Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Melyek a TOP esküvői torta ízek 2024-ben?

Esküvői torta ízeket illetően ma már hihetetlen a választék, ami csak megnehezíti a döntést. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a rendelés során, amikor kiválasztja a süteményt?

Az esküvői torta a lagzi egyik fénypontja, számos hagyomány és hiedelem is kötődik hozzá. Ha a későbbiekben megkéri majd a résztvevőket, hogy emeljenek ki pár emléket a lagziból, biztos, hogy az esküvői torta egy meghatározó, visszatérő elemként szerepel majd a válaszokban. A tortának jelentős szerepe lesz abban is, hogy ki hogy érezte magát a lagzin. A nagy nap tervezése során hangsúlyt kell fordítani erre az elemre is, és számos szempontot kell figyelembe venni – az ízen túl.

Érdemes például a krémesebb süteményeket kerülni, mert ezek a torták érzékenyebbek a hőhatásokra, rövidebb ideig tartják meg eredeti állagukat, könnyen sérülnek is. Azt is el kell dönteni, hogy a torta „pucér-félpucér” legyen-e, csak krém borítsa, vagy legyen rajta egy fondantréteg is. Ha az esküvő nyáron van, akkor a könnyedebb, citrusosabb ízvilágú tortákat javasoljuk, téli esküvő esetén vagy hűvösebb időszakban a fűszeresebb, csokisabb ízeket érdemes előnyben részesíteni.

esküvői torta
Forrás: Canva

Mire kell figyelni az esküvői torta kiválasztása során?

Fontos, hogy a kiválasztáskor már tisztában legyen azzal, hogy nagyjából hányan fogadták el a meghívást, és a vendégek között milyen arányban vannak azok, akik valamilyen formában speciális étrendet vagy diétát folytatnak. Ez az esküvői torták, desszertek tekintetében ugyanúgy nem elhanyagolható, mint a menüsor kialakításakor. Érdemes megfontolni, hogy legyen-e több torta, amiből az egyik paleo, vegán, glutén- és/vagy cukormentes. Ha pedig egyes vendégeknél nem az intolerancia miatt kell diétázni, hanem komolyabb ételallergiája van, akkor figyelni kell a keresztszennyeződés miatt arra is, hogy a nekik szánt ételeket, süteményeket külön, lefedve tárolják. Ezeket már a rendelésnél, sőt az árajánlatkérésnél tudni kell, ezért minden vendéget időben kérdezzen meg arról, hogy van-e bármilyen körülmény az étkezésében, amit szem előtt kell tartani.

Több, drága torta helyett az is megoldás lehet, ha tortaformába rendezett muffinokat, kisebb süteményeket kínálnak, így mind ízben, mind összetevőkben változatos lehet, és mindenki megtalálhatja a neki legjobbat.

esküvői sütemény
Forrás: Canva

Az íz mellett ki kell választani a torta stílusát, dekorációját és a tálalási módot is. Egy vagy több torta legyen, mennyiben szeretné, ha a menü többi eleméhez illeszkedjen, illetve külsőre passzoljon a dekorációhoz, az esküvő stílusához vagy elüssön tőle?

Mekkora esküvői tortát válaszon?

Akkorát, hogy mindenkinek jusson belőle. Egyeztessen rutinos cukrásszal, vagy esküvőszervezővel, és ő tudni fogja a méreteket.. Az sem mindegy, hogy vajon jelentős-e a különbség az esküvőre meghívottak és azok között, akik megvárják a lagzi azon pontját, amikor tálalják az esküvői tortát – tehát, hogy számíthat-e minden vendégre a fogyasztás kapcsán vagy sem. A kisgyermekes szülők, állapotos kismamák (és párjuk) illetve az idősebb vendégek lehet, hogy korábban távoznak, érdemes velük egyeztetni előre erről.

Milyen dizájnja legyen az esküvői tortának?

 • Elsőként azt érdemes eldönteni, hogy a torta designja harmonizáljon-e az esküvő stílusával, a dekorációval, a környezettel, megjelenítse-e valahogy az adott évszakot, a helyszínt.
 • Ötletes lehetőség, hogy utaljon a közelgő, közös eseményre: nászútra, közös otthonra, gyermekáldásra, vagy bármire, ami itt kopogtat a „küszöbön”, a nagy nap után. Nászútra és költözésre is utalhat például ha szilikon fondant formázó segítségével, vagy kézzel festett technikával színes bőröndöket ábrázol. A közelgő otthon és környezetének egy-egy jellegzetes eleme, illetve az úticél szimbolikus elemei is megjelenhetnek rajta díszítő elemként.
 • Ha klasszikus elemeket szeretne a tortán viszontlátni, akkor ajánljuk a különböző ehető díszeket, jellemzően madár-, szív- vagy rózsamintákat.
 • A díszítés elemei lehetnek ehető formában szalagok, fodrok, cukorgyöngyök, és ostyavirágok is.
 • A torta tetején tradicionálisan megjelenik az ifjú párt ábrázoló marcipán, gerlepár vagy akár a két félhez leginkább köthető egy-egy szimbólum is.
 • Megjelenhet egy közös hobbi, film- vagy könyvélmény is, aminek mindketten nagy rajongói.

Esküvői torta ízek: milyen ízek közül választhat?

Gyakorlatilag bármilyen. Azt érdemes figyelembe venni, hogy a meghívottakat illetően mennyire tudják megsaccolni, hogy a hagyományos ízek mellett nyitottak-e a különlegességekre is. Ha több tortát szeretnének, vagy az emeletes torta különböző ízű lesz, akkor érdemes hagyományos és rendhagyó ízt is választani, akkor biztosan mindenki talál a afogára valót.

Milyen hagyományos esküvői torta ízek vannak?

A hagyományos ízek a csokoládé, eper, puncs, vanília és gesztenyetorta. Ezek az ízek is variálhatóak egy kicsit, úgy, hogy tradicionális maradjon a végeredmény: a csokoládét friss gyümölcs darabokkal, a vaníliát epres túrókrémmel vagy málnával is fel lehet dobni.

Milyen modern esküvői torta ízek vannak?

Ide tartozik a Mozart, somlói vagy trüffel ízesítés, ami modern, de még kevésbé extravagáns. Emellett egyre inkább hódítanak a mézeskalácsos-narancsos, mákos-szilvás-vaníliás, sóskaramellás-körtés kombinációk is.

esküvői tortadekor
Forrás: Canva

Melyek a TOP esküvői torta ízek?

A 2024-es év legnépszerűbb tortaízei:

 • sherry-ben konfitált meggyes csokoládé mousse torta
 • fehérkávékrémmel és tejszínes diópudinggal töltött csokitorta
 • brownietorta tejszínes-sós karamellel
 • csokoládé- és pisztácia trüffel
 • tejszínes málnakrémes vaníliatorta
 • tejszínes pisztáciakrémes vaníliatorta
 • mangós passionfruitos csokoládétorta
 • epres túrókrémes torta
 • málnás mascarponés fehércsokoládétorta

Mikorra kell elkészülnie az esküvői tortának?

Egy esküvői torta elkészítése mindig bonyolult és hosszadalmas munka, aminek minden részletét érdemes a cukrásszal leegyeztetni. Ennek ideje függ attól, hogy az adott időpont mennyire forgalmas időszakhoz tartozik a cukrászatban, mennyire felkapott maga a hely, mikor van szabadságon a tortát készítő cukrász, mennyire bonyolult a kérés. Már azzal kapcsolatban is érdemes egyeztetni, hogy mikor érdemes rendelni. A legjobb, ha felveszi a kapcsolatot a cukrásszal, cukrászattal, amikor megvan az esküvő időpontja, és figyel arra is, hogy a cukrászatnak van-e B terve arra nézve, ha bármi közbejönne.

A Nagy Nap sosem olcsó mulatság, de még így is hatalmas eltérések lehetnek az árakban. Korábbi cikkünk segít abban, hogy milyen árakkal érdemes kalkulálni:

Ha meghívottként nem tudja, mit vegyen fel, jó hírünk van: ebben aztán igazán otthon vagyunk! Kiindulásnak ajánljuk az alábbi cikket, és azt, hogy keresse fel üzletünket, ha szakmai segítséget, hozzáértő szemeket szeretne, és a lehető legjobb, költséghatékony, mégis elsőosztályú, elegáns öltönyt venne fel:

Netán nem csak egy egyszerű vendég, hanem abban a különleges helyzetben van, hogy pohárköszöntőt kell mondania? Íme, pár tipp a nagy napra:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0