Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

KonMari módszer útmutató: rendszerezés hatékonyan

A KonMari módszer egy rendszerezési és rendezési módszer, amelyet Marie Kondo japán szakértő fejlesztett ki. Nem csak a tárgyak rendezett tárolására összpontosít, hanem arra is, hogyan érhetjük el az otthoni környezetünkben a boldogságot és a harmóniát. Ez az útmutató segít eligazodni a szabályok világában.

Mi az a KonMari módszer?

Az egésznek az alapja (a rendrakás mellett) az, hogy csak olyan tárgyakat és holmikat tartunk meg, amelyek örömet szereznek nekünk, és megválunk mindentől, ami már nem szolgálja ezt a célját. A módszer főbb lépései közé tartozik a kategóriák szerinti rendezés, a tárgyak örömtesztje és az elrendezési rendszer kialakítása. A cél a rend és harmónia megteremtése az otthonban, valamint az életünk megkönnyítése és boldogabbá tétele.

Mit kell tudni Marie Kondoról, a módszer kifejlesztőjéről?

Marie Kondo egy japán elrendezési tanácsadó és író, akinek a nevét ma már az egész világon ismerik. A hölgy 1984-ben született Tokióban, és már gyermekkorában érdeklődött a rendezés és a rend fenntartása iránt. 19 évesen alapította meg tanácsadó vállalkozását, ahol segített ügyfeleinek rendezni és kitisztítani otthonaikat.

Első könyve 2011-ben jelentet meg a “The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing” címmel, amely azonnal ismertté tette minden kontinensen. Azóta több könyvet is írt, amelyekben részletesen bemutatja a KonMari módszerét, és hogyan lehet alkalmazni az otthoni rendezésben és életünk más területein. Mára Marie nemzetközileg ismert és elismert szakértővé vált a rendezés és a rend fenntartása terén, ráadásul kifejezetten inspirálónak tartják.

Marie Kondo előadás
Forrás: Wikimedia + Canva

Melyek a legfontosabb lépések a KonMari módszernél?

Bár igen sokrétű ez a módszer, vannak benne alaplépések.

 1. Először válassza ki a rendezési kategóriát.
  A legjobb, ha a tárgyakat kategóriák szerint rendezi, vagyis kezdheti például a ruhákkal, majd folytathatja a könyvekkel, papírokkal, kiegészítőkkel, és így tovább.
 2. Ha kiválasztotta a kategóriát, gyűjtse össze a lakásban található összes tárgyat az adott kategóriában.
  Ez segít átlátni, hogy mennyi holmi van valójában.
 3. Ha ezzel kész van, eljött az ideje annak, hogy eldöntse, hogy mit tart meg és minek mond búcsút.
  Ez az egyik legfontosabb lépés. A KonMari módszer alapja az, hogy csak azokat a tárgyakat tartsuk meg, amelyek örömet szereznek nekünk. Fogja meg egyesével a tárgyakat, és kérdezze meg magadtól, hogy valóban boldoggá teszi-e. Ha nem, akkor búcsúzzon el tőle!
 4. A megtartott tárgyakat újból rendszerezni kell úgy, hogy minden tárgynak legyen megfelelő helye, és hogy a hasonló tárgyakat együtt tárolja. Ezzel egy olyan rendszert építhet az életébe, amely már nem csak a tárgyak rendezéséről szól, hanem a mindennapi boldogságról is. Minden lépésnek része a tudatos döntéshozatal és az öröm alapú megközelítés.

Hogyan szelektáljon a KonMari módszerrel?

Amikor eldönti, hogy az adott kategóriában egy tárgytól megválik, minden esetben búcsúzzon el tőle. Köszönje meg a tárgyaknak a szolgálatukat, hiszen egykor fontosak voltak. Ez segít elengedni, és pozitív érzéseket kelteni.

Ha van rá lehetősége, adjon lehetőséget másoknak! Ha van olyan tárgy, amit már nem tart meg, de még mindig jó állapotban van, gondoljon azokra, akiknek szükségük van rá. Adományozza el vagy ajándékozza olyan helyre, ahol hasznát veszik, például rokonnak, barátnak, vagy vigye el egy adományboltba, jótékonysági szervezetnek. Ez az öröm alapú szelektálás segít minimalizálni a felesleges tárgyakat és megtalálni a valódi értéket az otthonunkban.

Hajtogatás és a ruhák rendszerezése a KonMari módszer segítségével

A KonMari módszer még olyan apróságokra is kiterjed, mint a ruhák megfelelől hajtogatása, ez ugyanis sok helyet takaríthat meg, miközben átláthatóbbá teszi a gardróbot. A KonMari módszerben a ruhadarabokat függőlegesen tárolják, hogy könnyen áttekinthető legyen a ruhatár. Ez lehetővé teszi, hogy könnyen hozzáférjünk a ruhadarabokhoz, ugyanakkor minimalizálja a ráncokat és gyűrődéseket.

 1. A kiválasztott ruhát helyezze sík felületre és simítsa ki.
 2. Hajtsa félbe a ruhadarabot a hosszabbik oldalának a közepénél, hogy kétrétegű legyen.
 3. Hajtsa be újra a ruhadarabot a felére, hogy még kisebb legyen, majd újra, a hosszabbik oldalának a közepénél.
 4. Ezt követően hajtsa be a ruhadarabot kicsi téglalap alakba, majd állítsa fel a hajtogatott ruhadarabot és helyezze el a fiókban vagy polcon.

A különböző stílusú ruhákat érdemes külön tenni. Ebben segítség lehet ez a korábbi cikkünk a férfiak munkahelyi öltözködésével kapcsolatban. Amennyiben általánosságban érdekli az öltözködés, ide érdemes kattintania.

További hajtogatási tippek ebben a cikkben:

Tárolás a KonMari módszerrel

A KonMari módszer szerint a tárgyak tárolásának egyszerű, rendezett és könnyen áttekinthető módon kell történnie. Használjon kategóriák szerinti tárolást, vagyis a tárgyakat ezeknek megfelelően rendezze. Például mehetnek egy helyre a ruhák, könyvek, papírok, kiegészítők stb. A fiókban külön legyenek a zoknik, az alsónadrágok, az ingek, övek. Ez segíti az áttekinthetőséget és az elrendezést. Lényeges továbbá, hogy minden tárgynak legyen megfelelő helye, ez segít elkerülni a felesleges káoszt és rendetlenséget.

Hogyan pakoljon utazáshoz a KonMari módszer segítségével?

Az első és legfontosabb a tervezés. Gondolja át, hogy milyen hosszú lesz az utazás, milyen időjárásra számíthat és milyen tevékenységeket tervez. Ez segít meghatározni, hogy milyen ruhadarabokra és tárgyakra lesz szüksége. Készítsen egy listát azokról a tárgyakról, amelyeket szeretne magával vinni.

Ezek után válogassa át a ruhákat és válassza ki csak azokat, amelyekre szüksége lesz az utazás során. Lehetőleg olyan darabokat válasszon, amelyek egyszerűen könnyen kombinálhatók egymással. Ha szüksége lenne egy kis segítségre az etikett terén, például, hogy mit vegyen fel egy étterembe a nyaralás alatt, itt egy kis segítség:

A KonMari módszer szerint hajtogassa a ruhákat rendezetten és kompakt módon. Használjon rendezőket, zacskókat vagy tasakokat a tárgyak csoportosításához és szeparálásához. Fontos ezen felül, hogy az utazás során minden tárgyat helyezzen vissza a megfelelő helyére. E az áttekinthető és rendezett pakolás segít könnyen megtalálni a szükséges dolgokat, minimalizálja a stresszt és maximalizálja az utazás élményét.

Legyen szó a ruhatárról, a tárgyak tárolásáról vagy akár az utazáshoz való pakolásról, a KonMari módszer hasznos eszköz lehet az életben. Rendezzen annak érdekében, hogy létrehozhasson egy otthont, amely inspirál, nyugalmat sugároz és támogatja boldogságot!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0