Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Környezetbarát ruha: mi számít annak, hol vehetünk ilyet?

Egyre többen keresik a környezetkímélő megoldásokat az öltözködés terén is. Mit jelent pontosan a környezetbarát ruha, hol találunk ilyeneket? Válaszok a cikkben!

Tudta, hogy a ruhaipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb ágazat? Évente 80 milliárd ruhát állítanak elő, és különösen a fast fashion gyorsan elavuló világában ezek az olcsónak számító darabok viszonylag gyorsan tönkre is mennek. A divat gyakori változása és a sokszor silány minőség miatt ma 4x annyi ruhát vásárolunk, mint 20 éve, ráadásul a megvett darabok nagy részét átlagosan 5 hétig (!) viseljük.

Ön tudta, hogy egy pamutpóló elkészítéséhez 2700 liter szükséges? Az átlag fogyasztónak azon felül, hogy ezen bosszankodik, fogalma sincs róla, hogy milyen káros hatással van az előállítás folyamata a környezetre, és az adott gyárban dolgozók, illetve a környékén élők egészségére. A népszerű elit- és tömegmárkák mögött álló tulajdonosok jelentős része még nem gondolta újra a termelést, pedig egyre több megoldás áll a rendelkezésükre, hogy környezetbarát ruhát állítsanak elő.

Mit jelent az, hogy környezetbarát ruha?

A környezetbarát ruha feltétele, hogy a ruhaneműk lebomló, természetes alapanyagokból készüljenek, és gyártásuk az úgynevezett, fair trade elvárásoknak megfelelő körülmények között történjen. Fontos az is, hogy az emberi egészségre nem káros, továbbá környezetbarát erőforrásokat használjanak gyártásukkor, és a ruhák alapanyagainak előállítására is igaz legyen mindez, tehát vonatkozzon a rostnövények termesztésére is. Fenntarthatónak számít az is, ha újrahasznosított anyagokból készülnek.

Milyen anyagokból készülhet a környezetbarát ruha?

A környezetbarát ruhát előállító cégek célja, hogy csökkentsék a hulladéklerakókba dobott ruházat mennyiségét, illetve az agro-vegyi anyagok környezetre gyakorolt káros hatását. Az ilyen jellegű ruhák készülhetnek például növényi nyersanyagból. Jelen esetben a leginkább a különböző kísérleti eljárások közül a növényi nyersanyagok újrahasznosításában van fantázia.

  • Az egyik ilyen alap a banánfa, a törzséből nyert szövet előállítására egyes környezetbarát cégek már komolyabb projekteket indítottak.
  • A boltokig is eljutott a szintetikus bőr utánzatok természetes ellenpárja is, a Piñatex műbőr, melyet az ananász leveléből állítottak elő.
  • A kókuszdió héjából előállított anyagokat a sportruházatok gyártásához már több helyen is alkalmazák.
  • A narancshéjból a selyemhez hasonló anyagot lehet előállítani,
  • míg a tengeri algából a cipő talpbetétje készülhet.
  • A kender is egyre népszerűbb, fenntartható alapanyag, melynek számos előnye van: 100%-os lebonthatóságú, negatív szénlábnyomú, pamuthoz képest 60-70%-kal kevesebb vízre van szükség az előállítás során, antibakteriális, gombaellenes hatású és természetes UV szűrőként is működik.
  • A bambusz nagyon kevés vizet igényel, növényvédő szerek és műtrágya nélkül is nevelhető, és biológiailag egy teljes mértékben lebomló anyagról van szó. A divatiparban is teret hódított magának ez a növény: a tervezők egyre többször használják zoknikhoz vagy sportnadrágokhoz. A bambuszrost használatával az anyagoknál egyfajta selymes hatást érnek el. Mindezek ellenére a bambusz egy kakukktojás, nem teljesen környezetbarát, ugyanis szövetté alakításhoz nagy mennyiségű vegyszerre van szükség.
  • A len anyagból készült ruhák szintén idesorolhatóak, hiszen a tartós és jó nedvszívóképességű alapanyag, ugyanakkor termesztése a kenderhez hasonló mértékben kevesebb vizet igényel a pamutnál, nem kell kémiai műtrágyát vagy rovarirtó szereket használni. A len az ágyneműkhöz rendkívül ideális alapanyag.
A bambuszból környezetbarát ruhát lehet csinálni.

Bio- vagy környezetbarát: mi a különbség?

A környezetkímélő termékeken belül megkülönböztethetjük a környezetbarát és az öko vagyis bio termékeket. A bio termékeknek a környezetbarát termékeken túli kritériumoknak is meg kell felelniük, a teljes életciklus-elemzés során minden teszten túl kell jutnia. Ez a vizsgálat az adott ruha környezeti hatásait összegzi: egyaránt értékeli az alapanyagok kiválasztásától kezdve, a gyártás, a szállítás, a használat-fogyasztás és a hulladékká válás környezeti hatásait. Például a bambusz környezetbarát termék, de ökonak/ bionak nem mondható, mert ruhává alakításához sok vegyszerre van hozzá szükség.

Az újrahasznosított műanyagból készült ruha is környezetbarát?

Igen az újrahasznosított műanyagból is készülhet olyan ruha, ami környezetbarát, hiszen a műanyag ahelyett, hogy szemét lenne új formában válik felhasználhatóvá, és nem szennyezi a környezetet.

Az újrahasznosított műanyagból tényleg környezetbarát ruhák készülnek?

Hol vehetünk környezetbarát ruhákat?

Számos helyen lehet már környezetbarát ruhát találni. Arra, hogy mi az, ami annak számít, gyors és hatékony megoldás lehet az internet segítségével elérhető, úgynevezett fenntartható divattal is foglalkozó GLAMI.eco online katalógusa, mely különböző webshopok kínálatában keresi a környezetbarát darabokat, lehet benne szűrni anyagtípusra és besorolásra (fair-trade, PETA által jóváhagyott, vegán stb.) is.

Számít egyáltalán, hogy környezetbarát ruhákat vásárolunk-e?

A környezetbarát címkékkel ellátott ruhák vásárlásra való tudatos törekvés nagy jelentőséggel bírna a bolygó egészségére is. Egy-egy póló vagy nadrág talán apróságnak tűnik, de minél többen döntenek úgy, hogy fenntartható termékeket vásárolnak, annál többet számít összességében a bolygó számára.

Természetesen tudjuk, hogy a választás sokszor pénzkérdés: egy teljesen 100% öko besorolású termék ára jóval magasabb, és nem mindenki engedheti meg magának, hogy az összes ruhadarabja ilyen legyen, de már azzal is sokat tehet, ha a környezetbarát termékeket keresi, vagy a second hand üzletekben talál új darabokra. Ezek általában az átlagfogyasztó pénztárcájának is megfelelnek, a használtruha-üzletekben pedig igazi kincsekre is lelhet.

Ahhoz, hogy valaki környezettudatosan öltözködjön, nem kell különösebb áldozatokat hoznia: ez nem olyan mint, amikor valaki glutén- vagy tejérzékeny, és a neki készült élelmiszer íze drasztikusan eltér a megszokottól. Sőt, a természetes anyagok viselése egészségesebb, kényelmesebb is, hiszen általában jobban szellőznek, jobb a nedvszívó képességük, kellemesebb a tapintásuk. Az anyagok mellett érdemes időt szánni arra, hogy utánajárjon a ruha készítőjének is: ki, hol, miből milyen körülmények között gyártatta le a darabokat? Sosem árt egy alapos gardróbrendezés, vagy a szekrények legalább évszakonkénti átválogatása: ami nem kell, azt ajándékozza el, vagy próbálja meg eladni az interneten. Ez a terepszemle abban is segít, hogy tisztában legyen azzal, mit visel valójában, és mi az, amit tényleg be kellene még szereznie, így csökkentheti a fölösleges vásárlást, ezáltal ökológiai lábnyomát is

Ha például úgy látja, hogy itt az ideje egy minőségi, környezetbarát öltöny beszerzésének, keresse fel az MrSale üzletházat és szakértő kollégáink utat mutatnak a ruhák útvesztőiben.

Ha további környezetbarát megoldásokról tájékozódna olvassa el következő írásunkat:

Amennyiben tovább tájékozódna a divatról, napjaink öltözködési trendjeiről, az alábbi cikkeinket is ajánljuk Önnek:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0