0 Termék
Oldal kiválasztása

5 db-os póló csomag 8.950 helyett 5.950 Ft

Reggeli kávé kisokos

Az emberek nagy többségének kávé nélkül egyszerűen nem indul a reggel: instant vagy kotyogós, kapszulás vagy filteres, szemes vagy őrölt – a lényeg, hogy kávé legyen. Vajon egészséges a reggeli kávé? Van hatása? Ha igen, mikor igyuk az elsőt?

A kávézás valamikor a 11. század környékén terjedt el, és jelentősen kötődik az arab kultúrához, ahol a tiltott borivás helyett a szabadon növő kávécserjék nyújtotta fekete kávé volt az legkeresettebb élvezeti cikk. Az első kávéházak azonban mégis csak később, a 14. századi Törökországban nyíltak meg, majd hamar a társadalmi élet központjaivá váltak: baráti találkozók helyszíne, írók és költők munkájának elősegítője, de sokszor politikai viták, eszmecserék otthona is volt a kávézó. A divat fővárosában, Párizsban a 20. századi társasági életet a kávé pezsdítette fel leginkább, hiszen a kávéházakban találtak egymásra olyan nagy művészek, mint Pablo Picasso vagy Guillaume Apollinaire.

Az évszázadok során a kávé és a beszélgetés fogalma teljesen összefonódott, olyannyira, hogy a reggeleket el sem tudjuk képzelni kávé nélkül: a fekete csodanedű ad erőt az egész napos tárgyalásokhoz, telefonhívásokhoz és beszélgetésekhez. De vajon (meddig) egészséges? Van bármi hatása a reggeli kávénak, vagy csak placebo? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ!

Reggeli kávé kisokos

Milyen hatással van ránk a reggeli kávé?

A kávé a mai napig vegyes megítélés áldozata: vannak jó és kevésbé jó tulajdonságai, azonban minden attól függ, hogyan fogyasztja az ember. Amennyiben mértékletesen teszi, a kávé jótékony hatásait élvezheti nap mint nap.

A kávéban lévő koffein ugyanis serkenti a vérkeringést azáltal, hogy a hasi- és zsigeri ereket összeszűkíti, így az agy több vért kap. Ezzel a kávé többek között gyorsítja az anyagcserét, segít a gondolkozásban, energiát ad, javítja a kedélyállapotot, lerövidíti a reakcióidőt, megemeli az adrenalinszintet, valamint vízhajtó hatással is bír. Az éjszaka folyamán lehűlt testhőmérsékletet emelkedését is elősegíti, így a reggeli kávé segítségével hamarabb készen állunk a napi teendőkre. Mindemellett a megnövekedett belső testhőmérséklet, valamint a kávé hatására termelt adrenalin a zsírok elégetésében is segítségünkre van.

A testünkben számtalan antioxidáns található, ezek védik a sejteket a káros szabadgyökökkel szemben, amelyek többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért, valamint az öregedési folyamatok elindulásáért is felelősek. A kávé ezeknek az antioxidánsoknak az egyik legnagyobb forrása, így a felsorolt tünetek megelőzésére kiválóan alkalmazható. A tévhitekkel ellentétben a mértékletes kávéfogyasztás csökkenti a stroke, illetve a szívinfarktus kialakulásának esélyeit.

Jó-e éhgyomorra kávét inni?

Határozottan árt, mégis emberek ezrei fogyasztanak kávét rutinszerűen éhgyomorra. Bár hasznosak a kávé élénkítő hatásai, nem tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyekre a reggeli órákban szüksége lenne a szervezetünknek, ezért nem helyettesíthetjük kávéval a reggelit. Az éjszaka folyamán a gyomrunk kiürül, csupán a gyomorsav marad, amellyel az éhgyomorra fogyasztott kávé reakcióba lép, ezzel hasi panaszokat, vagy fájdalmas gyomorgörcsöket is okozhat.

Az ébredés után, éhgyomorra fogyasztott kávé megnöveli a szervezet kortizol szintjét, ami azért rossz, mert a reggeli órákban a melllékvesénk egyébként is nagy mennyiségű stresszhormont termel, és ezt fokozatosan csökkenti a nap további részében, nincs hát szüksége további doppingra.

Reggeli kávé érdemes a munkahelyen elfogyasztani.

Ébredés után mennyi időnek kell(ene) eltelnie az első kávéig?

Az ébredést követő 3-4 órát érdemes meghagyni a szervezetünknek, mielőtt kávéval turbóznánk fel. Ennyi idő alatt a testünk teljesen felébred, valamint a reggeli magas szintű stresszhormon-termelés is alább hagy, így nyugodtan ihatunk már egy bögre kávét, annak semmilyen negatív hatása nem lesz – feltéve, hogy az ébredést követő 3-4 órában elfogyasztottunk egy tartalmas reggelit is.

Mit érdemes tenni a reggeli kávézás előtt?

Sokak számára elképzelhetetlen a reggeli ébredés kávé nélkül, pedig sokkal jobban is lehet indítani a napot, mint egy bögre forró fekete. Igyon helyette egy nagy pohár vizet, ami jótékony hatással van a gyomorra, illetve a reggeli hűs (nem hideg!) vizes zuhanyzás is élénkítő hatást gyakorol a testre. Érdemes a hajmosást is ilyenkor beütemezni, a hűvös víz és a masszírozó mozdulatok ugyanis az agyműködés mellett a hajhagymákat is serkentik, ezáltal gyorsabban nő, és kevésbé zsírosodik a haj.

Ezután jöhet egy tápanyagokban gazdag reggeli, sietség nélkül, komótosan. Ez lehet egy adag tojásrántotta vagy tükörtojás, egy zöldségekkel, hússal és sajttal gazdagon megpakolt szendvics, de lehet akár egy szuperfoodokból álló egyszerű turmix is – ezt mindenki maga dönti el. A reggeli kávét tanácsos a munkahelyen elfogyasztani, mikor letelt az ébredéstől számított 3-4 óra.

reggeli kávé

Hány kávét szabad inni naponta?

A koffein úgynevezett természetes stimuláns: az agyba jutva pozitívan befolyásolja az agysejteket, azonban minél gyakrabban, minél több kávét fogyasztunk, az agy annál gyengébb választ fog adni a koffeinre, ugyanis hamar hozzászokik. Érdemes szem előtt tartani, hogy koffeint nem csak a kávé tartalmaz – már amelyik tartalmaz –, de a teák, gyógyszerek, sőt, a csokoládé is. Egy holland kutatás szerint napi 2-3 kávé elfogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, és az egészségügyi szakértők is ezt a mennyiséget ajánlják napi maximumnak. Azok számára, akik már kialakult szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek, az egészséges kávémennyiség 1-2 csésze egy nap folyamán.

Hánykor igyuk az utolsó kávét?

Ahhoz, hogy a szervezet éjszakai alvásciklusai, működési folyamatai ne boruljanak fel, délután 5 óra után már érdemes hanyagolni a kávézást. A szervezetünk számára ugyanis legalább 4-5 óra szükséges ahhoz, hogy teljesen lebontsa a koffeint, és elkezdhessen a nyugalmi állapotban aktuális folyamatokra koncentrálni. Ennek megzavarása hosszú távon álmatlansághoz, fáradékonysághoz, enerváltsághoz is vezethet, így hát az a leginkább egészséges megoldás, ha a lefekvésre/elalvásra betervezett idő előtt 4-5 órával isszuk meg az utolsó kávénkat.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy igen, van hatása a reggeli kávénak, valóban jótékonyan hat a szervezetre, azonban ez csak akkor igaz, ha kávézás előtt figyelembe vesszük a szervezetünk aktuális állapotát. Tartsuk be az ébredés utáni, valamint a lefekvés előtti időkeretet, valamint az ajánlott napi kávémennyiséget, és akkor valóban csak élvezettel jár majd a kávéfogyasztás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Egészséges-e éhgyomorra kávét inni?

Határozottan nem. Az üres gyomorban lévő gyomorsavval reakcióba lépő koffein gyomorpanaszokat idézhet elő. Mindemellett a mellékvesék közvetlenül ébredés után termelik a legtöbb kortizolt, ezt pedig csak feleslegesen fokozná a bevitt koffeinmennyiség.

Milyen hatással van a szervezetre reggel a reggeli kávé?

A kávéban lévő koffein több vért juttat az agyba, serkenti az agyműködést, lerövidíti a reakcióidőt, segít a tanulási folyamatokban, valamint adrenalint termel, illetve megnöveli a test belső hőmérsékletét is, ezáltal mind szellemileg, mind testileg energetizál.

Hány kávét egészséges fogyasztani naponta?

Egy egészséges szervezet számára – a reggeli és esti időszakokat figyelembe véve – naponta 2-3 csésze kávé elfogyasztása egészséges. Szív- és érrendszeri panaszokkal küzdők számára a naponta ajánlott mennyiség maximum 1-2 csésze.

Ezek is érdekelhetik még…