Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Állásinterjú ruha és öltözet: hogyan készülj?

Hogyan öltözzön fel egy állásinterjúra? Mit nem szabad viselni? Cikkünkből minden apró kulisszatitokra fény derül a témával kapcsolatban!

Miért kiemelten fontos a megfelelő öltözet egy állásinterjún?

Napjainkban sokmindenki váltani készül, és váltásra kényszerül. Az igazán jó állások esetében pedig igaz a mondás: sok az eszkimó, de kevés a fóka… Így az olyan részletek, mint a megnyerő megjelenés, az első benyomás jóval többet nyom a latban, mint gondolnánk. Sőt! A gondosan megválasztott szett elősegítheti a magabiztos fellépést, ami sorsdöntő is lehet.

Az első, és legfontosabb tanácsunk, hogy járjon utána, mi a dress code a reménybeli, leendő munkahelyén. Ha van ilyen, akkor könnyű a dolga, hiszen ez alapvetően meghatározza az öltözet típusát, sok esetben a színét is. Ha nincs dress code, vagy továbbra is tanácstalan, keresse fel bátran üzletünket! Az MrSale kollégái mindig szívesen adnak némi tippet és segítenek a választásban is, illetve ingyenes stílustanácsadást is kérhet.

De legelőször is íme egy cikk, ami összefoglalja az alapvető tudnivalókat arra vonatkozóan, milyen is egy ideális állásinterjú öltözet.

állásinterjú öltözet 4

Mik az alapszabályok, ha állásinterjúra készül?

Öltözzön ki, megjelenése minden tekintetben legyen kifogástalan: mellőzze a borostát, figyeljen a szájhigiéniára, bőrápolásra. A haja is tiszta, ápolt legyen, ha teheti, menjen el előtte fodrászhoz, fordítson időt arra is, hogy keze, körmei is rendezettek, ápoltak legyenek. Sőt, mindene legyen ápolt és rendezett, különösen figyeljen oda arra, hogy a cipőjére is igaz legyen. A dezodor mellett tegyen magára parfümöt, de visszafogottabb illatot válasszon, és mértékletesen használja. A hölgyek arcfestékkel kapcsolatban is maradjanak visszafogottak, maximum 5 ékszert viseljenek és ha hosszú a hajuk, fogják össze.

A megfelelő állásinterjú öltözet kapcsán alapszabály, hogy a ruhadarabok frissen mosottak, vasaltak legyenek, a foltokat, lyukakat, gyűrődéseket próbálja meg teljes mértékben kikerülni. A ruha ne a múlt századból származzon, de ne is legyen teljesen új – legalább egyszer-kétszer vegye fel (és természetesen mossa ki!) a nagy nap előtt. Ez többek között azért is fontos, hogy ne legyen „idegen”, legyen valamiféle komfortérzete, még akkor is, ha az ilyenkor megkövetelt viselet nem mindennapos az Ön számára. Nézze át alaposan nehogy meglepetést okozzon Önnek vagy az interjúztatónak például egy címke, amit elfelejtett eltávolítani

Ha az adott darabot egy ideje nem viselte, érdemes egy „főpróbát” tartani pár nappal az interjú előtt: nem lóg, nem feszül túlságosan? Ha leül egy székre, mennyiben komfortos a viselet? Ne feledje, az is lehet, hogy közel egy órát kell eltölteni ebben a testhelyzetben, ebben a ruhában! Ha időben rájön, hogy hízott, vagy fogyott, mióta legutóbb viselte, akkor még van ideje méretre igazíttatni.

A nők vigyázzanak a dekoltázsra, arra, hogy nehogy eggyel kevesebb gomb legyen begombolva, míg a férfiak figyeljenek arra, nehogy eggyel több gomb legyen begombolva: ne felejtse, hogy a zakó vagy a blézer utolsó gombját nem illik begombolni!

Milyen színeket illik viselni egy állásinterjún, melyik mit sugároz?

Válasszon olyan semleges színeket, amely által senkiben sem kelt visszatetszést. A legjobb, ha a sötét színek mellett marad, mint a fekete vagy a sötétkék, de mérsékelten a többi semleges színnel is kiegészítheti, illetve kombinálhatja.

A semleges színek előnye, hogy nem kell amiatt aggódnia, hogy hibázik: ha nem akarja a fekete-fehér verziót képviselni, szóba jöhet a khaki, a bézs és a szürke is. Ezek a színek eleganciát, megbízhatóságot, komolyságot sugároznak, ugyanakkor azt is jelképezik, hogy képes a csapatmunkára, jó a terhelhetősége, diszkrét és precíz. Mindig a pasztellszíneket, matt árnyalatokat részesítse előnyben!

A színek kiválasztásánál az is fontos, hogy Ön milyen típusú munkára és milyen pozícióra jelentkezik:

 • A piros arra utal, hogy Ön egy kihívó, domináns személyiség, ezért ezzel mértékletesen kell bánnia a hölgyeknek is. Határozott és magabiztos személyiségre vall, ugyanakkor uralkodó és fenyegető is lehet a hatása. A piros abban az esetben lehet jó megoldás, ha vezetői pozícióra jelentkezik: piros nyakkendő vagy mélyvörös blézer az uraknál, meggypiros kosztüm a hölgyeknél. Arra, hogy valaki vezetésre, irányításra született, jó megerősítés ez a szín, viszont, ha egyszerű csapatjátékosként kell labdába rúgnia az adott intézménynél, válasszon inkább másikat.
 • A kék viselete a szakemberek szerint bizalmat, őszinteséget, nyitottságot sugároz. Ha egy munkaadónak ilyen típusú személyiségre van szüksége, akkor egy halványkék kosztüm vagy öltöny megnyerő lehet. A kék szín is lehet olyan pozitív hatással, mint a piros, ha sötétebb árnyalatait választja: ezzel tekintélyt sugároz.
  Mellőzze azonban a kék pasztellesebb árnyalatait, ha kreatív munkára jelentkezik, mert a színnek van egy olyan hatása is, ami a háttérbe vonuló személyiséget sejtet.
 • A sárga kiegészítők, egy nyakkendő vagy egy női váltáska, barátságos, vidám, felszabadult, aktív karaktert sejtetnek. Ugyanakkor óvatosan is kell bánni ezzel a színnel, és épp azért érdemes csupán a kiegészítők terén alkalmazni, mert a túl sok belőle a felelőtlenségre utal. Ez a szín kifejezetten előnyös lehet akkor, amikor olyan munkakörre pályázik, ahol gyerekekkel kell foglalkozni.
 • Kevesen gondolnák, de a lila szín is kelthet pozitív hatást egy interjún. Pontosabban ibolyakék árnyalata. Ez a választás ugyanis azt jelképezheti, hogy egy komoly, mély gondolkodású egyén ül velünk szemben. Intuitív, fantáziadús gondolkodásmódra utal, de különc személyiségre is.
állásinterjú öltözet2
 • A zöld gondoskodást, megbízhatóságot, önállóságot sugároz, így ha olyan pozícióra pályázik, ahol kiemelten fontos, hogy megőrizze higgadtságát nehéz, éles helyzetekben, válasszon szettjéhez valamit a zöld árnyalatában. De ne vegyen zöld zakót vagy kosztümöt abban az esetben, ha bérezés még a megegyezés kérdése, ugyanis ez a szín nem feltétlenül jelképez merészséget vagy olyan személyiséget, aki elég határozottan kiáll egyéni érdekei mellett.
 • A közhiedelemmel ellentétben a fekete nem feltétlenül mindig jó megoldás, jobb, ha feldobja valami világos kiegészítővel. Ez a szín kifinomult és erős karaktert feltételez, tiszteletet parancsoló, de egyben távolságtartó személyiséget is sugároz. Ahol egy közvetlenebb légkör uralkodik, nagy hangsúlyt fektetnek a kreativitásra ott jobb más színt választani.
 • A feketével szemben a fehér nyitott személyiségre és tanulóképes emberre utal, ezért jó kombináció a fehér ing és a fekete zakó.
 • A szürke is remek választás lehet, ugyanis arra utal, hogy Ön egy kompromisszumkész, ugyanakkor határozott személyiség, egy kiegyensúlyozott ember, akit környezete sokra tart. Ugyanakkor ez a viselet az idők során a konzervatív értékrend és ideológia szimbólumává vált, így hagyománytisztelő, hierarchikus szervezeteknél jó választás lehet.
 • Az, aki barnát hord, jó csapatjátékos, vallják a divatszakma szakemberei. A barnának bizalomkeltő hatása van, előnyt jelenthet abban az esetben, ha beosztottat keresnek, viszont a kockázatvállalás nem az erőssége annak, aki ezt a színt vállalja, így vezetői pozíciók kapcsán kerülendő ez a szín. Állásinterjú alkalmával bizalomgerjesztő hatást érhet el vele.

A színek kapcsán azon túl, hogy arra figyel, milyen hatást kelt a körülötte lévőkben, azt sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy Önben milyen érzéseket vált ki. Olyan színekben jelenjen meg egy interjún, amivel Ön is tud azonosulni, és figyeljen oda arra is, hogy ezek a színek mennyiben passzolnak a bőréhez, hajszínéhez, szeméhez. A színtípusokról itt olvashat bővebben.

Ne vesszen el a bőség zavarában: szettjében maximum 3 színt válogasson össze gondosan! A túl sok szín nem előnyös az állásinterjún sem, még akkor sem, ha az összes pozitív tulajdonságot magára akarja ölteni.

Ha belebonyolódott a színek labirintusába, keressen minket bátran! Az MrSale kollégái ebben a tekintetben is tudnak biztos tippekkel előállni.

Mely színeket kell kerülni?

Egy állásinterjún érdemes teljesen elkerülni a túl élénk és harsány színeket, a vidám, meleg színeket és a nagyobb mintákat. Ezek jól mutathatnak egy bulin, vagy egy randin, de egy hivatalos interjún semmi esetre sem válik előnyössé, ha egy virágos rétre hajaz a szett!

állásinterjú öltözet3

Milyen ruhadarabokat ajánlott viselni egy interjún?

Elsősorban alkalomhoz illő, tehát elegáns ruhadarabokat kell viselnie, de érdemes nem túl messzire menni a megszokott öltözködési stílusától – ellenkező esetben feszengeni fog az egész interjú alatt. Ha normál esetben soha nem hord öltönyt/kosztümöt, akkor itt az ideje, hogy olyan programokat szervezzen, ahova ki kell öltözni néha, így ezek a darabok nem lesznek teljesen idegenek a jövőben sem! A diszkomfort érzést ugyanis nem tudja teljesen leplezni reménybeli munkaadói elől.

Az elengedhetetlen állásinterjú öltözet része a férfiak számára egy minőségi fehér ing, amely kizárólag a szövetnadrágba, az elegáns, elsőosztályú minőséget képviselő öltöny nadrágjába betűrve viselendő. Ne válogasson túl merészen darabok közt: válasszon egy elegáns szabású zakót vagy egy komoly blézert, valamilyen visszafogott, egyszerű színben.

A hölgyek sosem tudnak mellélőni, ha a ruhatár kötelező, elegáns darabja mellett voksolnak: a kis fekete mindenhol, minden esetben jolly jokerként működik és tuti befutó, illetve a kosztüm, ing és blúz mesterhármas is megnyerő. Ha az időjárás hidegre fordul, lehetőség szerint szövetkabátban jelenjen, ne vegyen az elegáns szetthez sportos, „pufi” dzsekit.

Ezeknél a kritériumoknál sose adja alább, inkább legyen túlöltözve, mint alul!

Milyen ruhadarabokat nem ajánlunk egy állásinterjúra?

Még ha sportosan elegáns megjelenést szeretne egy állásinterjún, a tornacipőt akkor is hagyja otthon. A pulóver, a póló viselete ezekben az esetekben szintén kerülendő, függetlenül attól, mit vehet fel majd nap mint nap, ha Öné lesz az állás.

A legginseket és a cicanadrágokat teljes mértékben hanyagolják a hölgyek, csak a harisnya az elfogadott, és kötelező darab még nyáron is! A szoknyája minimum a térdéig érjen, a minit most (akármilyen formás lábai is vannak) kerülni kell. A nyitott cipő is tiltólistára kell, hogy kerüljön és a mély dekoltázsú, vagy kivágott hátú, illetve a vállakat szabadon hagyó ruhákat is érdemes egy másik alkalomra tartogatni.

A ruha a férfiak és a hölgyek esetében sem lehet semennyire átlátszó, sem csillogó, sem feliratos, sem logóval ellátott. A farmer mindenkinél kerülendő, nem elfogadott még a fekete vagy sztreccs változata sem, akkor sem, ha a dress code alapvetően engedélyezi az irodában, a mindennapokban.

Férfiaknak ajánljuk a „Munkahelyi öltözködés 12 aranyszabálya” című cikkünket, amiből ihletet meríthet arra az esetre, ha Ön a szerencsés nyertes, és a munkahelyi ruhatárnak összeállítása a következő lépés:)

Milyen kiegészítőket lehet viselni?

Állásinterjúkon tartózkodjon a túl sok, figyelemfelkeltő ékszer, kiegészítő viseletétől. Az elegáns, vagy a sportosan elegáns megjelenés megengedett, dress code-tól és a munkahely típusától függően, de semmiképp se legyen hanyag, túl hétköznapi. A kiegészítők, melyeket ilyenkor visel, minden esetben legyenek elegánsak és visszafogottak, lehetőség szerint egyszínűek vagy aprómintásak. Készüljenek elsőosztályú anyagból.

Sötét színű öltönyéhez válasszon sötét bőrcipőt és esetleg egy világos kiegészítőt, továbbá érdemes felvenni egy bőr övet, finoman díszes övcsattal. Fekete öltönyhöz egy ezüstös vagy világoskék nyakkendőt, és végül, de nem utolsósorban egy minőségi karórát.

Miáltal lesz teljes a kép, ha állásinterjú öltözetről van szó? Férfiak esetén egy kisebb, elegánsabb aktatáska lehet a legbiztonságosabb választás, a zsebek kitömését inkább hanyagolja!

Nők esetében már valamennyivel gyakoribb a táskahasználat: itt is egy elegáns, egyszerű és letisztult, keskenyebb válltáskát ajánlunk. Ügyeljen arra, hogy ne legyen túltömött, a bal vállán hordja, hogy kézfogásnál ne legyen útban!

állásinterjú öltözet

Mit lehet viselni a nyári melegben?

A modern úriember legjobb barátja, állásinterjú és kánikula esetén is a légkondicionált iroda. Ha itt történik az interjú, Önnek szerencséje van. A nyári nagy melegben sem ajánlott ugyanis a rövid ujjú ing, és felejtős természetesen a halásznadrág és társai is. Ha máskor nem, legalább az interjú ideje alatt legyen Önön a blézer vagy a zakó, és természetesen a nyakkendő is.

Öltöny és öltöny között lehet különbség: a nyári verzió valamivel vékonyabb és könnyebb, de semmi esetre sem rövidebb.

Mire figyeljen oda az öltözködésen kívül?

Persze egy tökéletes viselet remek alap, de nem elég önmagában a teljes sikerhez. Hogy mi az, ami garantálhatja még az állás elnyerését? A határozott, megfelelő fellépés, a világos kommunikáció, amelynek része a testbeszéd megfelelő alkalmazása is. Holnapunkon itt olvashat részletesebben arról, mi mindenre kell figyelni például a kézfogásnál.

Sok múlhat az apró részleteken, ha Ön igényes, jó helyen szeretne elhelyezkedni. Forduljon az MrSale szaküzlethez és szakembereihez, ha ideális állásinterjú öltözetre vágyik!

Ha már felvették, az első napjára készül, akkor is oda kell figyelnie megjelenésére. Olvassa el erről szóló cikkünket is:

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen ruhadarabokat kell messziről kerülnie az állásinterjú során?

Kerülje a farmerból készült ruhadarabokat, a kabát kapcsán mindent, ami nem szövetből készült, rövid ujjú inget. Ne viseljen pólót, pulóvert vagy leggingset interjúkon, és felejtse el a sportcipőt.

Milyen színeket lehet viselni az állásinterjún?

A semleges és sötét színű viselet a megnyerő. Alapvetően a fekete és a sötétkék szett az ajánlott, de lehet a szett része a bézs, a khaki és a kék különböző árnyalatai. A színek matt árnyalatúak legyenek, a minőségi ing pedig kizárólag fehér.

Ugyanúgy kell felöltözni télen és nyáron is?

Egy állásinterjú kapcsán nincs mentség, nincs kánikulára vonatkozó szabály. Ha télen van az interjú, akkor szövetkabátban menjen és olyan téli cipőben, ami még csak nem is emlékeztet a csizmára.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0