Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

12 divatról szóló könyv, nem csak nőknek

A divatról szóló könyvek elsőre talán nem tűnnek érdekesnek, főleg nem férfiként, pedig egy kis utánaolvasással kiderül, hogy a divat története szoros összefüggésben van a társadalmi, szociológiai kérdésekkel, és az üzletről is sokat lehet tanulni belőlük. Mutatunk néhány érdekes kötetet, amit nem csak nőknek ajánlunk!

Milyen divatról szóló könyvek vannak?

Manapság már minden témáról elképesztően sok könyvet adnak ki, éppen ezért olyan nehéz megtalálni azt, ami igazán jó. A divat egy különösen nehéz téma, de most összeválogattunk 12 magával ragadó, a divat világába kalauzoló könyvet, amik meghatározó szemléletet adtak a világnak. Önéletrajzok, interjúk, novellák… és még sok más!

1. Giorgio Armani: A hülyék sosem elegánsak

Giorgio Armani nevét az egész világon ismerik. Neve, és az általa teremtett márka egyet jelent az időtlen eleganciával, a letisztultsággal és a modern viselettel. Egyszerű kirakatrendezőből vált a világ egyik legmeghatározóbb divat márka megteremtőjévé.

„Elegance is not about being noticed. It’s about being remembered.” Vagyis „Az elegancia nem azt jelenti, hogy észrevesznek, hanem azt, hogy emlékeznek rád.”

Főleg a stílus és az ízlés kérdése foglalkoztatta, nem pedig a tervezés és a divat. Elsőként a férfiakat szabadította meg a régi merev zakóktól, azzal, hogy kivette a válltöméseket és keményítéseket. Stílusosan kezdte ötvözni a lezsert az elegánssal. Nőket és férfiakat egyaránt öltöztető márkát hozott létre, ami ma már a 20 dollártól a harminc-negyvenezer dollárig szolgálja ki a vásárlókat. Könyvében nyilatkozatai révén megismerhetjük meghatározó szerepét a mai világban.

Armani a hülyék sosem elegánsak

2. Tommy Hilfiger: Amerikai álmodozó – Életem a divat és az üzlet világában

Tommynak sem volt egyszerű gyerekkora, de mindig is álmodozó volt – innen a könyv címe is. Mai napig igazi optimista. 18 évesen nyitotta meg saját üzletét, és semmi nem tudta kedvét szegni. Könyve tele van anekdotákkal, amik az 1970-es évek New York-jában játszódnak, ahol még csak kisvállalkozóként, klubkölyökként nyújt betekintést az amerikai A-listás személyek viselkedésébe. Ám a könyv nem csak az emlékeiről szól, hanem egy útikalauz a brand építéshez, mind szakmailag, mind személyesen. Tommy könyve tartalmazza az általa elkövetett jó és rossz döntéseket, és tanácsokat ad az üzletvezetésről, csapatépítésről és kreativitásról.

Az igazi amerikai álom megvalósulása egy őszinte, humoros szavakkal megírt könyvben, ami azt bizonyítja, hogy néha nagyon kell álmodni, és merni kell megtenni a lépéseket.

Tommy Hilfiger: Amerikai álmodozó – Életem a divat és az üzlet világában

3. Laurence Benaim: Yves Saint Laurent – A XX. Század legnagyobb divattervezőjének élete

Yves Saint Laurent egy legendás, mégis rejtélyes figura. A tekintélyes divatíró, Laurence Benaim lefordított és frissített életrajza bemutatja ezt az elbűvölő és egyben viharos életet. Feltárja, hogy válhatott egy igénytelen csodagyerekből egy közszereplővé, ikonná, aki megváltoztatta a divatot, a stílust és a hírességeket.

Exkluzív interjúk sora is megtalálható a könyvben, amiket az író YSL partnerével, családtagjaival, munkatársaival készített. Bemutatja a csillogó világot és a divatipart forradalmasító üzleti birodalmat egyaránt.

Laurence Benaim: Yves Saint Laurent – A XX. Század legnagyobb divattervezőjének élete

4. Bihari Ádám: Ha stílus van, minden van – A stílusos férfi kézikönyve

Magyarország egyik legnépszerűbb stílustanácsadója, Bihari Ádám könyve szórakoztató, tanulságos és elgondolkodtató is egyben. A sikeres YouTube csatornája után tollat ragadott ahol a profi szakmaiságot nyers humorral ötvözve mondja el az olvasónak, hogy mit is gondol valójában: milyen a férfias viselkedés, gondolkodás és öltözködés. A könyv ennek ellenére nem csak férfiaknak szól; népszerűsíti a klasszikus férfistílust, miközben szórakoztat és humorral tanít. Górcső alá veszi a férfiasság belső tényezőit is, hiszen a külső nem minden, fontos a sugárzó önbizalom, nyitottság és a lelki erő.

Bihari Ádám: Ha stílus van, minden van – A stílusos férfi kézikönyv

„A klasszikus férfistílust lehet nem szeretni: egészen addig, amíg egy férfi ki nem próbálja, milyen érzés viselni. Egy jól szabott öltönyt nem felvenni kell: azt csak viselni lehet.”

5. Vivienne Westwood, Ian Kelly: Vivienne Westwood – A divat provokátora

Vivienne Westwood ma a divatvilág egyik legmeghatározóbb és legmegosztóbb divattervezője. Szenvedélyesen védi környezetünket, a Földet, a punk nagyasszonya, aki ebben a könyvben mesél először az életéről. Mindig is követte az álmait, amit saját készítésű ékszerekkel és saját maga által varrott ruhákkal kezdett. Ma már az angol királyi család és Hollywood nagy része is az ő ruháit hordja. Szinte nincs olyan divatbemutató, ahol ne jelenne meg. Ez az önéletrajzi könyv bőséges képanyaggal, odaadással, őszinteséggel mutatja meg Vivienne-t.

„Minden más tervezőtől különbözök. Én építettem a céget, és az most is az enyém. Soha nem hagytam, hogy marketingszakértők fölém álljanak, és megmondják, mit csináljak. Nekem nincs szükségem ilyen jellegű fogásokra: az én személyiségem valódi, nem mások kreálták az üzlet érdekében”.

6. Csalár Bence: Színfalak mögött

A magyar divat márkáit, szakembereit bemutató könyv igazán egyedi. Kezdetben bemutatja a magyar divat alakulását egy kis divattörténeti áttekintéssel, majd a rendszerváltás után veszi fel a fonalat. Számtalanszor említi, hogy a rendszerváltás előtt milyen sokan varrtak otthon, és ez az élmény a designerek történetei során is megmutatkozik, hatással volt rájuk, és utat mutatott nekik. Igazán exkluzív és eddig sosem látott mértékben mutatja be a hazai designerek, tervezők munkáit, történeteit, és az általuk készült ruhákat.

Beszél a Covid-helyzet pozitív hatásáról, ahogy a magyarok igyekeztek magyar vállalkozókat, kisvállalkozókat támogatni, így nyitottabbá váltak a hazai tervezők munkásságaiért.

„Ezt a könyvet úgy terveztük, hogy 20-30 év múlva is érték legyen.”

Csalár Bence: Színfalak mögött

7. Ines de la Fressange: Párizsi sikk

A 180 cm magas, 50 kilós híres modell 1957-ben született, de még 2011-ben is megjelent a kifutón Lagerfeld kedvéért. A 80-as 90-es évek legkeresettebb modellje az elegáns francia nő megtestesítője egy olyan könyvet írt, ami minden nőnek segít eloszlatni kételyeket. Kimond olyan divatszabályokat is, amiket eddig mindenki alkalmazott, de senki nem vallotta be – még saját magának se. Bátorít a meghökkentő színek és fazonok viselésére, és az alapgondolata, talán a legfontosabb mondanivalója a könyvnek, hogy bármit vesz fel az ember, ha nem érzi magát jól benne, akkor nem fog segíteni. Tele van tippekkel és tanácsokkal a bőrápolástól kezdve a sminkelésen át a kialakítandó napi rutinokig, amik segítenek jobbá tenni a megjelenést és erősíteni az önbizalmat.

Ines de la Fressange: Párizsi sikk

8. Megan Hess: Párizs – egy divatőrült szemével

Párizs köztudottan a szerelem és a divat fővárosa. Megan Hess pedig végigkalauzol minket a történelmi látnivalóktól kezdve a vendéglátóegységeken át a butikokig. Tele van tippekkel, hogy hova érdemes betérni vásárolni, ebédelni, hova menjünk ha pezsgőzni szeretnénk. A könyvben rengeteg illusztráció van, amik egyedi szemszögből tárják elénk Párizs varázsát.

Megan Hess: Párizs – egy divatőrült szemével

9. Marius Gabriel: A divatdiktátor

Ez a könyv meglepően csodálatos. A felszabadulás utáni Párizsban játszódik, ahol Rézi (Copper) a válása után egyedül keresi a boldogulást. A városban még dúl a nyugtalanság, a háborúnak vége, és Rézi Christian Dior barátságára tesz szert. Mellette rengeteg akkoriban élő bohém művészt, festőt és írót mutat be a könyv. Átszövi a szerelem, a divat, a háború okozta sebek és remények.

Marius Gabriel: A divatdiktátor

10. Patrizia Gucci: Gucci – egy sikeres dinasztia története

Patrizia születése sokáig titok volt, hiszen Olaszországban az 1960-as években a házasságon kívüli gyermekvállalás illegális volt, ezért apja, Aldo Gucci nem vállalhatta fel. Gyermekkorát főleg titokban, rejtőzködve élte. Írása szüleinek szerelméről, titkokról, hűségről, veszteségről és árulásról szól, melyet végig a szeretet sző át. Hogyan vált az eltitkolt gyermekből a Gucci birodalom egyetemes örökösévé? Miért tagadta ki törvényes fiait Aldo és helyezte őt előtérbe? Egy három országot és megannyi megpróbáltatáson átívelő történetet olvashatunk a divat egyik legmeghatározóbb dinasztiájáról.

Patrizia Gucci: Gucci – egy sikeres dinasztia története

11. Mengyán Eszter – Helló, slow fashion! – Környezettudatos ruhatár lépésről-lépésre

„Ahhoz, hogy a jövőben környezettudatosabb legyen a ruhatárad, ne félj megismerni magad kívülről és belülről, és felvállalni azt, aki vagy”.

A környezettudatosság egyre jobban az élet része. A szerző célja a tudás átadása, ami az öltözködési szokásoktól kezdve a ruhatár elrendezésén át a mosásig tart.  A könyv külön fejezetekben írja le az anyagokat és összetételeiket, bemutatja azt is, hogy a választás igen nehéz, hiszen minden textília más és más. A gyártási folyamatokat, az azzal járó környezetromboló hatásokat összeegyezteti az egyén preferenciáival.

Nagyon sok olyan ruhadarab van mindenki gardróbjában, amit rég vett fel, de miért? Rendszerezésre, szelektálásra és a ruhák élettartamának meghosszabbítására ösztönöz a könyv. Bemutatja a magyar márkákat a Slow Fashion világában, interjúkat olvashat a divatszakma képviselőivel.

Könyvében megtalálható Vivienne Westwood egyik idézete is:

„Buy less, choose well and make it last!” ami annyit tesz: „Vásárolj kevesebbet, válassz jól és használd sokáig!”

Mengyán Eszter – Helló, slow fashion! – Környezettudatos ruhatár lépésről-lépésre

12. Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

Karl Lagerfeld nevét nem kell bemutatni senkinek, aki érdeklődik a divat iránt. 1983-tól 2019-es haláláig ő volt a Chanel divatház kreatív igazgatója. Emellett kreatív igazgatója volt a Fendi olasz szőrme- és bőráru-divatháznak is, valamint saját névadó divatmárkájának.

Lagerfeld titokzatos volt, mégis a divat „keresztapja”, aki saját magáról is azt mondta, hogy olyan szeretne lenni, mint egy látomás, ami előbukkan, majd elillan. „I want to be like an apparition that appears and disappears.”

A könyvben a szerző a barátok és családtagok által mutatja be Lagerfeld eddig soha nem látott arcát, személyiségét és megélt fájdalmait is, amiket eddig nem tudott a világ.

Ahogy azt az elején is írtuk, a divattörténet egyben történelem, társadalomtudomány, és – mint a fentiekből látszik – üzleti történelem is egyben, ezért férfiként és nőként egyaránt sokat lehet tanulni a fenti könyvekből!

Laurent Allen-Caron: A titokzatos Lagerfeld

Ha a fenti válogatásunk tetszett, érdekes ezeket a cikkeket is elolvasnia:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0