hogyan lehet ilyen esküvője?

Mindannyiunk fejében él a kép azokról a hatalmas dzsesszpartikról, amelyek a 20-as években végigsöpörtek az Egyesült Államok keleti részén. New York, Chicago, St. Louis, mind elengedhetetlen központjai voltak annak a kornak, amelyről egyből mindenki Gatsby neve ugrik be.

Az 1920-as évek emléke még ma is meghatározó, főleg az elegancia terén. Ebben az időszakban jöttek létre a modern öltözködés szabályainak végleges formái az Egyesült Államokban, majd terjedtek át a világ más részeire is. Az első világháború utáni kort 2dolog jellemezte:

  1. A borzalmak elfelejtésének vágya
  2. Az elképesztő gazdasági robbanás, amely a háború utáni újjáépítés okozott

Mi az a Gatsby stílus? Honnan ered az elnevezés?

A Gatsby stílus elnevezése F. Scott Fitzgerald világhírű könyvéből eredeztethető. A Nagy Gatsby egy rövid, ámbár rendkívül tartalmas könyv, amely bemutatja az Egyesült Államok rejtett osztályrendszerét, a pénz mihasznaságát és az első világháború utáni mérhetetlen fényűzést.

A Gatsby stílus leginkább erre vonatkozik. Jay Gatsby az úgynevezett „újgazdagokhoz” tartozott, akik nem beleszülettek a vagyonos közegben, hanem saját maguknak érték el azt. Ezek az emberek sokszor nem vették fel a régebbi gazdag családok szokásait, emiatt pedig egy sajátos stílust alakítottak ki. A Gatsby stílus a fényűzésről, az extravagáns, de mégis elegáns megjelenésről, szól amely folyamatosan felidézi a tomboló húszas évek és a dzsesszkor felhőtlen, végeláthatatlan hedonizmusát.

gatsby party
Forrás: Canva

Ebben a korban a gazdagság olyan méreteket öltött, ami ép ésszel felfoghatatlan. Még arról is terjengenek legendák, hogy az egyik akkori szeszcsempész volt a világtörténelem leggazdagabb embere. Nem is csoda, hogy a későbbi gazdasági világválság is hatalmas is volt, hiszen csak magasról lehet igazán nagyot esni, és hát volt honnan esni, az egyszer biztos.

Milyen légkör jellemezte a Gatsby stílus időszakát?

Az 1920-as éveket szokás dzsesszkornak is nevezni, hiszen ekkor élte ez a zenei stílus a virágkorát, ezt kísérte a bolondos, felszabadult tánc a charleston. A zene és a tánc szabadosságában a nők is kibontakozhattak a társadalmi normák rengetegéből Ekkor virágzott az Art Deco az építészetben, ekkor épültek olyan felhőkarcolók New York belvárosában mint a Chrysler Building, így e stílus a mai napig meghatározza a város arculatát.

A korszakra nagy hatással volt a szesztilalom is, amely illegalitásba helyezte az alkohol fogyasztását és árusítását. Ennek hatásai még a mai napig is érezhetők az Egyesült Államokban, többek között a koktélkultúrán: a szesztilalom alatt ügyesen kellett bánni a ritka és nagyon drága alkohollal, ezért próbálták a lehető legtöbbet kihozni belőle, különböző más italokkal felöntve azt.

Milyen férfi ruhák és kiegészítők jellemzik a Gatsby stílust?

A férfi divat meghatározó eleme az öltöny. A 20-as években az öltöny nem számított előkelő viseletnek, sőt, épp ellenkezőleg, teljesen természetes, mindennapi öltözet volt. Az öltönyök ebben az időben nyerték el ma ismert, vékonyított alakjukat. Az igazi Gatsby stílushoz az érdekesebb színek is bevethetők, mint például a rózsaszín vagy lazacszín, amelyre egyébként a könyvben még megjegyzést is tesznek. A vadabb, váratlanabb megjelenés egyértelműen a Gatsby stílusra jellemző, szemben a „régi pénz” megjelenéssel, amely sokkal tradicionálisabb. A másik kicsit elegánsabb megjelenési forma a szmoking, amelyhez csokornyakkendőt viseltek. Az 1910-es évekhez képest itt rengeteg finomodott a stílus.

A kalapok tekintetében a lapos sapkák, panama kalapok, illetve a fedorák voltak a meghatározók. Természetesen a zsebóra sem maradhat el. Ha igazán ragaszkodni akar a 20-as évek stílusához, akkor az öv helyett a nadrágtartó is remek választás lehet.

Milyen cipőt, frizurát lehet viselni a Gatsby stílus szerint?

Az egyéb kiegészítők és ruhadarabok terén is vannak jellemző darabok, mint például a Brogue cipők. Mára már ezek a zártfűzésű cipők az egyik legelegánsabb viseletnek számítanak, ám a 20-as években még sportcipőnek minősültek. Az igazi Gatsby megjelenésért érdemes a színesebb, díszesebb változatok felé fordulni, persze csak akkor, ha nem fekete öltöny vagy szmoking a viselet. Persze egy egyszerű Oxford is tökéletesen megfelel erre a célra.

Ahogy az az archív képeken is látszik, a férfiak inkább a rövid hajviselethez ragaszkodtak. Az oldalt rövid, de felül hosszabb stílus a mai napig is rendkívül népszerű, mert segít megnyújtani az arcot. Leginkább a kettéválasztott, illetve a hátranyalt frizura volt ajellemző, de néhol felbukkant egy-egy hullámosabb viselet is.

Az arcszőrzet tekintetében nincs nagy játéktér, mivel ebben az időben a borotvált arc volt az igazán elterjedt. Ha valakinek volt is arcszőrzete, az általában kimerült egy egyszerű bajuszban.

Milyen volt a női divat a Gatsby stílus idején?

gatsby stílus nőknek
Forrás: Canva

A 20-as évek női divatja talán még a férfiakénál is emlékezetesebb. Hosszú évek után a nők sokkal szabadabban öltözhettek, mint azelőtt bármikor. A vékony, lenge estélyi ruhák sokkal többet mutattak meg a női testből, amely egészen szokatlan volt addig, az elvárt hosszú hajviseletet is felváltotta a jellegzetes rövid frizura.

A nagy kalapokat elkezdték leváltani a fejkendők, turbánok, illetve a jellegzetes, harang alakú kalapok is. Amikor viszont bulira került a sor, akkor előkerültek az érdekesebbnél-érdekesebb viseletek is, mint például a tollak és a virágok. A nagyon díszes fejviselet is az egyik jellegzetessége volt ennek a kornak, főleg, ha ritka állatokból tudták elkészíteni az egyes ruhadarabokat.

Hogyan lehet Gatsby stílusú esküvőt szervezni?

Bár a könyvből az esküvő kimaradt, a 2012-es filmadaptáció után sokan beleszerettek a végtelen fényűzésbe.Ha Gatsby stílusú esküvőt szeretne, akkor egyetlen egy dologra van igazán szüksége, mégpedig pénzre.

Kezdjük a stílusirányzattal, amelyet leginkább az Art Deco jellemez. Ez a 20-as 30-as évek meghatározó stílusa volt, egyik fő elem itt is a fényűzés, amit szó szerint kell érteni: vagyis ami ragyoghat, annak ragyognia kell. Csillám, arany, fények, csillogás, ez legyen mindig szem előtt.

A helyszínről sem szabad elfeledkezni. Igazán nem elég egy szerény étterem, inkább egy kastély lenne a megfelelő! A pezsgő sem maradhat el, lehetőleg minél nagyobb mennyiségben. Az alkoholtilalom idején az alkoholos italok igazán nagy luxusnak számítottak, így ez természetesen elmaradhatatlan kelléke egy Gatsby-stílusú esküvőnek. Ha van rá lehetőség, akár szökőkútból is folyhatnak a különböző szeszesitalok, csak az extra hatás elérése érdekében.

Az esküvőre megérkezni sem lehet akármivel. A húszas években az sem volt ritka, hogy a különböző bulikra külön privát vonatokkal érkeztek az emberek. Itt nem egy konvojnyi kocsit kell elképzelni, hanem egy egész vonatot, amely természetesen jól felszerelt volt minden téren. Persze az állomásról sem sétálhattak csak úgy be az emberek, ekkorra már szükség volt autókra, amiből a korhűség megtartása érdekében érdemes oldtimereket rendelni.

A legfontosabb pedig a zene. Nem véletlenül hívják ezt az időszakot dzsesszkornak is, mindenhol tarolt a jazz, méghozzá ekkor élték a Big Bandek a virágkorukat, volt pénz arra, hogy egy 20-30 fős zenekart könnyedén fel tudjanak bérelni.

Minél grandiózusabb eseményt sikerül szervezni, annál jobb. A Gatsby-stílusnál nincs meghatározva maximális költségkeret.

gatsby esküvő
Forrás: Canva

Egy Gatsby stílusú esküvőnél nincs olyan, hogy valami túl sok. Itt aztán mindent bele kell adni. Bármi, ami pénzzel megvehető annak muszáj ott lennie: tűzijáték, virághegyek, whiskey-szökőkút, galamb-reptetés… Még jobb, ha a hitelesség jegyében mindezt egy kastélyban vagy villában lehet megszervezni, csakhogy tényleg meglegyen a hatás!

Olvassa el ezt a cikkünket is:

Old money stílus: hogyan lehet így öltözködni?

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0