Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Nadrághajtogatás: útmutató A-tól Z-ig

Miért fontos a nadrághajtogatás? Egy rendezett ruhásszekrény vagy gardrób kincset ér, így nem csak hamar megtalálja az ember amit éppen keres, de a ruhák is gyűrődés nélkül, a legjobb formájukban kerülnek ki a polcokról, vállfákról. Különösen igaz ez a nadrágok esetében, amelyeket ha praktikusan rendez, akkor még helyet is spórolhat. Lássuk, mit is érdemes tudni a nadrághajtogatás praktikáival kapcsolatban.

Mire kell figyelni a nadrághajtogatás során?

Bár a nadrághajtogatás nem tűnik nagy ördöngösségnek elsőre, mégis vannak olyan apróságok, amelyekre érdemes odafigyelni, hogy ne legyenek gyűrődések vagy ráncok a szekrényből elővett ruhadarabokon. Ezek ugyanis nem várt kellemetlenségeket okozhatnak különösen akkor, ha éppen sietne valahova, vagy fontos eseményre készül. Az alábbi praktikák öltözködési stílustól függetlenül, minden nadrágra vonatkoznak!

Először is nézze meg, hogy milyen anyaggal áll szemben.

 • A különböző anyagok eltérő módon viselkednek, így van különbség egy vékony nyári viselet és egy nehezebb téli darab között is.
 • A könnyű anyagokat óvatosan kell kezelni, hogy ne gyűrődjenek vagy sérüljenek, hiszen ezeken egy hajtási hiba is komoly nyomot hagyhat.
 • Figyeljen arra is, hogy amikor hajtogatja a nadrágot, varrások és az élek mindig a megfelelő helyre essenek.
 • A derékrészre is javasolt figyelmet szentelni, ugyanis ez a rész könnyen kinyúlhat vagy sérülhet.
 • Ha több nadrágot hajtogat egymásra, ügyeljen arra, hogy azonos, vagy hasonló méretűek legyenek. Ez segít a rendezett gardrób elérésében, és kifejezetten helytakarékos. Ugyanakkor nem szabad őket túl szorosan pakolni, mert akkor egymást gyűrik meg.

Ha ezekre odafigyel, mindig makulátlan lehet a megjelenése úgy, hogy minimális időt kell hajtogatással töltenie.

Az öltözködéssel kapcsolatban korábbi cikkünkben olvashat részletesebben.

Nadrág hajtogatása bőröndbe: hogyan csinálja?

Amikor szekrénybe hajtogat az ember, jóval könnyebb dolga van, mint amikor egy bőröndbe kell bepakolni a nadrágokat. Pedig amikor útra kel az ember, a legfontosabb darabokra akkor is szüksége van, ha csak egy éjszakára hagyja el az otthonát, esetleg kézipoggyásszal utazik.

Ilyenkor nem csak a helytakarékosság a szempont; mivel a legtöbb szálláshelyen nehezen megoldható a vasalás, a gyűrődéseket is jó lenne elkerülni. Lássunk ehhez néhány hasznos tippet:

 1. Mindenekelőtt elő kell készíteni a nadrágot. Húzza fel rajta a cipzárakat, gombolja be a gombokat!
 2. Ezután hajtsa össze a nadrágot hosszában úgy, hogy egy sima felületre helyezi, odafigyelve arra, hogy a szárak tökéletesen egymáson legyenek.
 3. Hajtsa össze a nadrágot még egyszer, ezúttal úgy, hogy a lábak a derékrész felé essenek, majd még egyszer olyan módon, hogy egy téglalap alakuljon ki.
 4. Ezután nyissa ki a bőröndöt és helyezze az összehajtott nadrágot a bőrönd aljára vagy középső részére. Ügyeljen arra, hogy a nadrág sima maradjon, és ne gyűrődjön össze.
 5. Ha több nadrágot szeretne elhelyezni a bőröndben, egymásra helyezheti őket.
 6. Ügyeljen arra, hogy a nadrágok ne legyenek túl szorosan pakolva, hogy ne gyűrődjenek.
 7. Amikor minden a helyére került, zárja be a bőröndöt!
nadrág hajtogatása bőröndbe
Forrás: Canva

A hagyományos mellett megpróbálhatja a KonMari módszert is:

Nadrághajtogatás KonMari módszer szerint

A KonMari módszer a japán szakértő, Marie Kondo által kidolgozott rendezési és tárolási módszer. Ennek a célja a személyes tárgyak elrendezése úgy, hogy a praktikum és esztétikum mellett pozitívumokat is hozzanak az ember életébe. E módszer szerint a következő lépéseket kell követni a nadrág hajtogatásakor:

 1. Helyezze a nadrágot egy sima felületre, például egy ágyra vagy asztalra!
 2. Fogja meg a nadrág derékrészét és hajtsa félbe úgy, hogy a lábak egyik fele a másikra essen. Érdemes nagyon pontosnak lenni, ugyanis ez a makulátlan hajtogatás alapja.
 3. Hajtsa a lábakat a derékrész felé ügyelve arra, hogy a lábak szépen illeszkedjenek egymáshoz.
 4. Hajtsa össze a nadrágot még kétszer úgy, hogy tökéletes négyszöget formáljon! Ezzel kész is van a feladat oroszlánrésze.
 5. Most jön a csavar a történetben. Állítsa fel a hajtogatott nadrágot úgy, hogy függőlegesen álljon és így helyezze a szekrénybe! Ezáltal könnyebben tárolható és sokkal áttekinthetőbbé válik a gardrób.
 6. A KonMari módszer szerinti hajtogatással a bőröndben is sok helyet spórolhat.

Elsőre furcsának tűnhet ez a megoldás, de a gyakorlatban nagyon sokaknak bevált már. Arra természetesen figyelni kell, hogy nem szabad túl sok nadrágot egy helyre zsúfolni, így ugyanis elveszti értelmét a módszer, és gyűrötté is válnak az anyagok.

Mire kell figyelni az öltönynadrág hajtogatása során?

Az öltönynadrág hajtogatása különösen figyelmet igényel, hiszen egy jóval kényesebb anyagról van szó.

 1. Először is gombolja be a gombokat és húzza fel a cipzárt!
 2. Egy tiszta, sima és pormentes felületen végezze a hajtogatást ügyelve arra, hogy nehogy ráncok képződjenek az anyagon.
 3. Első lépésként pontosan félbe kell hajtani az öltönynadrágot.
 4. Ezt követően a nadrág lábait a derék irányába kell illeszteni, végül az egészen még egyet kell hajtani.
 5. Nagyon fontos mindehhez hozzátenni, hogy az öltöny nadrág tárolásának legjobb módja az akasztás, amelyhez ajánlott öltönyzsákot is használni a porosodás elkerülése érdekében. Ha nincs lehetősége erre, akkor helyezze a hajtogatott nadrágot egy sík felületre, például egy polcra vagy fiókba. Így amikor előveszi, nem kell bajlódnia a vasalással.
 6. Ha hosszabb ideig nem használja az öltönyt, érdemes időről-időre kiszellőztetni egy kicsik a nadrágot és a zakót is, így végig megőrzi frissességét.

Mindezeknek köszönhetően úgy léphet ki otthonról, mintha csak egy divatlap oldaláról lépett volna elő.

Bár alapvetően nem tűnik annyira fontosnak a nadrághajtogatás részleteire való odafigyelés, mégis igen sok múlik rajta. Sok kellemetlenség származhat abból, ha gyűrötten kerül elő a ruha a szekrényből, a nem megfelelő hajtás miatt egy plusz él kerül oda, ahol semmi keresnivalója, és a vasalással kell bajlódni egy fontos eseményre való készülődés során. Éppen ezért érdemes tudatosnak lenni a nadrágok hajtogatásakor!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0