Oldal kiválasztása

CAMEL ACTIVE bermudacsomag...

A kotyogós kávéfőző használata: útmutató az örök klasszikushoz

Ön ismeri a kotyogós kávéfőző használata során felmerülő összes trükköt? Vagy úgy érzi, lehetne még jobb a kávéja? Cikkünkben mutatunk néhány ötletet!

Tudta?
A kultikussá vált „kotyogós” Európában a mai napig a legelterjedtebb kávéfőző, a legtöbb háztartásban megtalálható. Olcsó, designos, könnyen kezelhető és tisztítható, ráadásul a vele készített felveszi a versenyt a kávéházban kapható italokkal.

De milyen a minőségi kotyogós kávéfőző? Mit kell tennie a legjobb ízélmény elérése érdekében? Hány gramm kávét lehet egyszerre lefőzni vele? Mi a teendő, ha egyszer csak nem működik? Cikkünk ezeket a kérdéseket járja körbe.

Bialetti, a kotyogós „atyja”

Bár a kotyogós kávéfőzőt Alfonso Bialetti (1888-1970) olasz mérnök nevéhez kötjük, az ötletgazda valójában egy másik olasz, Luigi De Ponti volt. Az ő ötletét vette meg Bialetti 1933-ban, aki a piemonti Crusinallo városában található, általános fémmegmunkálással és gépgyártással foglalkozó vállalkozását alakította át úgy, hogy az háztartási kávéfőzők gyártására szakosodjon.

Bialetti 1933-ban fejezte be a Moka Express (olaszul egyszerűen csak Moka-ként emlegetett) kotyogós tervezését. Érdekes módon a kotyogós működésének ötletét a korabeli háziasszonyok által használt „mosógép” hengerek adták. A szennyes ruha kifőzéséhez szolgáló hengereken belül ugyanis egy központi cső futott, és az alulról melegített forró, szappanos víz ezen jutott be a mosótérbe, elárasztotta a ruhákat, majd átszivárogva azokon, körkörösen távozott. Ezt az elvet vette át az eredetileg piacra dobott, alumíniumból készült, nyomásvezérelt főzőlappal ellátott Moka Express, ami ma is kapható.

Bialetti kotyogós kávéfőző

Mi a kotyogós kávéfőző népszerűségének titka?

Az azóta híressé vált nyolcszögletű design és a megfizethető, mégis minőségi kávéélményt nyújtó Moka sikere az elmúlt közel 90 évben szinte töretlen. Értékesítésében természetesen az emelkedő kávé- és alumíniumárak következményeként a második világháború ideje alatt volt némi érezhető visszaesés. Ezt követően, 1946-ban a cégalapító Bialetti fia, Renato vette át a cég vezetését, aki új marketingstratégiát dolgozott ki a Moka értékesítésére, ennek köszönhetően Olaszország-szerte elterjedté vált a kotyogós kávéfőző. Az első hat évben 70.000 darabot adtak el belőle, ma már 330 millió kelt el belőle világszerte, amivel Guinness csúcstartók. A Bialetti népszerű logója és a márka kabalája, a bajuszos figura (L’omino con i Baffi) egy Alfonso Bialettiről készített humoros karikatúra, melyet Paul Campani rajzolt a márkának 1953-ban. Jobb kezét kinyújtott mutatóujjal felemeli, mintha éppen egy kávét rendelne.

A legtöbb mai háztartási géppel szemben az alumíniumból készülő, bakelitnyelű Moka nemcsak olcsón beszerezhető, de meghibásodni sem igen tud. Ennek a kávéfőzőnek köszönhetően a háztartásokban is könnyen elérhetővé vált a korábban csupán a kávéházakban ízlelhető espresso-élmény. A gőznyomásos technológiával komoly versenytársat kaptak a kávéházak, vendéglátóhelyek, amire válaszként 1946-ban Achilles Gaggia megkezdte a rugós csapteleppel ellátott vendéglátóipari kávégépek gyártását, amivel a ma is közkedvelt, krémes állagú espresso állítható elő.

A krémes espresso megjelenésére a Bialetti cég a nyomásszabályzó szeleppel ellátott ún. Brikka megalkotásával reagált. Ez a kávéfőző hosszabb ideig tartja vissza a vizet, ezáltal még tovább képes a nyomást növelni, így a víz még erőteljesebben préselődik át a kávén, a végeredmény pedig egy vékony réteg krémes: az eszpresszó tetejét koronázó crema.

A kávé történetéről részletesebben olvashat az alábbi cikkünkben:

Milyen a jó kotyogós kávéfőző?

A jó kotyogós kávéfőző hosszú élettatamra, minőségi anyagból készül, lehet ez alumínium vagy rozsdamentes acél. Vásárlás előtt érdemes a lefőzni kívánt kávé mennyiségét figyelembe venni, azaz, hogy hány személy részére készítjük majd el az italt. Ha hosszabb, gyengébb kávét szeretne, célszerű eggyel nagyobb méretű kávéfőzőt vásárolni.

Hogyan, milyen részekből áll össze egy kotyogós kávéfőző?

A kotyogós kávéfőző 3részből áll. Az alsó, zárt tartályba öntjük a vizet, a középső, lyuggatott szűrőbe tesszük a darált kávét, a felső nyitott tartályba pedig befolyik a kész ital. 

Hogyan készítsen tökéletes kávét a kotyogós kávéfőzővel?

A tökéletesen krémes kávé elkészítéséhez fontos a precizitás. A vizet és a kávét (mely lehet Arabica vagy Robusta) is mérőedény segítségével adagolja. Ha lehetősége van rá, csapvíz helyett használjon palackozott mentes vizet vagy szűrt vizet, esetleg egy kimondottan kávékészítéshez ajánlott kávévizet. Ezzel egyrészt a kávéfőzőjét megóvja a vízkőtől, másrészt a kávéban rejlő ízek jobban érvényesülnek, ha nem csapvizet használ.

Ha teheti, a (minél frissebb) szemes kávét lehetőség szerint frissen őrölje, és az őrlemény ne legyen sem túl finomszemcsés, sem túl durva. Az előbbi esetben a kávé túlságosan keserű lesz, az utóbbiban túl vizes, hiszen rövid ideig érintkezik a szemcsékkel a víz, gyorsan átfut közöttük. A darálás finomsága függ a kávé fajtájától, a pörkölés fokától. Általában a kotyogós kávéfőzőkbe szánt kávéknál világosabb pörkölést és durvább darálást alkalmaznak, mint az eszpresszónál. Ha szemes kávét vásárol, és otthon darálja, akkor próbálgatás alapján lehet megállapítani az adott kávéhoz tartozó finomságot. Általában a búzadaránál finomabb darálás semmiképp nem javasolt. Az ujjak között morzsolva a darálmányt érezhetően durva szemcséket kell éreznünk.

Arról, hogy milyen kávét érdemes beszerezni, az alábbi cikkünkből tájékozódhat: https://mrsale.hu/legjobb-kave/.   

Amennyiben nem kíván az őrléssel bíbelődni, nagy valószínűséggel a boltok polcain található őrölt kávé megfelelő szemcseméretű lesz.

Fontos, hogy kávéfőzés után minden esetben tisztítsa el az edényt tiszta vízzel. A tisztításhoz ne használjon mosogatószert és ne rakja be a mosogatógépbe, mert ezzel megsérülhet az eszköz felszíne.

A kotyogós kávéfőző használata

A kotyogóban a víz alulra kerül, és fölé egy szűrőbe tesszük a kávét. A felforró víz átpréselődik a kávén, és kioldja abból az aromákat. A zárt, alsó víztérben a vízgőz összegyűlik, a nyomás növekszik. A víz (a növekedő nyomás miatt) nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, a magas nyomás bepréseli a forró vizet a csőbe, keresztül a kávén és a szűrön, egészen a felső tartályba. A kész kávét az edény felső részéből lehet kiönteni.

kotyogós kávéfőző

A kotyogós működtetése:

 1. Öntsön az alsó részbe kimért vizet, maximum az oldalán található biztonsági szelep aljáig. Fontos, hogy a szelepnek teljes egészében ki kell látszania.
 2. A tetejére helyezze el a mérleggel kimért, megfelelő finomságúra őrölt kávéval töltött szűrőkosarat. A betöltött kávé mennyisége mindig állandó legyen! Ha nem a kotyogós kapacitásának megfelelő mennyiségű kávét szeretne lefőzni, csak „egy fél adagot”, a forró víz megáll az őrlemény tetején és a kávé keserű lesz.
  A másik fontos szabály, hogy ne tömörítse az őrleményt, mert a kávé a vízzel érintkezve megdagad, és ekkor nem tud a tartályból felmenni a víz, előbb-utóbb kifúj a biztonsági szelepen. 
 3. Tekerje rá erősen a tömítőgyűrűvel szigetelt felső részt
 4. Tegye a tűzhelyre
  A gyártók közepes lángot írnak elő, ami azt jelenti, hogy a gázláng felső harmada (amely egyébként a legmelegebb) teljes egészében a főző alatt legyen, ne nyúljon ki a láng a főző alja alól, illetve még a szélét se érje el.
  Ha túl kis lángon főzi, a főző lassan melegszik, a víz lassan forr fel és hatol át a kávén, viszont a kávé körül a főző anyaga feleslegesen melegszik, ezáltal a kávé megéghet, keserűvé válhat. Egyes kávéknál jobb ízt kaphat, ha először az előírt közepes lángot, majd később kisebb lángot alkalmazza, ez azonban kávéfüggő – mindenkinek saját magának kell kísérletezni vele.
 5. Időben vegye le a főzőlapról! A magasabb aroma- és alacsonyabb csersavtartalom érdekében ne hagyja a főzőlapon az eszközt: amint jön a jellegzetes kotyogó hang, és a kávé elkezd a felső tartályban megjelenni, azonnal vegye le a tűzhelyről. Ezután ugyanis a főző átprésel magán egy rövid ideig már szétégett kávés vizet, ami az egész italt el tudja rontani. 
 6. Ne maradjon el a tisztítás se, különben beszárad a kávé, és később sokkal nehezebb lesz azt eltüntetni.

Fontos, hogy indukciós laphoz más kotyogós kávéfőzőt kell használni. Ilyen is létezik, ez használatban teljesen megegyezik egy hagyományos kotyogóval.

Hány gramm kávét lehet a kotyogós kávéfőzővel lefőzni?

A legfontosabb szempont a kávé és a víz aránya, ami 1 liter vízhez 200g kávét jelent. A kávét lazán, tömörítés, lenyomás nélkül kell belerakni a kávétartó szűrőbe, egy szintben a szűrőkosár felső peremével. A felesleget a kosár felső pereméről el kell távolítani. Ha a kávé nem kellő mennyiségben vagy túl lassan jön le, esetleg a biztonsági szelepnél sziszeg vagy kifúj, akkor sok, vagy túl finomra darált a kávé őrlemény, legközelebb érdemes kevesebbel próbálkozni.

Hogy hány gramm kávét lehet a kotyogós kávéfőzővel nyomni, az a kotyogós méretétől, típusától függ; egy kétszemélyes Bialetti Brikkába pl. 16 gramm kávé fér tömörítés nélkül.

A kotyogós kávéfőző típusai

A legismertebb Bialettin túl számtalan kotyogós kávéfőző létezik:

 • A minőségi Szarvasi a kotyogósok elektromos változata
 • Az Alessi különlegesebb változatai a Bialettinél jóval drágábbak, igazi prémium eszközök
 • A többszörös design-díjas Serafino Zani és a Cuisinox alumíniumból és rozsdamentes acélból készült kotyogósokat is árul.
 • A Top Moka színes darabjairól híres
 • Az elegáns Vav-Vigano-termékcsalád elsősorban a rozsdamentes kávéfőzőkre specializálódott.

Ízlés kérdése, kinek melyik szimpatikus. A kávéfőző kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a termék várható élettartalmát, a design-t és az ár-érték arányt.

Ha a kotyogós kávéfőző nem főzi le a kávét…

Ha a kotyogós nem főzi le rendesen a kávét, annak több oka is lehet:

 • vízköves lett,
 • nem tekerte össze rendesen, így szökik a nyomás
 • túlságosan sok kávét tett bele vagy összetömörítette
 • nem rakott bele elég vizet

Ezek mindegyike könnyen orvosolható, hiszen – mint azt korábban már írtuk – a kotyogós szépsége éppen egyszerűségében rejlik. Nincsenek benne mozgó, kopó alkatrészek, maximum a tömítést kell cserélni pár évente. A többi már a felhasználón, azaz Önön múlik!

Reméljük, hogy cikkünkkel sikerült segítséget nyújtani, hogyan alkothat igazán felejthetetlen feketét a klasszikus, kotyogós kávéfőzőben!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0