Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Ki a násznagy? Mik a feladatai az esküvőn?

Ön ismeri a régi esküvői szertartások, lagzik szokás és hagyományvilágát? És az újat? A násznagy mindkettőben megtalálható, de már nem ugyanúgy; cikkünkből kiderül, hogy mi volt a feladata régen és ma a násznagynak.

A régi, tradicionális esküvőhöz számos különleges hagyomány, babona tartozott, jóval összetettebb feladatok hárultak a lagzi egyes kiemelt szereplőire, sőt ezek sokszor nem csupán a Nagy Napra korlátozódtak. A násznagynak például már a lánykérésnél megkezdődtek a kötelességei – és kis túlzással a sírig tartottak. Persze ez a szerep (is) átalakult az utóbbi évtizedekben; vegyük sorra, hogy mit jelent násznagynak lenni egy esküvőn régen és ma.

Mi a násznagy jelentése?

A násznagy kifejezés tulajdonképpen esküvői tanút jelent. A huszadik században lassan különválik a két szerep, mert az egyházi és a polgári esküvő nem mindig ugyanazon a napon van, és vagy nem sikerül összeegyeztetni ugyanazzal a személlyel, vagy 2 barátját is szeretné felkérni a vőlegény. A násznagyok és tanúk intézménye több évszázados hagyományra nyúlik vissza, már az Árpád-korban, Könyves Kálmán idejétől kezdve kötelező a jelenlétük.

Násznagy

Mi a násznagy szerepe egy esküvőn?

A násznagyok a házasságkötés szokáskörének egyik legfontosabb és elengedhetetlen tisztségviselői voltak korábban, napjainkra a szerepük lecsökkent: ők szervezik a legény- és leánybúcsút, az ifjú pár mellett vannak a Nagy Napon, illetve részt vállalnak az esküvő érvényesítésében, azaz aláírásukkal törvényesítik azt az anyakönyvben. A lakodalom szervezéséről itt olvashat bővebben.

Jellemzően ki szokott lenni a násznagy?

A régi időkben az volt a szokás, hogy magasabb társadalmi ranggal rendelkező, nagy tekintélynek és köztiszteletnek örvendő, vagyonosabb személyt bíztak meg ezzel a feladattal, ma azonban bárki lehet tanú, aki nagykorú és cselekvőképes, valamint személyi igazolvánnyal rendelkezik. Napjainkban a násznagyok kiválasztása inkább érzelmi alapon dől el, lehet a pár számára fontos családtag vagy barát.

Régen a férfiaknak férfi, a nőknek női násznagya volt, akkoriban ugyanis az volt a szokás, hogy a násznagy részt vett a házasság körüli előkészületekben is , mely a vagyoni kérdések rendezését, különböző jogi feladatok ellátását, és tulajdonképpen a lánykérést is magában foglalta. A két násznagy gyakran egy tapasztalt házaspár volt – a későbbiekben a házaspár konfliktusait, mindennapi életben eléjük kerülő akadályait is igyekeztek kisimítani. Násznagyot, tényleges, aktív feladatkörrel tehát nem egy napra, hanem egy életre választottak az elődeink.

Mik a násznagy feladatai az esküvőn?

Régen a nagy napon a násznagy feladata az volt, hogy az elhangzott házassági ígéretek tanúja legyen, majd pedig a lakodalomban levezesse a fontosabb szertartásos eseményeket. Napjainkban sok elintéznivalót átvett tőle a vőfély, de azért még most is van mire ügyelnie bőven. Feladatai nem kizárólag a Nagy Napra korlátozódnak, hiszen ide tartozik a legény- és leánybúcsú megszervezése, segédkezik a vőlegény öltönyének, illetve a menyasszony ruhájának kiválasztásában, valamint az esküvő napján az öltöztetésben. A násznagy egyben sofőr is, vagy legalábbis az a személy, aki biztosítja a sofőr szolgálatot. Az ő dolga, hogy az ifjú pár időben, a megfelelő körülmények és kényelem között a helyszínre érkezzen. Korán ott van a helyszínen, a szervezőkkel együtt gondoskodik arról, hogy a vendégeket a megfelelő módon fogadják.

Násznagy

Sosem hagyja, hogy ellaposodjon a hangulat. Folyamatosan mértékletes, és önmegtartóztató módon van jelen a bulin. Ez két okból is fontos: egyrészt sok fotóra rákerül, másrészt neki kell ügyelnie arra, hogy elhárítsa váratlan, problémás helyzeteket, például ha valaki rosszul lesz, túlzásba viszi az ünneplést, gond adódik a vendéglátó helyiséggel, a személyzettel, a szervezéssel, a program ütemtervével, vagy a meghívottakkal kapcsolatban.  

Napjainkban a násznagyok gyakran nem kétszer egy személyt hanem kétszer két személyt jelentenek, párban állnak a házasulandó mögött. A hagyományokkal ellentétben gyakran esik manapság a választás olyan párokra is, akik még hátrébb tartanak, mint a nagy nap két főhőse: sokszor nem házasok, illetve gyakran a kapcsolatuk is frissebb, mint az ifjú páré.

Ha felkérték násznagynak, ajánlja fel a segítségét, mindenre kiterjedően. Bátorítóan, kedvesen, tiszta szívből vállaljon minden kérést, azokat időben intézze el, ne halogassa . Figyeljen oda, mi hagyja el a száját ettől a pillanattól fogva: a menyasszony vagy a vőlegény jelenlétében semmi esetre se formáljon negatív, vagy gúnyos képet a házasságról, attól függetlenül, hogy mi erről az Ön véleménye.

Van-e násznagy beszéd az esküvőkön? Mire kell figyelni?

Igen. Az örömapa, örömanya, testvérek mellett jellemzően a tanúk is szoktak beszélni a lagzi alkalmával. Arra ügyeljen, hogy ezzel kapcsolatban minden tekintetben egyeztessen az ifjú párral, illetve azzal a féllel, akinek a tanúja: mire vigyázzon a stílust és a tartalmat illetően, milyen hosszú legyen a beszéde. Érdemes előre megfogalmazni és papírra vetni a gondolatait.

Násznagy

Milyen a jó násznagy ruha?

A régi időben a násznagy ünnepi viseletéhez elengedhetetlenül hozzájárult, hogy a rangját a felsőruházatán viselt dísz jelezte, amit esetleg a kézben tartott pálca egészíthetett ki. Napjainkban arra kell ügyelni, hogy a viselet visszafogott és elegáns legyen.

Az ízlésesség ismérvei a következőek:

  • frissen mosott és vasalt ing és öltöny, melyen nem lehet sérülés, kopás
  • elsőosztályú anyagból készüljön, pasztell színű legyen, ne legyen túl sok szín összekombinálva, ne legyenek rajta márkafeliratok és nagy minták
  • figyeljen a cipője tisztaságára, minőségére is. Ne egyezzen a vőlegényével, annál egy kicsit egyszerűbb legyen.

Ha profi segítsége szeretne kapni, akkor jelentkezzen öltözködési tanácsadásunkra:

A násznagynak tehát nem csak az esküvő napján vannak fontos feladatai, hanem azt megelőzően is; segít a szervezésben, a ruhák kiválasztásában, és ő maga is alaposan megválogatja, mit visel. Ha felkérték násznagynak, tisztelje meg a párt, fordítson elég időt Ön is a nagy napra, hogy jóval több lehessen az ifjú pár számára, mint az, aki aláírja és érvényesíti a papírt.

Kellemes készülődést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0