Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

10 magyar divattervező, akit mindenkinek ismernie kell

Fel tud sorolni a magyar divattervezők közül 10-et? 5-öt? Kettőt? A legtöbb embernek ez nehézséget okoz, pedig itthon is vannak szép számmal, akinek érdemes követni a munkásságát. Bemutatjuk a 10 kedvenc magyar divattervezőnket!

Manapság sok ember a fast fashion cégek termékeit választja, hiszen meglehetősen elérhető áron kínálják a termékeiket. Azonban a szimpatikus árcédulának ára van, az olcsón előállított termékek előállítása hatalmas környezeti terheléssel jár. Ezen felül pedig semmi egyediség nincs bennük, hiszen szó szerint milliós nagyságrendben árulnak egy-egy pólót, nadrágot.

A fast fashion környezetterhelése

Ezzel szemben az egyedi, minőségi ruhadarabok valóban megérik a pénzüket, és a környezetet is kímélhetjük, ha ezek közül választunk. Ezért (is) érdemes megfontolni a magyar tervezők időtállóbb darabjait. 

Ha egy beszélgetés során a téma a magyar divattervezőkre esik, akkor általában a társaság elcsendesül. Nagy nehezen egy-két embernek eszébe jut a médiában nagyobb ismertséggel bíró Náray Tamás vagy Herczeg Zoltán, netán valaki említést tesz a „vörös divatdiktátorról”, Rotschild Kláráról, aki még Edelsheim Gyulai Ilona grófnő, Horthy Miklós menyének az esküvői ruháját tervezte. Azonban csak kevesen ismerik a feltörekvő, fiatalabb tehetségeket. 

A most következő magyar divattervezőkre és márkáikra érdemes odafigyelni, hiszen az elmúlt években víziójuk és koncepciójuk, sportos és elegáns darabjaik nem csak itthon, hanem nemzetközi berkekben is elismerést vívtak ki. Többek között épp a fenntarthatóságukkal…

Magyar divattervezők, akiket érdemes ismerni

Milyen magyar divattervezőket érdemes ismernie?

Nézzük ki a mi kedvenc magyar divattervezőink, miért szeretjük őket, mit érdemes tudni róluk, íme a lista:

1. Je suis belle

Magyar divattervezők-jesusibelle

A 2005-ben alapított divatmárka listánk egyik legrégebben a piacon lévő és tevékenykedő szereplője. A tervezőpáros tradicionális technikákkal dolgozik, a nagy áruválasztékban több darab is van, ami kifejezetten aprólékos kézimunkával készül. A különböző művészeti ágakra jellemző vonásokat is előszeretettel alkalmazzák a ruháikon, amely mellett belecsempészik saját egyéniségüket is.

Múzsájuknak a világra kíváncsi nőt tekintik, egy tehetségét bátran felvállaló vagány illetőt. Dalma és Tibor hitvallása, hogy aki az ő ruhájukat hordja, az részese ennek az általuk megálmodott világnak, miközben saját egyéniségével magáévá teszi, és alakítja a márkát.

2. Nanushka

Nanushka

A magyar divatcégek közül Sándor Szandra által megálmodott és vezetett Nanushka az egyik, amely komoly tőkealapot kapott, így sikeresen tudott terjeszkedni nem csak Magyarországon, hanem egyedüliként a tengerentúlon, Los Angelesben is meg tudta vetni a lábát. A márka játékosan vegyíti a legújabb nyugati trendeket a hazai, kissé még posztkommunista mentalitással.

Szandra szavaival élve, az inspirációt az idősíkon és kultúrákon átívelő spirituális utazásból nyeri. A budapesti és külföldi üzletein kívül a világ 100 országába szállít, és további 30 ország webshopja értékesíti kollekcióit.

3. Nubu

Nubu
  • Tervező – Garam Judit és Kovács Adél
  • Honlap: nubu.hu

Garam Judit 15 éves, a nemzetközi divatszakmában szerzett tapasztalattal a zsebében alapította meg a márkát, melyhez később csatlakozott Kovács Adél is. Közösen tervezik a Nubu férfi és női kollekcióit. Elmondásuk szerint a vásárlóközönségük olyan kíváncsi városi urak és hölgyek, akik a gyorsan változó divat helyett az egyediséget választják, ezzel szembemenve a fast fashion-nel.

A márkára jellemző a letisztult formavilág és a formabontó stílus. Ihletet a különböző művészeti ágakból merítenek, ennek hatása érezhető minden egyes ruhadarabon.

4. Anna Daubner

Magyar divattervezők-annadaubner

A márkát Daubner Anna alapította 2014-ben. A tervező a diploma megszerzését követően azonnal Londonba költözött, hogy Európa egyik divatközpontjában lesse el a legújabb trendeket. Anna nem titkolt célja, hogy könnyen hordható ruhákat alkosson, ne csak olyanokat, amelyek kizárólag a kifutón mutatnak jól.

A fiatal tervezőnő tudatos színválasztásával és anyaghasználatával valóban időtálló darabokat hoz létre, amely ötvözi a légies eleganciát a játékos merészséggel. Anna kézjegye minden terméken fellelhető, hiszen a csak rá jellemző egyedi szabásvonal és sziluett messziről felismerhető.

5. Tomcsanyi 

Tomcsányi

Tomcsányi Dóri tudatosan használja és építi kollekciójába Magyarország posztkommunista örökségét, és sikerrel aknázza ki a benne rejlő kelet-európaiságot. A márka elkötelezett híve a fenntartható divatnak, csakis természetes anyagokkal dolgozik, amelyeket zömmel Olaszországból szerez be. Minden munkafolyamat, a tervezéstől kezdve egészen az utolsó gomb felvarrásáig budapesti stúdiójában történik.

 A környezettudatosság jegyében működő magyar divattervező soha sem készít egy adott modellből sokat, ezzel megelőzve a túltermelést és az egyediségvesztést. A manufaktúra házi stúdió mivolta lehetővé teszi az élethosszig tartó garanciális munkákat, illetve az alkalmazottak megfelelő munkakörülményeit.

6. CAKÓ

CAKO
  • Tervező: Cakó Kinga
  • Honlap: cako.hu

Kinga olaszországi divattervezői tanulmányai után több évig stylistként tevékenykedett, majd 2013-ban tervezte meg az első női tavaszi-nyári kollekcióját. Azóta a CAKÓ márkanév alatt értékesíti termékeit, melyeken az olasz divat hatása érezhető. Szeret egyenes, klasszikus szabásvonallal dolgozni, kedveli a pasztellszíneket, de nem veti meg az esetleges markánsabb árnyalatokat sem.

Stylistként szerzett tapasztalatait is jól használja termékei tervezési során, hiszen hihetetlen pontossággal és ízléssel kombinálja különböző színeket és mintákat, amely harmonikus összhatást nyújt.

7. Celeni

Magyar divattervezők-Celeni

Eszter a márkát 2010-ben alapította. Elmondása szerint a divattervezés az élete értelme, és kitűzött célja, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek a termékeivel, sőt ugyanannyi örömüket leljék termékeiben, mint Eszter, miközben készíti őket. A fiatal divattervező zászlójára tűzte, hogy olyan márkát hozzon létre, melynek fókuszában a női szépség áll, amelyet nem szabad eltékozolni.

A termékek mindegyike Magyarországon készül, és Eszter nem titkolt vágya, hogy egyre többen válasszák a fiatal tervezők ruháit és minél több helyen árusítsák a termékeit.

8. Nes – Szilágyi Andrea

Magyar divattervezők-NES

Andrea a párizsi Berçot Studio elvégzése után 2004-ben kezdett el egyedi cipőket tervezni minden nemnek és korosztálynak. A tervező elkötelezett híve a fenntartható divatnak, és cipőit is ennek jegyében alkotja. A termékek kizárólag természetes, biológiailag lebomló, vegán és újrahasznosított anyagokból készülnek. A Kelet-Magyarországon található cipőmanufaktúrát biomasszából előállított fűtőanyag fűti, elektromos áramellátásának egy részét napelemekkel oldják meg.

A márka célkitűzése, hogy az ügyfelek az általuk készített természetes cipőkben járva valósítsák meg elképzeléseiket.

9. Enemy in the Wardrobe 

Magyar Divattervezők-Enemy in the Wardrobe
  • Tervező – Somfalvi Erika és Varga Tina
  • Honlap: einthew.com

Minden ember életében ismerős jelenet, amikor a ruhásszekrény előtt tanácstalanul állva próbálja eldönteni, hogy mit is viseljen aznap. Ez az élethelyzet hívta életre az Enemy in the Wardrobe márkát, amikor is a brand egyik alapítója, Erika 20 év után megelégelte, hogy a reggeli készülődésének nagy részét a ruha kiválasztása tette ki.

Tina több, mint 20 éves marketinges tapasztalatával kiegészülve, a megfelelő anyaghasználattal és szabásmintával olyan ruhákat készítenek, amelyek biztosítják a stresszmentes reggeli készülődést.

10. AWARE by Printa 

Magyar divattervezők-Aware
  • Tervező – Majoros Zita
  • Honlap: printa.hu

Majoros Zitát a fenntarthatóság már gyermekkorától kezdve foglalkoztatta. A tervező előszeretettel kísérletez különböző hulladékanyagokkal és használt textíliával. Mindig az adott anyagból indul ki, és ahhoz tervezi a ruhákat. Alkotásai így nem csak szépek, de környezettudatosak is.

Zita elismeri, hogy koncepciójának vannak határai, például estélyi ruhát nem tudna tervezni, de nem is szeretne, hiszen fő célkitűzése, hogy minél kisebb környezeti terhelés mellett alkossa meg termékeit.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezt is: 65 divat idézet a szakma nagyjaitól

Gyakran Ismételt Kérdések

Mely magyar tervezőket érdemes ismerni?

Itthon is sok ígéretes tehetség van, leginkább talán Majoros Zita, Cakó Kinga és Cselényi Eszter nevét érdemes megjegyezni. Cikkünkben tízet mutattunk be a kedvenc magyar tervezőink közül.

Hol lehet megvenni az általuk tervezett termékeket?

Mindegyik tervező rendelkezik mintabolttal és igényesen kialakított webshoppal is, ezért termékeiket könnyen meg lehet találni akár az interneten, akár személyesen felkeresve őket.

Kik a legjobb környezettudatos divattervezők?

Egyértelműen kiemelkedik Majoros Zita, aki csakis újrahasznosított anyagokból dolgozik, Tomcsányi Dóri, és Szilágyi Andrea, aki vegán, 100%-ig lebomló cipőit olyan műhelyben készíti, melyet biomasszából előállított fűtőanyaggal fűt.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0