Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Old money stílus: hogyan lehet így öltözködni?

Az old money szó szerint régi pénzt jelent. Az old money stílus arra utal, hogy az illető nem újgazdag, hanem eleve gazdag családból érkezik. Ez öltözködésében is megjelenik, hiszen a stílust, ízlést „örökölte” a pénzzel együtt. Arisztokraták és sztárok körében elterjedt napjainkban ez a fajta divat, elsősorban olyan személyekhez kötjük, akik minden korlát nélkül meg tudják fizetni a legnagyobb luxust is. Legnépszerűbb képviselője talán maga Diana hercegné volt. Ez azonban mégsem jelenti azt (a közhiedelemmel ellentétben), hogy a stílust magát csak a felső tízezer engedheti meg magának. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miként tudja ezt az ízléses, elegáns viseletformát minőségi, mégis megfizethető keretek között képviselni.

Mi az old money fogalma?

Az old money a divat világában alapvetően egy olyan üzenetet közvetít, aminek „hordozója” kiemelkedik a tömegből. Ez a fajta kiemelkedés pedig egy olyan eleganciát kell, hogy megtestesítsen, amin nem fog az idő vasfoga, ami megkérdőjelezhetetlenül és egy-egy aktuális trendtől függetlenül a kifinomultságot és a rendkívüli szépséget kell, hogy képviselje. A világ bármely sarkában járva elismerést kell, hogy kiváltáson. Tehát időtől, tértól, kulturális meghatározottságtól függetlenül egységesen stílusosnak kell lennie.

Ahogy Yves Saint Laurent francia tervező mondta: „A divat múlandó, a stílus örök”. Az old money azonban nem csak abból áll, hogy a ruházatában képviselje; akkor tudja ezt igazán a magáénak tudni, ha a megfelelő gondolkodásmóddal, életstílussal párosul. Ebbe beletartozik a minőség és az értékek élvezete, anélkül, hogy a pénzével hivatkozna. Az old money stílus képviselője szereti és támogatja a kultúrát, művészeteket, sőt, magát a divatot is már-már ezekkel egyenrangúnak tekinti. Ha ezt a stílust választja, azzal nemcsak a divat tekintetében teszi le a voksát a szépség mellett, hanem a környezetében mindenhol ez jelenik meg.

old money életvitel
Forrás: Canva

 Mi jellemzi az old money stílust? Mik a szabályai?

A 19 századi angliai fiúiskolákból indult hódító útjára ez a stílus, aminek fő jellemzője a minimalizmus és a visszafogottság. Az elit iskolásoknak az uniformisát az határozta meg, hogy egy olyan finom eleganciát testesítsenek meg, ami elkülöníti őket a munkásosztály gyermekeitől. Ugyanakkor időtállónak is kellett lennie, nem cserélték az uniformist évről-évre. A stílus aztán átterjedt a lányiskolákba is, és az elegancia mellett a kényelem is fontos szemponttá vált.

Old money stílus: hogyan lehet így öltözködni?

Az old money stílus elsődleges szabálya a visszafogottság és a zidőtlenség. Az elegáns, szép, de határozott szabásvonalak, a mattabb árnyalatok és az egyszínű darabok képezik az alapot. Az old money stílus kerüli a nagy, látványos, a díszes mintákat, illetve a logókat, márkajelzéseket.

Milyen márkák és milyen ruhadarabok uralják az old money stílust?

Leginkább a láthatatlan márkák és a visszafogott, elegáns ruhadarabok. Az old money stílusnak pontosan az a lényege, hogy a minimalizmusával hívja fel a figyelmet. Úgy sugároz méltóságot, hogy nem hivalkodik a márkák jellegzetes mintáinak vagy logóinak kiemelésével. A J Crew, a Ralph Lauren, az Ermenegildo Zegna, a Jil Sander, a Brunello Cucinelli darabok a fast fashionnal szembemenve éveken át hordhatók és soha nem mennek ki a divatból. Ezeken nincs logó, harsány szín, nagyobb minta sem. Az old money stílust a formális öltözködésben az öltöny, informális keretek között a klasszikus pólóing, a chino nadrág, a zakó-ing-szövetnadrág, valamint a V nyakú pulóver uralja.

Milyen darabokat szerezzen be, ha így akar öltözködni?

Az old money esetében a férfi elegancia alapdarabjai lesznek a ruhatár alapjai. Legfőbb elemei az ingek, zakók és öltönyök, amelyeknek viseletében lehet egyfajta enyhe lazaságot képviselni. Elsősorban a kétsoros zakókat ajánljuk, de elhagyhatja a nyakkendőt, és lezserebbé teheti a szettet, ha egy gombbal kevesebbet gombol be az ingjén. Elsősorban semleges színekben, minták és márkajelzések nélkül…

A férfiak mindennapi nyári viselete lehet a chino nadrág és a pólóing vagy fehér vászoning, hűvösebb estékre pedig egy V-nyakú pulóverrel is kiegészülhet ez a szett. A pulóvert napközben nyakba vagy vállra kötve érdemes hordani, mert ez a stílus egyik védjegye.

Stílus
Forrás: Canva

 Milyen kiegészítők illenek az old money stílushoz? 

A nyári viselethez az espadrilles vagy a mokaszin illik a leginkább, nyugodtan viseljen napszemüveget is. Télen természetesen melegebb, de szintén elegáns cipő ajánlott. Fontos, hogy a viselet visszafogott színei harmonizáljanak egymással, és az is, hogy ne viseljen túl sok színt magán, még a semlegesekből sem. A lábbeli színét mindig válassza ki a ruhadarabokhoz illően, lehetőleg a domináns színben vagy annak árnyalatában. A cipő színéhez illő elegáns övet vagy mandzsettagombokat is vehet, de a nyakkendót nyugodtan elhagyhatja, ez ugyanis nem is ennek a stílusnak a jellemző, domináns darabja.

Jöhet még az óra, a pecsétgyűrű és természetesen a jeggyűrű, de fülbevaló vagy karkötő kevésbé illik ehhez a stílushoz a férfiak esetében.

 Miért lett ismét felkapott az old money stílus?

Az old money stílus örök, soha el nem tűnik, és mégis újra és újra „visszatér”. A világsztárok, az arisztokrácia, az európai királyi családok tagjai is ezt viselik, ráadásul az üzenete is pozitív. Az old money örök darabjaival a fenntarthatóságot is képviseli, ami a divat világában is egyre fontosabb trend.

 Lehet-e fenntartható az old money stílus?

Ahogy az előbb már írtuk, igen, sőt! Az old money jelmondata lehetne a kevesebb több. Mindig a minimalizmusra törekszik, a minőséget és nem a mennyiséget képviseli. Azzal, hogy tartós ruhadarabokat vásárol, kevesebb szemetet termel. A slow fashion-gyárakkal ellentétben az old money stílus darabjai gyakran készülnek egyesével, környezetkímélő módon. Még jobb, ha hazai és kézműves termékeket visel, ami kevesebb környezetszennyezéssel jár – mind az előállítását, mind a szállítását tekintve.

Ha stílusosan szeretne öltözködni és úgy érzi, hogy nem árt pár tipp vagy fogódzkodó, akkor olvassa el a témában az alábbi cikkeinket is:

Amennyiben szeretne egy családias, meghitt, első osztályú üzletben hozzájutni azokhoz a ruhadarabokhoz, amelyekkel ezt a stílust képviselheti, keresse fel a boltunkat. Szakeladóink segítenek abban, hogy az Ön testalkatát, színeit és egyedi jellemzőit figyelembe véve olyan ruhadarabokat válogasson össze, amelyek az old money keretei között megfizethetőek.

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0