Oldal kiválasztása

Öltöny mellé inget vihet tized áron!

Milyen kávéfőzési technikák vannak?

Tudta, hogy kávét főzni számtalan módon lehet? És a módszerek között bizony jelentős eltérések vannak: egészen más a kotyogós, mint a kapszulás, a filteres, mint az aeropress… Cikkünkben sorra vesszük a legnépszerűbb módszereket a kávéfőzésre!

A kávét szinte a Föld összes országában fogyasztják, ki a serkentő hatása, ki csak az íze miatt. Maga a kávéfogyasztás a mai Etiópia területéről származik, az időszámításunk előtti 300 körüli időkből – ekkor fedezték fel a kecskepásztorok, hogy a kecskék sokkal élénkebbek, ha egy bizonyos cserje bogyóit legelik. Ezt követően ők maguk is rájöttek, hogy a bogyókból pörkölés után ízletes italt tudnak készíteni. Az eltelt bő két évezred alatt a kávéfőzés sokat finomodott, és új technikák születtek arra, hogy a megpörkölt kávébabokból a lehető legjobb aromájú, és legmagasabb koffeintartalmú italt lehessen kinyerni. Sőt, egészen új kávéfajták is születtek az évek során.

kávéfőzés

A kávéfőzés 7 legnépszerűbb módja

1. Kotyogós

Általában hazánkban az emberek zöme, ha az otthon főzött kávéra gondol, akkor azonnal a kotyogós kávé jut eszébe. Szinte lehet hallani a kávéfőző jellegzetes hangját, és azonnal bevillan illata, miközben a kávéfőző tetejét a gőz föl-föl csapdossa.

A kotyogós 3 fő részből áll:

 1. az alul található víztartályból,
 2. a középen lévő kávétartóból,
 3. és a kész kávé felfogására szolgáló kancsó részből.

A víz a hevítés hatására magasnyomású gőzzé alakul, ami átpréseli magát a középső kávérétegen, végül a fenti kancsó részbe már kávé formájában bugyog fel. Nagy előnye a kotyogós kávéfőzőknek, hogy viszonylag alacsony áron beszerezhetők, és magas koffeintartalmú kávét lehet velük főzni. Hátrányuk azonban, hogy ha nem figyelünk oda rá, a kávé nagyon gyorsan leéghet, ami meglehetősen rontja a élvezeti értékét.

2. Török kávé

A török kávé, mint annak neve is mutatja, Anatóliából származik, és talán ez hasonlít legjobban a legelső, etióp pásztorok által alkalmazott technikára. A kávéfőzés a következő-képpen néz ki:

 1. a finomra darált kávébabokat, általában arabicát, egy hosszabb nyelű rézedénybe öntik,
 2. vizet, és némely helyeken cukrot adnak hozzá,
 3. majd az egészet felfőzik.
 4. Nem keverik azonnal össze a hozzávalókat, hanem hagyják, hogy a kávéőrlemény a víz tetején ússzon, majd mikor elkezd süllyedni, akkor keverik össze.
 5. Mielőtt felforrna, leveszik a tűzről, kicsit visszahűtik,
 6. majd ezt a folyamatot még egyszer vagy kétszer megismétlik.
 7. Az így készült főzetet a zaccal együtt a csészébe öntik, és tej nélkül fogyasztják.

A törökös kávéfőzéshez sokkal nagyobb odafigyelés szükséges, mint a kotyogós kávéhoz, viszont cserébe a végeredmény egy sokkal ízletesebb, és mélyebb zamatú kávé lesz.

3. Dugattyús

A „french press”-ként is ismert kávéfőzőt, a kotyogóshoz hasonlóan szinte minden nagyobb bevásárlóközpontban lehet kapni. A kávéfőző gyakorlatilag egy henger, amelynek aljára kell helyezni az őrölt kávét, majd forró, de nem már nem forrásban lévő vízzel kell felönteni.

Értelemszerűen minél több vízzel főzi az ember a kávét, annál gyengébb ital lesz a végeredmény, de általában 60-70 gramm kávéhoz 1 liter vizet szokás önteni. A kávé felöntése után, rá kell helyezni a kávéfőző tetejét, amely gyakorlatilag a dugattyú része, hiszen ez a nyomókarral ellátott szűrő.

4 perc pihentetés után le kell nyomni a dugattyú karját, így a zacc a kávéfőző aljára kerül. Ennél a kávéfőzési technikánál nagyon fontosak az arányok: csak akkor lehet jó eredményt elérni, ha szinte grammra pontosan vannak kimérve a hozzávalók.

frenchpress kávé

4. Kapszulás vagy patronos

Az elmúlt évtized legnagyobb újdonsága minden kétséget kizárólag a kapszulás kávé, amely mára ugyanolyan elterjedt módja a kávéfőzésnek, mint a kotyogós. A kávé egy kis alumínium kapszulába van belesűrítve, amelyet a külön az erre a célra gyártott kávéfőző segítségével lehet életre kelteni. A kapszulák általában nem csak magát a feketekávét tartalmazzák, hanem akár tejport, és egyéb más ízesítést is, így egy kapszulába sokszor egy komplett ital van belesűrítve.

A kapszulás kávénak az előnye, hogy a kapszulákból nagyon magas minőségű kávét lehet készíteni villámgyorsan és egyszerűen. Hátránya, hogy a kapszulás gépekkel csak kapszulás kávét lehet főzni, illetve általában drágább hagyományos társainál, és rendkívül sok hulladékot termel. Szerencsére utóbbira már a kávégyártók is rájöttek, így a legtöbb boltban le lehet adni a használt kapszulákat, hogy újra felhasználjak őket..

kapszulás kávé

5. Filteres

A filteres kávéfőző leginkább az Egyesült Államokban terjedt el, szinte minden amerikai film reggeli bisztrós jelenetéhez hozzá-tartozik , amikor a pincér egy kancsó kávét kínál a reggelihez készülő főhősöknek. A filteres kávéfőző 3 részből áll:

 1. víztartály,
 2. szűrő
 3. kancsó.

A víztartályban lévő vizet a gép felforralja, majd a forró vizet az őrölt kávéval tömött kávéfilteren keresztül csöpögteti a kancsóba. Előnye az, hogy nem igényel aktív figyelmet, viszont a kávé sokkal hígabb lesz, ezáltal a koffeintartalma is alacsonyabb. Egyszerre nagy mennyiségben tud kávét főzni, ezért ezt a kávéfőzési módszert akkor érdemes választani, ha a mennyiség, és nem annyira a minőség számít.

filteres kávé

6. Aeropress

Az aeropress kávéfőzőkkel a kávéfőzés élményét bárhová elviheti, hiszen egy kisebb hátitáskába is könnyedén befér. Ez a kávéfőző is egy hengerhez, csőhöz hasonló, gyakorlatilag olyan elven működik, mint egy fecskendő.

A kávéfőzőt valamilyen edény vagy csésze fölé kell helyezni, a cső aljában helyezkedik el a szűrő, amelyre az őrölt kávét kell halmozni. Ezt követően a kávét le kell forrázni, és a kávéfőző dugattyú részével lenyomni. Az így keletkezett nyomás átpréseli a kávét a szűrőn, és az így kapott ital azonnal fogyasztható.

Az aeropress ugyanazon az elven működik, mint az espresso gép, de nem tudja akkora erővel átpréselni a vizet. Nagy előnye, hogy viszonylag olcsó és könnyen hordozható, és a kávé erősségét könnyedén be lehet állítani a víz, és a kávé mennyiségével. Mobilitása miatt közkedvelt a túrázók körében, akik még a természetben sem akarnak lemondani a reggeli kávé zamatáról.

aeropress kávé

7. Instant kávé

Az elv pofonegyszerű: csak vizet kell hozzá adni, és már készen is van a finom feketekávé.

A granulátum előállításához először is a pörkölt kávészemekből kivonják az aromaanyagokat, majd vízgőz segítségével az oldható anyagokat is. A maradék oldatot fagyasztva szárítják, az így kapott szilárd kávékivonathoz hozzáadják a korábbiakban kivont aromaanyagokat, és csomagolják. Az így kapott kávé minősége nem éri el a frissen főzött kávé zamatát.

A kávé manapság az emberiség egyetemes kultúrájának része, a világon mindenhol fogyasztják, de eltérően készítik el az italt. Legyen Ön bárhol is, egy csésze gőzölgő kávé minden helyzetben üdítően hathat. A különböző kávéfőzési technikákban az a jó, hogy mindegyik technika a kávé más és más jellegzetességét hozza ki, ezzel kihasználva a kávé sokoldalúságát.

instant kávé

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0