Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

Magyar ruhamárkák: 15 slow fashion line

Slow-divat jelentése I Férfi ruhamárkák I Előnyök I Slow fashion-fast fashion I TOP slow-fashion márkák

A slow fashion hívószó lett a 21. századi divatban, és természetesen megjelent a magyar ruhamárkák közt is. A slow jelen esetben nem csak arra utal, hogy a ruha hosszú időn át készül, többségében kézzel. Ez egy szemlélet, egy életmód, ami napjainkra teljesen egybeforrt a tudatos fogyasztással és a zöld elgondolásokkal.

De mi ez a slow-divat?

A slow mozgalom már majdnem 40 éves: 1986-ban indult Olaszországból, és eredeti célja a fast food-ot ellensúlyozandó az éttermi étkezési kultúra normál mederbe való tereléséről szólt. Az ezt követő „robbanás” azonban további területeket hódított meg: kiterjedt a városi életmódra, munkára, lakberendezésre, divatra. Úgy általában: mindenre.

Milyen magyar ruhamárkák vannak férfiaknak?

Először is tisztázzuk, mi is az a slow fashion divat. Nincs egy olyan pecsét, vagy jelvény, amit a slow-filozófia jegyében valakik elnyerhetnek: a filozófiát bármilyen szinten képviselő cégek, ruhamárkák ide tartozhatnak. A vásárló választhat, mit tart fontosnak, mit súlyoz, és abba melyik márka esik bele. Ami közös, hogy a slow irányzatot követő cégek igyekeznek az alapanyagokat helyben megvásárolni, helyi varrodákat alkalmazni, a terméket lehetőleg minőségikörnyezetbarát anyagokból készíteni, hogy kitartson. Sokan szoktak javítási lehetőséget „elrejteni” a márkában (azaz átszabható fazonúra, javítható anyagból készíteni).

Így aztán tág értelemben véve ide tartoznak a környezettudatossággal is foglalkozó magyar márkák, mint például a menswear, a Printa vagy Kiss Márk ruhái, de ide sorolhatók azok a magyar kis szalonok, boltok, szabók vagy varrónők is, akik maguk varrják/varratják, a ruhákat helyi gyártású anyagokból.

Érdemes az alábbi cikkekben is elmerülni:

10 magyar divattervező, akit mindenkinek ismernie kell

A 15 legjobb öltöny márka

Mi az előnye, ha slow fashion magyar márkák közül választ?

A slow fashion elsődleges előnye, hogy alapdarabokban gondolkodik: a fő célja ugyanis nem az elkészülés idejének a nyújtása, hanem a ruha élettartamának a kitolása. A férfiak ebben különösen “jók”, biztosan Önnek is van több éves vagy évtizedes zakója, nyakkendője, ingje, ami egyszerűen elnyűhetetlen. A slow fashion filozófiája: a minőséget részesíteni előnyben a mennyiséggel szemben. Ezek a ruhák, kiegészítők évtizedeken, sőt, átalakítással vagy javítással akár egész életen át kísérhetnek.

Mi a különbség a slow fashion és a fast fashion között?

A slow fashion tartós, minőségi, és a gyártása etikusabb, mint a fast fashion daraboké, amiket jellemzően nagy tételben talál meg a plázákban. Ha Ön sem akar kínai gyerekmunkások által gyártott, pár perc alatt széteső, első mosásra tönkremenő ruhadarabokat, már csak ezért is érdemes belevágni egy-egy minőségi ruhadarab felkutatásába. A slow a hosszú élettartam, a minőségi alapanyag szinonimájává vált – ezért attól sem kell tartani, hogy pár év után egy úszó szemétszigeten vagy gigantikus rohadó textilhalmokban köt ki, mint ahogy a fast fashion darabok kidobott példányai.

15 slow fashion magyar ruhamárka

1. Touch Me Not

A kétfős budapesti márka azzal a céllal jött létre, hogy megmutassák: a divat és a gyártás is lehet valóban etikus, tiszta, átlátható. Fenntartható alapanyagokból készítenek sokáig használható ruhadarabokat, amihez  GOTS-tanúsítvánnyal rendelkező, Európában gyártott biopamut alapanyagokat és természetes anyagokból készült kellékeket, gombokat használnak. A gyártás kizárólag Budapesten zajlik, és a ruhadarabok címkéjén megjelenik a készítő neve is, így a folyamat teljesen átlátható.

Magyar ruhamárkák touch me not
Forrás: Touch Me Not

2. Non+

Ultraklasszak a márka darabjai, már csak azért is, mert a minőségnek köszönhetően több 10 évet is kibírnak – emellett a Non+ tervezője, Kiss Sarolta arra is fordít energiát, hogy a márkája a legtrendibb darabokat is megjelenítse a kollekcióiban.

3. Essential Wardrobe

Az Essential Wardrobe, születési nevén az Enemy in the Wardrobe két alapítója, Somfalvi Erika és Varga Tímea fő ötlete az volt, hogy a gardróbokat megszelidítsék: a basic darabok, színek és fazonok segítségével tökéletesen kialakítható és
fenntartható akár egy kapszulagardrób is. Így nem szükséges lecserélni, váltogatni a ruhákat, pusztán
egy-egy új vásárlással kiegészíteni, ha valamilyen különleges alkalomhoz közelít a naptár. Ahogy azt a honlapjuk címe is jelzi: az ideális kapszula-ruhatár kialakítására törekednek.

4. Pom

Szintén az egyszerű (női) ruhatár híve a Pom, azaz a Piece Of Me. A slow fashion márka minimalista ruhái az egyszerűséget képviselik, nincs firka, nincs dísz. Alapdarabok, egyszerű vonalvezetéssel, kombinálhatóságot a szem előtt tartva. Lupa Niki és Ledényi Tóth Gabi márkája mottója: „egy darabka belőled” leírja a lényeget.

5. Süel

A slow fashion divat magával hozta a régi korok technikáit: Csillag Zsuzsanna, a Süel alapítója ezt lovagolja meg. A kötött holmik, amik a keze alól kikerülnek, egyszerre vagányak és modernek, színvilágukban, szabásmintájukban tökéletesen illeszkednek a mai kor divatjához.

Magyar ruhamárkák Süel
A kép csupán illusztráció, forrás: Canva

6. SpyCraft

És ha már régi korok divatja: a SpyCraft, azaz Varga Annamária márkája a modern női romantikát hozza képbe. Nem csak az anyagok természetessége és tartóssága miatt mondható, hogy slow fashion márka: ő maga készíti a ruhákat, sőt, a vásárlóinak segít kiválasztani a nekik való darabokat. Igaz slow élmény!

7. Printa

A Printa, amiről már írtunk feljebb, az egyik legnépszerűbb magyar ruhamárak slow fashion kategóriában. Majoros Zita, a márka alapítója valóságos nagykövete a magyar slow fashionnek: a kezdetektől ezt a filozófiát vallja, sőt, még a gyártási folyamat etikusságára is nagy hangsúlyt fektet, az alapanyagok beszerzésétől a kész termékek elkészüléséig, miközben követik a trendet is.

8. Pizsi

A Pizsi márkája értelemszerűen pizsamákkal, éjjeli és otthoni öltözékekkel foglalkozik: de ki a megmondhatója így Covid után, mi az otthoni és mi a kinti viselet? Egy szépen szabott otthoni vagy éjjeli öltözék épp úgy szükséges alapdarabnak számítanak, mint egy jól szabott zakó.

Magyar ruhamárkák Pizsi
A kép csupán illusztráció, forrás: Canva

9. BOTANIKA

A Botanika azért érdekes magyar ruhamárka, mert Hajgató Sára, az alapító a természetből nyert színekkel festi a kelméit. A természetességre való törekvés az alapanyagokra is vonatkozik: a természetazonos anyagokat felhasználó márka fenntartható módon gyártja a ruháit, sőt, még a szabászati maradékokra is külön figyelmet fordítanak.

10. Matyodesign

A Matyodesign a nevéből fakadóan úgy tűnhet, csak női ruhaneműt készít, pedig nem így van: a társadalmi vállalkozás, ami a tardi asszonyok hímzéseit „árulja”, és a férfiak számára is készítenek nagyon klassz holmikat. Érdekesség, hogy a hímzők nemcsak hímzik, de kézírásukkal is igazolják a ruha eredetiségét.

11. Camou design

A Camou design, azaz Fehér Beatrix ruhái nőies, sikkes stílusukkal és egyéni színvilággal váltak ismertté, stílusa új szintre helyezi a nyomott mintás pólók világát. Az alkotó ugyanis nem másból, mint saját maga által készített fotókból montírozza össze a ruhák mintáját, így igazán különleges darabok készülnek!

12. Cabala

A Cabala, azaz Elek Bettina márkája egy mesés gondolatra alapszik: a ruhákba varrva egy titkos mantra, egy üzenet van elrejtve, ami a mindennapokon kedves titokként emlékeztetheti a viselőjét a pozitív gondolatokra. A Cabala ezen kívül mással is „hódít”. Megalkotója egy szín-és stílustanácsadó, a ruhák minden részletét a megrendelő igényeinek, színtípusának és alkatának megfelelően alakítják ki.

13. Viktoriabolla

Bolla Viktória, azaz a Viktoriabolla nevű ruhamárka megálmodója szintén a kapszulagardrób és a hétköznapi viseletek és alapdarabok fontosságával üzen. A minőségi, örök darabok egy modern nő legfontosabb kellékei, így kevesebb ruhából is változatosan lehet felöltözni.

14. sulyandesign

Darabjai a női kendők ezer arcára épülnek: egy nagykendő, sokféle módon használható, variálható. A kendőfelsők, sálfelsők és jógakardigánok világában már csak azért is érdemes körülnézni, mert a változatosságra épülő alapdarabok meghálálják a figyelmet.

15. PATENTDUO

A patentduo különleges helyet foglal el a magyar ruhamárkák közt. Végre egy olyan sportruházatot áruló hazai brand, ahol prémium minőségű anyagokból készült, jó szabású, egyedi mintájú nadrágokat, kényelmes fazonokat lehet beszerezni. A sportruházat fő eleme, a funkcionalitás sem sérül: minden sportnadrág alkalmazkodó anyagból, szuper minőségben, kényelmesre készül.

Ha fontos a fenntarthatóság, a slow fashion szemlélet, vagy ha csak szeretné a hazai gyártókat támogatni, mazsolázzon a slow fashion hazai márkákat felsorakoztató cikkből.

Szeretne többet megtudni a divatról? Olvassa el korábbi cikkünket:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0