Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Bambusz szövet a textiliparban: mennyire környezetbarát?

Ha létezik ellentmondásos anyag a textiliparban, akkor az szinte biztos, hogy a bambusz szövet. Számos pozitív tulajdonsága mellett jópár negatívummal is bír, ráadásul azzal kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, hogy mennyire környezetbarát. Számos kérdés, tény és érdekesség sorakozik e textil mögött, így nem kérdés, hogy érdemes egy kicsit elveszni ebben a világban. Ebben a bejegyzésben minden fontos információt összegyűjtöttünk a bambusz szövetről!

Mi az a bambusz szövet?

A bambuszt, mint alapanyagot a textiliparban már régóta használják. A természetes textileket a bambuszfű pépéből készítik, így kapva egy igazán kényelmes, légáteresztő és antisztatikus anyagot. Hatalmas előnye, hogy hipoallergén, jó nedvszívó tulajdonságokkal rendelkezik, gyorsan szárad, és egyáltalán nem gyűrődik.

A bambusz ruhát 30°-on lehet mosni, mosás előtt jobb az adott ruhadarabot kifordítani. Folttisztításnál, vasalásnál oda kell rá figyelni, ám ezt a gondoskodást azzal hálálják meg a ruhák, hogy sokáig megtartják az alakjukat, miközben kellemes viseletet biztosítanak. Gombaölő és antisztatikus képessége is van a bambuszrostnak, ezért a belőle készült textil természetes módon gátolja a baktériumok, gombák elszaporodását vegyi anyagok hozzáadása nélkül. Nem véletlen annyira népszerű ez az alapanyag más területeken is, gyakorlatilag nincs olyan iparág, amelyben ne alkalmaznák!

 Hogyan állítják elő?

Az elkészítés alapvetően nem bonyolult. A szövéshez használt szálakat a bambuszszárak üreges rostjaiból készítik. Amint eléri a növény a megfelelő magasságot, azonnal a feldolgozási területre kerülnek a szálak, ennek köszönhetően pedig a természetes antibakteriális tulajdonságukat is meg tudják őrizni.

Többféle feldolgozási mód létezik:

  • A mechanikus feldolgozás során egy keményebb, könnyen gyűrődő, természetes anyagot kapunk, amelyhez péppé zúzzák a fás részeket, és természetes enzimekkel bontják le, majd fésülik, és fonállá sodorják.
  • A kémiai eljárás puhább anyagokat eredményez. Ehhez először erős oldószerekben, nátrium-hidroxidban és szén-diszulfidban főzik ki az alapanyagot, majd több fázisban fehérítik, végül pedig kénsavval kezelik.
  • A kémiai eljárásnak egy kevésbé intenzív és káros alternatívája az úgynevezett lyocell-eljárás, amely során gyengébb vegyszerekkel dolgoznak, és a víz nagy részét is felfogják újrahasznosítás céljából.

Ez azt jelenti, hogy nem csak a termékek, de a szövetkészítés terén is igen színes a paletta, ha bambuszról van szó.

bambusz szövet feldolgozás
Forrás: Canva

Milyen ruhát lehet készíteni bambusz szövetből?

Számos különböző termék készül bambusz szövetből, felsorolni is nehéz lenne a teljes tárházat. A törőkendőtől a baba- és gyerekruhákon keresztül az alsóneműkig, de számos egyéb ruházati termék is ide sorolható még. A bambusz zoknik például különösen nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanis puha, kellemes viseletet biztosítanak, amik a láb izzadását is csökkentik. Azt viszont érdemes mérlegelni, hogy milyen alkalomra milyen típusú ruházatot ajánlott felvenni – erről szól az öltözködési etikett.

A bambusz törölközők azért különösen kelendőek, mert amellett, hogy puhák, tartósak és antibakteriális hatásúak, a pamutnál háromszor jobb a nedvszívó képességük, ami egy ilyen terméknél igen nagy előnyt jelent. Ugyanez igaz az ágyneműk esetén is, az elképesztően puha anyagban mindig édes lesz az álom.

A bambusz termékek terén a határ gyakorlatilag a csillagos ég, nem sok olyan ruházati termék létezik, amit ne lehetne ebből az anyagból előállítani a megfelelő eljárás során. Azoknak pedig kifejezetten telitalálat, akik allergiától vagy fokozott izzadástól szenvednek a mindennapok során.

Mennyire számít környezetbarátnak?

Ez egy nagyon összetett kérdés, amire gyakorlatilag lehetetlen röviden és egyszerűen válaszolni. Ahogy már fentebb is említettük, számos pro és kontra érv sorakozik a bambusz szövet listáján. Pozitívum például, hogy bambusz egy rendkívül gyorsan és magasra növő fűféle, ami ellenáll a kártevőknek, így szinte soha nincs szükség vegyszerek használatára. Segíti a talaj regenerálódását, magról ültetve 3-4 év alatt már le is aratható, és nem kell újraültetni, mert visszanő a kivágott tőről, ráadásul csökkenthető a használatával a fakivágások mértéke is.

A kész anyagot elég 30 fokon mosni, nem szükséges hozzá öblítőt használni, ráadásul az elöregedett bambuszpóló egy esztendő alatt képes teljesen lebomlani. A bambusz más növényekhez képest is kevesebb öntözést igényel, ráadásul a felmérések szerint egyetlen mező 5,1 tonna CO2-t semlegesít. A bambusz olyan talajon is képes megélni, amely korábban erózió, túllegeltetés vagy intenzív gazdálkodás miatt tönkrement.

Ezek mind remekül hangzanak, azonban van az éremnek egy másik oldala is. Bár a termesztése nem igényel vegyszer használatot, azonban a textilgyártás során rengeteg átalakítás és vegyszer használata szükséges egy-egy ruhadarab előállításához. A bambuszt többféleképpen lehet feldolgozni és ezek ökológiai hatása igen különböző. Fentebb már említettük a különböző feldolgozási módokat.

A kémiai úton feldolgozott bambuszból regenerált cellulózrost, azaz műselyem készül, így lesz kifejezetten puha az anyag. Ehhez kifejezetten sok vegyi anyagot használnak fel. Első lépésként erős oldószerekben, nátrium-hidroxidban és szén-diszulfidban főzik ki az alapanyagot, majd pedig kénsavval is kezelik. Ennek nyomán nagy mennyiségű mérgező szennyvíz keletkezik. Erre a problémára érkezett megoldásként az úgynevezett lyocell-eljárás, amely során gyengébb szereket alkalmaznak, a vizet pedig használat után felfogják, és újra felhasználják.

Éppen ezért érdemes tudatosan vásárolni e termékek körében, utánanézni a forgalmazónak vagy gyártónak, hogy melyik eljárást alkalmazza az előállítás során. A Tencel anyagok gyártói például minden esetben az utóbbi eljárást alkalmazzák.

Elképesztően sokféle tényt kell mérlegelni amikor a bambusz szövetek környezetbarát mivoltáról van szó. Az, hogy kinél melyik oldalra billen a mérleg nyelve, az minden esetben az egyéni döntés kérdése. A termelés során rengeteg pozitívumot ad a bambusz a természetnek, az a feldolgozás során sok esetben elveszik. Korábban már foglalkoztunk egy írásunkban a környezetbarát ruházatokkal:

A bambusz szövet egy igen megosztó anyag, amely sokak által nagyon kedvelt a számos pozitív tulajdonsága miatt, ám a környezetre gyakorolt hatása miatt sokan lemondanak róla. Az nem kérdés, hogy fontos egyénileg mérlegelni ennek kapcsán és tudatos vásárlóként kiválasztani a kínálatból azt, amire szüksége van!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0