Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Khaki szín: kinek áll jól, hogyan, mivel illik viselni?

A khaki szín egy semleges szín, ezért alapvetően minden más színnel kombinálható és bárki viselheti. Vannak azonban színek, amikkel jobban ki lehet hangsúlyozni ennek a színvilágnak az előnyeit, számít, hogy milyen karaktervonásokkal rendelkezik, és az öltözködési stílus mely elemein jeleníti meg a khaki színt. Nézzük a részleteket!

Milyen szín a khaki?

A khaki szín a terep- és földszínek csoportjába sorolható be. A katonai viselet egy jellemző színvilága, alapvetően a brit gyarmati gyalogság egyenruhája volt ilyen színű. Elsőként Indiában jelent meg, egészen az 1800-as évek közepétől. Egy legenda szerint maga szín úgy keletkezett, hogy a fehér ruhára mosása közben véletlenül tea fröccsent, ami beszínezte az anyagot. Napjainkban is a katonai öltözet leggyakoribb színe, tévesen azonban gyakran összemossák a katonai viselet egy másik színével, az úgynevezett olívzölddel.

khaki rövidujjú ing
Forrás: Canva

Kinek áll jól a khaki szín? Kinek nem?

Fontosabb kérdés, hogy Önnek jól áll-e, ugye? Ehhez az első feladat, hogy meghatározza színtípusát.

 • Ha az elemzés során az jön ki, hogy Ön ősz típusú, akkor bátran viselheti, sőt, kifejezetten előnyös lehet. Passzol hozzá az ősz színnek minden árnyalata, és illik a vörös, illetve a barna haj különböző árnyalataihoz.
 • Ha a tavasz jegyeit hordja magán, akkor is kísérletezhet a khaki színnel, bár ennek tompább árnyalatait ajánljuk inkább.
 • Ha nyár vagy tél az Ön színtípusa, és ezen belül is a hideg variációját képviseli, akkor érdemes elkerülnie a khaki színt, vagy legalábbis nem a felsőruházat részévé tenni, mert ez sápadtságot, fáradt, beteges megjelenést kölcsönözhet bőrének.

A színtípus meghatározásához itt talál segítséget:

Milyen más színek illenek a khakihez?

Alapvetően a teljes színskála, vagyis nagyjából a szivárvány minden árnyalata. A khaki tényleg jól kombinálható és beilleszthető olyan öltözködési stílusokba is, amelyekben a semleges, visszafogottabb színeket kombinálja egymással valaki, de jól áll egy olyan szettben is, amelynek a része egy élénk, feltűnő szín.

 1. Khaki szín és fehér
  A fehér ami a khakihez hasonlóan  bármivel kombinálható, a kettő együtt pedig igazi klasszikus párosítás. Ha Ön szereti a visszafogott öltözködési stílust, és alapvetően fekete és fehér ruhadarabokat hord, akkor érdemes egy kicsit feldobni ezt a kombinációt khakivel. Ezzel az apró módosítással úgy fog tudni változatosabban és érdekesebben öltözködni, hogy közben nem kell megtagadni a saját stílusát. Egy fehér pólóhoz vagy inghez remekül állhat egy khaki színű nadrág vagy mellény. Egy fehér ing – fekete szövetnadrág kombinációt is fel lehet dobni egy khaki színű nyakkendővel. Hideg időben bátran vásároljon khaki kabátot vagy egyéb kiegészítőket, sapkát, sálat.
 2. Khaki szín és narancssárga
  A khaki komplementer színe a narancssárga, kifejezetten jól passzolnak egymáshoz, mert éles kontrasztot alkotnak. Egy narancssárga kiegészítő fantasztikusan fel tudja dobni a fekete-fehér-khaki outfitet is, legyen az egy díszzsebkendő, vagy valamelyik ruhadarab mintája, esetleg a cipő színe. Ebben az esetben azonban érdemes választani a fehér és a fekete között, mert outfitt akkor a legtrendibb, ha három színből áll.
 3. Az ősz színei
  Kombinálja bátran a khakit az ősz egyéb színeivel – a mustársárgával, okkerrel, vagy bézzsel, ha színesebb viselet részeként hordaná. Vehet fel hozzá bordó kiegészítőt is, bár ez esetben érdemes odafigyelni a színek jelentésére is.
 4. Semleges színek
  A fekete, a fehér, a szürke, a barna és khaki – ezek a semleges színek, ezek közül bármelyiket érdemes párosítani egymással. Nyugodtan hordhatja a legkülönbözőbb barna és szürke árnyalatokkal is a khaki ruhadarabjait.
 5. Tengerészkék és pávazöld
  Ez a két szín minden jegynek megfelel és igazán stílusos khakivel kombinálva. Ha ön tél vagy nyár típusba tartozik és nem szeretne lemondani a khaki színről, akkor azt ajánljuk válasszon egy tengerészkék vagy pávazöld felsőt és kombinálja azt egy khaki nadrággal vagy cipővel, harmadik színként pedig válogassa be szettjébe a fehéret vagy feketét. Biztosan ütős kombináció lesz!

Milyen színek nem kombinálhatóak a khakivel?

Mivel a khaki egy semleges szín, ezért nyugodtan kombinálhatja bármilyen színnel, az igazán bátrak akár vörössel, pinkkel is. Elsősorban az ősz színjegyeihez illő színekkel mutat jól, de egy-egy hideg szín, vagy harsány elem is összehozható vele. Arra viszont ilyenkor kiemelten figyeljen, hogy az élénkebb árnyalat kisebb felületen jelenjen meg, és maximum 1 legyen belőle!

Milyen férfi és női öltözködési stílusokban jelenik meg a khaki szín?

Ezt a színárnyalatot nem neveznénk kifejezetten elegánsnak, sokkal inkább lazának. Nem bálok, fogadások, vagy konferenciák színe, legfeljebb kiegészítők színeként érdemes hivatalos eseményeken, ünnepélyes alkalmakon viselni. Kivéve persze, ha az egyenruhája színe vagy a dress code része a khaki egy partira. A ruházat domináns eleme inkább akkor lehet – ha egy lazább, informálisabb eseményre szeretne úgy felöltözni, hogy egyfajta vagányságot, határozottságot szeretne ezzel képviselni. A khaki elsősorban a baráti összejövetelek, vagy a hétköznapok divatos színe, épp ezért remekül áll egy laza vászonnadrághoz, farmerhez, vagy pólóhoz is.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni Önnek abban, hogyan, milyen esetben, miképp viselje a khaki színt. Érdemes elolvasnia korábbi cikkeinket is!

Jelen cikkünk remek kiindulópont lehet, ha azonban úgy érzi további tanácsadásra lenne szüksége, és szívesen kikérni egy hozzáértő szakember véleményét, keresse fel üzletünket, ahol szakeladóin szívesen állnak a rendelkezésére. Segítenek Önnek összeállítani szettjét, vagy szettjeit, amelyben különböző módon és mértékben lehet jelen a khaki szín,

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0