Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Ki lehet esküvői tanú? Hogyan válasszunk?

Vannak olyanok, akik szerint esküvői tanút szerencsére könnyebb választani, mint férjet vagy feleséget. Nos, ez azért így nem teljesen igaz. Tanúnak lenni egy esküvőn egy igen szoros köteléket jelent, akár a házaspár későbbi életében is. Ki lehet egyáltalán esküvői tanú? Hogy válasszon tanút magának? Cikkünkben segítünk önnek!

Ki lehet esküvői tanú?

Az esküvői tanú egy nagyon komoly feladat. A személy kiválasztásában komoly szerepet játszhatnak az egyéni érzelmek és a hagyományok egyaránt. Manapság már bárki lehet tanú, rokon, nem rokon, régi barát, új barát, sőt, bármilyen felmenő és fiatalabb személy is, vagyis nincsenek szoros megkötések. Ennek ellenére egy igazán komoly döntésről van szó, amelyet nem ritka, hogy a család többi tagja is megítél majd. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani, hogy ön és a családja is elégedett lehessen a döntésével.

Ki lehet esküvői tanú
Forrás: Canva

A szokások és ami mögöttük van

A magyar szokások és a jelen kor gyakorlata nagyon széttartó, hiszen régebben az esküvői tanú általában a testvér vagy unokatestvér volt, és nem volt jellemző, hogy nem vérkötelék alapján választanak. Valójában a tanú személye nem csak egy ember, aki (ahogy azt a neve is mutatja) az egyház, az állam vagy a közösség előtt is tanúsítja a házasuló pár igaz szándékát. Az esküvői tanú egyben olyan valaki is, akit ezzel a gesztussal egy fokkal közelebb engednek a családhoz. Persze mindez inkább érzelmi köteléket jelent, de a tanúsággal mindkét család felmenőihez, mellékági rokonaihoz is közelebb kerül az illető, egyfajta tiszteletbeli családtaggá válik.

Mi az esküvői tanú feladata?

Az esküvői tanúk feladata elsősorban az ifjú pár kapcsolatának igazolása jogi oldalról. Ők azok, akik mind az egyházi, mind a polgári esküvőn előtérbe kerülnek, akik kiülnek a nézők szemének kereszttüzébe, és akik alá is kell, hogy írják az összes hivatalos papírt, amit a házasok is. Bizonyos kultúrkörökben a tanú dolga a gyűrű átadása a megfelelő pillanatban, továbbá az esküvő előtt a legény-és leánybúcsúk megszervezése, a vendégek bekísérése és leültetése.

Ha erre nincsen kijelölt másik személy, az ő feladatuk lehet az idősebb rokonok vagy a kiemelt vendégek személyes fogadása, terelgetése bizonyos időpontokban. Mivel ők vannak jelen a párral az esketés első sorában, ezért az ő feladatuk, hogy mindent intézzenek, amire szükség lehet a frontvonalban, a menyasszony fátylának megigazításától kezdve a csokor megfogásán át, a zsebkendő átnyújtásáig a megható pillanatokban. Ez a szerepkör tehát igazán nagy felelőséggel jár a hatalmas megtiszteltetés mellett.

Hány esküvői tanú lehet?

Láthatunk filmeket, amelyben több esküvői tanút is felkérnek. Első, második, harmadik, sőt akár 10 tanú is helyet foglal az ifjú pár mellett, egyfajta sorfalat képezve. Ez leginkább a hollywoodi filmekre jellemző. Nálunk, Magyarországon ez nem „tilos”, de nem szokás, ráadásul a hivatalos résznél, mármint az aláírásnál, nincs is lehetőség igazából túl sok hagyománybontó többszemélyes aláírásra. Hazánkban a vőlegény és a menyasszony oldalán is csupán egy-egy tanú jelenik meg a nagy napon.

Ezeket a kérdéseket tegye fel, ha tanút választ!

Először is, a tanú személye senki mástól nem függ, csakis attól, aki felkéri. Itt is, mint minden más esküvőt érintő kérdésben, ha nem a szívére hallgat, később megbánhatja döntését! Lehetséges, hogy a családjában évszázadok óta mindenki a legidősebb unokatestvért kéri fel, de ha Ön a legjobb általános iskolás barátját szeretné, ne habozzon a saját feje szerint dönteni. Remélhetőleg a család meg fogja bocsátani a döntését, hiszen szeretik Önt. Valószínűleg az esküvő másnapján már senki más nem emlékszik a döntésére.

Ne feledje megkérdezni önmagától: ki az, aki valóban tanúja volt a szerelmüknek, az életüknek, az egymásra találásuknak? Ki az Ön élete döntésének a nézője, hallgatója? Ki az, akihez egy esetleges későbbi, viharosabb időszakban jó tanácsért fordulhat? Ki az, aki feltétel nélkül szereti Önt és kedvesét? Ha megtalálta a választ, akkor valószínűleg az esküvői tanúját is ismeri már.

Hány éves kortól lehet valaki esküvői tanú?

Habár a döntésben fontos szerepet játszik a szív, a jogi megkötésekről sem szabad megfeledkezni. Magyarországon csak felnőtt (18 éves feletti) személy lehet tanú. Mivel ez egy jogi eljárás is egyben, ezért az aláírás épp olyan, mint egy bármilyen hivatalos aláírás. Szokás a párnál idősebb személyt felkérni, de ez is csak egy „általános” szokás, mert régebben az esküvői tanúsághoz sokkal több feladatkör tartozott. Napjainkban a menyasszony tanújának a feladatai többek között a leánybúcsú feladatainak összeállítása, esetleg az esküvői ebéd vagy vacsora előtti beszéd. A vőlegény tanújának feladatai között megtalálhatók a legénybúcsú, a menyasszonyrablás és esetlegesen egy nyitóbeszéd. Régen a tanúk sokkal tevékenyebben vettek részt az esküvő menetében és kicsit olyanokká váltak, mint egy keresztszülő. Erre jó példa, hogy az ő tisztük volt a legdrágább ajándék átadása is.

Lehet szülő esküvői tanú?

Lehetni lehet, szokásnak nem szokás. Hogy miért nem? Azért, mert az örömanyának és az örömapának más feladatot szán egy esküvő. Őket inkább kiemelik, kísérik, nem helyeznek rájuk az esketés alatt más feladatot, sem az esküvő előtt különböző terheke. A legtöbb esetben a fiatal pár azt szeretné, ha a szülők zavartalanul élvezhessék az esküvő legszebb pillanatait. De ha valamiért fontos a párnak, hogy a tanú vagy a tanúk a szülők köréből kerüljenek ki, ennek hivatalosan semmi akadálya nincs. Inkább azt érdemes mérlegelni, hogy mennyi örömöt és kellemetlenséget okozhat ez a felkért szülőnek. Ha úgy érzi, ez a helyes, akkor továbbra is lehetősége van, hogy a szíve szerint döntsön!

Lehet-e külföldi állampolgár esküvői tanú?

A mai világ igen tág. Tanulmányok, kirándulások, ösztöndíjak, munkahelyek, nyaralások külföldi barátok, az országhatárok ma már nem szabnak gátat az emberi kapcsolatoknak. Külföldi állampolgárt fel lehet kérni tanúnak, ám ezt előre jelezni kell minden esetben az anyakönyvvezetőnél és az egyházi vezetőnél is. Itt is ugyanazok a szabályok, mint az előbbi esetben: a tanú nagykorú és cselekvőképes kell, hogy legyen, annyi különbséggel, hogy a saját országára jellemző jogszabályoknak megfelelően kell mindezt teljesítenie.

Milyen okmányokkal kell rendelkezniük az esküvői tanúknak?

Hasonló okmányok szükségesek, mint például egy banki ügyintézéshez: személyi igazolvány és lakcímkártya, előbbi hiányában útlevél is megteszi. Ezek hiányában senki sem lehet tanú, de ezt ideje korán jelzi a párnak az anyakönyvvezető.

Hogyan kérjük fel az esküvői tanút?

A tanúk felkérésének nagyon sok módja lehet. A legtöbben nem csinálnak belőle nagy ügyet, míg mások azt tartják szépnek és méltónak, ha hivatalosabb módon vagy legalábbis ünnepélyesebb formában kérik fel a tanút. Ez lehet egy vacsorameghívás, ajándék vagy személyes kártya átadása. A tanú vélhetően az a személy, akivel a menyasszony és a vőlegény az esküvő során szinte mindenben egyet fog érteni. Ő a villámhárító, a harci kakas, a szobalány és a hoppmester egy személyben, aki a jobb keze, a balkeze és az egyik lába az ifjú párnak. Éppen ezért érdemes kicsit ünnepélyesebb módon felkérni őt, ezzel is megköszönve a szeretetteljes kapcsolatot és a nagy felelősséget.

Meddig kell lenyilatkozni, hogy ki lesz az esküvői tanú?

A tanúk személyazonosságát ugyanúgy be kell jelenteni, mint a házasulandó párét, ezért ezzel nem szokás sokáig várakoztatni az anyakönyvvezetőt. Általában az utolsó megbeszélésen, ha addig esett volna róla szó, már nem engedhetik el a kérdést. Ezen a ponton gyakran a tanúk adatait és igazolványait is el szokták kérni, amit aztán az esküvő előtt közvetlenül is be kell mutatniuk.

Milyen ruhát viseljen a menyasszony tanúja?

Az esküvői tanú feladata
Forrás: Canva

Az esküvői tanú ruhájának a nők esetében nagyon fontos követelményeknek kell megfelelni. Az ő ruhaválasztásuk majdnem olyan komoly döntés, mint a menyasszonyé, hiszen ugyanannyian fogják majd látni őt is. Nézzük, mire érdemes odafigyelni!

Nem szabad a menyasszonyt felülöltözni!

Ha a menyasszony egy fehér kiskosztümöt visel, a tanú, aki mellette lesz minden fotón, nem lehet nagyestélyiben. A tanú feladata kiemelni a menyasszonyt, nem elhomályosítani!

Tiltószínek: piros, fehér, törtfehér, fekete.

A tanú esetében ezek a színek tilosak. Míg a násznép egyik tagja felvehet egy fehér inget, blúzt egy szoknyával, a tanúnak ezt nem illik. Ha feltétlen ragaszkodni akar a tiltószínek valamelyikéhez, akkor csak mintás formában teheti meg: azaz lehet akár minden színből is egy kevés a ruhán, szoknyán, blúzon.

Elegancia és visszafogottság.

Mind a templomban, mind a polgári esküvőn a tanú komoly szerepet vállal. Ezt nem illik túl kihívó viseletben megtenni, különösen, hogy akár 100 szempár előtt nem igazán lehet takargatni semmit. Gondoljon arra, hogy mozognia is kell, így az öltözéke ekkor sem mutathat meg többet!

Milyen ruhát viseljen egy férfi esküvői tanú?

A vőlegény esküvői tanúja
Forrás: Canva

A vőlegényt sem szabad túlöltözni, sem minőségben, sem anyagban, sem szabással, stílussal. A vőlegénnyel egyeztetve érdemes eggyel kevésbé elegáns változatot választani, például, ha a vőlegény frakkot visel, Önnek tökéletes lehet egy elegáns öltöny. Abban az esetben, ha egy visszafogott esküvőről van szó, ahol a vőlegény a szalagavató öltönyében mondja ki a gyors igent, nem illik az angol királyt meghazudtoló feszes és drága eleganciát képviselni.

Ha profi segítséget szeretne kapni jelentkezzen öltözködési tanácsadásunkra:

Az esküvői tanú beszéde

A megfelelő időben, jó hangulatban, kellemes érzésekkel, esetleg humorral előadott ünnepi beszéd garantáltan emeli az est fényét. Itt is a kevesebb több elvet érdemes követni. Ha azonban a tanút rázza a hideg, hogy beszélnie kell, akkor ne ragaszkodjon hozzá feltétlen, vagy esetleg segítsen megírni a konferáló beszédet. Lehetőség szerint improvizáljon túl sokat a tanú, kivéve, ha ez a szakmája. Tartózkodjon a kellemetlenségeket szülő szexuális megjegyzésektől, vagy a nyers kommunikációtól. Tisztelje meg a párt azzal, hogy illedelmesen viselkedik mindenki irányába. Az esküvői beszéd megírásához itt kaphat segítséget.

Esküvői tanúnak lenni nagyon fontos kötelesség. Egy igazán erős érzelmi kapcsot jelent, majdnem rokonokká válnak azok is, akik egyébként nem azok. Feladatok és kötelességek is járnak vele, így érdemes jól választani!

Szeretne további tippeket kapni az esküvő megszervezéséhez, és a tanú szerepkörhöz? Olvassa el korábbi cikkeinket is:

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0