Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

20 esküvői babona, amiről érdemes tudni

Hányféle esküvői babona létezik? Alighanem millió, minden kultúrának, nemzetnek, vallásnak megvannak a maga szokásai, amivel „biztosítja” a frigy boldogságát. Összegyűjtöttünk 20-at, amit érdemes szem előtt tartani, ha most készülnek párjával a Nagy Napra!

Milyen esküvői babonák vannak?

Számos esküvői babona létezik a nagyvilágban. Némelyik világszerte közismert, mások specifikusak, csak lokálisan élő hagyománnyal rendelkezők, némelyiknek pedig csak az emléke maradt meg. Sok babona átalakult, van amelyiknél már csak a rítusra, a mágikus hatással bíró cselekedetre emlékszünk, és nem tudjuk, hogy miért is diktálja így a szokás. Természetesen vannak olyanok is, ahol egyértelműen visszakövethető, hogy honnan erednek, vagy hogy milyen korábbi hiedelem állt mögöttük.

Mit érdemes tudni az esküvői babonákról?

Ami mindegyikben közös: a pár jövőjét illető félelmekkel, nehézségekkel szemben, annak megelőzésére születtek, és a rítusok számtalan kellemes-vicces pillanathoz juttatják a résztvevőket.

A legjellemzőbb esküvői babonák Magyarországon

1.Édesem-mézesem

Régi lakodalmas szokás volt, hogy a fiatal asszonyt anyósa mézzel kínálta meg a szertartás után, , hogy édes legyen az életük. Ez a szokás onnan ered, hogy régen a fiatalasszony rendszerint átköltözött férje szüleihez, és ott töltötte életét, a saját szüleitől elbúcsúzva. Ezt a változást kívánták megédesíteni. Sokszor a szertartás maga is úgy ért véget, hogy a lakodalmas menet a házig kísérte az ijfú párt.

2. Viaszosvászon

Az esküvő után, de még a nászéjszaka előtt a szertartás helyszínéról elhozott, megszentelt gyertyát a menyasszony meggyújtotta és  hétszer viasszal becsepegtette a hitvesi ágyat. Ezzel biztosította párja tartós vonzalmát, örök szerelmét.

3. Kikérés

A magyar lagziknál jellemző a kikérő hagyománya, amit vidéken még a mai napig sok helyen megtartanak. A vőfély ekkor kikéri az anyai házból a menyasszonyt. Hogy a rosszakaró szellemeket megtévesszék, először egy kislány megy ki a házból, majd egy nőnek öltözött férfi és végül a menyasszony.

esküvői babona Európa
Forrás: Canva

4. Lányok ölébe fiúk

Amikor régen elkezdődött a lakodalom, egy kisfiút ültettek a fiatal ara ölébe, hogy majd elsőként fiúgyermeket szüljön.

5. Viszlát szerencse!

A menyasszony nem viselhet nyitott orrú cipőt, mert úgy tartják, hogy a cipő orrán kiszalad a szerencse és a gazdagság.

6. Ki viseli a nadrágot?

A hagyomány szerint az lesz a domináns a házasságban, aki elsőként teszi ki a szertartás után a templomból a lábát.

7. Grillázstorta a vőlegénynek

Hagyományosan az esküvői torta (menyasszonytorta) mellé grillázstortát, azaz vőlegénytortát is szoktak készíteni. Ez nem csak finom és tradicionális, de megörvendeztethetik a vendégeket pár komikus pillanattal és újabb finom falatokkal! Szerezzenek be egy fából készült kalapácsot, majd a menyasszony és a vőlegény közösen zúzza össze a tortát. Ezzel egyben az esküvőszervezés miatti maradék stresszt is el lehet űzni, ráadásul az is kiderül az összetört grillázsdarabok számából, hogy hány boldog év vár az ifjú házasokra. Tehát nem éri meg finomkodni.

8. Tilos a gyöngy!

Az esküvői ruhára nem szabad gyöngyöt varratni, mert az szomorúságot idézhet elő egy házasságban.

esküvői ruha gyöngyökkel
Forrás: Canva

A legismertebb esküvői babonák a világban 

9. 10 kicsi lány

Már az ókori Rómában is ismert volt az a szokás, hogy 10 leányt hasonlóképpen öltöztettek fel, mint a menyasszonyt, és ők kisérték az oltárhoz az arát. Ezzel az ártó, túlvilági lények ellen védekeztek, hogy ne tudják, melyik lányt kell elrabolni az esküvőről. A hagyomány ma is megmaradt, bár a szám változó: ezek a leányok ma a koszorúslányok.

10. Honnan ered a fátyol??

Szintén az ókori Rómából eredő szokás a menyasszonyi fátyol viselete. A babona szerint erre a ruhadarabra az ifjú arának kínosan ügyelnie kell: ha bárki másnak a fejére kerül, vagy csak megszerzi a ruhadarabot, akkor az illető könnyedén elcsavarja a fiatal férj fejét.

11. Hol viseljük a gyűrűt?

A gyűrűviselés szokását az ókori görögöknek köszönhetjük, ők gondolták úgy, hogy a gyűrűsujjban futó ér közvetlenül a szívhez vezet, így az a legalkalmasabb arra, hogy az eljegyzési gyűrűt tartsa.

12. Ne nézzen a menyasszonyra!

Ez talán a legismertebb esküvői babona: a vőlegény nem láthatja a menyasszonyi ruhát a szertartás előtt. Úgy tartják, hogy a frigy balszerencsés lesz, ha akár csak egy pillantást is vet rá.

13. Repül a csokor, ki tudja, hol áll meg…

A menyasszonyi virágcsokor eldobása is világszerte ismert esküvői babona: az a hajadon, aki elkapja, lesz a soros, a hiedelem szerint neki kötik be legközelebb a fejét.

esküvői babona csokordobás
Forrás: Canva

14. …és megy utána a harisnyakötő is

Kevésbé ismert, de szintén élő hagyomány a harisnyakötő elhajítása, ami pedig a vőlegény dolga. Eszerint a babona szerint az intim ruhadarabot elkapó férfi lesz az, aki igába hajtja a fejét.

15. A tortafelvágás fontossága

Figyeljen esküvőjén, hogy vágja fel párjával a tortát: ha az Ön keze lesz felül, akkor Ön lesz az irányító a kapcsolatban, ha a párja keze vezet, a nadrágot is ő viseli majd.

16. Miért kötünk konzervdobozt az autó után?

Mulatságból, pusztán dekorációs megfontolásból kötnek napjainkban csörgő-zörgő tárgyakat, fémdobozokat annak az autónak a hátuljára, amivel a fiatal pár elhajt a buli helyszínéról. Ennek a szokásnak is egy esküvői babona az eredete: a rossz szellemeket, a szegénységet igyekeztek a frissen megszentelt kapcsolattól távol tartani, amikor az esküvői kocsi, azaz régen inkább szekér oldalára, aljára zörgő tárgyakat rögzítettek. Hasonló célt szolgál az esküvői menet dudálása is.

17. A virágszórás is fontos!

Azért lépked a házasulandó az oltárhoz vezető úton virágszirmokon, hogy a házasság ideje alatt is az út könnyedén legyen elegyengethető.

18. A sorfal fontossága

Szintén azért kell sorfalat állni az ifjú pár számára a templomnál, hogy könnyedén vegyék majd házasságuk során az akadályokat.

19. Miért szórjuk a rizst?

A templomból kilépő ifjú párra napjainkban már a világ minden táján szórnak rizst. Ez a hagyomány Ázsiából ered, a hiedelem szerint bő gyermekáldáshoz vezet.

20. A küszöb tilos!

Közismert szokás az is, hogy az ifjú férj ölbe kapja párját és úgy lép át új otthonuk küszöbén. Napjainkban ez már inkább egy gesztus, illetve egy kis erőfitogtatás. A babona eredete azonban itt is az, hogy a gonosz szellemeket csapják be: mintha csak egy személy lépne át az ajtón, elrejtve a menyasszonyt.

Az esküvő szervezése során az esküvői babonák mellett számtalan más dologra is oda kell figyelni, akár vőlegényként, akár menyasszonyként, akár vendégként érkezik az ember. Ehhez adtunk már néhány tippet korábbi cikkeinkben:

És hogy milyen is egy jó lagzi, mi mindenre illik és kell gondolni? Hogyan lehet jól megszervezni egy esküvőt, hogy minden gördülékeny legyen és az egész élmény kellemes legyen? Az alábbi cikkből érdemes kiindulni:

Reméljük, hogy hasznosnak találta a cikket, és sok ismerős babona és hagyomány mellett sikerült bemutatnunk újakat is, amiből merít majd ihletet a saját lagzijára, vagy tud tippet adni annak, aki a környezetében hamarosan frigyre lép.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0