Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

20 öltözködési tipp sportosan elegáns férfiaknak

Sokszor hallotta már, mégis örök rejtélynek, megfoghatatlannak tűnik, mit takar az a kifejezés, hogy sportosan elegáns? Cikkünkből kiderül!

Mi lehet az oka, hogy a sportosan elegáns kifejezés nehezen meghatározó és körülhatárolható? Alighanem az, hogy nagyon sokféleképpen lehet képviselni ezt a stílust. Akár egyetlen ruhadarab rendszeres hordásával vagy a teljes ruhatár lecserélésével is válhat valaki sportosan elegánssá mások szemében.

De nézzük, hogyan is kezdődött…

Divat a múltban. Hogyan alakult ki a stílus, mit viseltek régen a sportosan elegáns férfiak?

Amikor a letűnt századok úriemberei a hétköznapi viseletet már ünnepiként kezdték el hordani, akkorra tehető a sportosan elegáns stílus történetének kezdete. VIII. Edward, a szerelme miatt királyi trónjáról lemondó angol uralkodó volt az, aki a 20. században eldöntötte a sportosan elegáns stílus sorsát.

Ekkoriban a frakk, a keményített gallér, a cilinder, a fehér kesztyű az ünnepek, az estélyek alapvető viseletévé vállt. A szürke hétköznapoknak pedig nem maradt más, mint a lezserebb szalonkabát, majd az öltöny, amit esetleg nap mint nap Ön is visel a munkahelyén, ha a dress code megköveteli.

Ám a lemondott király jobban szerette a kényelmet az eleganciánál. Az alapvetően sportolási célokra tervezett férfi ruhadarabok, mint például a flanel-, vagy vászonnadrágok, a sportos zakó, a pólóing, vagy a kötött pulóver és mellény bekerültek az alapruhatárába, és természetesen ez nagy hatással volt a többi férfi mindennapi viseletére is. Edward tette tehát a szvettert vagy lezser öltönyt divatossá.

öltönyök 19990 Ft-tól 79990 Ft-ig

Hogyan alakult át mára a sportosan elegáns viselet?

Napjainkban a sportosan elegáns férfi stílusra új „szelek” köszöntöttek. Egyes darabok, mint például az öltöny vagy a kivételes alkalmak, vagy a dress code-okban szigorúbb cégekben a munkahelyi viselet részévé váltak, vagy kimentek a divatból. Jöttek azonban új darabok és új anyagok, amely régen elképzelhetetlen volt ennek a stílusnak a képviselői számára: ilyen például a divatkoroktól és korosztályoktól független farmer. Csak tudni kell, hogy az ember mihez vegye fel és miként viselje: a sportosan elegáns férfi ruhatárából nem hiányozhat a farmer és a hozzá illő sportzakó. Ha szeretné tudni, hogy viselje együtt ezt a két darabot, olvassa el Sportzakó farmerhez című cikkünket.

sportosan elegáns férfi ing

Ma a sportosan elegáns stílust az egyszerű, letisztult és mindenekelőtt kényelmes szabásvonalak, jól variálható, évszakokon átívelő ruhadarabok, természetes, minőségi alapanyagok és a változatos, de nem hivalkodó kiegészítők jellemzik. Ez talán a világ legnépszerűbb stílusa jelenleg a férfidivatban, nem véletlenül: megjelenésében igényességet sugall, de kényelmes darabokból állítható össze, és szinte nincs is olyan alkalom, amire nem lehet korrekt egy ilyen irányú öltözködés.

Mik azok a sportosan elegáns férfiruhák és kiegészítők, amik egy ilyen stílusú férfi szekrényéből sem hiányozhatnak?

1. Farmer

A farmernadrágot alighanem nem is kell magyaráznunk: sportos hétköznapi viselet, amit kiválóan lehet kombinálni a stílusba illő ruhadarabokkal.

sportosan elegáns férfi farmer

2. Ingek

Az ingek között legyen többféle színben és anyagban, illetve az ujj hosszában változatosság. Ne feledkezzen meg a sötét és világos, hideg és meleg, illetve a semleges színek választékáról!

3. Sportzakó

Az elegáns helyett Ön pont attól lesz sportosan elegáns, ha zakó helyett sportzakót ölt. Nem hiába ez a neve!

4. Vászonnadrág

Elengedhetetlen darab egy nyári balatoni vagy adriai vitorlázásra, de egy szabadba szervezett randin is hódít a vászonnadrág, ami egyszerre kényelmes és stílusos darab.

5. Kötött pulóver

Elsőre nagypapásan hangozhat, valójában azonban reneszánszát éli, csak tudni kell viselni. Nem mindegy az anyag, a szín, a szabás típusa és az, hogy mivel kombinálja.

6. Chino nadrág

A színtípusnak megfelelő semleges, vagy akár élénkebb színekben is kiváló viselet lehet ez, a farmernál puhább anyagból készült, népszerű nadrág.

7. Oxford cipő

Az Oxford cipő a sportosan elegáns viselet alapdarabja! Alapvetően öltönyhöz tervezett cipő, melyet azonban (bizonyos feltételek mellett) farmernadrághoz is viselhet, így a lazább szetteknek is komolyságot kölcsönöz.

8. Tornacipő

A sportosan elegáns stílust úgy is lehet képviselni, hogy az elegáns viseleted megbolondítja egy minőségi tornacipővel. Ezzel pont ellenkező hatást ér el, mintha Oxfordot viselne – ma már akár egy lazább esküvőn is megállja a helyét az öltöny-tornacipő kombó!

9. Trench coat, avagy ballonkabát

A víznek és szélnek egyaránt ellenálló viharkabát fekete-fehér filmeken jól mutat, és napjainkra újra úgy tekintenek rá, mint ami sármot kölcsönöz egy sportos-férfias férfinak.

10. Az egyszerűbb kiegészítők: öv, óra, ékszer

Viseljen bőrből vagy természetes anyagokból készített, semleges színű kiegészítőket – a sportosan elegáns stílushoz nem mennek a hivalkodó darabok.

Milyen öltözködési tippeket fogadjon meg, ha a sportosan elegáns férfiak közé szeretne tartozni?

11. Viseljen farmert zakóval

Ez a sportosan elegáns stílus egyik leggyakoribb kombinációja, amin nem is kell reggelente sokat gondolkodnia.

12. Néha vegyen fel garbót a zakó alá ing helyett

Hideg őszi, téli reggeleken melegebb is lesz, illetve sokat puhít a zakó hivatalosságán.

13. Ne csak sportos darabokat viseljen

A sportosan elegáns lényege éppen az, hogy ötvözi a két stílust, ezért mindig figyeljen oda, hogy legyen egy-két formálisabb ruhadarab is a szettben.

14. Az alapvető ruhadarabok, mint a zakó, a cipő, vagy a kabát kapcsán a lehető legjobb minőséget és klasszikus fazonút válassza,

ellenkező esetben sportosan elegáns helyett könnyen „lepukkant”-tá válhat a szettje.

15. Válogasson össze semleges színeket nagy arányban,

annak érdekében, hogy az alapruhadarabok passzoljanak egymáshoz és a legkülönbözőbb variációkban tudja hordani őket. Ilyen a fekete, a fehér, a szürke, a sötétkék, vagy a bézs.

16. A fehér póló, zakó, farmer jól megy egymáshoz,

viszont óvatosan kell vele bánni: csak olyan alkalmakra ajánljuk, ahol nem fenyegeti a veszély, hogy leeszi az ingét, sáros/füves lesz, vagy beleül valamibe a fehér nadrágban!

17. Legyen néha merész: párosítsa az öltönyt egy tormacipővel!

A fentiekben már írtunk arról, hogy ezt a kombinációt már akár esküvőre is egyre többen választják.

sportosan elegáns férfi

18. Hordjon egy élénkebb színű chinot semleges színű darabjaihoz

Bár a chino nadrágot főleg semleges színekben szokták ajánlani, egy-egy élénkebb árnyalat igazán stílusos megjelenést adhat.

19. Figyeljen oda, milyen pulóvert választ

A pulóvere minősége legyen elsőosztályú, és mint minden más darab, ez is megfelelően passzoljon alakjára. Erről korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

20. Figyeljen oda a kiegészítőkre!

Ne hordjon túl elegáns órát, a pánt inkább legyen bőr, mint nemesfém. A többi kiegészítő esetében is inkább a természetes anyagokat keresse, mint a bőr, a fa, a bambusz.

+1. Kérjen bátran segítséget!

Ha bizonytalan, hogyan alakítsa ki sportosan elegáns ruhatárát, a MrSale üzletében bármikor szívesen fogadjuk egy öltözködési tanácsadásra.

Önnek csak annyi a dolga, hogy kitölti a következő űrlapot:

Öltözködési tanácsadás jelentkezési lap

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mikor alakult ki a sportosan elegáns stílus?

A sportosan elegáns stílus kialakulása a 20. századra, a két világháború közé tehető, és elsősorban VIII. Edwardhoz kötik.

Mi jellemzi a sportosan elegáns stílust?

Ma a sportosan elegáns stílus elsőosztályú darabjait az egyszerű, letisztult és mindenekelőtt kényelmes szabásvonalak, jól variálható, évszakokon átívelő ruhadarabok, természetes, minőségi alapanyagok és a változatos, de nem hivalkodó kiegészítők jellemzik.

Mit ne vegyen fel, ha így szeretne öltözködni?

A sportosan elegáns stílus lényege a különböző megjelenések kombinációja: farmert zakóval, vászonnadrágot tornacipővel, zakó garbópulóverrel. A lényeg az, hogy mindkét stílusból csipegessen, és az összhatás ne kaotikus, hanem harmonikus legyen!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0