Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

12+1 ötlet a felesleges könyvek felhasználására

Felesleges könyvek vannak az otthonában és nem tudja, hogy mit is kezdjen velük? Ide-oda pakolgatja őket? Íme, pár praktikus és kreatív ötlet, hogy az idő múlásával is újra hasznossá válhassanak.

Virágzik az online kultúra, az e-bookok évtizedét éljük, ami sokak szerint a könyvek halálát jelenti. De legalább annyiszor temették már a papíralapú kultúrát, mint a világegyetemet, mégis még mindig itt vagyunk! Az ember és a nyomtatott irodalom kultúrája, valamint az eladott példányok mértéke és a könyves rendezvények nagy száma, azok nagyfokú sikere mutatja, hogy nincs is miért aggódni. Mi viszont most nem azokhoz szólunk, akiknek foghíjas a könyvespolca és épp csak lézeng rajta pár darab, hanem azokhoz, akik már átestek a ló túlsó oldalára: nem tudnak kettőt lépni az otthonukban tornyosuló könyvek halmától. Egy műkedvelő tudja, hogy egy remekmű eldobása bűn, így eláruljuk, mi a teendő, ha ez egyáltalán nem opció.

felesleges könyvek újrahasznosítása
Forrás: Canva

Felesleges könyvek felhasználása: milyen ötletek vannak?

Sokféle szenvedély létezik, köztük ott a gyűjtők szenvedélye és azok közt is a könyvgyűjtőké. Esetleg Ön is ezek közé az emberek közé tartozik? Vagy épp megörökölte nagyapja kisebb könyvtári állománnyal is felérő gyűjteményét és így vagy úgy, de roskadásig teltek a könyvespolcai? A legegyszerűbb – és erre több technika is létezik –hogy magukból a könyvekből alkot könyvespolcot. Sőt, egy könyvkupac akár asztalka is lehet a nappali egy szegletében.

A praktikus dolgok mellett kreatív ötletek is rejtőznek tarsolyunkban, amennyiben már se a polcon, se a földön nincs több szabad hely. Lehet, hogy eddig belsőépítészeti szempontból is remek megoldás volt, hogy a csupasz falakra újabb és újabb polcokat szerelt fel, de talán most már eljött az a pont, ahol nem lehet tovább bővíteni ezeknek a bútortípusnak a sorát. A könyveket újrahasznosíthatja kézműves termékekké vagy akár egy közös családi vagy baráti foglalkozás keretén belül új dolgokat alkothat meg belőlük.

Szentségtörésnek tűnik? Pedig napjainkban könyvtárak munkatársai leselejtezett könyvállományból egyre gyakrabban tartanak népszerű foglalkozásokat, ahol érdekes praktikákat sajátíthat el.

Íme, ötlettárunk, amelyben tippeket adunk, hogy az ön otthonában mi mindenre lehetne hasznosítani akár a Kossuth-díjas vagy éppen a kortárs költők és írok méltón híres köteteit.

1.     Készítsen polcot a könyvekből!

Forrás: Pinterest

Ha porosodik otthon pár régi szótár vagy lexikon, ami egy sorozatot tesz ki, ezáltal hozzávetőlegesen egyenlő szélességűek, akkor a könyvekből készülhet egy trendi könyvespolc. A mai technika segítségével, különféle faelemek és csavarok közreműködésével a könyvek rögzíthetőek lesznek a falra.

Akkor sem kell szomorkodnia, ha nem egyformák a régi, nagy könyvek, mert ezeket akár méretre is lehet „vágatni” a kivitelezővel.

2.     Készítsen a felesleges könyvekből asztalkát

Laza és kreatív megoldás, ha a felesleges könyveket egymásra halmozva egy kis asztalkát alkot. Az asztal nagyságát és szélességét is növelheti, ha több könyvet tesz le egymás mellé. Lehet dohányzóasztal vagy egy éjjeliszekrény, a lényeg, hogy izgalmas legyen a végeredmény.

3.     Faládába helyezett könyvek

Ha már nincs több hely a falon, akkor vegyen egy faládát és helyezze abba a könyveket. Ez kifejezetten illik régi parasztházakat idéző nyaralókba, vagy olyan otthonokba, ahol antik vagy szép, régi bútorok vannak. Ez funkcionálhat komódként, tálalószekrényként, attól függően, hogy melyik helyiségbe helyezi el.

4.     Faláda: fogd és vidd!

Azok a könyvek, amik tényleg feleslegesek és valóban nincs szükség rájuk, elajándékozhatóak akár egy lakóközösségen belül is. Kihelyezheti a ládát a lakóközösség egy központi helyszínére, és meghirdetheti a lépcsőházban egy plakáttal, hogy a könyvek ingyenesen elvihetőek. Ha pedig igazán jót szeretne tenni, ne feledkezzen meg, hogy számos szervezet szeretettel fogadja őket, ahol esetleg beteg gyermekeknek vagy éppen hátrányos helyzetűeknek jelenthetnek egy kis szórakozást. Az igazán értékes darabokkal pedig érdemes felkeresni egy antikváriumot.

5.      Könyvek az ágy alatt

Ha elég hely van az ágy vagy a kanapé alatt, akkor a könyveket akár oda is teheti. Lehetnek egyszínűek vagy sokszínűek a könyvek gerince, a lényeg a megjelenés. Alapvetően az lesz a könyvek funkciója, hogy érdekesebbé, kreatívabbá teszi a hálót vagy a nagyszobát a kopár és porosodó tér helyén.

6.     Könyv, mint térelválasztó

A könyvek arra is jó célt szolgálhatnak, hogy elválasszanak egyes háztartási eszközöket vagy tárgyakat. A konyhában például az ablakpárkányba helyezett holmik közé rakhat régi, felesleges szakácskönyveket, hogy azok szeparátorként funkcionáljanak. Jobb oldalt a sós, bal oldalt az édes ételekhez szükséges hozzávalók szépen, sorjában.

7.      A könyv, mint ajtótámasz

Egy-egy könyvet lehet a lakásban akár ajtótámasztékként is használni. Csak legyen viszonylag vastag, nehéz, ugyanakkor kicsit keskenyebb.

8.      A könyv, mint kiemelő eszköz.

Ha szeretné, hogy a polcán vagy a ruhásszekrényében, esetleg a konyhában egy vízszintes felületen egy tárgy magasabban helyezkedjen el, mint a társai, akkor helyezzen alá könyvet és/vagy könyveket. Tökéletes pódiumkánt szolgálnak teljesen ingyenesen. Monitorállványként is remek megoldás lehet az otthoni íróasztalra.

9.      Karácsonyfa könyvekből

Egyszerre praktikus és kreatív, valamint természetesen környezetbarát is, amennyiben könyvekből készít fenyőfát magának. A Pinterest-en számos fotót találhat, amely különböző variációkra ad tippeket a témában. Próbálja ki legközelebb, nem fogja megbánni!

Forrás: Pinterest

10.   Különleges képkeret

Egy szép borítójú könyv akár egy különleges képkeretté is válhat vagy egyedi ajándék lehet bármilyen alkalomra. Egy régi könyvön rögzített régi családi kép izgalmasan mutathat otthonában, és jó alkalom lehet a közös emlékezésre is. Amennyiben egy ilyen fotó másolatát rögzíti régi könyvekre, és ezt adja oda a családjának vagy a baráti társaságnak egy legénybúcsún, házassági évfordulón vagy karácsonyi összejövetelen, egészen biztosan sikert arat majd.

11.  Kézműves ajándék

Ha naplót vagy naptárt adna ajándékba, akkor felhasználhatja régi, leselejtezésre váró könyvek illusztrációit azok lapjait különleges borítóként.

12.  Csomagoljon könyvlapokkal!

A fenntarthatóság jegyében akár a csomagolópapír részévé is teheti a könyvek lapjait. Decoupage technikával könnyen beboríthat bármilyen felületet, legyen az ajándékdoboz, vagy maga a meglepetésnek szánt tárgy.

12+1. Kézműves foglalkozás

Lesse el a könyvkötészet vagy az origami alapjait és használja fel egy kézműves foglalkozáson a felesleges könyvek lapjait egy közösségi kézműves foglalkozás alapjául. Iskolában tanít, múzeumpedagógus, vagy csak új hobbit keres? A felesleges könyveket ér újrahasznosítani. Készülhet belőlük kollázs, vagy akár farsangi álarc is.

Nincs olyan, hogy felesleges könyv; a régi, nyomtatott kötetek számtalan módon felhasználhatóak!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0