Oldal kiv√°laszt√°sa

√Ėlt√∂ny mell√© egy ing t√≠zed √°ron! Kattintson ide!

√öt a fast fashion-tŇĎl a fenntarthat√≥ divatig

Az elm√ļlt √©vtizedben egyre t√∂bbet lehet hallani a fast fashion sz√≥t. De mit jelent pontosan, √©s mi√©rt foglalkozunk vele ennyit? A MrSale, mint pr√©mium √∂lt√∂ny√ľzlet, felelŇĎsnek √©rzi mag√°t abban, hogy r√°vil√°g√≠tson a divatipar s√∂t√©t oldal√°ra is √©s, hogy ismertesse az √°ltala k√©pviselt fentarthat√≥ divat mibenl√©t√©t, amivel nem √°rt, ha minden √ļriember tiszt√°ban van.

Mit jelent a fast fashion?

A fast fashion angol kifejez√©s, durv√°n magyarra ford√≠tva gyors divatot jelent a fastfood restaurant, azaz gyors√©tterem mint√°j√°ra. Az √ļgynevezett fast fashion gy√°rt√≥ c√©gek viszonylag olcs√≥ √©s divatos ruh√°kat forgalmaznak, amelyekhez az ihletet fŇĎk√©nt a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ nagy m√°rk√°k divatheteibŇĎl, bizonyos h√≠res emberek viseletibŇĎl mer√≠ti, √©s teszi befogadhat√≥v√°. Mindemellett kiel√©g√≠ti a popkult√ļra √°ltal dikt√°lt divat t√°rsadalmi ig√©ny√©t.

Maga a fast fashion jelens√©g nem √ļjkeletŇĪ. Az ipari forradalom elŇĎtt a divatipar nagyon neh√©zkesen fejlŇĎd√∂tt, mindenkinek saj√°t mag√°nak kellett megtal√°lni azt a text√≠li√°t, amelybŇĎl k√©sŇĎbb a k√≠v√°nt ruhadarabot akarta megvarratni. Az ipari forradalom technikai √ļj√≠t√°sai miatt a textilgy√°rt√°s √©s a varr√°s m√°r sokkal gyorsabban zajlott, √≠gy m√°r a t√°rsadalom nagyobb szelet√©nek lett el√©rhetŇĎbb, hogy ne csak egy vagy k√©t nadr√°gja, illetve ingje legyen.

Az 1960-as, 1970-es √©vekre a divat m√°r az √∂nkifejez√©s egyik form√°j√°v√° v√°lt, √©s a ruhagy√°rt√≥k felgyors√≠tott√°k a termel√©s√ľket, hogy l√©p√©st tartsanak az √©vszakonk√©nt v√°ltoz√≥ divattal. A termel√©st sokszor fejlŇĎdŇĎ orsz√°gokba helyezt√©k √°t, ezzel biztos√≠tva a ruh√°zati cikkek olcs√≥s√°g√°t. A fast fashion aranykora az 1990-es, 2000-es √©vekben kezdŇĎd√∂tt, amikor a gy√°rt√≥k m√°r olyannyira j√≥l tudt√°k lem√°solni a nagy divath√°zak formavil√°g√°t, hogy az √°tlagember sz√°m√°ra is el√©rhetŇĎv√© v√°lt, hogy dr√°g√°nak tŇĪnŇĎ ruh√°kban j√°rjon. Ekkor m√©g nem nagyon foglalkoztak a fast fashion √°rnyoldal√°val.

√Črdekess√©g, hogy hasonl√≥ folyamatok j√°tsz√≥dtak le az √©lelmiszeriparban is a m√ļlt sz√°zad k√∂zep√©n az Egyes√ľlt √Āllamokban, ahol az √©lelmiszer t√∂megcikk√© v√°lt, √©s sorra ny√≠ltak az olyan √©ttermek, melyek r√∂vid idŇĎn bel√ľl olcs√≥n tudtak √©telt felszolg√°lni. Ez a gyors√©tterem koncepci√≥ja, mely m√°ra m√°r a vil√°g minden pontj√°n megtal√°lhat√≥.

a fast fashion nagy mértékben szennyezi a környezetet

Miért olcsó a fast fashion ruha? Mi ennek az ára?

A fast fashion divatházak tagadhatatlan vonzereje az általuk kínált, viszonylagos alacsony ár. Abba viszont kevesen gondolnak bele, hogy valójában miért is, milyen áron tudják ezek a cégek folyamatosan olcsón tartani a termékeiket.

Az alacsony √°r egyik oka az anyaghaszn√°lat. A fast fashion divatc√©gek elŇĎszeretettel alkalmaznak szintetikusabb anyagokat, hiszen ezek elŇĎ√°ll√≠t√°si k√∂lts√©ge j√≥val alacsonyabb, mint p√©ld√°ul a bŇĎr√© vagy a pamut√©, √©s az anyagok fest√©s√©re haszn√°lt fest√©kek is szintetikusan elŇĎ√°ll√≠tott sz√≠nezŇĎanyagok.

√Ām ami az igazi olcs√≥s√°g√°t adja a fast fashion ruhadaraboknak, az az elŇĎ√°ll√≠t√°suk helysz√≠ne √©s m√≥dja. Mint a nyugati c√©gek t√∂bbs√©ge, √≠gy a fast fashion divatc√©gek nagy h√°nyada is kiszervezi a termel√©st olyan, fejlŇĎdŇĎ vid√©kekre, ahol j√≥val olcs√≥bban tudj√°k elŇĎ√°ll√≠tani az adott term√©keket.

Ezekben, fŇĎleg a d√©l-kelet √°zsiai orsz√°gokban l√©vŇĎ ruhagy√°rakban a munk√°sok sokszor p√°r eurocentes √≥rab√©r√©rt dolgoznak embertelen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt. A gy√°rak gyakran mellŇĎznek mindenf√©le v√©dŇĎeszk√∂zt, √≠gy a munkahelyi s√©r√ľl√©sek szinte mindennaposak, √©s maradand√≥ eg√©szs√©gk√°rosod√°ssal, vagy ak√°r hal√°llal is j√°rhatnak. Sokszor az ilyen gy√°rakban dolgoz√≥knak csak ez ad lehetŇĎs√©get a p√©nzkeresetre, amit nagyon gyakran a munkaad√≥ kihaszn√°l, ezzel modernkori rabszolgasorba tasz√≠tva ŇĎket. A Nemzetk√∂zi Munka√ľgyi szervezet szerint 2017-ben a vil√°gon 24,9 milli√≥ ember √©lt ilyen f√ľgg√©sben, amelybŇĎl t√∂bb milli√≥an gyerekek.

AJ√ĀND√ČKBAN KAP EGY 100% PAMUT, FEH√ČR P√ďL√ďT VAGY EGY ELEG√ĀNS NYAKKENDŇźT!

Minden √ļj feliratkoz√≥nk aj√°nd√©kba kap egy 100% pamut p√≥l√≥t vagy egy eleg√°ns nyakkendŇĎt, melyet boltunkban szem√©lyesen vehet √°t, ak√°r v√°s√°rol, ak√°r nem!

Regisztr√°lt v√°s√°rl√≥ink az √©ppen aktu√°lis aj√°nlatainkon t√ļl, sok hasznos inform√°ci√≥hoz, extra kedvezm√©nyekhez juthatnak.

Miért káros a fast fashion?

A fast fashion s√∂t√©t oldal√°ra m√°r a kezdetekben is pr√≥b√°lt√°k felh√≠vni a figyelmet, viszont e gazdas√°gi modell k√°ros hat√°saival csak az elm√ļlt egy-k√©t √©vtizedben kezdett el foglalkozni a k√∂zv√©lem√©ny.

Környezetszennyezés

A fast fashion tal√°n mindenki √°ltal ismert k√°ros hat√°sa a k√∂rnyezetszennyez√©s. A divatipar a m√°sodik legszennyezŇĎbb ipar√°g, amelyet csak az olajipar elŇĎz meg. Nem is csoda, hiszen egy kil√≥ pamut elŇĎ√°ll√≠t√°s√°hoz t√∂bb, mint t√≠zezer liter v√≠zre van sz√ľks√©g, amelybe a fest√©shez sz√ľks√©ges v√≠z nincs is belesz√°m√≠tva. A fest√©kanyag sokszor kezeletlen√ľl jut vissza a foly√≥vizekbe, ezzel szennyezve azok √©lŇĎvil√°g√°t. Emellett a nagy energiabefektet√©sek √°ltal gy√°rtott ruh√°k nagy r√©sze az √©getŇĎben v√©gzik, hiszen olyan nagy mennyis√©gben k√©sz√ľlnek, hogy azt az √ľzletek egyszerŇĪen nem tudj√°k √©rt√©kes√≠teni. A szezon v√©gi le√°raz√°s ut√°n megmarad√≥ ruh√°kat sok esetben egyszerŇĪen csak el√©getik, √©s a szintetikus anyagok √©g√©se sor√°n k√©pzŇĎdŇĎ f√ľst m√©g a benzingŇĎzn√©l is k√°rosabb.

Humanitárius katasztrófa

Sokszor a gy√°rakban dolgoz√≥ munk√°sok az adott orsz√°g szeg√©nyebb vid√©k√©rŇĎl sz√°rmaznak, √©s a sz√ľlŇĎk gyermekeiket a nagysz√ľlŇĎkre h√°trahagyva k√∂lt√∂znek a nagyv√°rosba, ahol sokszor a gy√°r ter√ľlet√©n kialak√≠tott munk√°ssz√°ll√≥n laknak t√∂bben √∂sszezs√ļfol√≥dva egy szob√°ba.

A h√°trahagyott gyermekek nevel√©se hatalmas teher a nagysz√ľlŇĎknek, illetve a gyermekek is megs√≠nylik √©rzelmileg ezt a helyzetet. Az elm√ļlt idŇĎszakban sok kutat√°s foglalkozott azzal, hogy mik√©nt is hat a gyermekek szocializ√°ci√≥j√°ra, √©s k√©sŇĎbbi p√°rkapcsolatukra a sz√ľlŇĎk hi√°nya.

Mennyi ruh√°ra lenne sz√ľks√©g√ľnk val√≥j√°ban?

Ha az ember ŇĎszint√©n belegondol, hogy a ruhat√°r√°b√≥l igaz√°b√≥l mennyit haszn√°l a mindennapok sor√°n, akkor arra a k√∂vetkeztet√©sre jut, hogy a gardr√≥bj√°nak maximum a fel√©t, ha hordja rendszeresen. Vannak olyan ruh√°k, amelyeket csak egyszer vesz√ľnk fel, de sokak szekr√©ny√©ben lapul olyan darab is, amely m√©g soha sem l√°tott napvil√°got. Ez fŇĎk√©nt az√©rt szokott √≠gy lenni, mert a bolt pr√≥baf√ľlk√©j√©ben √ļgy √©rezheti az ember, hogy az adott ruhadarabot szinte r√°√∂nt√∂tt√©k, de csak otthon szembes√ľl vele, hogy az m√©gsem annyira tetszik vagy √©ppen m√©retben, vagy a testalkatra nem j√≥. Ilyenkor m√°r vagy nincs meg a blokk, vagy nincs kedv√ľnk visszamenni az √ľzletbe, √©s a ruh√°t soha nem cser√©lj√ľk ki.

√Črdemes a gyakrabban vagy k√∂nnyebben koszol√≥d√≥ ruhadarabokb√≥l t√∂bbet beszerezni, mint p√©ld√°ul a zokni vagy az als√≥nemŇĪ. Mindenf√©lek√©ppen alapdarabnak sz√°m√≠t a p√≥l√≥, ebbŇĎl is j√≥ ha van egy 10 darab, √©s az √©vszaknak megfelelŇĎ nadr√°gb√≥l el√©g ha csak 2-3 √°ll a rendelkez√©sre. Ezen fel√ľl j√≥, ha van egy-egy szebb ing is a szekr√©nyben, valamint term√©szetesen √∂lt√∂nynadr√°g √©s √∂lt√∂nyzak√≥. A kieg√©sz√≠tŇĎkrŇĎl sem szabad elfeledkezni, viszont el√©g csak 2-3, a m√°r megl√©vŇĎ inghez passzol√≥ nyakkendŇĎvel rendelkezni, √©s persze fontos az is, hogy legyen legal√°bb egy sz√©p √∂v is a gardr√≥bban.

Mit jelent az ultra fast fashion? Már ez is elért minket?

Az ultra fast fashion a fast fashion m√©g jobban felp√∂rgetett v√°ltozata. M√≠g a fast fashion-n√©l azt lehetett l√°tni, hogy ezek a c√©gek a nagy luxusm√°rk√°k divatheteibŇĎl t√°pl√°lkoznak, addig az ultra fast fashion-n√©l teljesen m√°s platformra helyezŇĎdik √°t a hangs√ļly: a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°ra.

Tizen√©ves milli√≥k k√∂vetnek k√ľl√∂nb√∂zŇĎ influencereket, youtubereket a k√∂z√∂ss√©gi oldalakon, akik b√°rmit is tesznek, viselnek, esznek, az jelentŇĎsen tudja befoly√°solni a k√∂vetŇĎket. Az ultra fast fashion c√©gek ezeket a k√∂vetŇĎket c√©lozz√°k meg √ļgy, hogy a ma t√∂bb milli√≥s k√∂vetŇĎt√°borral rendelkezŇĎ celebek ruh√°it m√°solj√°k le. Az eg√©sz folyamathoz nem kell t√∂bb, mint 2 h√©t, √©s az adott √°rucikk m√°r meg is jelenik a bolt k√≠n√°lat√°ban. Ez, a trendekhez val√≥ gyors adapt√°ci√≥ √©s az √ļj ingerek keres√©se a mai fiatalok l√©telme, melyet az ultra fast fashion c√©gek felismertek, √©s tudatosan alkalmaznak, amikor a marketing strat√©gi√°jukat dolgozz√°k ki. Az ilyen, rohamtemp√≥ban v√©geztt gy√°rt√°s szint√©n felvethet munkajogi, k√∂rnyezetv√©delmi √©s minŇĎs√©gbeli agg√°lyokat.

Az ultra fast fashion m√°r Magyarorsz√°got is el√©rte, √©s m√°ra m√°r mindenki csak egy kattint√°sra van a kiv√°lasztott ruhadarabt√≥l. P√°r √©ve, meglehetŇĎsen agressz√≠v marketing kamp√°nnyal indult √ļtj√°ra az ultra fast fashion magyarorsz√°gi z√°szl√≥shaj√≥ja, amely egy k√∂zismert hazai mŇĪsorvezetŇĎvel k√≠v√°nta m√©g jobban n√©pszerŇĪs√≠teni mag√°t.

Ultra fast fashion, azaz ultra gyors divat

Mit jelent a fenntartható divat fogalma?

Az elm√ļlt √©vtizedekben tapasztalt k√∂rnyezeti v√°ltoz√°sok, a k√∂rnyezetszennyez√©s elharap√≥z√°sa √©s a kl√≠mav√°ltoz√°s √ļtj√°ra ind√≠tott k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√°rsadalmi mozgalmakat, melyek c√©lja, hogy felh√≠vj√°k a figyelmet a m√©rt√©ktelen fogyaszt√°s √©s a k√∂rnyezetszennyez√©s √∂sszef√ľgg√©seire.

Az egyik ilyen mozgalom a fenntarthat√≥ vagyis, az √∂kodivat. A dolog l√©nyege, hogy a ruha elŇĎ√°ll√≠t√°sa k√∂rnyezetbar√°t erŇĎforr√°sokb√≥l, vagy √ļjrahasznos√≠tott anyagokb√≥l val√≥sul meg. Azt is jelentheti, hogy a gy√°rt√≥ garant√°lja a munk√°sok megfelelŇĎ munkak√∂r√ľlm√©nyeit, nagy hangs√ļlyt fektetve arra, hogy a haszon egy r√©sz√©t helyben fektesse be, ezzel seg√≠tve a t√©rs√©g fejlŇĎd√©s√©t.

Manaps√°g m√°r sok olyan, kifejezetten fenntarthat√≥ alapanyagokb√≥l k√©sz√ľlt ruh√°kat √°rul√≥ √ľzlettel lehet tal√°lkozni, amely kiemelten figyel arra, hogy honnan is szerzi be az elad√°sra sz√°nt √°rukat.

Az elgondol√°s nagyon is j√≥ √©s nemes, de sajnos sokszor akad√°lyokba √ľtk√∂zik. A divatipar egy t√∂bbmilli√°rd doll√°ros √ľzlet√°g, √≠gy nagyon sok embernek fŇĪzŇĎdik hozz√° √©rdekelts√©ge, √©s a befektetŇĎknek √©rtelemszerŇĪen nem √©rdeke, hogy a fenn√°ll√≥ termel√©si renden v√°ltoztassanak. Az ipar√°g ell√°t√°si l√°nc√°nak kiterjedt h√°l√≥zata miatt ha csak egy kicsivel is cs√∂kkenten√©k a termel√©st, vagy b√°rmilyen v√°ltoztat√°st vinn√©nek v√©ghez a szektorban, az t√∂bb ezer ember napi meg√©lhet√©s√©t tenn√© kock√°ra. Ez egy nagyon √∂sszetett probl√©mak√∂r, amelyet csak √ļgy lehetne orvosolni, ha az a n√©h√°ny √≥ri√°s fast fashion gy√°rt√≥ egy√ľttesen tenne valamit a rendszer megreform√°l√°sa √©rdek√©ben ‚Äď de erre az elŇĎbb eml√≠tett √©rdek √∂sszef√©rhetetlens√©g miatt vajmi kev√©s es√©ly van.

Hogyan lehet megvalósítani a divat fenntarthatóságát?

A sok h√°tr√°ltat√≥ t√©nyezŇĎ miatt sem kell elkeseredni, ha valamit szeretne tenni a fenntarthat√≥s√°g√©rt. Az elsŇĎ l√©p√©s mindig az egy√©n √©s k√∂zvetlen k√∂rnyezete, amely a v√°ltoz√°sokat megind√≠tja.

√ćme 4 dolog, amit √Ėn is megtehet:

 1. Alakíttassa át régi ruháit
  Sajnos sok fast fashion ruhacikkn√©l, p√©ld√°ul nadr√°gn√°l, nem lehet a der√©kbŇĎs√©gen v√°ltoztatni, mert eg√©sz egyszerŇĪen √ļgy vannak megvarrva, hogy ki kelljen dobni, ha m√°r nem j√≥. Viszont egy hossz√ļsz√°r√ļ farmerb√≥l eg√©sz egyszerŇĪen lehet r√∂vidnadr√°got k√©sz√≠teni, amihez nem is sz√ľks√©ges varr√°stud√°s, elegendŇĎ hozz√° egy oll√≥. De ha m√°r minden varr√°s szakad, a r√©gi ruh√°kb√≥l, fŇĎleg a p√≥l√≥kb√≥l lesznek a legjobb porrongyok!
 2. Cserélje el régi ruháit
  A k√∂z√∂ss√©gi oldalakon csoportok tucatja j√∂ttek l√©tre az√©rt, hogy az emberek el tudj√°k cser√©lni a kinŇĎtt, vagy m√°r megunt ruh√°ikat, √©s l√©teznek csere-bere v√°s√°rok is. Ez fŇĎleg a baba- √©s gyermekruh√°kra jellemzŇĎ, de sz√°mos csoport direkt kifejezetten felnŇĎtt ruh√°k, azon bel√ľl f√©rfi ruhadarabok cser√©l√©s√©nek c√©lj√°b√≥l j√∂tt l√©tre.
 3. Vegyen haszn√°lt ruh√°t
  A fenntarthat√≥s√°g z√°loga, hogy az ember haszn√°lja a m√°r megl√©vŇĎ lehetŇĎs√©geket, erŇĎforr√°sokat, amelynek a legk√©zenfekvŇĎbb, ha √ļj helyett haszn√°lt ruh√°t vesz. ElsŇĎre tal√°n idegenkedhet az √∂tlettŇĎl, de a legt√∂bb esetben a haszn√°lt ruh√°kat √°rus√≠t√≥ boltok voltak√©ppen alig haszn√°lt, √ļjszerŇĪ √©s gyakran m√°rk√°s ruh√°kat k√≠n√°lnak a bolti √°r t√∂red√©k√©√©rt. √ćgy nem csak a k√∂rnyezeten seg√≠t, de m√©g p√©nzt is sp√≥rolhat.
 4. Vegyen j√≥ minŇĎs√©gŇĪ ruh√°t
  MegfelelŇĎ megold√°s lehet, ha csak kev√©s, de j√≥ minŇĎs√©gŇĪ ruh√°t vesz. A j√≥ minŇĎs√©gŇĪ ruhanemŇĪ t√∂bb √©vig, ak√°r √©vtizedig kitart, √≠gy az is megeshet, hogy sok√°ig nem is kell √ļj ruh√°t venni. Az ilyen ruh√°k magasabb √°rfekv√©sben mozognak ugyan, viszont az √°rat a haszn√°lat t√∂bb √©v√©re lebontva m√°r nem is lesz annyira magas.
Ha tehetj√ľk v√°s√°roljunk haszn√°lt ruh√°t

Mi√©rt a MrSale √Ėlt√∂ny√ľzletn√©l v√°s√°roljon a fenntarthat√≥s√°g jegy√©ben?

A MrSale mindig is elk√∂telezett h√≠ve volt a fenntarthat√≥s√°gnak. Az √ľzlet csakis a legkiv√°l√≥bb anyagokb√≥l k√©sz√ľlt, st√≠lusos ruhadarabokat √°rulja, √≠gy nem kell azon agg√≥dnia, hogy a v√°s√°rolt term√©k p√°r √©v alatt annyira elhaszn√°l√≥dik, hogy ki kelljen azt dobni. Kiemelten √ľgyel√ľnk arra, hogy a besz√°ll√≠t√≥ink is k√∂vess√©k fenntarthat√≥s√°g √©s egyenlŇĎ b√°n√°sm√≥d eszm√©j√©t. A besz√°ll√≠t√≥k z√∂me eur√≥pai, ahol az EU-s t√∂rv√©nyek nem engednek meg olyan munkajogi vissza√©l√©seket √©s k√∂rnyezetv√©delmi hi√°nyoss√°gokat, amelyekkel a vil√°g sz√°mos pontj√°n sajnos m√©g a mai napig is lehet tal√°lkozni.

E mellett a c√©g√ľnk idŇĎkorl√°t n√©lk√ľl garanci√°t ad a n√°la v√°s√°rolt term√©kekre. Az emberek hozz√°szoktak a fast fashion √ľzletekben √©rv√©nyes p√°r hetes garanciaidŇĎh√∂z, de a MrSale-n√©l a v√°s√°rl√°si nyugta felmutat√°s√°val √Ėn b√°rmikor visszahozhatja a v√°s√°rolt term√©ket, ha az valamilyen okb√≥l m√©gsem felel √∂nnek. Kiemelt figyelmet ford√≠tunk a v√°s√°rl√≥i visszajelz√©sekre is, √©s az √ľgyf√©lszolg√°latunk k√©szs√©gesen v√°laszol a garanci√°val, √©s minden egy√©b k√©rd√©ssel kapcsolatban.

Hol tud m√©g rajtunk k√≠v√ľl fenntarthat√≥ divatot v√°s√°rolni Magyarorsz√°gon?

Nagy √∂r√∂m√ľnkre szolg√°l, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek a piacon, akik t√°mogatj√°k a fenntarthat√≥ divatot Magyarorsz√°gon. Haz√°nkban fŇĎleg a designer √ľzletek foglalkoznak fenntarthat√≥ anyagokb√≥l k√©sz√ľlt ruh√°k √©rt√©kes√≠t√©s√©vel, ilyen p√©ld√°ul az Oat Ava, Printa, IMOGEN Clothing vagy a R√©thy Fashion. A R√©thy Fashion k√ľl√∂n √©rdekess√©ge, hogy haszn√°lt farmerekbŇĎl k√©sz√≠t √ļjakat.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit jelent a fast fashion és az ultra fast fashion?

A fast fashion az olcs√≥n, gyorsan, nagy mennyis√©gben elŇĎ√°ll√≠tott ruh√°zatokat jelenti, melyek rendszerint nem t√ļl j√≥ minŇĎs√©gŇĪek, √©s nem is tart√≥sak. Az ultra fast fashion ennek a m√©g jobban felgyors√≠tott verzi√≥ja.

Miért káros a fast fashion?

A fast fashion az egyik legk√∂rnyezetszennyezŇĎbb ipar√°g, k√∂rnyezetre gyakorolt negat√≠v hat√°sa az olajipar√©t k√∂zel√≠ti meg. Emellett sokszor a munk√°soknak embertelen munkak√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt kell dolgozniuk.

Hogyan lehet a divat fenntartható?

A divat akkor lehet fenntarthat√≥, ha megfelelŇĎ alapanyagok ker√ľlnek felhaszn√°l√°sra, √©s az elŇĎ√°ll√≠t√°s sem √ľtk√∂zik semmilyen emberi alapjogba. A k√∂rnyezeti terhel√©sre a megl√©vŇĎ anyagok √©s ruh√°k t√∂bbsz√∂ri felhaszn√°l√°sa jelenthet m√©g megold√°st.

Ezek is √©rdekelhetik m√©g…

Az √Ėn kosara0
A kos√°r √ľres.
V√°s√°rl√°s folytat√°sa
0