Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Férfi öltözködési stílusok A-tól Z-ig

Sokszor úgy tűnhet, hogy férfiként korlátozottak a lehetőségek a trendi öltözködésre. Kétségtelen, hogy a férfi öltözködési stílusok kevésbé szeszélyesek, mint a női divat, itt az újító jellegű ruhadarabok inkább furcsa pillantásokat váltanak ki, mint sem dicséreteket. A férfi öltözködési stílusok kulcsa az egyszerűségben és a rétegezésben rejlik. Ahogy két mondás is tartja „a kevesebb néha több,” illetve a „sok kicsi sokra megy.”

A férfi stílusokat leginkább formalitás és időjárás alapján lehet csoportosítani; nem mindegy, hogy hova megy, illetve milyen időben. Ezenkívül vannak események, amelyek felülírhatják a ruházat megjelenését, így például esküvőre, még nyár közepén is öltönyben kell menni, hacsak az előírás nem mond mást. A legmeghatározóbb faktor egyértelműen a formalitás, úgyhogy mindig ez az elsődleges szempont, az időjárás bármily hihetetlen is, de másodlagos.

Kényelmes öltözködési stílusok

A kényelmes viseletek esetében természetesen a komfort kerül előtérbe. Természetesen az ilyen szetteknél is cél, hogy stílusos legyen az ember, így egy otthoni viselet semmilyen eseményen sem lehet opció. A melegítő, a sportcipő és társaik nem tartoznak bele. Ezeknek a ruháknak meg van a maga helye és ideje, úgyhogy ezt mindenképpen tartsa szem előtt! A kényelmes viselet alatt értsen olyan ruházatot, amely bármikor felvállalható mások előtt is, hétköznapi vagy mindennapi ruházat van szó, amely kényelmes, ugyanakkor öltöztet. Kettébonthatóak a viseletek hideg és meleg időszakok szerint, így mindig a funkcionalitás marad fókuszban.

Extra kényelmes viselet

A hidegebb időszak öltözködés szempontjából kitűnő, ilyenkor lehet igazán mindent bevetni és rétegeket alkotni a különböző ruhadarabokból. Ezt persze nyáron is megteheti, azonban három réteg ruha lehet sok lesz harminc fokban.

A kényelmes viselet a farmernadrággal kezdődik. Itt a legfontosabb, hogy testhezálló legyen, se túl szűk, se túl bő. A sötétebb színek jobban állnak általában, de a világosabb verziókat sem kell megvetni. Ehhez párosítson egy egyszínű pólót, amin lehet minta vagy üzenet, amit fontosnak tart, ha viszont nem tud dönteni, akkor inkább az egyszerűségre törekedjen. Erre nyugodtan felvehet egy dzsekit, kapucnis pulóvert vagy akár egy sima pulóvert is. Időjárástól függően, emellé még felölthet egy egyszerű kabátot, sapkát és sálat. Cipőnek pedig tökéletes lehet egy tornacipő. Fontos, hogy ne futó- vagy gyaloglócipő legyen, amiben fázhat a lába.

Formálisabb, de kényelmes viseletek

Forrás: Canva

Előfordulhat, hogy a kényelmes viseletnél egy kicsit többre van szüksége, de mégsem akar öltönyt venni. Ilyenkor a kényelmes ruházat egyes elemeit leválthatja, például ha csak egy kicsit szeretne hivatalosabb kinézetet, akkor a farmernadrágot lecserélheti chino nadrágra, amely már önmagában más megjelenést fog biztosítani. A póló helyett egy hosszú ujjú inget válasszon, amely lehet vászon és legombolható is. Nyáron, nagy melegben, nem-formális eseményen az ing lehet rövidujjú is. Mindez biztosítani fogja a lezserebb hatást, miközben megőrzi a teljes ruházat komolyságát. Felsőrétegnek itt blézer, esetleg sportzakó javasolt. A cipőt érdemes bőrre cserélni, ami még egy fokkal emeli az eleganciát.

Hivatalos viseletek

Mára már elfogadottá vált a legtöbb helyen az úgynevezett „business casual” öltözködési stílus, ami ötvözi a munkaruházatot és a kényelmet. Nem követel meg olyan szigorú szabályokat, mint az ezután következő formális stílusok. A zakó és az ing elengedhetetlen, de a stílus nem feltétlenül követel meg öltönyt. Ebből következik, hogy a nadrág esetében felvehető khaki is az öltönynadrág helyett, sőt kifejezetten ajánlott, hogy az öltönynadrágot csak a hozzátartozó zakóval vegye fel.

A zakót leválthatja a szvetter is.

business casual zakóval
Forrás: Canva

A cipők esetében érdemes a bőrcipők felé hajlani, bár itt elég nagy a paletta, mert szinte bármi összeilleszthető ezzel a stílussal. Derby, Chukka, Chelsea, Loafer, igazából mindegy, bár az Oxfordokat érdemes meghagyni a következő stílushoz.

Professzionális és hivatalos stílus

A professzionális megjelenésnél már nem elsődleges a kényelem. Itt a megjelenésnek eleganciát, hatékonyságot és megbízhatóságot kell sugároznia. Míg az előző esetben elhagyható volt a nyakkendő, itt már muszáj ragaszkodni hozzá. Az ingnél a nem legombolható, zsebnélküli verziókra kell váltani. Ezenfelül a ruha kiegészíthető néhány kellékkel, mint zsebkendő, karóra vagy mandzsetta. Továbbá itt már elő kell kerülnie az Oxfordoknak vagy Brogues-oknak a szekrényből, hiszen ezek számítanak a legelegánsabb cipőknek.

Ezután jöhetnek az olyan stílusok, amelyek még egy fokkal magasabb eleganciát követelnek meg. Ezeket általában csak különleges események alkalmával szokás felvenni és a meghívókhoz itt már szokott párosulni „dress code” is. Ebben az esetben már előkerülhetnek a mellények, csokornyakkendők és a háromrészes öltönyök is, amelyek nehezebb anyagból készülnek. Itt már mindent be kell vetni a tökéletes megjelenés érdekében.

Az öltönnyel kapcsolatban azt is érdemes szem előtt tartani, hogyan NE viselje.

Múló szeszélyek

business casual
Forrás: Canva

A divat világa folyamatosan változik. Ha nem akar havonta új ruhatárat építeni, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy mit is érdemes megvenni. A márka sokszor a minőség jele is egyben, ugyanakkor ne ez alapján vásároljon, hanem minőség és megjelenés alapján. Gondoljon csak vissza arra, hogy mindössze 10 évvel ezelőtt mi számított trendinek! Ezekből a ruhadarabokból a legtöbbet már nem venné fel, mert elavultak.

A titok, hogy érdemes az örökzöld ruhadarabokat megvenni. Ezek azok a ruhák, illetve stílusok, amelyek már több, mint száz éve velünk vannak és várhatóan nem fognak a közeljövőben megváltozni. Természetesen a férfi öltözködési stílusok is változnak, de viszonylag lassan. Ilyen például a cilinder, amely manapság már komikusnak hat, de bizonyos körökben még a mai napig is elvárt viselet.

A legjobb tanács a trendekkel kapcsolatban, hogy mindig olyat érdemes venni, ami öt vagy akár tíz év múlva is még jól fog mutatni.

Időjárástól függő stílusok

Ahogy az idő, úgy a férfi öltözködési stílusok is változnak. Itt jön képbe a funkció kérdése, hiszen a ruhának feladata is van, és nem csak a megjelenés miatt fontos.

Nyár: Helyzettől függően, nyáron is lehet hosszabb vagy rövidebb ruhadarabokat felvenni, ez igazából döntés kérdése. A rövidujjú ingeket érdemes hanyagolni, mert ugyanazt tudják, mint egy hosszúujjú ing, amelynek fel lett hajtva az ujja, csak sokkal rosszabb megjelenést biztosít. Ha nincs kedve ingekkel bajlódni, akkor ilyenkor lehet még bevetni a galléros golfpólókat. A nehezebb, meleg anyagokat ilyenkor nyugodtan vászonra válthatja.

Ősz és tavasz: Az két átmeneti időszak nagyjából hasonló, így ilyenkor ugyanazok a szabályok érvényesülnek. Ilyenkor a szeszélyes időjárás határozza meg, hogy éppen a téli vagy nyári ruhákból kell éppen válogatni. Ezért fontos, hogy a ruhatára mindig sokoldalú és jól kombinálható legyen!

Olvassa el ezt a cikket is:

Tél: Télen az elsődleges szempont, hogy ne fázzon és ezt mindenképpen tartsa szem előtt. A stílus nem ér annyit, mint az egészsége. Ilyenkor érdemes a vastagabb anyagokat elővenni, mint például gyapjú. Ugyanakkor a téli öltözetekben is számtalan variációs lehetőség van a stílusos, de egyben remek megjelenésre is.

A férfi öltözködéssel, férfi öltözködési stílusokkal kapcsolatban korábbi cikkeinkből is ihletet meríthet:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0