Oldal kiválasztása

Katt ide: Minden öltöny árának a fele visszajár...

Kávé koffeintartalma: mennyi az egészséges érték?

Mekkora egy átlagos kávé koffeintartalma? Hány presszó kávét ihat meg káros következmények nélkül? Van olyan, hogy ideális koffeinmennyiség? Cikkünkből kiderül!

A kávé koffeintartalma az, ami minket felébreszt, ébren tart (sőt, egyesek szerint ismerőseink testi épségét is megóvja, feltéve, ha csak kávéfogyasztás után szólnak hozzánk). De mi is pontosan a koffein?

Az energiáért egy úgynevezett metilxantin-származék (1,3,7-trimetilxantin, C8H10N4O2) felel, egy fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. Nevét az abesszíniai Kaffa vidékről kapta, amit a kávécserje egyik őshazájaként tartanak számon. A koffein közel 60 féle növényben található meg, közülük a kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja, de előfordul kis mértékben a kakaóbabban is. Egy tábla jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládéban 70 mg koffein is lehet.

Mennyi a kávé koffeintartalma?

Egy csésze presszókávéban átlagosan 100 mg koffein van, egy speciális, nyári hűsítő csapolt kávé viszont már 150 mg-ot is tartalmazhat. Nem mindegy tehát, hogy milyen kávét iszik, mert sok kávéfajtának ugyan a presszó az alapja, de van, amelyik egy egységnyi presszónál valamivel kevesebbet, van, ami többet, akár a dupláját is tartalmazhatja.

Ha Ön igazán rajong a kávékért, érdemes részletesen elmerülnie a témában, ismernie azt, hogy mi mennyiben befolyásolja az adott kávé koffeintartalmát. Függ például az elkészítés módjától is; befolyásolja a kávéfőzet alapanyaga, a kávéfőző típusa, a lefőzés módja. Egy modern kávéfőzőgépben minden milliméterre pontosan kicentizhető, szemben a jó öreg kotyogóssal, ahol a szerkezetet az ember szemmérték alapján tömi meg kávéőrleménnyel. Természetesen a régi típusú kávéfőzőnek is megvannak a maga előnyei, a nosztalgikus hangulat már alapvetően hozzájárul a szertartásosabb kávéfogyasztás hátteréhez. Ebben az esetben érdemes a megfelelő mérőeszközöket alkalmazni az ideális koffeintartalmú kávé létrehozásához.

Kávé koffeintartalma

Az Arabica és a Robusta koffeintartalma

A két legelterjedtebb kávéfajta koffeintartalma jelentősen eltér: a Robusta 1,5 és 4% közötti koffeinmennyiséget tartalmaz, míg az Arabica 0,3 és 1,5% között, amely a kávé ízére is hatással van, hiszen a koffein keserű ízt hordoz. Ez azt jelenti, hogy Arabicából többet fogyaszthat, tehát ha Önnek fontos, hogy naponta több csésze kávét igyon, ugyanakkor az egészségre is odafigyel, akkor ezt érdemes választani.

Mennyi az egészséges koffeinmennyiség?

Kávéból is megárt a sok, létezik olyan hogy kávé-, illetve koffeintúladagolása lesz valakinek. Ennek a tünetei az erős szívdobogás, nehézlégzés, remegés és hányinger. A 600 mg feletti egyszeri bevitelnél ez már mindenkinél jelentkező tünetegyüttes, de egyéni érzékenység mértékében kisebb mennyiségnél is kialakulhat. Ha rendszeresen éhgyomorra issza a kávét, akkor ezek a problémák még kiegészülhetnek a gyomorsav túlterhelésével.

Hosszú távon az ideális határ ennek a fele, körülbelül 300 mg egyszerre: ezen belül a többség bátran engedhet a koffeincsábításnak anélkül, hogy az egészségkárosító mellékhatások egyáltalán felmerülhetnének. Ahogy említettük, itt is fontos azonban figyelembe venni az egyéni érzékenységet, hiszen vannak, akiknek már jóval kisebb mennyiségnél jelentkeznek a kellemetlen mellékhatások.

Akadnak olyan betegségek vagy élethelyzetek, melyek esetén mások a korlátok. Magas vérnyomásnál például egyáltalán nem ajánlják a koffeinfogyasztást, a terhes nőknél pedig ez az érték 100 milligrammal alacsonyabb, ugyanis ebben az állapotban a koffeinlebontás lelassul.

A kávéfogyasztás tehát egyénfüggő: szervezetünk rövid- és hosszú távú reakciója függ az általános egészségi állapotunktól és koffeinérzékenységünktől. Minél több kávét fogyaszt, annál kevésbé fog hatni Önre a kávé koffeintartalma, így még nagyobb mennyiségekre lesz szükség ugyanazon hatás elérése érdekében.

Kávé koffeintartalma

A tudományos kutatások szerint az átlagos, egészséges felnőtt ember számára napi 3 csésze kávé az egészséges mérték: ez 30 %-al csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, jó hatással van az ember májára is, számos antioxidánst tartalmaz, melyeknek egy csoportja a keringési betegségekkel szembeni védőhatás felerősödését eredményezi. Az antioxidánsok ugyanis védik a sejteket az anyagcsere során keletkező károsodásoktól, csökkentve az erek beszűkülését okozó gyulladásos állapotot. A kávé rákmegelőző hatását is kiemelhetjük.

Számít azonban az is, hogyan issza; a legegészségesebb, ha feketén fogyasztja, a cukor ugyanis határozottan nem tekinthető egészséges adaléknak!

Szintén fontos szabály, hogy lefekvést, illetve alvási szándékot megelőző 4-5 órában már ne igyon kávét, teát, kólát, semmilyen élénkítő készítményt, ugyanis átlagosan ennyi idő lebontani a szervezetnek a bevitt koffeint.

A napi koffeinmennyiség kiszámolásakor ne feledkezzen meg az egyéb, koffeintartalmú ételekről és italokról sem; ha rendszeresen teázik mellette, energiaitalt vagy kólát iszik, akkor mindenféleképpen érdemes a kávémennyiséget jelentősen lecsökkenteni!

Hogyan ihat több kávét úgy, hogy az egészségét is megőrizze?

Van megoldás arra, hogy az egészségét is megőrizze, de a kávémennyiségről sem kelljen lemondva, sőt, akár este 10 után is fogyasszon még egyet, ha ahhoz van kedve. Erre találták fel a koffeinmentes kávékat, amiknek a nevükkel ellentétben van koffeintartalma. A Magyar Élelmiszerkönyv 2 különböző értékben szab meg határértéket: az instant kávé koffeintartalma maximum 0,3%, az őrölt kávék esetén pedig 0,08%. Ez azt jelenti, hogy egy adag koffeinmentes kávéval átlagosan 2 mg koffeint visz be a szervezetébe, tehát 40 csésze koffeinmentes kávét kellene meginnia ahhoz, hogy annak mértéke megfeleljen 1 csésze eszpresszó elfogyasztásával.

Kávé koffeintartalma

Minden esetbe érdemes legalább a kávébevitel egy részénél koffeinmentesre váltani: ugyan az élénkítő hatása elmarad, de az élmény többi komponensét nem kell nélkülöznie. Tudományos kísérlet is bizonyította, hogy az igazán jó minőségű koffeinmentes kávé ízvilágában, aromajegyeiben, illatában nem tér el a koffeinestől.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a koffein?

A koffein egy úgynevezett metilxantin-származék (1,3,7-trimetilxantin, C8H10N4O2), amely egy fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A kávé, a tea, a kóladió és kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazhatja.

Mennyi az egészséges koffeinfogyasztás határa?

Az egészséges fogyasztás határa nagyjából 300 mg/nap. Ezt befolyásolhatja az, hogy milyen a kávé, illetve a kávéfőző típusa, a lefőzés módja, illetve az egyéni élethelyzetek, betegségek – nem, vagy csak kismértékben ajánlott például terhesség, vagy magas vérnyomás esetén.

Hány kávét szabad inni egy nap?

Hosszú távon a 300 mg kávé az ideális, ami nagyjából 3 csésze eszpresszónak felel meg. Ha rendszeresen fogyaszt teát, kólát, energiaitalt, akkor a kávémennyiséget csökkenteni kell. Koffeinmentes kávét viszont gyakorlatilag korlátlanul ihat.

Ezek is érdekelhetik még…

Az Ön kosara0
A kosár üres.
Vásárlás folytatása
0