Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

Kávé őrlési finomság beállítása: mennyit számít, hogyan csináljuk?

Kávé őrlési finomság beállítása? Sokan nem is hallottak róla, azt gondolják, hogy a szemcsék mérete teljesen mindegy, csak meg legyen őrölve. A valóságban azonban sok múlik az őrlés finomságán – ha igazán minőségi italt szeretne, akkor erre is oda kell figyelni!

Amennyiben a kávé Önnél nem csak egy gyors, napi szükséglet, a reggeli rutin része, hanem igazi gasztro-élvezet, akkor mindenképpen érdemes több figyelmet szentelnie annak, hogy hogyan őrli meg a kávét. Cikkünkben néhány fogódzkodót szeretnénk adni ahhoz, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni. A legtöbb barista-képzésnek talán már az első napján elhangzik, hogy az őrlés módja, minősége és ideje az alapja annak, hogy milyen lesz ez az ital. Ha kíváncsi arra, hogy mi kell még ahhoz, hogy egy kávé elsőosztályú legyen, olvassa el az alábbi cikkeinket is:

Miért kell megőrölni a kávét?

A kávéőrlés folyamata, amikor a kávészem apró részecskékre törik szét, tulajdonképpen azzal jár, hogy az úgynevezett extrakciós terület megnövekedik, és ez megkönnyíti a kávészemben található oldható anyagok kioldódását. Az őrlés tehát ahhoz elengedhetetlen, hogy a kávé tulajdonképpen elkészíthető legyen. Fontos, hogy az igazi minőség és a teljes élmény érdekében a kávé frissen őrölt legyen. Érdemes ezért otthoni készüléket beszereznie, vagy olyan helyen kávéznia, ahol helyben, az orra előtt őrölik meg a kávészemeket; az őrlemény ugyanis 30 másodperc után már veszít az ízét és illatát befolyásoló és biztosító alkotóelemek erejéből, mivel ezek szertefoszlanak az oxidáció során. Ezért nem csak az a fontos, hogy hogyan őrli meg a kávét, hanem az is, hogy mikor.

kávé őrlési finomság beállítása

Miért fontos a kávé őrlési finomságának beállítása?

A kávékészítés művészet, a folyamat egyes részei szorosan összefüggnek, meghatározzák egymást.

A szemcsék méretének meghatározása sok mindenen múlik: hogy milyen kávéból készül, hogy milyen kávéfőzőgéppel főzzük le, illetve, hogy milyen kávét készítünk belőle. Ha például török kávét szeretne főzni, érdemes a legfinomabb őrlésű kávét előállítania otthon, vagy akár egyenesen a környékbeli arab csemegeboltra bíznia magát, és ott beszerezni olyan „leheletfinomságúra őrölt kávét”, ami a legtökéletesebb ízélményt adja.

A kávéőrlési finomság beállítását alapvetően az is meghatározza, hogy mennyire olajosak a kávészemek, azaz mennyire és hogyan pörkölték meg őket.

A kávéőrlési finomságok

A szakirodalom az alábbi őrlési fajtákat határozza meg:

  • Nagyon finom őrlés
  • finom őrlés
  • közepesen finom őrlés
  • közepes
  • közepesen durva őrlés.

A megfelelő őrlési finomság nincs kőbe vésve, pontosabban nincs egyetlen igazság. A felsorolt őrlési módokat nem lehet hierarchikus sorrendbe alítani. Az, hogy melyik őrlési finomság az ideális, azon múlik, hogy milyen kávét iszunk, és hogy milyen az egyéni ízlésünk. Adott esetben egy őrlést az adott kávékészítés módjához viszonyítva lehet eltalálni vagy elrontani.

  • Ha az őrlemény túl finom, akkor az egyes kávéelkészítési módok esetén keserű ízt eredményezhet, és túl erősre is sikerülhet, hiszen minél finomabb az őrlés, annál több anyag oldódik ki a kávéból a forró vízbe.
  • Ha az őrlemény túl durva, akkor túl gyenge kávét kaphatunk, ami alapvetően jellegtelen ízű lesz, és nem fogja elérni a kívánt hatást.
  • Ha az őrlemény megfelelő, akkor mázlija van: jó úton halad ahhoz, hogy egyszer még a házi kávé-boszorkánykonyhájától eljusson a barista szintre, tökélyre fejlesztve tudását.
kávé őrlési finomság beállítása

Melyik kávéhoz milyen őrlési finomság illik?

Ahogy azt már említettük, a török kávéhoz nagyon finom őrlésű kávé kell, gyakorlatilag lisztszerű állagú por, ami a legfinomabb őrlési forma. Ezt követi az eszpresszóhoz őrölt kávé, amelynek esetén, a kávé szemcsemérete válogatja, mennyi idő alatt készül el az ital. Itt az ideális őrlés módját az Ön ízlése határozza meg: Önnek kell kitapasztalnia, milyen finomságú kávéból ízlik a legjobban. A kotyogós kávénál fontos, hogy durvább őrölésű kávét vegyen alapul, mert különben egy kellemetlen, kesernyés ízvilágú ital lesz a végeredmény. Még ennél is nagyobb szemcseméretre van szükség akkor, ha filteres kávét szeretne fogyasztani.

Érdekli a kávéfőzés csínja-bínja? Tudni szeretné, hogy mi mindenre kell figyelnie a folyamat során? Ha úgy is érzi, teljesen tökéletesen tisztában van vele, akkor is érdemes elolvasnia az alábbi bejegyzésünket:

Mivel őrölje a kávét?

Egy kezdőnek megfelelőek a hagyományos és könnyen hozzáférhető forgókéses darálók, de ha van rá lehetősége, akkor érdemes egy komolyabb gépet, egy változtatható őrlésfinomságú beállítást is nyújtó, őrlőtárcsás készüléket beszerezni. A kávé őrlési finomság beállításánál fontos szempont még az is, hogy mennyi ideig őrölje a kávét, és mennyire tömje meg a kávédarálót: ezen a téren nincsenek általános tanácsok, gyakorlat teszi a mestert: ki kell tapasztalni, hogy mi az Ön számára legideálisabb eredmény.

Végül pedig hadd idézzünk egy profit a kávéőrlés fortélyaival kapcsolatban:

„Otthonra is meg lehet venni a specialty szemes kávét; sok kávézó, például mi is árulunk, a saját pörkölésű Beyond Within kávékat. Persze szokták kérni a vásárlók, hogy őröljük le, hiába mondjuk, hogy veszít az aromájából. Az őröltnél még az is jobb, ha mákdarálóval ledarálod otthon – bár szörnyű lesz a kávé konzisztenciája –, viszont előre leőrölve a szabad levegőn, de még légmentes csomagolásban is perceken belül veszít az aromájából. Körülbelül 10 ezer forintért már kapni kis kézi kávéőrlőket, amikben rendes kerámiakés van. Ha ezzel megőrlöd, és lefőzöd a kotyogóban, máris jobb minőségű kávét kapsz. De több újhullámos kávékészítő eszközzel, az Aeropress-szel és a V60-nal is lehet 1-2 személyes filterkávét csinálni. Az ilyen kávécsepegtetőknél nincs nyomás, lágyabb, inkább hosszú kávéhoz hasonlatos italt készítenek.” (Interjú Repka Péterrel, a Madal alapítójával)

További kávés tippekért, és frissen őrölt, igazán finom specialty kávékért látogasson el a MrSale kávézójába, ahol kollégánk szívesen elkalauzolja az erős feketék csodálatos világába.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0