Oldal kiválasztása

Varázserejű ingek... :Katt ide!

Mit tartalmazzon egy igényes férfi kapszularuhatára?

Egy kapszularuhatár elképesztően praktikus, környezetbarát megoldás megközelítés – de mit is jelent pontosan? Olyan gardróbot, amelyben csak néhány alaposan kiválasztott ruhadarab van, amik könnyen kombinálhatók egymással és egész évben viselhetők. Így sokféle szettet lehet velük összeállítani, ez segít minimalizálni a választási stresszt és az öltözködési döntések számát.

Honnan ered a kapszularuhatár?

A kapszulagardrób kifejezést először Susie Faux, egy londoni butik tulajdonosa használta 1970-ben. Donna Karan divattervező népszerűsítette a koncepciót az 1980-as években, amikor bemutatta “Seven Easy Pieces” (7könnyen kombinálható darab) kollekcióját. A koncepció fő célja az volt, hogy egyszerűsítse az öltözködést, és lehetővé tegye az embereknek, hogy kevesebb darabbal is változatosan jelenjenek meg.

kapszulagardrób a gyakorlatban
Forrás: Canva

A kapszulagardrób koncepciója azóta is népszerű maradt, a fenntartható divatmozgalom részeként is egyre többen alkalmazzák, mivel segít csökkenteni a felesleges ruhadarabok vásárlását és a divatipar által okozott környezeti terhelést.

A kapszularuhatár egy minimalista gardrób-koncepció. A lényege, hogy csak olyan ruhákat tartalmaz, amelyeket az adott személy valóban szeret, jól illenek egymáshoz, és könnyen variálhatóak. Alapelvei közé tartozik többek között a ruhadarabok számának minimalizálása, hogy egyszerűbb legyen az öltözködés és könnyebben kezelhető az otthon tárolt ruhamennyiség. Fontos továbbá, hogy a minőség a mennyiség felett álljon, vagyis a magas minőségű, tartós ruhadarabokat kell preferálni, amelyek hosszú távon is használhatóak. Ehhez bátran szétnézhet magyar márkák között is:

A kapszularuhatár szezononként frissíthető, minden évszakban kiválaszthat néhány új ruhadarabot, miközben a régebbi, megunt darabokat elajándékozhatja. Vannak természetesen egész évben viselhető szettek is benne. Kialakítása segíthet abban, hogy csökkentsük a fogyasztást, egyszerűsítsük a mindennapi ruhaválasztást, és egy fenntarthatóbb életmódot folytassunk.

Mi az előnye a kapszularuhatárnak?

A kapszularuhatárnak több pozitív tulajdonsága is van:

 • A korlátozott számú ruhadarabokkal rendelkező gardrób egyszerűsíti az indulás előtti öltözködési döntéseket. Kisebb a választék, így gyorsabban és könnyebben lehet kitalálni, hogy mit vegyen fel aznap, vagy az akár egy adott eseményre.
 • Az egész elképzelés célja az, hogy kevesebb, de jól kiválasztott ruhadarabot használjon nap mint nap, ezzel időt és pénzt takaríthat meg a vásárlási és öltözködési rutin során. Nem kell időt pazarolni felesleges dolgok keresésére, és kevesebb impulzusvásárlás történik majd.
 • A fentiek ellenére nem kell feladni a stílusos megjelenést sem. A kiválasztott darabok általában jól illenek egymáshoz és a saját stílushoz is, így könnyebb trendi megjelenést elérni anélkül hogy túl sok időt és energiát kellene ráfordítani.
 • Az előnyök közé sorolható a tudatosabb fogyasztás és fenntarthatóság is. A kapszularuhatár kialakítása során általában jobban átgondoljuk, hogy milyen ruhadarabokra van szükségünk, és ezáltal kevesebb felesleges ruhát vásárolunk meg. Ez hozzájárulhat a fenntarthatóbb fogyasztáshoz és életmódhoz.
 • A minimalizmus és a szervezettség is lényeges része mindennek, hiszen a kevesebb ruha kevesebb rendetlenséget jelent és több helyet hagy a szekrényekben. Vagy kevesebb szekrényre van szükség.
 • Nem utolsósorban: egyszerűbben teremthet rendet.

Ezek az előnyök azonban egyénenként változhatnak, és nem mindenki számára működnek ugyanúgy. A pozitívumok megélése nagyban függ az adott személy öltözködési szokásaitól, preferenciáitól és életmódjától egyaránt.

Hogyan alakítson ki kapszularuhatárat?

A kapszularuhatár kialakítása több lépésben történhet, elsőre kicsit hosszabb folyamat, de karbantartása már sokkal kevesebb időt vesz igénybe.

 1. Először is fontos, hogy gondolja végig az igényeit és az életmódját. Vegye sorra, hogy milyen tevékenységeket végez nap mint nap és milyen típusú ruhákra van szüksége a mindennapi és különleges eseményekre.
 2. Ezt követően válassza ki a ruhadarabokat alapvető kategóriák szerint. Például vegyen egy jó minőségű farmert, fehér inget, kardigánt, pár jó minőségű cipőt és kiegészítőket, sálakat vagy öveket.
 3. Fontos, hogy figyeljen az összeilleszthetőségre. Keressen olyan ruhadarabokat, amelyek könnyen kombinálhatóak egymással. A színek, minták és stílusok harmonizáljanak , hogy minél többféle összeállítást tudjon létrehozni a kevés darabszámból.
 4. Olyan ruhákat válasszon, amelyek időtállóak és sokáig divatosak maradnak. Kerülje a túl trendi, gyorsan változó divatot követő ruhadarabokat. Természetesen szezonális alapú frissítéseket mindig lehet végezni.
 5. Ezen felül ha szükségét érzi, cseréljen ki néhány régi darabot újakra. Ez segíthet abban, hogy az évszaknak megfelelő ruhadarabokat tartson meg a kapszularuhatárban.
 6. Később, amikor ruhát vásárol, mindig gondolja át, hogy a kinézett darab beleillik-e a meglévő ruhatárába. Ha nem tudja pontosan, mivel fogja viselni, hagyja inkább a boltban.

Amikor mindent beszerzett, mindenképpen szánjon időt a kiválasztásra és rendezésre! Készítsen egy listát azokról a ruhadarabokról, amelyekre szüksége van és jegyezze meg, mi hova kerül! Rendezze el a ruhákat úgy, hogy könnyen átláthatóak és hozzáférhetők legyenek. Ebben nagy segítség lehet a Konmari-féle rendszerezés.

Bár a kapszularuhatár célja a minimalizmus, mégis legyen rugalmas! Ha az élete megváltozik, az igényei is változhatnak, és ez befolyásolhatja a ruhatárát is.

Fontos azonban emlékezni arra, hogy mindenki más és más prioritásokkal rendelkezik, így a kapszularuhatár minden egyes személy számára egyedi lehet. Ha bizonytalan abban, mi áll jól Önnek, mit érdemes “betárazni”, amikor frissíti gardróbját, kérjen segítséget tapasztalt tanácsadóinktól:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Mit kell tartalmaznia egy férfi kapszularuhatárának?

Egy férfi kapszularuhatára több alapvető ruhadarabot is tartalmazhat:

 • Egy jó minőségű, jól illeszkedő farmer alapdarabja lehet a gardróbnak, sokféle alkalomra megfelelő.
 • Egy tiszta fehér ing szintén sokféle öltözködési lehetőséget kínál, alkalmas mind munkahelyi, mind alkalmi öltözethez.
 • Egy jól szabott blézer vagy zakó eleganciát és stílust ad az öltözéknek, lehetőséget biztosítva az alkalmi és a formális viselethez egyaránt.
 • A kardigán kényelmes és sokoldalú, melegít az enyhébb időben, de könnyen lecserélhető egy blézerre, ha elegánsabb megjelenésre van szükség.
 • Válasszon továbbá néhány jó minőségű, alapvető színű pólót és inget, amelyek jól kombinálhatóak a többi ruhadarabbal.
 • A különböző színű és szabású nadrágok, mint például kék, szürke vagy fekete alkalmasak mind munkahelyi, mind alkalmi viselethez. Nem kell sok; jellemzően elég egy fekete és egy-két visszafogottan színes darab a már meglévő farmer mellé.
 • Ami a cipőket illeti, két-három pár jó minőségű, különböző funkciót ellátó lábbelire is szükség lesz, például egy klasszikus bőrcipőre, egy divatos tornacipőre és egy könnyű, de stílusos viseletre is.
 • Mindezeken felül néhány jó minőségű kiegészítő, mint például egy elegáns öv, egy divatos óra és néhány különféle sál vagy sapka a szezonális változatosságért.

Fontos, hogy minden ruhadarab jól illeszkedjen és kényelmes legyen, valamint hogy egymással jól kombinálható legyenek. Ezen kívül mindig érdemes figyelembe venni az egyéni stílust és az életmódot is a kapszularuhatár kialakításakor.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0