Oldal kiválasztása

Katt ide: 50% kedvezmény...

A kávé 15 jótékony hatása, amiről érdemes tudni

A kávé hatásai közül egyértelmű, hogy felébreszt – de tudta, hogy számtalan egyéb jótékony hatással is bír? Cikkünkben összeírtunk tizenötöt!

A frissen lefőtt feketekávé markáns aromája sokmilliárd család reggeli rutinját járja át, sokan el sem tudják képzelni a reggelüket nélküle. Van, aki az íze miatt fogyasztja, mást a megszokás hajt, és persze sokan a már jól ismert serkentő hatása miatt isszák. Akár Arabica, akár Robusta, a kávé hatása bizony az egészségünket is befolyásolja. Nézzünk 15 jótékony tulajdonságot, ami miatt érdemes kávéval indítani a napot!

1. Csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét

A Parkinson-kór egy a központi idegrendszert megtámadó betegség, amely dopamintermelő sejtek elhalásával jár. Ez sajnos manapság még nem gyógyítható megbetegedés, így a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni. A legújabb kutatások szerint a kávé hatására mérhetően, 30-60%-kal csökkenhet a betegség kialakulása. Érdekesség, hogy ez az adat csak a hagyományos, koffeines kávéra igaz, a koffeinmentes kávéfogyasztók körében nem volt tapasztalható hasonló pozitív eredmény.

2. Kitűnő antioxidáns-forrás

Az antioxidánsok felelősek a lebontó folyamatok során keletkező káros szabadgyökök semlegesítésében, étrendünkben legalább olyan fontosak, mint a megfelelő vitaminbevitel. A zsírsavakhoz hasonlóan egyes antioxidánsokat csak a növényi, míg másokat csak állati forrásból lehet fedezni – a kávénak például nagyon magas az antioxidáns tartalma. Kutatások bizonyították, hogy a világ nyugati felén élők napi antioxidáns-bevitelének jelentős hányadát az aktív kávéfogyasztás adja.

3. Segít a zsírégetésben és a fogyásban

A koffein serkentő hatása nem csak abban nyilvánul meg, hogy éberebbé teszi a reggeleket, hanem abban is, hogy a teljes testünk felpörgeti. A koffein egyik azon kevés, természetben is előforduló vegyületeknek, amelyek bizonyítottan akár 10%-kal is fel tudják gyorsítani az anyagcserét. Ezért sok, táplálkozásban és testépítésben jártas szakember szerint az edzés előtt egy órával elfogyasztott kávé mindenféleképpen jó hatással lesz a fogyásra.

4. A kávé hatására csökkenhet a szívinfarktus kockázata

Tévhit, hogy a kávé szívelégtelenséget okozhat. Az bizonyos, hogy nem szabad megfeledkezni a koffeinnek a vérnyomásra gyakorolt hatására, de idővel hozzászokik a szervezet, és már nem okoz átmeneti vérnyomás emelkedést.

A kávézás, valamint a szív- és érrendszeri problémák összefüggéseivel foglalkozó kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy nincs közvetlen negatív hatása a szívre a kávéfogyasztásnak, sőt, a kávézás akár 20%-kal csökkentheti az infarktus kialakulását.

A kávé hatására csökkenhet a szívinfarktus kockázata

5. Védi a májat

A fokozott anyagcsere a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes szerveink a megszokottnál magasabb intenzitással, és többet dolgoznak. Ez alól a máj sem kivétel. A fokozott májfunkcióknak köszönhetően a szervből gyorsabban távoznak a különböző méreg- és salakanyagok, ezáltal megelőzve a különböző májbetegségek kialakulását, mint például a májnagyobbodás, vagy a májzsugor. A kávé ezért rendkívül fontos szerepet játszik a megelőzésben.

6. Serkenti az agyműködést

A kávé jó hatással van az agyműködésre is. Sokan pont e miatt a hatás miatt kortyolnak el napközben egy-két csésze feketekávét. A koffein blokkolja az álmosságérzetért felelős hormont, az adenozint, ezzel ébren tartva az agyat. Érdekes belegondolni, hogy a kávé a leggyakrabban használt tudatmódosítószer a világon.

7. Csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását

A cukorbetegség manapság igazán népbetegségnek számít, hiszen világszerte csaknem 300 millióan szenvednek ettől a kórtól. Számos kutatás irányult arra, hogy megvizsgálják, van-e a kávénak hatása a betegség kialakulására.

A kutatók azt állapították meg, hogy a kávéfogyasztók között jelentősen, 20-25%-kal alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Persze ez csak a feketén, azaz cukor és tej nélkül fogyasztott kávékra igaz!

8. A kávé antidepresszáns hatása

A kávé nem csak az álmosságot szabályozó hormonra van hatással, hanem alapjaiban tudja befolyásolni az agyban található kémiai közeget. Jelentősen tudja módosítani a különböző neurotraszmitterek termelődését, mint például a szerotoninét is. Ez a neurotranszmitter a felelős többek között a jó hangulatért is. Ezért ha úgy érzi, hogy a kávézás jobb kedvre deríti, akkor most már biztosan tudni fogja ennek neuroanatómiai hátterét is.

9. Megelőzi az Alzheimer-kór kialakulását

A Parkinson-kórhoz hasonlóan az Alzheimer-kór is egy, a központi idegrendszer megtámadó gyógyíthatatlan betegség. A betegség legfőbb velejárója az emlékezetvesztés, valamint az idegrendszer teljes leépülése.

Mivel a koffein erőteljesen serkenti az agyat, így a kávéfogyasztás nagyban csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát. Ez a kávészemek pörkölése során képződő fenil-indén molekulának köszönhető, ez az egyetlen olyan molekula, ami az Alzheimer-kórnál megjelenő fehérje fragmens felhalmozódását gátolja.

10. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

A rák manapság vezető haláloknak számít, mely bizonyos sejtek rosszindulatú elburjánzását jelenti. A kávé a magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően bizonyítottan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, főleg a májdaganat és a végbélrák megelőzésében lehet hatékony.

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

11. Jó hatással van a bőrre

A kávét nem csak belsőleg, de külsőleg is lehet alkalmazni, például szemkörnyékápolóként, valamint igazi ellensége a narancsbőrnek is. Ez főleg szintén magas antioxidáns-tartalmának, illetve serkentő hatásának köszönhető. A kávéval érintkező bőrfelület vérellátása fokozódik, ezzel segítve annak regenerálódását.

12. Serkenti a hajnövekedést

A koffein serkenti a hajhagymákat, így kávés hajpakolással megelőzhető, vagy akár vissza is fordítható az idő előtti kopaszodás, ami fiatal férfiak millióit érinti. A kávés hajpakolás emellett fényesebbé, és mélyebb tónusúvá is teszi a hajkoronát.

13. Jó hatással van a bélflórára

Számos kutatás alátámasztotta, hogy a rendszeresen kávézók bélflórája sokkal egészségesebb, gazdagabb, valamint jobb gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kávét nem fogyasztók esetében. A kávé az emésztésre is pozitív hatással van, illetve csökkenti a cukorfelszívódási sebességet, melynek köszönhetően elkerülhető a vércukorszint drasztikus kilengése.

14. Növeli a teljesítményt

Ez szorosan hozzátartozik a koffein serkentő hatásához. A koffein, már említett adenozin gátló hatásának köszönhetően extra energiával tölti el a szervezetet, melynek hatására megnő a teljesítmény, és a koncentráció is fokozódik. Az edzés előtt elfogyasztott kávé így nem csak a zsírégetésben játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem abban is, hogy nagyobb intenzitással és hatékonyabban menjen az testmozgás.

15. Növeli a várható élettartamot

A kávé összes felsorolt jó tulajdonsága mind hosszabb, és egészségesebb életet eredményez. A magas antioxidáns tartalom, a cukorbetegség elleni védelem, valamint rák, és a központi idegrendszert támadó betegségek megelőzésében betöltött szerepe az hosszú élet zálogát jelentheti. Azonban mint mindig, a kávénál is fontos a mérték, hiszen csak ekkor érhető el a jótékony hatás – a túlzásba vitt kávézás ártalmas is lehet!

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0